Boeken over de geschiedenis van Eindhovense zijn relatief eenvoudig te achterhalen. Echter, boeken of romans die zich afspelen in Eindhoven zijn lastiger te vinden.  
Gelukkig heeft Google books een mooie tool om de inhoud van een boek te achterhalen. Ook speuren in bibliotheekcatalogus of bij diverse online boekensites zoals scholieren.com leverde nog een aantal titels op.. 
Deze lijst van  100  titels is beslist nog niet volledig, aanvullingen zijn welkom. Accent ligt op Nederlandse romans en belevenissen in Eindhoven.

Liefs uit Berlijn
het dagboek van Kees Maas (1943 - 1945)

Terwijl het bommen regent in Berlijn (1943) leert dwangarbeider Kees Maas uit Eindhoven de Duitse Martha Kopka kennen. In het kader van de Arbeitseinsatz is Kees als Philips werknemer tewerkgesteld bij Telefunken. Ook Martha werkt daar. Ze worden een stel. Maar kan hij na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog wel met een Duits meisje thuis aankomen? In de turbulentie rondom het einde van de oorlog raakt hij haar kwijt als zij moet vluchten voor de Russen. Op weg naar huis springt hij van de trein om haar te gaan zoeken… Aan de hand van de dagboekjes die Kees heeft bijgehouden en meer dan zeventig jaar zorgvuldig in een sigarenkistje heeft bewaard, reconstrueert zoon Ton de geschiedenis van zijn ouders.

Het is een verhaal van oorlog, hoop en liefde.
Auteur :Ton Maas
Uitgave: 21 november 2022
Pagina's: 304
ISBN: 9789462264403
Uitgever:DATO
€25,00
Meer over dit boek op: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/liefs-uit-berlijn-het-bijzondere-verhaal-van-kees-maas-uit-eindhoven

Warm Woensel West

Fotograaf Kees Martens woont naar volle tevredenheid al meer dan 30 jaar in Woensel West. Hij heeft de wijk in het noordwesten van Eindhoven zien veranderen van achterbuurt naar ‘krachtwijk’ en heeft die ontwikkeling vastgelegd.

De wijk Woensel West werd in de jaren ’30 tot ’50 van de vorige eeuw gebouwd om te voorzien in de groeiende vraag naar arbeiderswoningen voor medewerkers van Philips. In de jaren ‘80 en ‘90 kreeg de wijk een slechte naam door criminaliteit en prostitutie. Daarna is met landelijke steun, inzet van de gemeente Eindhoven en vooral van woningbouw-corporatie Trudo begonnen met herstel. Kees Martens fotografeerde de sloop, renovatie en nieuwbouw van woningen. Hij zocht contact met de bewoners, autochtonen en allochtonen en fotografeerde hen in hun woonkamer. Onderdeel van het project was dat Martens wilde onderzoeken wat de ‘oorspronkelijke’ bewoners vonden van de veranderingen in hun wijk. Voelden zij zich er nog wel thuis? Ook documenteerde hij activiteiten die met en voor de bewoners werden georganiseerd om saamhorigheid te bevorderen.

Auteur(s) :Kees Martens, Rob Schoonen
Verscheen op: 18 november 2022
Pagina's: 144
ISBN: 9789462264625
Jaartal: 2022
Fotografie: Kees Martens
Uitgever: Lecturis
€ 20,00

Borgers, muziek in de familie

De Brabantse muzikant Bertus Borgers (Vessem, 1947) beschrijft zijn ervaringen met het fenomeen muziek in zijn familie, vanaf de bevrijding van zijn geboortestreek De Kempen in september 1944 tot en met de belevenissen met zijn kleinkinderen. Als oudste uit een gezin van negen kinderen beschrijft hij met kennis van zaken de weg die ‘de muziek’ door de generaties heen heeft afgelegd. Vanuit het akoestisch tijdperk, via de elektrische gitaren naar de hedendaagse digitale verspreiding van muziek.

De ontworteling van een katholiek gezin in de jaren zestig, de opkomst van de elektriciteit in de muziekwereld, de rol van de vrouwen, de vrijheid om eigen keuzes te maken, de professional versus amateur, het speelde altijd mee in de beleving, maar het zat nooit de passie en het plezier in de weg. Het samenspelen en het naar buiten treden bleken tijdloze krachten. Tot de dag van vandaag,

De bekende Amsterdamse fotograaf Koos Breukel fotografeerde leden van de familie Borgers on-stage en off-stage en stelde een selectie samen met foto’s van zijn collega Sander Troelstra aangevuld met foto’s uit het Borgers familiearchief.
Auteur :Bertus Borgers
Verscheen op: 4 oktober 2019
Pagina's: 160
ISBN: 9789462263093
Jaartal: 2019
Uitgever: Lecturis / DATO
Fotografie:Koos Breukel, Sander Troelstra

Droogte


Vijftien jaar zonder alcohol: leren leven in het volle licht.
Een boek dat volledig afspeelt in Eindhoven. Vol humor en met soms schrijnend zelfinzicht schrijft Mohren over zijn huwelijk, zijn werk, zijn kinderen en zijn pogingen te leren leven met zijn nuchtere zelf.
Ralf Mohren werd bekend met de autobiografische roman 'Tonic', over zijn alcoholverslaving. Inmiddels staat de Eindhovense schrijver/docent al jaren droog. In het tragikomische boek 'Droogte' wordt de schade opgemaakt.
Ralf Mohren woont in Woensel-West, waar het verhaal voor een groot deel ook gesitueerd is: de kleurrijke buurt rond de Edisonstraat, met bijvoorbeeld het Baekelandplein, coffeeshop Meetpoint, Braziliaanse Haren en Nagels en Falafel Masters.
Auteur : Ralf Mohren,  januari 2021, 256 pagina's.
ISBN 9789029092265Building Poems II

Na het kleurrijk debuut van André Van Eynthoeve met "Het Onboek van Blauw" (1999), waarin de schrijver afscheid nam van een ondraaglijk verleden, nu deze tweede uitgave van geconstrueerde gedichten. Bij Van Eynthoeve blijft het gissen. Hoe ironisch of reviaans zijn de dichters waarlijke emoties? Verdwaald tussen 'Bruine Heer' en High Tech Campus in de laboratorium-stad Eindhoven, zoekt de auteur bijna verbeten wederom naar een gevoelig houvast in dit rappe digitale tijdperk. Voor de lezer die van gemaakte poëzie houdt, en het kan verdragen op afstand gehouden te worden, kan dit boekje als plattegrond dienstdoen. Gids in een stad, die voorop gaat?
Serie: Eindhoven achterop in history.
Auteur : André van Eynthoeve,  juni 2020, 56 pagina's
ISBN : 9789082541298

Fietsen in lichtende verhalen

A.F.Th. van der Heijden in Eindhoven
Fietsen in lichtende verhalen Eindhoven ligt in de topografie van de Geldropse jeugd van A.F.Th. van der Heijden en van Albert Egberts, zijn belangrijkste hoofdpersoon uit De tandeloze tijd. Door de stad lopen de sporen van familiegeschiedenis en jeugdbelevenissen, ingesponnen in mythische, Heijdensiaanse verhalen. Daar fietst bijvoorbeeld de jongeling met zijn romantische gedichten naar het schrijverschap. Iets verderop ligt de NV Philips als het legendarische koninkrijk Flipse. De provocerende helleveeg krijgt gezelschap van de talrijke stemmen die hun eigen blije, droevige of bizarre dagen verduren. Van der Heijden stuurt ze aan met meesterhand, met zijn bloemrijke pen. Deze fietsroute, die u ook kunt wandelen, voert u langs haltes uit het leven van A.F.Th. en langs locaties van romanscènes. Lees markante citaten op markante plaatsen. Voor trouwe lezers een herkenning. Voor nieuwe lezers een inspirerende opstap naar het wonderland van een klassiek geworden schrijver.
Auteur : Han Roijakkers, november 2020, 128 pagina's
ISBN : 9789461550736

Het korte leven van Heleen


Het korte leven van Heleen is het verhaal van gymnasiaste Heleen Copello en tegelijkertijd dat van haar moeder, Ireen Copello. Heleen groeit op in het Eindhoven van de jaren zestig in een villa aan de Floralaan. 
Maart 1965. Heleen Coppello is bang dat ze voor haar eindexamen zakt. In het Philips-Eindhoven van de jaren zestig is van de roaring sixties niets te merken. Maar voor Heleen is het leven een roller coaster vol vraagtekens. Waarom kan ze geen echt gesprek met haar moeder voeren? Van wie heeft ze dat rode haar en die groene ogen? Hoe houdt ze zich de mannen die haar begeren van het lijf? Het Korte Leven van Heleen is een meeslepend verhaal dat speelt in een andere tijd, maar van alle tijden is. Een boek over mensen die elkaar pas zeggen wat gezegd had moeten worden als het te laat is.
Auteur: René van Rooij, april 2018,  214 pagina's
Uitgeverij Aspekt - ISBN 9789463383868.

Wendigo

Boris woont samen met Pjotr en ze studeren allebei in Eindhoven. Het is winter en overal ligt sneeuw en ijs. Het is een stervens-koude avond als Boris een avondje gaat stappen en iets ziet, dat niet voor zijn ogen bestemd is. Hierdoor treft hem een vreselijk lot, hij wordt neergestoken en voor dood achtergelaten in de sneeuw. Maar vanuit de duisternis krijgt hij een kans op wraak. De Wendigo, die voor hem verschijnt, verwacht alleen wel een vreemde vorm van betaling terug. Wil Boris, dat eigenlijk wel?
Een  horror verhaal en je moet wel tegen een beetje (Eindhovens) bloed kunnen.
Auteur: Mark Groenen, uitg. april 2021, 150 pagina's
ISBN 9789493233560  

Morgen ben ik weer thuis

In deze triller komen een aantal Eindhovense situaties voor.
Het is het tweede deel van een reeks met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol.
Wanneer de elfjarige Britt na haar turnles niet meer thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone vermissing is. Britt en haar moeder leiden een rustig leven in Alkmaar, en zijn samen gelukkig. Lois en haar team worden op de zaak gezet en een amber-alert is noodzakelijk. Er komen vage aanwijzingen binnen over een man die in de struiken van de balletschool heeft gestaan en over de sporen van een busje langs Britts fietsroute. Een uitgebrande bestelbus bij Eindhoven wijst op een ontvoering naar het buitenland. Lois staat voor grote problemen, want over de grens heeft zij geen bevoegdheden meer. Met Morgen ben ik weer thuis wordt de reeks vervolgd die begon met Aan niemand vertellen. Dit tweede deel is weer een strak gecomponeerde thriller met veel vaart, waarin meer onthuld zal worden over Lois achtergrond.
Auteur:  Simone van der Vlugt,  uitg. mei 2016 , 280 pagina's.
ISBN 9789026335594

Otmars zonen


Deze roman van Peter Buwalda is een stukje gesitueerd in Eindhoven. 'Toen jij je leven aan het vergooien was in Eindhoven is ze je vader om hulp gaan vragen. Dat zei ze.' 'En waarom weet ik dat niet? Verzin je dit? Is een van de zes Eindhovense passages. Verder speelt een scène zich af in Stratum, waar een postzegels gestolen worden. Allemaal kleine details  zoals het Eindhovense kuttenmuseum of een zin zoals; "Terwijl hij op de bank in dat halfgare studentenhuis zijn toekomst lag te verblowen. 
De hoofdlijn gaat over: Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in. Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm.
ISBN: 9789403125305
Aantal pagina's: 608
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsdatum: 25-09-2018
Zie ook: https://www.ed.nl/eindhoven/peter-buwalda-laat-postzegelalbum-in-stratum-stelen-maar-de-buurt-ligt-daar-niet-wakker-van~af5fc13e/

Fietsreis van Eindhoven naar Singapore

Angela Viljeer schrijft o.m.: Ondanks mijn negentien levensjaren, ben ik meteen in Eindhoven op kamers gegaan. Ik heb een heerlijke studententijd gehad. Eindelijk mensen om me heen die ...
Ver reizen en terug verlangen naar Eindhoven, hoe mooi kan het zijn. Tijdens haar reis heeft ze een blog bijgehouden: https://angelafietst.wordpress.com/

Wat bezielt Angela Viljeer om huis en haard (= Eindhoven) achter te laten en een jaar vrij te maken om per fiets te reizen van Eindhoven naar Singapore? Waar komt het Nibelungenlied vandaan? Wat is er zo overweldigend aan Iran? Waarom neemt ze geen advies meer aan van serveersters met poezenoortjes? Niet alles loopt zoals vooraf gepland en ondanks flinke tegenslagen in haar gezondheid zet Angela door en vindt ze een andere manier om toch haar droomreis te vervolgen. Dit boek is zowel een persoonlijk verslag van een vrouw van middelbare leeftijd die haar midlifecrisis overwint als een reisverslag over de mooiste plekjes langs eeuwenoude wegen in Europa, Turkije, Iran, Centraal-Azië, China en Zuidoost-Azië. Dertig prachtige foto’s maken het beeld compleet.
ISBN / EAN 9783991071204,  284 pagina's, uitgave: Novum Publishing, augustus 2020

Stilstaan en doorgaan
het virus versus Eindhoven

De Eindhovense fotografe Hildegard Hick is er tijdens de lockdowns op uit gegaan. Ze heeft de stilte in de stad gefotografeerd in zwartwit. Ze fotografeerde Eindhoven gedurende de eerste maanden van ‘Corona’.

Ze zegt er zelf over:

‘Vanaf het begin van deze Corona-crisis heb ik vastgelegd wat er gebeurde en – vooral ook – niet meer gebeurde in Eindhoven. Een fotoverslag, dat een beeld geeft van een heftige periode in ieders leven. Een tijd die veel van ons afpakte. Maar tegelijkertijd ook een tijd waarin we creatieve oplossingen bedachten, oog en zorg voor elkaar hadden. En daardoor ook een tijd die ons veel heeft (terug)gegeven. Een tijd die de weg plaveide naar het nieuwe normaal.’

Het boek bevat foto’s van herkenbare en minder herkenbare plaatsen en mensen in de stad. De stad die leeg werd en waar men elkaar toch vond op alternatieve manieren die waren toegestaan.
 
25 september 2020,  Pagina's: 136
Afmetingen: 24 x 17 cm
ISBN:9789462263925 / Uitgever: Lecturis
Fotografie & Ontwerp: Hildegard Hick

Ontspoord

 De inspiratie voor ‘Ontspoord’, waarmee  de auteur: Sjoerd Punter op 77-jarige leeftijd als romanschrijver debuteert, deed hij letterlijk bij hem om de hoek op: de Bisschop Bekkerslaan. Die hoogspanningskabels hangen daar in Eindhoven op enkele meters afstand van de huizen. Ik zou er niet graag recht onder wonen, maar hier maakt men zich niet druk over de mogelijk schadelijke elektromagnetische straling.” vertelt de auteur.
Een ‘lone wolf’ pleegt een aanslag op een transformatorhuisje, waarbij een vrouw zwaargewond raakt. Hij dreigt met meer aanslagen. De man noemt zichzelf ‘de Missionaris’, want hij is allesbehalve een terrorist, vindt hij zelf, hij heeft het juist goed voor met de mensen. Het verhaal is fictie, maar het kan overal gebeuren, zo meldt het voorwoord. Al wordt de naam van de stad niet genoemd, hier gebeurt het onmiskenbaar allemaal in Eindhoven. Herkenningspunten genoeg: de hoogspanningskabels die dwars door een woonwijk in het noorden van ‘de stad’ lopen, de giftreinen die door de stad razen, de peperdure Mercedes 280 SEL waarin Chuck Berry nog werd rondgereden toen hij in 1983 optrad in het Philips Ontspanningscentrum (POC), of de vader van de aanslagpleger die wordt ontslagen bij Philips en triest aan zijn einde komt, een cruciaal gegeven in het boek. Ook zijn er mensen herkenbaar uit de ‘no-nonsense werkstad waar soms wordt geschoten met automatische wapens en gesmeten met handgranaten, maar niet altijd in de juiste richting’: de uitbater van de stationsrestauratie, kunstenaar Cornelis Le Mair en de hoofdredacteur van de regionale krant (‘Dagblad van het Zuiden’). Ook schreef de schrijver, zelf oud-journalist, zichzelf er in, met alter ego Renzo Staal. Verder is het niet zo moeilijk om ook Geert Wilders (‘Andries Wildeboer’) en Bram Moszkovicz (‘Bennie Cohen’) te herkennen.
In het verhaal zit de paniek er in Eindhoven ondertussen goed in door de aanslagen. Niet alleen de politie jaagt als een malle op de aanslagpleger, er zijn ook anderen die maar al te graag wraak nemen. Het mondt uit in een boeiende whodunnit, die de vaart van deze actuele, fris opgeschreven thriller er stevig in houdt. 
EAN 9789463652940, Verschijningsdatum januari 2021, 305 pagina's

Desalnietbemind

Met de thriller 'Desalnietbemind' levert schrijfster Annabel Jonk een verpletterd debuut af. Haar roman, die deels in Eindhoven speelt, overtuigt op alle fronten.  
Kort na het totaal onverwachte overlijden van haar man Victor opent advocate Martha Nieuwland zijn werkruimte. Ze ontdekt niet alleen een schrift met korte verhalen over zijn jongensjaren, maar ook onverklaarbare berichten op zijn telefoon. Gaandeweg ontvouwen zich meer en meer geheimen over zijn leven, niet alleen van voordat ze hem ontmoette, maar ook uit de tijd van hun huwelijk. Tegen ieders advies in begint zij aan een zoektocht naar de drijfveren van haar man. Uiteindelijk kan Martha de waarheid onthullen en eindigt het verhaal in een even verrassende als dramatische en confronterende apotheose.
Martha onderneemt na de ontdekkingen een beladen zoektocht die leidt langs vrienden van vroeger, een hoogleraar filosofie, een oude onderwijzer en forensisch pathologen. De tocht voert haar van Amsterdam naar New York, Boston, Marseille en New Hampshire's White Mountains, in een verwoede poging haar man alsnog te leren kennen en een beklemmende waarheid te onthullen.
Van de eerste tot en met de laatste bladzijde weet Jonk de spanning op te bouwen en er in te houden, met diepzinnige overpeinzingen en verrassende plottwists.
Als lezer word je helemaal in het boek gezogen: je leeft intens mee met Martha's verdriet en twijfel en begint tegelijkertijd over je eigen visie op de in het boek besproken onderwerpen na te denken. Wat begint als een roman ontvouwt zich gaandeweg steeds meer tot een pakkende thriller van Scandinavische allure.
Een van de pijlers van het verhaal is het omkijken van Orpheus en het daaropvolgende verlies van zijn geliefde Eurydice. Jonk verwijst hier naar op originele wijze. Naast de verwijzingen tot de oude mythe komen echter ook actuele onderwerpen ter sprake, evenals onderwerpen zoals liefde, trouw en wraak die van alle tijden zijn. Jonks beeldspraak is geestig en bij vlagen cynisch, altijd passend bij de verhaallijn. Als lezer kom je terecht in een dilemma: enerzijds kun je amper stoppen met lezen en wil je weten hoe het verhaal zich ontwikkelt; anderzijds wil je het boek steeds wegleggen om er zo lang mogelijk in te kunnen lezen.
Desalnietbemind is een roman over liefde, schaamte, vriendschap, wraak, compassie en geheimen die perfect verborgen hadden moeten blijven.
EAN 9789492037794, 334 pagina's, april 2018

Voddenpers

Voor veel lezers die in de jaren zeventig opgegroeid zijn, zal De Voddenpers van de Eindhovense schrijver M. van Bergen (schrijver en musicus Martien van Bergen) uiterst herkenbaar zijn. Maar ook jongere lezers kunnen veel raakvlakken met de hoofdpersonages, hun belevenissen en vooral hun gevoelens ontdekken.

Van Bergen, zelf een puber in de zeventiger jaren, heeft ogenschijnlijk goed onthouden hoe het was om in die tijd in Brabant op te groeien. Anders had hij de tijdsgeest van die periode nooit zo goed neer kunnen zetten. Als lezer die deze periode zelf meegemaakt heeft word je onmiddellijk terug in de tijd geschoten. Dat begint al bij de wat schreeuwerige omslag van het boek en gaat vervolgens woord voor woord verder in deze verrassende roman. En hoewel er ook wel degelijk verschillen zijn met hoe de hedendaagse jeugd opgroeit, ook zij zullen de in het boek beschreven gebeurtenissen en gevoelens onmiddellijk herkennen. De eerste fuif waar geslowd en gezoend wordt, het stiekeme drinken van het eerste biertje, het blowen en het gevoel alles zo veel beter te doorzien dan de ouders. De af en toe moeizame worsteling van het langzaam maar zeker volwassen worden is van alle tijden.

Het verhaal speelt tegen de achtergrond van het arbeidersmilieu rondom Eindhoven. Hoofdpersonage Adam Snijder,  de zoon van de plaatselijke voddenman, beleeft zijn jeugd samen met zijn beste vrienden Debbie en Fred. De drie steunen elkaar door dik en dun, totdat er een soort van verschuiving in hun vriendschap lijkt op te treden waardoor alles uit balans raakt.

Met levensechte dialogen, rake beschrijvingen en veel inlevingsvermogen weet Van Bergen langzaam een spanning op te bouwen waardoor je haast gedwongen wordt om door te lezen. Want hoewel er eigenlijk niets ongebruikelijks aan de hand is, wordt het verrassende einde met tromgeroffel aangekondigd. Dat doet Van Bergen door Adams verhaal over zijn jeugd af en toe te onderbreken door een beschrijving van een korte periode van de volwassen Adam. En deze volwassen Adam lijkt een duister geheim met zich mee te dragen.
EAN 9789402175431, Verschijningsdatum juni 2018, 335 pagina's

De naam van de angst

Hugo Brouwer laat zijn roman afspelen in Rotterdam en Eindhoven. Een werkloze psycholoog en een roddeljournalist werken aan een verdachte zelfmoord en een verdwenen kapitaal.
Zelfmoord onder verdachte omstandigheden, veel geld dat spoorloos verdwenen is, niets is wat het lijkt in de eerste zaak van bureau Hinde & Partners, particulier onderzoekers. Paul Hinde, ooit eens psycholoog, en 'man van de straat' Geoffrey Crane storten zich overmoedig in dit wespennest vol halve waarheden en hele leugens. Om de waarheid te achterhalen, moeten ze diep graven in het verleden van slachtoffers en verdachten. Paul Hinde ontkomt er niet aan ook zichzelf onder de loep te moeten nemen. De grens tussen slachtoffer en dader blijkt niet zo zwart-wit als vooraf gedacht. Want wat doe je als je geconfronteerd wordt met je diepste angsten?

Het decor is de wereld van de organisatieadviesbureaus, van sjieke en minder sjieke hoeren en een Algerijnse drugsdealer. Hugo Brouwer biedt de lezer een spannende, meeslepende vertelling waarin de angst, in al zijn facetten, centraal staat. Bindingsangst, faalangst, doodsangst, verlatingsangst, diepe angsten die het doen en laten van mensen soms zo (in de war) kunnen sturen.
420 pagina's, 2006
ISBN:90-5179-230-1
EAN:9789051792300

Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen

Aan de hand van meer dan 100 ooggetuigenverslagen en 500 grotendeels niet eerder verschenen foto’s biedt het boek ‘Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen’ een unieke kijk op de bevrijding van Eindhoven in het stadsdeel Woensel.
Met anekdotes die tot de verbeelding spreken en veel foto's. Over barre gevechten en grote vreugde.
ontact met ongeveer 330 mensen had Barry Wonder, een man van 28 jaar uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Meer dan honderd keer reed hij vanuit zijn woonplaats naar Eindhoven, om het daar te hebben over de bevrijding van Woensel. Als kind werd Wonder nou eenmaal gegrepen door de Tweede Wereldoorlog in het algemeen, en later door de bevrijding van Woensel in het bijzonder.

In zijn boek Bevrijding Woensel vertelt Wonder over onder meer de landingen van Amerikaanse parachutisten in Son en hun gevechten in de Woenselse buurt Vlokhoven, in de Woenselsestraat of de Kloosterdreef. Hij sprak veel ooggetuigen, wier verhalen hij naast elkaar legde om zo tot een betrouwbaar, gedetailleerd relaas te komen van wat er allemaal precies gebeurde op de 17de en 18de september 1944, toen Amerikaanse bevrijders en Duitse bezetters het in Woensel tegen elkaar opnamen.

Het boek ‘Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen’ is verkrijgbaar vanaf 17 september 2019.

Meer informatie is te vinden op bevrijdingwoensel.nl.

Kapitein Thomson

Krijgsgevangene, politiek gevangene, Nacht und Nebel. Een zoektocht van zijn dochter naar het verzwegen verleden van haar vader. Zelfs de Nederlandse regering laat zijn geheimen 80 jaar opsluiten in  het nationaal archief. Zijn dochter kan daar niet op wachten en begint haar speurwerk. Een spannende tocht door de oorlogsjaren van haar vader.  In 1980 sterft hij. Veertien jaar voor zijn overlijden, Kerst 1966, had hij ondubbelzinnig "ja' gezegd op zijn dochters kindervraag "Goede Duitsers… kan dat?' Hoe hij toen tot dit antwoord kon komen, onderzoekt zij 45 jaar later in archieven, gevangenissen, de plaats van bevrijding, haar jeugdherinneringen en verhalen van ooggetuigen. En dan blijken "goed' en "fout' zich niets aan te trekken van familiebanden of landsgrenzen en blijkt vrede iets anders te zijn dan de overwinning.
Deel van de familie woont in Eindhoven en Kapitein Thomson bezoekt hun regelmatig. Zijn neef Aart van Wijk die een hoge positie bij Philips Eindhoven bekleed als wis- en natuurkundige. heeft een Joodse onderduikster in huis genomen en gaat zich steeds specialiseren in vervalsen van documenten.  Belevenissen in het Eindhovense villapark van toen komen tot leven.
Lees meer over het thema: verzet Philips personeel.
Auteur: Else Kooijman,  uitgave  2016 , 273 pagina's
website auteur:  http://aajjthomson.nl/

EHV GDCHT

Een verzameling van 57 gedichten waarbij iedere dichter op eigen wijze zijn of haar Eindhoven beschrijft. Hiervan zijn 7 gedichten van (voormalige) stadsdichters op rode pagina's. De andere 50 zijn geselecteerde gedichten van inwoners uit Eindhoven zelf,  De bundel kwam tot stand na een oproep in 0a. tijdschrift Frits, enkele honderden inzendingen binnen. Een jury koos vijftig werken uit voor publicatie. De zeven stadsdichters mochten buiten mededinging een gedicht aanleveren. ED schrijft "Poëziebundel biedt verfrissende blik op Eindhoven"  "De liefde voor Eindhoven springt van de pagina’s " Heel herkenbare situaties en herinneringen worden vlot beschreven.
Het eerste gedicht is van Burgermeester John Jorritsma met een lofzang op Eindhoven
Uitgave Frits media 2018, 100 p. ISBN 978-90-829505-0-2
https://www.frits.nl/ehv-gdcht/

Ik Ben De Zoon Van John Lennon

Het boek van Roel Smits heeft een start in Eindhoven. Erg positief is de hoofdrolspeler niet: " Eindhoven is voorbij. Eindhoven is een stad waar ik niet vrij kan zijn. Mijn vader is lang geleden uit Liverpool vertrokken ....  of "Eindhoven is onveranderd: fantasieloos, ordelijk, efficiënt."  "Liever koud en eenzaam op de stoep bij John Lennon dan terug naar Eindhoven". 

Hoofdpersoon Chris, een brave universiteitsman, getrouwd, twee kinderen, krijgt tot zijn verbijstering op het sterfbed van zijn moeder te horen dat zijn vader zijn vader niet was. Chris is de zoon van John Lennon, verwekt in een nachtje seks met de Beatle, zegt ma. Zijn leven kantelt. Na een congres in Engeland keert Chris niet terug naar huis. Hij wil nagaan wat er klopt van dat verhaal, nagaan wie hij is.
februari 2012, 256 pagina's,
EAN 9789046811153 https://roelsmits.nl/

Niets zal ons redden...

Over Niets zal ons redden maar een beetje liefde is oké door Henk van Straten

Niets zal ons redden maar een beetje liefde is oké is een reeks observaties en literaire beschouwingen over het menselijk tekort, over de absurditeit van het bestaan en over dat kleine beetje liefde en begrip dat soms net het verschil kan maken. Henk van Straten kijkt met een loep naar het dagelijks leven. Naar dat van hem, maar evengoed naar dat van u. Als een levenskunstenaar zoekt hij naar inzichten, gedestilleerd uit ons menselijke gedrag en het gedrag van dieren, zoals zijn hagedis Oscar. Met humor en compassie schrijft hij over een gênante situatie bij Starbucks, de veertig biljoen bacteriën in het menselijk lichaam, het eenzame jongetje uit de buurt, een auto-ongeluk met zijn zoons, de essentie van drones, intelligente schimmel, ruzie met een serveerster, fitness in de kerk en mijmeringen over mannelijkheid in een donker Duits bos. Van de alledaagse situaties [ in Eindhoven] waar menig mens gedachteloos aan voorbij wandelt, maakt Van Straten literatuur.
ISBN: 9789038807034
Prijs: € 17,50
Publicatiedatum: 03-09-2019

Naar het nieuwe licht

In de jaren twintig trekt een familie van turfstekers uit Drenthe naar Eindhoven, om bij Philips te werken. Vervolg op 'Door Drentse venen'.
De opkomst en ondergang van de turfstekerij in Drenthe en het wel en wee van de familie Trip daarbij. Door de Eerste Wereldoorlog bloeit de turfwinning op, maar in de vroege jaren '20 van de 20e eeuw gaat deze nog sneller neerwaarts en wordt het gezin gedwongen te verhuizen naar Eindhoven (Philips). Deze historische streek- en familieroman zet een beeld neer van een arbeidersgezin dat het steeds beter lijkt te krijgen en na de tijdelijke neergang in het opkomende Eindhoven opnieuw succes lijkt te hebben. Gebeurtenissen als Eerste Wereldoorlog, socialisme, de groei van Philips en ook de opkomst van de radio spelen daarbij een rol. In dit tweede deel (na 'Door Drentse venen'*) van een geplande trilogie verschuift het perspectief van Drenthe naar Brabant. Het derde deel belooft zich voornamelijk in Brabant af te spelen. Geslaagde en goed leesbare roman; geschikt voor een breed en historisch geinteresseerd publiek.
ISBN: 9789033008474 / 2009

Een ander geluid 

De nood in de Drentse venen dreef de familie Trip naar het Drents Dorp in Eindhoven. Vader en zijn vijf dochters werken daar bij Philips. Deze onderneming maakt in de jaren twintig van de vorige eeuw een stormachtige ontwikkeling door. In Een ander geluid volgen we met name het wel en wee van zoon Berend. De jaren op de ambachtsschool, zijn aanstelling bij Philips, en zijn carrière bij dit bedrijf worden beeldend en met oog voor detail beschreven. Dat geldt ook voor de economische crisis die Nederland vanaf 1930 treft.

In zijn vrije tijd besteedt Berend veel aandacht aan zijn grote passie: muziek. De grote vraag is dan ook of hij uiteindelijk zal kiezen voor een loopbaan bij Philips of de voorkeur geeft aan 'een ander geluid'. Daarnaast volgt de auteur de eerste wankele schreden van Berend op het liefdespad. 
isbn 9789033008894 2010

Onder de gloeilamp

(Herman)  H.H.J. Maas (1877-1958)  Onder de Gloeilamp (namenlijst bron Frans Dekkers Eindhoven) in reeks De liefde van Jo Faro uitgegeven in 1946. Volgens een advertentie: "Een romantisch episch boek over de lichtstad"  Zeldzaam boek, omdat het gerucht gaat dat Philips de gehele oplage heeft opgekocht. Of het waar is? In 1949 wordt het boek afgeprijsd aangeboden van 6,25 voor 3,90 gulden. Nu is het boek antiquarisch 75 euro waard. Wel een feit is: " Onder druk van  de publieke opinie moest de voortzetting van deze roman, die als trilogie was opgezet, worden gestaakt."  De scherpe hekeling van personen en toestanden in Eindhoven en daarbuiten baarde in de naoorlogse jaren veel opzien. Hoe de schrijver onderdruk is gezet om deze reeks niet verder te publiceren het gehele verhaal hierover is te lezen op: http://tijkools.nl/hhjmaas/ of de site: www.bureaupubliciteit.nl Het boek werd destijds onder invloed van de kerk en de industriëlen van Eindhoven, IDIL, Kortooms en Knuvelder en omgeving op de index geplaatst, een lijst van boeken die men niet in de verkoop wilde hebben.
Maas daarover op tijkools website: "Het is waar, dat 'Onder de Gloeilamp' in Eindhoven geweldig gesaboteerd is door de geestelijkheid bij de boekhandelaren. Toch geloof ik niet, dat in Eindhoven ooit een ander boek zoveel gelezen is! Maar zonder die sabotage zouden er nog honderden exemplaren meer verkocht zijn; vorige week is nog iemand alle boekhandels afgelopen, vergeefs, zelfs wat inlichtingen betreft. Alleen het antwoord: 'Kan ik U niet aanhelpen! In maart 1947 is het boek verschenen; in mei heette het al in de boekwinkels: "uitverkocht". Maar Maas wist echter al van zijn uitgever Schoonderbeek dat het boek nog niet helemaal uitverkocht was. "Zonder die sabotage was er al lang een 2e druk geweest. Door IDIL ("Informatie-Dienst Inzake Lectuur") verboden romans liggen openlijk in de étalages, en daar wordt niets tegen gedaan" schreef Maas.
Debet hieraan is de openhartige wijze waarop misstanden, waaronder de arbeiders gebukt gingen, in romanvorm beschreven werden. Vele namen van de middenstand in Eindhoven spelen een rol in deze roman. Voor alle personen en plaatsnamen zijn synoniemen gebruikt.  Wie is wie en meer informatie op aparte pagina 

Harry's Dubbelspel

Harry’s Dubbelspel - over het verzet bij Philips
Peenemünde, voorjaar 1943. De lancering van een nieuwe, door radiostralen geleide raket mislukt. Het probleem zit in de radiobuis en omdat de Duitse industrie niet over de vereiste technologie beschikt, komen de nazi's bij Philips terecht. Ir. Tromp, directeur van de radiobuizenfabriek, krijgt opdracht een nieuwe radiobuis te ontwikkelen. Hij vraagt zich af waar de vijand mee bezig is en overlegt met de chef van zijn ontwikkellab, Hans Oostveen. Niet wetend dat Oostveen al een tijdje in de gaten wordt gehouden door de Duitse Abwehr, besluiten ze een dubbelspel op te zetten.  Een mooie, maar ook levensgevaarlijke kans voor de Nederlandse ontwikkelaar om een slimme sabotageactie op te zetten. Terwijl hij bezig is een illegale zender te repareren, wordt Oostveen gesnapt en hij moet onderduiken. Het zal niet lang meer duren voordat Hitlers ultieme Vergeltungswaffe operationeel is. Alleen een Engels bombardement kan de Duitse plannen nog verstoren. Maar Londen speelt zijn eigen spel...
Een actievolle, deels op ware feiten gebaseerde, oorlogsthriller waarin het voor de lezer overigens niet mogelijk is feiten en fictie te onderscheiden. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een nieuwsfragment uit de oorlogstijd. De stijl is ongecompliceerd en nogal journalistiek. Zeer onderhoudend geschreven verhaal door Herman Vemde 259 pagina's , 2005
ISBN: 90-76968-67-5 
Meer informatie over de auteur

Bling Bling 2 - De Zaventemmers

'Bling Bling 2' volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord.
Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem.
'Bling Bling 2' wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.  Ook de omgeving van de Catharinakerk speelt een element in de roman. Auteur: Jan van der Cruysse. 508 pagina's,  2017
isbn 9789022333976

Dansen met de vijand:

het oorlogsgeheim van tante Roosje speelt voor een groot deel af in Eindhoven en Philips.
Tijdens een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz ziet de auteur, Paul Glaser, daar opeens een koffer met de naam van zijn tante. Het confronteert hem ermee dat zijn vader hun joodse achtergrond voor zijn kinderen heeft verzwegen. Hij verdiept zich erin en beschrijft hier chronologisch het leven van zijn kleurrijke tante Roosje (1915-2000). Geboren in Nijmegen, opgegroeid in Kleef, wordt ze danslerares. Na de dood van haar grote liefde, die als piloot bij een ongeluk omkomt in 1936, trouwt ze in 1937 met een dansleraar die onder invloed van zijn broer NSB'er wordt. Ze scheidt later van hem, waarna hij haar verraadt. Roosje en haar ouders worden opgepakt en ze komt via Westerbork en Vught onder andere in Auschwitz, overleeft dat vernietigingskamp en vestigt zich in Zweden. De ex-directeur van zorg- en theaterinstellingen heeft zich goed verdiept en verplaatst in het vitale, optimistische karakter van zijn doortastende tante. Gebaseerd op haar dagboeken en brieven beschrijft hij naast haar kijk op het leven heel oprecht wat ontdekking van hun verborgen joodse verleden in de familie teweegbrengt. Met een aantal zwart-witfoto's.  320 pagina's, 2016
isbn 9789023499329 

Berichten uit het tussenhuisje

Nadat schrijver Henk van Straten uit zijn huwelijk was gestapt woonde hij twee jaar lang in "het tussenhuisje', een knullige, smalle afsplitsing van een bestaande woning, in Eindhoven. De benauwde behuizing staat symbool voor deze verkrampte episode tussen het leven dat hij achter zich had gelaten en het leven dat nog moest beginnen. Zijn huurbaas, tevens zijn buurman, wist niet dat er ook twee zoons waren, "want anders had ik wel in het huurcontract laten opnemen dat ik geen kinderen over de vloer wil.'
Zo begint een verwarrende periode van eenzaamheid, paniek, hartklachten, slaappillen, Duvels, vrouwen, broodschrijven en alleenstaand vaderschap. Van Straten neemt ons mee in een woest-emotionele rit langs alle haltes van zijn zoektocht: hij gaat skateboarden, kickboksen, doet mee aan yahuasca-ceremonies, publiceert een roman, wordt in zijn neus gebeten door de schoonvader van een van zijn beste vrienden, verliest zich in BDSM, koopt een vleesetende plant en vervolgens een hagedis. Dit klinkt misschien behoorlijk rock-'n-roll, maar niets is minder waar: Van Straten schrijft met de compassie, tederheid, subtiliteit, wijsheid, humor en liefde die we van hem gewend zijn. 
https://www.henkvanstraten.nl/berichten-uit-het-tussenhuisje/
240 pagina's, maart 2018
ISBN 9789038801285

De rechtvaardigen

Hoe een Nederlandse consul duizenden joden redde
In "De rechtvaardigen' beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Litouwse Philips-directeur Jan Zwartendijk (1896-1976) er in 1940 een functie er bij kreeg als consul van Litouwen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul  een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit.
Jan Brokken beschrijft het leven van Eindhovense Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een deel van het boek speelt in Eindhoven af waar Jan Zwartendijk na zijn gedwongen vertrek uit Litouwen werkzaam bleef bij Philips. Veel familiefoto's in het boek verwerkt. Meer over Jan Zwartendijk en de straat in het Villapark waar hij opgroeide in Eindhoven. https://www.eindhovenfotos.nl/2/pauwlaan.html

oktober 2018,  504 pagina's ISBN 9789045036649

Rumoer in Philipsdorp

Het Eindhovense Philipsdorp uit de jaren vijftig komt tot leven in het boekje Rumoer in Philipsdorp van Harriët Bernts

Het boek beschrijft hoe Tonnie, een vrolijke katholieke meid, liever in de kruidenierswinkel werkt dan lampen te maken bij Philips. Als ze verliefd wordt op Gert begint een turbulente periode, want hij is protestant en dat spreekt in die jaren niet vanzelf. En hoe zit het met Nelis, heeft ie echt mensen verraden in de oorlog? En waarom denken Marie en Rie “Mannen willen maar één ding?”
Rumoer in Philipsdorp verhaalt van het alom tegenwoordige Philips, de strenge geloofsregels, de naweeën van de oorlog, maar ook de saamhorigheid in Philipsdorp. Werkt dit alles tegen of is er een gezamenlijke toekomst mogelijk voor iedereen?
Harriët Bernts is geïnspireerd door het boek De zorg om het Philipsmeisje - fabrieksmeisjes in de elektrotechnische industrie in Eindhoven 1900-1960 van Annemieke van Drenth. "Ik vond het leuk een verband met onze eigen tijd erin te brengen" zegt Harriët Bernts. 
2018  Te koop boekhandel Van Piere / VVV
10 euro, 82 pagina's
ISBN 9082895501 ISBN 9789082895506

Kracht2

Eindhoven, begin jaren 60

Neeltje is elf jaar en vastbesloten om later uitvinder te worden. Wanneer ze op het terrein komt waar de Technische Hogeschool wordt gebouwd, weet ze het meteen: hier moet ze zijn.

Maar haar vader ligt dwars. Hij vindt dat Neeltje gewoon, zoals de meeste meisjes, naar de huishoudschool moet.

Neeltje heeft het hart van een wetenschapper en geeft niet op. Ze begint een eigen experiment dat haar vader moet overtuigen van haar denkkracht. Maar het lukt haar niet alleen. Dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek…

‘Toen & Hier Eindhoven’ is een reeks historisch-fictieve kinderverhalen met telkens een iconisch gebouw in de hoofdrol. ‘Kracht2’ gaat over het ontstaan van de tweede Technische Hogeschool in Nederland, de huidige Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). 
76 pagina's, ISBN: 9789491992117  / 9 +

Drie Eindhovense Toen & Hier boeken
Historische jeugdfictie over Eindhoven, oftewel verhalen met avontuur en humor die qua feiten werkelijk plaats konden vinden. Voor kinderen een spannende kennismaking met de stad Eindhoven. De boekenserie Toen & Hier wordt in september 2018 gelanceerd. Alle makers zijn talenten uit Eindhoven.
http://www.toen-hier.nl of www.boekenberg.nl

Twee over half één

Eindhoven, begin jaren 40

Het is oorlog en niks is meer zoals het was in Nards leven. Alleen hij en zijn vader wonen nog in het huis dat uitkijkt op de fabriek met de klok. Nard gaat, zonder dat zijn vader het weet, in die fabriek werken. Hij wil geld verdienen voor een treinkaartje om zijn moeder te bezoeken.
Ondertussen krijgt Engelse gevechtspiloot John een belangrijke opdracht. Hij moet de radiofabrieken van Philips in Eindhoven bombarderen en het de Duitse bezetters moeilijk maken.
Nard en John zullen elkaar nooit ontmoeten, maar op 6 december 1942 raken hun levens op een bijzondere manier met elkaar verbonden.
‘Toen & Hier Eindhoven’ is een reeks historisch-fictieve kinderverhalen met telkens een iconisch gebouw in de hoofdrol. ‘Twee over half één’ speelt rond het klokgebouw van Philips op Strijp-S, tijdens het Sinterklaasbombardement in de Tweede Wereldoorlog.
Auteur: Suzanne Wouda & Illustrator: Rik Stabel
Uitgeverij BookBase
76 pagina's, ISBN: 9789491992100
Categorieën: Eindhoven, 9 +

Sabotage in de schouwburg

Eindhoven, begin jaren 70

In de schouwburg gebeurt het ene vreemde ongeluk na het andere. De artiesten kunnen bijna niet meer repeteren zonder gevaar. Toneelmeester Kees en directeur Ben balen van de ongelukken en willen niet dat het publiek ervan weet.

De buurtkinderen Leo, Vonne en Dirk rennen en springen elke dag over de betonnen bloembakken voor de schouwburg. Leo wil dolgraag naar een voorstelling in het theater, maar helaas zijn alleen volwassenen welkom. Alles verandert als de vrienden verstrikt raken in de mysterieuze gebeurtenissen. Zal het ze lukken de saboteur te stoppen?

‘Toen & Hier Eindhoven’ is een reeks historisch-fictieve kinderverhalen met telkens een iconisch gebouw in de hoofdrol. ‘Sabotage in de schouwburg’ gaat over de Stadsschouwburg, die nu Parktheater heet.
Auteur:  Linda Amendt & Illustrator: Bert Bogaerts
Uitgeverij BookBase
76 pagina's, ISBN: 9789491992124
Categorieën: Eindhoven, 9 +

Na de bevrijding deel 3


Een jonge vrouw, die in 1945 met haar man in het al bevrijde Eindhoven woont, hoort mondjesmaat over de verschrikkingen die worden aangericht in haar geboortedorp in het oosten van Nederland. Dialogen gaan vaak over situatie in Eindhoven en Oost Nederland.
In januari 1945 is in Eindhoven waar Rica en haar aan het executiepeloton ontsnapte jeugdvriend Paul terecht zijn gekomen de Tweede Wereldoorlog al ten einde, maar in oost Nederland, waar ze beiden vandaan komen, nog niet. Het rommelt nog overal in het bevrijde en niet-bevrijde deel. Zoals afrekeningen met NSB-ers, zoektochten naar vermiste familieleden, de laatste stuiptrekkingen van het Duitse leger, puinruimen en wederopbouwen. De gewond geraakte verzetsman Paul worstelt met een groot geheim. Rica met wie hij - misschien te snel - getrouwd is wil graag naar haar geboortedorp om eindelijk haar familie te bezoeken. De schrijfster, van wie al vele boeken verschenen, sluit met deze - zelfstandig te lezen - roman haar Rica-trilogie* af. Ze schetst met vaardige pen, toegankelijk en goed gedocumenteerd deze periode waarin ze laat zien dat ‘de bevrijding niet op kousenvoeten kwam’..
Na de bevrijding is het afsluitende deel in een trilogie van Johanne A. van Archem, waarin eerder Over de streep en De trein van 12:10 verschenen.
augustus 2017 ISBN: 9789401909259

De trein van 12:10 deel 2

Het is 1942 en Rica reist na een familiebezoek in Twente terug naar Eindhoven als ze plots een Joodse baby in haar armen geduwd krijgt, die ze meeneemt naar het zuiden. Dit is het begin van een hectische oorlogsperiode, waarin ze haar steentje bijdraagt aan het verzet, daarbij sterk gehinderd door haar NSB-zwager, die ooit een blauwtje bij haar liep. Ook ziet ze Paul Kemperink terug met wie ze jaren geleden, om achteraf gezien de verkeerde redenen, ‘voor het altaar’ stond en die haar toen zo kwetste dat het huwelijk niet door ging. Kan ze hem dit keer wél vertrouwen? Hij heeft zijn les in het leven geleerd, is veranderd en zit volop in het verzet. Dan gaat er van alles mis, zodat Rica moet onderduiken. En zo wordt het najaar 1944, is het zuiden van het land al bevrijd en volgt de climax. Schrijfster Johanne A. van Archem (1947) heeft in dit zelfstandig te lezen vervolg op ‘Over de streep’ een helder en goed gedocumenteerd beeld gegeven van de oorlogsperiode. De karakters komen aardig uit de verf, de stijl is vlot, de plot is verrassend. Velen zullen deze in de Tweede Wereldoorlog spelende familieroman geboeid lezen.
Johanne A. van Archem is al jaren bekend als auteur van historische streekromans. 
isbn 9789401904148 / ook als e-book / maart 2015, deel 3

Over de streep deel 1

Over de streep, een historische streekroman van Johanne A. van Archem. Veel situaties van boek spelen zich in Eindhoven af.  Al is er een behoorlijk standsverschil tussen de zoon van een bedrijfsleider van een grote fabriek in Almelo en de dochter van een eenvoudige ploegbaas, toch zitten Paul en Rica in de trouwkoets, die hen naar het gemeentehuis brengt, waar de bruidegom echter de trouwbelofte, opgestookt door zijn vriend, met ‘nee’ beantwoordt. Rica verlaat subiet de trouwzaal, de beide ouderparen in – elk om hen moverende redenen – verwarring achterlatend. Maar Rica zit niet bij de pakken neer en gaat op zoek naar werk in Eindhoven. De tot nu toe losbandige, en direct ontslagen Paul moet nu ook een andere kant van hem laten zien. De schrijfster weet in deze roman de personen en de omgeving (Twente en Brabant) binnen de context van het verhaal uitstekend tot leven te brengen. Ze kan boeiend vertellen, heeft een goede stijl, zodat ze met deze aangename streekroman, die speelt rond midden twintigste eeuw, veel liefhebbers van dit genre een plezier zal doen..
Over de streep is een onvervalste Johanne A. van Archem, waarin historische feiten en vertelkracht samenkomen.
isbn 9789401902441 / mei 2014, deel 1

Gedachtewereld

Zapo Franken laat zijn leven aan zich voorbij trekken. Hij groeit op in een Heerlens mijnwerkersgezin en is bang voor zijn driftige, autoritaire vader.
Ontdekt rockmuziek als instrument om in opstand te komen. Ontvlucht zijn ouderlijk huis, gaat op zichzelf wonen en denkt dat zijn leven nu echt gaat beginnen. Angst blijft in zijn verdere leven: als middelbare scholier, als student aan de Sociale Academie in Eindhoven, maar ook als hij een baan heeft, trouwt, een dochter krijgt en zijn huwelijk een open relatie wordt. Hij doet een zelfmoordpoging die mislukt. Met therapie en yoga probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Het verhaal van een man die zijn leven lang op zoek is naar zichzelf en naar zijn wereld, dwangmatige handelingen kent en klem komt te zitten in zijn eigen gedachtewereld. Belangrijk in zijn wereld zijn muziek, seks en drank, het boek staat er vol mee.
Hoe ontstaan gedachten en angsten? Hoe worden we wie we zijn? Joop Put onderzoekt die vragen aan de hand van het leven van Zapo. Treffend en beeldend schetst hij zo niet alleen een tijdsbeeld van zijn generatie, maar weet hij ook tijdloze begrippen als onbehagen en beklemming voelbaar te maken.
Daarnaast wordt in dit debuut van Joop Put (1954) een tijdsbeeld gegeven vanaf 1963 met bijvoorbeeld een rake beschrijving van de hippietijd.
Auteur: Joop Put,  326 pagina's,  2016/2017
Isbn 9789402156133 
 


Kruidenbuurt

Sommige bewoners hebben de (oude)  Kruidenbuurt in Eindhoven in hun hart gesloten en vinden dat hun geliefde wijk een droef lot wacht nu sloop aanstaande is. Anderen is het om het even of de buurt tegen de grond gaat, en er zijn er ook die nog liever vandaag dan morgen de huidige Kruidenbuurt ten grave willen dragen. Tien portretten in woord en beeld brengen in dit boek deze Eindhovense Stratumse wijk tot leven. 
Auteur: Hans Horsten  en foto's Joep Lennarts
105 pagina's, 2001
ISBN: 9789076638096

De mensen van Doornakkers

'De mensen van Doornakkers' is een verhalen- en fotoboek [zoek nog de boekcover] dat in opdracht van de gemeente Eindhoven is gemaakt door journalist Hans Horsten en fotograaf Joep Lennarts. Het boek bestaat uit 96 pagina’s met 14 verhalen en zo’n 80 foto’s. Soms zijn de verhalen persoonlijk, soms niet. Het boek is onlangs gratis huis-aan-huis verspreid in de hele buurt Doornakkers en is ook verkrijgbaar in de boekhandel of bibliotheejk te leen.
Bij de verhalen over de Tongelrese wijk. 'Krachtwijk' is het recentse etiket dat op de buurt is geplakt. Horsten voegt er nog één aan toe. "Het is een cosmopolitische wijk", vindt Horsten. "Vanaf de bouw in de jaren vijftig hebben er altijd veel mensen gewoond die niet uit Eindhoven kwamen. Vroeger uit andere delen van Nederland, later van over de grens. De samenstelling was altijd divers."

In Doornakkers wonen nu 34 nationaliteiten. Horsten interviewde 'de eerste man met een kleurtje', de nu 84-jarige Ettij Sittrop. In 1956 kwam Sittrop vanuit Indonesië naar Eindhoven. Omdat hij Nederlands sprak, de cultuur enigszins kende en bij DAF ging werken, had hij weinig problemen om zich aan te passen. Meer op ED

De buurt Doornakkers-Oost is gelegen in de wijk Stadsdeel Tongelre in de gemeente Eindhoven en bestrijkt een gebied van 51 hectare, waarvan 1 hectare aan meren, sloten en andere wateren.
Doornakkers-Oost heeft 2.910 inwoners met een bevolkingsdichtheid van 5.751 inwoners per vierkante kilometer. Deze 2.910 inwoners bestaan uit 1.470 mannen en 1.435 vrouwen. De leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is met 19% het sterkst vertegenwoordigd. Met 54% zijn de meeste personen ongehuwd. Daarnaast is 10% procent van de inwoners gescheiden en 7% verweduwd.
Doornakkers-Oost telt in vergelijking met de hele stad aanzienlijk meer werklozen. Van alle 15 tot 65 jarige bewoners staat 12% bij het CWI ingeschreven als niet-werkend of werkzoekend. In heel Eindhoven is dit 5%. Het merendeel van de werklozen staat te boek als(zeer) moeilijk of niet bemiddelbaar en staat langer dan vijf jaar of juist korter dan zes maanden ingeschreven. Daarnaast zijn de meeste werklozen laag opgeleid: ruim 60% in -Oost heeft geen opleiding of basisonderwijs gehad. In Eindhoven zijn de mensen gemiddeld hoger opgeleid dan in Doornakkers Oost.

Follow

Follow het leven van Mila in deze roman van Gaby Rasters. Dat leven is niet alleen ingewikkeld, maar ook herkenbaar en verslavend. Dertiger Mila is op zoek naar warmte en liefde. Haar zoektocht speelt zich grotendeels af op het internet, want Mila zit vanwege het werk van haar man in Zuid-Frankrijk. Ze krijgt weer contact met een oude liefde in Nederland en de digitale vonken spatten eraf, tot ze ook in real life een wel erg leuke man ontmoet. Hmm... Extra tof aan FOLLOW is dat Mila en de andere personages te vinden zijn op social media.
`Ik kom uit Eindhoven en ben vier jaar geleden gevlucht naar het prachtige leven hier. Ben aangetrokken als marketingmanager voor een grote voetbalclub. Nog geen moment spijt van gehad."
Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, nieuwe manieren van samenwerken en het stimuleren van innovatie. Dit is terug te zien in haar Follow-trilogie, waarvan de personages te volgen zijn op social media. SHARE van Gaby Rasters is het laatste deel in de trilogie, na FOLLOW en LIKE.
2016
ISBN9789401907927 , 9789401907934

Mensen die Eindhoven kleur geven

Dorothée Foole 1985,  Verhalen van:
Rein en Anneke Welschen : burgemeester en fysiotherapeute, Jan de Bont : filmregisseur en cameraman,  Mevrouw Piet Heikens : verpleegkundige en huisvrouw, Cornelis Le Mair schildert als de oude meesters, Frits Philips : "een gewone mens, maar wel een bijzondere Eindhovenaar!", Artikel Ronaldo : voetballer,
Jeannette van Ravenstijn : produktpresentatie, fotomodel, mannequin, danseres, Nederlands turnkampioene en deelneemster Olympische Spelen,  Jacques Slegers : kunstenaar,  Chris Aelberts : van psychiatrisch verpleger tot Beursgebouw direkteur, Tonnie van Deursen : paranormaal medium, Herman van Zanten : hoofdinspecteur bij de politie Brabant Zuid-Oost en kampioen fikkie stoken van Strijp , Jan Louwers : voetballer, ondernemer, miljonair, Rik Smits : basketballer , Henriëtte van Riemsdijk-Philips : van 1945 tot en met 1977 voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis afd. Eindhoven, Pater Leopold Verhagen, vooral bekend van radio en T.V. Eindhoven en de Koninklijke Familie,  René Daniels : "Ik wil niet in een specifiek hokje geplaatst worden!" , Romario de Souza Faria : voetballer, Herman Pieter de Boer : schrijver, dichter en performer, Ben van Gelder : Nederlands eerste betaalde voetbalmanager, Harry van Hoof : dirigent, componist, arrangeur en pianist, Mathé Bögels : direkteur Holland Casino Eindhoven,  Lenny Kuhr : zangeres, Theo Maassen : cabaretier,
Yusuf, Mevlude en Derya Toprak : een geïntegreerd gezin in Eindhoven, Saskia Slegers : DJ en direkteur platenmaatschappij, Nicole Rijvers : ambassadeur SOHO, Tinus Kanters : organisator evenementen, Theo de Vries : ondernemer, Eindhoven-fan en voorzitter van Jazz in Lighttown, Ton de Jong : stylist, etaleur, binnenhuisarchitect, eigenaar van twee winkels en direkteur Lichtstad Revuetheater, Nico van Heeswijk : direkteur Nutsbedrijven,
Karel Vermeeren : kunstschilder, schrijver, docent tekekenen, kunstgeschiedenis en schoonschrijven,
Eddy Smulders : Europees kampioen halfzwaargewicht boksen en Eindhovens sportman van het jaar, Martin van Doorne,
Ellen Soeters : eerste Nederlandse playmate van Playboy, Nederland Armand : Nederlands eerste protestzanger, Peter en Edwin Smulders : fotografen, Hans van den Oord : hoofd Sport en Recreatie gemeente Eindhoven

Eindhoven kent vele gezichten

Dorothée F. Foole, 230 p. 1999

Frank Houben, Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant,
Carl Schlüter en André Brood Jacobus Recourt Holding en Makelaars
Arnol Kox, straatpredikant
Hans Brian, Staff Communications DAF Trucks NV, sportverslaggever, presentator
Anneke Boonstra, directeur Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven
Close II You : Natascha, Marsha, Sally en Nadja
Wim van Elk, burgemeester van Helmond
Leon Verburgt, kunstschilder en ex-wedstrijdzwemmer
Paul Haarhuis, tennisser
Cor Adriaans, schaapherder
Joop Veelenturf : directeur Vespo Groep, voorzitter hockeyclub Oranje Zwart
Chantal Vandierendonck, apotheker en wereldtopper in rolstoeltennis
Anja Maij-Weggen, lid van het Europees Parlement ; Peter Maij, kernfysicus Lichtjesroute Eindhoven, 1945-1969, 1984-heden
Henk Krol, uitgever en hoofdredacteur De Gay Krant ; Reon Nettenbreijers, hairstylist/visagist kapsalon Reon ; Guus Heiligers, ex-pr DAF-car, public relations DAF Museum Eindhoven
Jan van der Heijden : ex-eigenaar, nog steeds werkzaam in Herberg Oud Eindhoven. Jet Nijpels, ex-lid Tweede Kamer Senioren 2000, Mario van Erp : kindertheatermaker, acteur Henny Grote en Lex Grote, Anneke Grönloh, zangeres Eindhoven De Koninklijke familie Leo L.J. de Bever.
Frans Mestrom, rolbedmobilist.
Micky Otterspoor : dichteres, schrijfster, journaliste.
Ad Maas : componist, dirigent.
Leidy en Leo van Eeghem : eigenaar directeur Restaurant de Karpendonkse Hoeve en Van Eeghem Catering.
Anneke Tuyt-van Riemsdijk : Nederlands en internationaal golfkampioen, voorzitter Nederlandse Rode Kruis Eindhoven en omstreken.
Marco Aartsen, architect.
Marcel Wouda : sportman van het jaar 1997, zwemmer.
Olly de Vries-van Abbe, Marc van Abbe, Jan-Francis van Abbe.
Nico Arts, stadsarcheoloog.
Junior Smulders, jongste Nederlander met golfvaardigheidsbewijs.
Cora de Wilde : oud-hockeyinternational, oud-manager Nederlands hockey damesteam, ex-bestuurslid KNHB.
Willie Welten, Jan van de Kerkhof, Els Knaven-Rats : celliste, initiatiefnemer Kamermuziek in 't groen.
Hamid Kerboua, directeur oprichter DenimAir.
Piet Smit : pater Augustijn, prior klooster Mariënhage, rector Paterskerk, oud-conrector Augustinianum.
Hans van Hilten, directeur Holiday Inn Eindhoven.
Pieter van den Hoogenband, zwemmer.

In Philips' Wonderland

Mooi vormgegeven korte roman, 23 pagina's, over Eindhoven en de opkomst van Philips. De auteur M.J. Brusse verbaast als reiziger zich over de nieuwe wereld en beschrijft deze in een tocht door de lichtstad. Scherp beschrijft hij de voordelen van nieuwe techniek de lamp en de radio: " Dit zijn twee groote wonderen van onzen nieuwen tijd : de overwinning op de duisternis, de overwinning op het isolement uit het maatschappelijk verband. Beide behaald door de techniek. Dat is : door de in de nijverheid gematerialiseerde wetenschap. ~ En dat ons kleine land hierin nu het voornaamste centrum is,  ~ van Europa stellig ; voor ook de Nieuwe Wereld in een misschien nabije toekomst. En een eenvoudig Brabantsch stadje van deze licht en leven en gemeenzaamheid over de aarde verwekkende industrie ~ het brandpunt."
Deze roman is volledig online, als PDF, te lezen bij: www.dbnl.org

Houtsneden J.Franken PZN

Jan Pzn. Franken
graficus, houtgraveur, illustrator, pastellist, schilder, tekenaar, vervaardiger van houtsnedes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Franken_Pzn.


In Philips' wonderland / M.J. Brusse ; met houtsneden van J.Franken Pzn
Auteur:  Marie Joseph Brusse (1873-1941)
Jaar: [1929]
Uitgever: Rotterdam : W.L. & J. Brusse
Omvang: 23 pagina's
Formaat:  25 cm
Met 6 houtsneden van Franken gedrukt van de Grotius-letter, ontworpen door S.H.de Roos,

M.J. Brusse

Marie Joseph (M.J., Rie) Brusse (Amsterdam, 26 juni 1873 – Alkmaar, 5 januari 1941) was een Nederlandse journalist en schrijver. Brusse was een vernieuwer van de Nederlandse journalistiek. Als een van de eersten beschreef hij situaties en gebeurtenissen vanuit zijn eigen observerende gezichtspunt.
Uit zijn drie drie huwelijken zijn bekende "Brusse" uit voortgekomen:  Met zijn eerste vrouw Geertruida Visser (1880-1937) kreeg hij twee zoons: architect Henk Brusse (1905-1991) en Marie Joseph jr. (1906-1907). Samen met operazangeres Antje Ebes (1895-1965) had hij drie kinderen: Ytzen Brusse (1920-2008), die naam maakte als cineast, Jan Brusse (1921-1996), televisiecorrespondent in Parijs ('Ici Paris') en Kees Brusse (1925-2013), de acteur. Met zijn derde vrouw Cornélie Marie Jeanne Weidema (1912-2005) kreeg hij twee zoons: Peter Brusse (geboren 1936), jarenlang journalist in Londen en Mark Brusse (geboren 1937), bekend beeldhouwer en graficus.
Bron: wikipedia

Mijn nieuwe beste vriend

Eindhoven-centrum, een zaterdagmiddag. Recht voor de V&D zit een oude, magere man in een aftands clownspak als een bezetene te trommelen. Die man is Huub van Bijnen. Artiestennaam: Heintje Bondo. Na een documentaire van Theo Maassen is er nu een boek over deze bijzondere artiest.
Henk van Straten kleurt de setting netjes in, gebruikt originele vergelijkingen en licht voor ons de niet al te florissante doopceel van Huub van Bijnen. Maar het boek is meer dan dat. Mijn nieuwe beste vriend is een verslag van een – meestens vruchteloze – maar boeiende poging van de schrijver echt contact te maken met Heintje Bondo. Van Straten merkt al snel dat het niet genoeg is om rustig aan de zijlijn Bondo te observeren. Hij zal in zijn wereld moeten stappen. Dus viert hij Kerst niet alleen met zijn eigen vrouw en kind, ook Bondo is uitgenodigd. Hij laat hem toe in zijn leven. Bevat een voorwoord van Theo Maassen.
232 pagina's, november 2009
isbn 9789077740552

Bidden en vallen

In deze tamelijk lijvige roman van Henk van Straten  is niet alleen hoofdpersoon Tom de grip op het leven kwijt, maar ook de mensen om hem heen zijn zoekende. Zijn baan staat op het spel en thuis heeft hij voortdurend het gevoel buitenspel te staan. Niets is nog vanzelfsprekend: zijn gezinsleven niet, zijn carrière niet, zelfs zijn seksualiteit niet. Toms zoektocht naar zichzelf, maar ook de toevlucht die zijn vrouw tot oosterse spiritualiteit zoekt, zijn voor velen herkenbaar. Naast de goede verhaallijn kent deze roman een rauwe, meeslepende schrijfstijl. De Eindhovense auteur Henk van Straten (1980) is ook bekend als journalist en columnist. Dit boek speelt zich af in Eindhoven, al zijn het maar kleine verwijzingen. Hij weet de thema’s van zijn generatie, die hijzelf ook aan den lijve ervaart, in bijzonder adequate taal te vangen. Uitermate aansprekend voor generatiegenoten van de auteur, deze sterke, bijzonder meeslepende roman.
Bidden en vallen is een roman over zoeken en vinden, over vasthouden en verliezen, over zijn en niet-zijn. Een boek over het aldoor schrijven en herschrijven van ons eigen verhaal.
448 pagina's  oktober 2015
isbn 9789038800806

Tegen de kippen en de haan

De in Eindhoven woonachtige Kreek Daey  Ouwens -Lindenheuvel (1942) beschrijft in verhalenbundel situaties in Eindhoven.
 Een schuchter, contactarm meisje, Bee, haalt na de dood van haar moeder herinneringen op o.a. over haar vaderfiguur in crisisopvang "De Grote Beek" in Eindhoven.
Het probleem van Bee is dat ze nooit echt emotioneel contact heeft gehad met haar ouders en anderen. Vandaar haar aarzelingen en twijfels. De manier van vertellen weerspiegelt dit in zoverre, dat gebeurtenissen en personen dikwijls vaag aangeduid worden. Heden en verleden wisselen elkaar onaangekondigd af. Het taalgebruik is associatief. De beeldspraak is vaak onlogisch. Het proza wordt onderbroken door korte gedichten. 
1995. 77 pagina's
isbn 9789021459066 / 90-214-5906-X

Weemoedige en boze verhalen van een oude man

Vijf generaties Eindhoven, Amsterdam, Philips, Centurio, Auschwitz
Een familie in verhalen. Een terugblik op episodes uit de levens van vijf generaties familie van Ger de Wind. Van de grootouders uit Amsterdam, die in Auschwitz zijn vermoord. Van de andere grootouders uit Eindhoven, die tien van hun kinderen zagen sterven. De volgende generatie was de eerste die bij Philips werkte. Hun kinderen begonnen daar aan de weg omhoog, maar de kleinkinderen maakten Centurion mee en zagen het bedrijf uit Eindhoven vertrekken. De terugblikken zijn vaak weemoedig en bespiegelend, soms ook boos over wat hen overkwam. Maar altijd is er de herinnering aan groot geluk en diep verdriet. 174 pagina's, april 2017
isbn 9789402235289 

Op Pad Met Pim

Op Pad Met Pim: van Eindhoven tot Hilversum
De journalist Marcel van Roosmalen, werkzaam bij het opinieweekblad HP/De Tijd, maakte wekelijks reportages voor dit tijdschrift over de verkiezingsbijeenkomsten van Pim Fortuyn. De ster van deze politicus rees snel, totdat zijn gewelddadige dood hieraan plotseling een einde maakte. De verslagen van de bovengenoemde journalist werden gebundeld tot deze uitgave. Hij geeft impressies van de verkiezingsbijeenkomsten van Fortuyn in de periode van februari-mei 2002 in plaatsen zoals Eindhoven, Rotterdam, Noordwijk en nog andere. Veel aandacht schenkt Van Roosmalen aan de reacties van de assistenten van deze politicus en van het publiek, waarbij de humor niet ontbreekt. Deze prettig leesbare uitgave met enkele zwartwitfoto's, waarin diepgaande beschouwingen vrijwel ontbreken, is bestemd voor politiek geinteresseerde lezers en degenen die om andere redenen belangstelling hebben voor dit kortstondige fenomeen. 142 pagina's, mei 2002
isbn 9789059110700 

Literaire wandelroute Eindhoven

Bloemlezing van fragmenten uit de hedendaagse Nederlandse literatuur waarin Eindhoven een rol speelt.
Ondanks hetgeen de titel suggereert is het geen literaire wandeling door Eindhoven. In plaats daarvan zijn uit het oeuvre van schrijvers die in Eindhoven zijn geboren, hebben gewoond en/of gewerkt, passages op een rij gezet waarin de stad in zijn algemeenheid, of een straat of gebouw wordt genoemd. Het is niet onlogisch dat nogal eens de naam van Philips valt, meestal overigens niet in een gunstig verband. De meeste citaten zijn afkomstig uit het werk van A.F.Th. van der Heijden en Antoon Coolen, maar ook wat minder voor de hand liggende auteurs als Havank, W.F. Hermans, Cees Nooteboom, (Herman) H.H.J. Maas  en De Schoolmeester geven acte de présence. Veel gedichten over Einhoven komen aan de orde. Samengesteld door Peter van Vlerken en Sander van Vlerken, die in de pre-internet tijd veel feiten verzameld hebben.
1999, 52 pagina's, Met lit. opg., index
 ISBN 9070814870

Cruise

Wanneer Heleen met haar man een romantische cruise maakt, kan ze haar geluk niet op. totdat hij plotseling verdwijnt... 
Suzanne vermeer 's literaire thillers speelt zich voor een deel af in Eindhoven.  In deel 1 speelt het boek zich af aan boord van een luxe cruiseschip op de Middellandse Zee. In deel 2 leeft Heleen verder in Eindhoven en verkeert even in Nice en in deel 3 is ze eerst in Eindhoven, maar keert dan terug naar Nice om de zaak op te lossen. 
!e druk mei 2009
ISBN 9022994791 / 9789022994795

Op de rug van vuile zwanen

In zeven verhalen komen de ervaringen van een junk in de dope-scene aan de orde. René   Stoute [overleden als Renate Stoute in Eindhoven] is het best op dreef wanneer hij in schelmenroman-achtige trant het beeld schetst van de dagelijkse praktijk ener verslaafde, met slechts één doel: waar haal ik mijn dagelijkse portie vandaan. [ René Stoute is jaren zelf verslaafd geweest] Het cynisme waarmee de hoofdfiguren zich te gronde richten kent een zekere heroïek. En over de wanhoop van de verslaafde als hij zich in een vreemde stad [Eindhoven] bevindt zonder betrouwbare adressen. Het boek dringt diep door in de essentie van het heroïnegebruik en alle erbij behorende rituelen.
Speelt af in Eindhoven, 1973, waar de hoofdpersoon eerst in een opvancentrum verblijft daarna, na 1½ jaar, in een kraakpand en vervolgens, na een ½ jaar, in een huurwoning waar hij, na een paar weken, uit wegvlucht naar een klein dorpje. 1e Druk: oktober 1982
180 pagina's 9789029546744

Wat zien ik .....

Wat Zien Ik .... van Albert Mol [ 1e druk 1965 } speelt zich af op De Wallen in het Amsterdam van de jaren zestig. De hoofdpersonen zijn de prostituees (of sociaal werksters, zoals ze zichzelf noemen) Blonde Greet en de boven haar wonende Nel Mulder  (door Greet aangeduid als "Haar van boven"), die een keur aan klanten ontvangen.
Nel verhuist naar Eindhoven met haar Bob de Vries, die marktkoopman is van "VlekWeg". Een klein deel van het boek speelt zich af in een Woenselse wijk. Ook de verfilming van het boek uit 1971 van regisseur Paul Verhoeven is  dit deel opgenomen in Eindhoven. De film "Wat zien ik!?" is een van de succesvolste films in de Nederlandse filmgeschiedenis.
In 2006 is deze roman ook als musical "Wat Zien Ik?! " opgevoerd. En In september 2017 brengt Theatergroep De Schakel de musicalcomedy Wat zien ik?! opnieuw uit.
Volledige film is te zien op YouTube [2017] https://youtu.be/p8re7xN5iUQ?t=1h1m57s  ( op 1 uur, 1 min. 57 seconden rijdt Blonde Greet Eindhoven binnen)

Goej volk

Lodewijk van Woensel is schrijverspseudoniem van Louis Vrijdag. Zijn erhalen zijn geschreven In dialect. 1e uitg. 1962 en 2e vermeerderde druk 1970, 60 pagina's, Eindhoven : De Pelgrim. Hij schrijft over Eindhoven: We weten 't genogt, Endove stao op z'n kop; in 't hil land wordt gepraot over de stad in de steigers, we lève zu te zegge in 'n steigerende stad en alles wa nog 'n klèin bietje dynamiek in z'n lijf hee steigert mee." 
bron: Literaire wandelroute Eindhoven

Boven het dal


Het oeuvre van Nescio [Jan Hendrik Frederik Grönloh (Amsterdam, 22 juni 1882 – Hilversum, 25 juli 1961] is heel klein, maar vooral de drie verhalen die hij tussen 1910 en 1918 schreef zijn klassiek geworden: De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Nescio’s werk gaat over jeugdige hemelbestormers die uiteindelijk altijd het hoofd moeten buigen voor de harde eisen van de maatschappij. Maar zijn werk gaat ook over de troost die de natuur biedt, hoewel die natuur steeds wordt bedreigd door ingrepen van mensen. 
Een van zijn vier dochters woonde in Eindhoven op het adres Bredalaan 105, vanaf dit adres maakte hij uitstapjes in de natuur rondom Eindhoven. Hij schrijft hierover in zijn verhaal "Insula Dei": "Als ik dicht bij Eindhoven kom is het land aan weerszijden wijd open. Roggevelden. Laag en rood, brandt nog de zon. Een statige rij Canadeesche populieren, een bosschage hier en daar. Een aangrijpende leegte en stilte. De velden eindigen nergens, je ziet niet hoe, verliezen zich in de verte tegen boomen of struikgewas." 

Natuurdagboek, dat in 1997 ook apart werd uitgegeven. Het bevat de aantekeningen die Nescio maakte tussen 1946 en 1955 over zijn zwerftochten door de natuur. Het Natuurdagboek is nauw verwant aan Nescio’s andere werk, door de aandacht voor de seizoenen, het verschuivende licht en de angst voor verandering en menselijk ingrijpen. In dit boek ook aandacht voor de schoonheid van het Beatrixkanaal. Bron en meer in: Literaire wandelroute Eindhoven
De Nederlandse popgroep the Nits bracht in 1983 de plaat "Nescio" uit, als eerbetoon aan de schrijver.

Waar je gevallen bent, blijf je

Bundeling van een selectie reisverhalen uit de periode 1961-1983, die eerder gepubliceerd zijn in tijdschriften of boeken. Onderwerp zijn reizen naar onder andere Afrika, Zuid-Amerika, Spanje, Italië en Frankrijk, maar ook bezoeken aan musea en kunst-tentoonstellingen. En een bezoek aan Eindhoven.  Hij schrijft: wie na jaren in Eindhoven terugkomt moet wel hetzelfde gevoel hebben als ik: dat met die stad ook zijn eigen verleden grondig overhoop is gehaald, tunnels, viaducten, nieuwe hotels, hoge gebouwen, zijn in de plaats gekomen van nu voorgoed vergeten plekken ..." 
In stukken van meestal uitstekend niveau gaat het Cees Nooteboom meer om de weergave van zijn persoonlijke indrukken, dan om pure beschrijving van het geziene. Het schilderen van sfeer was en is de grote kracht van de auteur, de lezer 'reist' op plezierige wijze met hem 'mee'. De verhalen uit de jaren '60 over Europa brengen het nabije verleden verrassend dichtbij. De vergelijking van verre, armere landen met onze wereld steken de eerste vaak gunstig al vanwege bewaarde eenvoud en oprechtheid. Een mooi overzicht van Nootebooms-ontwikkeling in dit genre. Uitgave 1983, Isbn 9029532912 / 9789029532914

Wind

Gerry van der Linden is geboren in Eindhoven, 25 november 1952. Op twaalfjarige leeftijd begint ze te schrijven en op haar achttiende trekt ze naar Amsterdam waar ze ontdekt wordt door Remco Campert, die haar eerste gedichten publiceert in het literaire tijdschrift Gedicht. In haar boek "Wind" blik ze kort terug naar haar jeugd in Eindhoven met een korte passage over de melkfabriek Campina aan het Eindhovens Kanaal en de Brabantse gezelligheid.

Het verlangen naar vrijheid van de hoofdpersoon, van zowel het meisje als van de volwassen vrouw, krijgt mooi gestalte in het subtiel terugkerende motief van de wind. Gerry van der Linden schrijft mooi, ontroerend... (De Groene), 160 pagina's
isbn 9789086410170

Honderd jaar " De Beer"

 Boek met 32 portretten van bezoekers en stamgasten van het honderdjarige markante Eindhovense cafe De Beer ofwel cafe De Vredesduif.​
Exclusief cadeau voor de klanten van De Beer
foto's: Jos Lammers, portret en documentair fotograaf.
Tekst: Jan-Willem van den Enden
Oplage 500 stuks (uitverkocht), uitgave 2012, 120 pagina's
isbn 9789461901835 / 9461901836

„Hij belde me een keer op”, begint Hennie een anekdote over Jos de Wit.„Kom me halen”, vertrouwde hij me verward toe. „Waar ben je?” vroeg ik. „In het ziekenhuis”, was zijn antwoord. „Ik heb mijn been gebroken. Ze opereren me morgen. Ik heb te veel gedronken.” Ik zuchtte: „Is het weer zover? Ik hoop dat ze je been er achterstevoren eraan zetten. Dan kun je geen kant meer op!”  Jos de Wit lijkt een abonnement te hebben op het ziekenhuis. „Hij gaat nooit naar de huisarts, maar meteen naar het ziekenhuis”, vullen bezoekers aan de tafel voor de toog aan. „
Lees dit fragment verder op de speciale pagina over Cafe de Beer.

Balans

Maria van der Steen is het schrijverspseudoniem van Annie Pepers. In korte tijd [ 1957] zijn er van haar twee romansverschenen: „Totale Uitverkoop" [1956] en ,Balans" geheten. Beide romans behoren bij elkaar, vormen één geheel en beide nemen onbetwist in de huidige Nederlandse romanliteratuur een opmerkelijke plaats in.
Opmerkelijk, omdat Maria van der Steen op een frisse, realistische wijze vertelt over het leven en de strijd van het werkende volk in Brabant. De schrijfster verplaatst de lezers naar een klein Brabants dorp in de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Het dorp ligt onder de rook van een Brabantse stad waar in een snel tempo industrie tot ontwikkeling komt. [Waarheid 29-07-1957] 
Haar boek "Balans" beschrijft ook haar positieve ervaringen en werkzaamheden bij Philips aan de lopende band. 
"De fabriek betaalde een beter loon en was in bepaalde opzichten zeer eigenaardig. Zo had zij bijvoorbeeld een schaftlokaal waar de forensen in de middagpauze verbleven, waar zindelijke tafels stonden en stoelen, waar veel licht was en lucht en waar de geraniums zwaar in de vensterbank te bloeien stonden." [bron: Literaire wandelroute Eindhoven]
Uitgever: Bert Bakker - Daamen n. v. Uitgeverij , Den Haag, uit 1957, Gebonden, 201 pagina's 

Eindhoven

Eindhoven is een kijk- en zoekboek  of prentenboek over de stad Eindhoven, Het is geschreven door Janine de Goey.  Het boek is uitgegeven door Kinderboekwinkel de Boekenberg [Kleine Berg 48] om hun 30 jarig bestaan te vieren in 2016. In dit prentenboek  staan veel interessante Eindhovense gebouwen, aantrekkelijke plekken en veel weetjes. Een geweldig boek voor iedereen vanaf 9+ die Eindhoven kent of wil leren kennen. 0ok verkrijgbaar in het Engels. 
isbn 9789081736312  / 2016

Levensverhalen van ouderen in Gestel 

Levensverhalen is dat een roman?  Eigenlijk niet. In een roman beschrijft men de fictieve werkelijkheid, een levensverhaal beschrijft de werkelijkheid en bij een biografieën wordt het verhaal nog eens in een context gezet.
Misschien start ik nog een aparte rubriek Eindhovense levensverhalen en  biografieën. De Fontys Hogeschool Sociale Studies heeft een aantal levensverhalen over Eindhoven uitgebracht in de reeks Terug in de tijd: Levensverhalen van ouderen in Tongelre (2010, deel 1),   Levensverhalen van ouderen in Woensel  (2012, deel 2),  Levensverhalen van ouderen in Strijp (2012, deel 3),
Levensverhalen van ouderen in Stratum (20??, deel ??4) , Levensverhalen van ouderen in Gestel ( 20??, deel 5).
Evie Heinrichs en Peter van Zilfhout(redactie).

Poëtisch Eindhoven

De bundel Poëtisch Eindhoven bevat een mengeling van nieuwe en bestaande gedichten over de stad in het zuiden des lands. De stijlen zijn zeer uiteenlopend. De ene auteur draait alweer veertig jaar mee, de ander maakt in Poëtisch Eindhoven zijn debuut. De bloemlezing bestaat uit werk van Klara Smeets,Piet van den Boom, Frans van Hoof, Jack van Hoek, Alexander Franken, Ruud van Neerven, Von Solo, Hans F. Marijnissen, Arnoud Rigter, Willem Adelaar, Theo Smit, Marc Tiefenthal, Derrel Niemeijer, Patrick Wiercx, Angela Polderman, Mattie Goedegebuur en Nanna Dillen.
Redacteur Hub Dohmen
Paperback, 32 pagina's, Uitgever Heimdall Thema , 
ISBN  9789491883385 / 2015

De ingewijden

Tomas Ross [pseudoniem Willem Hogendoorn] geeft Philips een rol in zijn boek over DNA-manipulaties in Eindhoven.  [In 1992 fictie maar in 2017 werkelijkheid en weer erg actueel.]
In "De Ingewijden" wordt een groepje topambtenaren ten tonele gevoerd, dat in het geheim de Nederlandse economie en de verzorgingsstaat wil redden met een herstelprogramma'.  Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor genetische manipulatie. In een geheim Philip laboratorium wordt bij wijze van experiment een lieflijk koerende postduif uitgerust met de genen van een jagende torenvalk. Als prelude op het inspuiten van de vergrijzende Nederlandse bevolking met allerlei 'jonge' celletjes.
Natuurlijk zijn er wat fossiele landsbestuurders die ethische bezwaren hebben tegen een en ander, maar de 'Ingewijden' — type:  snelle auto's, buitenhuisjes in de Provence, af en toe een snuifje coke — beschikken over doeltreffende methoden om die mensen de mond te snoeren.
Twee toevallige gebeurtenissen brengen het plannetje van de ingewijden in gevaar. Een dierenarts en een freelance- journalist komen door toeval achter de uiterst geheime operatie.
 205 pagina's, 1992
isbn 9027430373

De grote voltige

Antoon Coolen's  aanklacht tegen de Daf en met name tegen Hub van Doorne en zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Van Doorne heet in het boek "Benner" en rijdt niet in een Dafje maar in een Cadillac. Als aan het begin van deze eeuw een circus het Brabantse dorpje [Deurne] wil binnentrekken, heeft dat vooraf heel wat opschudding verwekt. Van de kansel wordt het zo met banvloeken overladen, dat het na een voorstelling ijlings vertrekt, en het dorp slaapt weer in. Bij de jeugd heeft het circus iets wakker geroepen, de hunkering naar het doorbreken van de enge bekrompenheid van het dorp. Een jongen reist het circus zelfs achterna. In het slapende dorp gebeuren intussen kleine, dagelijkse en grote dingen. Achtergrond van het verhaal is vooral de industriele opkomst van het Brabantse gewest in het hoge tempo van de na-oorlogse hoog-conjunctuur. Een van hen, die hun begaafdheden in het ondernemen van de zakenwereld weten om te zetten tot eerbiedwekkende macht, is de jongen die het circus nareisde. Hij vestigt zich als grootindustrieel in het dorp van zijn jeugd, dat de sprookjesdroom van macht en luister in hem verwezenlijkt ziet. Hij laat het hele dorp circus spelen. Oorspronkelijke uitgave van : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Den Haag, 1e dr., 1957
Ook als e-book verkrijgbaar, 359 pagina's
isbn 9789038895819

Mila in steen

Lou Vleugelhof (pseudoniem van L.P. de Jonge) beschrijft in 1962 drie dagen Eindhoven, bevrijdingsfeest en Philips = Flipse. Centraal staat een barkeeper in een stad die elke Eindhovenaar ogenblikkelijk zal herkennen. [barkeeper Bert Bekx  van Poort van Kleef? ] Trouwens ook buiten Eindhoven is het wel bekend dat er maar één stad is die als de stad-van-het-concern kan worden aangeduid. Ook de Mexico-bar [= El Sombrero] zal men herkennen. En de dichter Frank Baal is ook al buitengewoon slordig vermomd, zeker wanneer blijkt, dat zijn muze de hoer van Babylon wordt genoemd. [= dichter Frans Babylon was een pseudoniem voor Frans Obers uit Deurne.] Waarom Vleugelhof Eindhoven en Eindhovenaren heeft gekozen voor zijn roman als deze, dat ze een geschikt kader vormen voor zijn voortreffelijke evocatie van menselijke verhoudingen? Zoals het eigenlijke van het boek niet het verhaal op de voorgrond is, niet de driedaagse crisis waarin Loek Bertram terecht komt, maar het opstaan van het verleden, en min of meer daardoor het ontstaan van altijd alle leven, zo is ook niet Eindhoven van belang, maar ze is elke plaats achter deze ene.
Uitgave 1962.
Meer achtergrond over het boek op Delpher

Een Brabantse jongen wordt man

Guus van Strijp, beschrijft het levensverhaal van een Eindhovense jongen die volwassen wordt.
uitgever Boekenplan, Maastricht
Isbn  9789086660254 /  2007  / 68 pagina's

De jeugd van een Brabantse arbeidersjongen

Guus van Strijp, beschrijft de jeugd van een Eindhovense arbeidersjongen.
isbn 9071794733 / 2004 /  77 pagina's

Levensverhalen van ouderen in Strijp 

Terug in de tijd, (2012, deel 3),

Eindhoven '44

Maar op de plek waar ik, na het bombardement, in het veld gelegen had, stond ik stil. De grond was hard bevroren. Het was helder. En wat was de hemel groots en wonderbaarlijk!
Zoeklichten kruisten elkaar. In de verte witte strepen die breder werden naar de horizon toe. Dat waren misschien V2's. In het oosten de eeuwige lichtgloed van het brandende Roergebied. Honderden vliegtuigen bevolkten de lucht, overal klonken ont-ploffi ngen, sommige diep-dreunend, andere als uiteenspattende granaten, andere weer alsof glazen tegen een muur aan scherven vlogen. En het greep in elkaar, verstrekte elkaar, botste, echo'de in die enorme hemelkoepel tegen een achtergrond van voortdurend kanongedreun in het zuiden. Vlak boven mijn hoofd kwam een V1 over. 'Ga verder, ga verder,' dacht ik. Langzaam peddelde hij door het luchtruim, de staart brandde en het motortje klonk als het spinnen van een kat, alleen sterker.
Hij ging in de richting Eindhoven, ik keek hem na tot de vlammende staart niet meer te zien was en het geluid was opgelost in de andere geluiden. Ook over haar zou hij vliegen, maar ze zou niet bang zijn, hij zou haar niet zoeken, haar met rust laten, ze lag natuurlijk al in bed en dacht aan mij, Victor!
Een beeld van de Eindhovense hemel in december 1944.
Hoewel het boek zich afspeelt in de periode maart 1944 tot juli 1945, is het Eindhoven '44 genoemd, omdat 1944 het meest cruciale jaar was dat de stad ooit heeft meegemaakt.
Erik Lotichius (1929) bracht zijn jeugd door in en rond Eindhoven. Hij zat daar op het Lorentz-Lyceum, deed eindexamen en ging naar Amsterdam om muziek te studeren.
isbn 9492182793  /  februari 2016

Zeven kleuren stront


Het boek is geschreven met de tweede Wereldoorlog op de achtergrond, in een stijl die de laatste jaren wat meer gangbaar is geworden en wat minder zwart/wit omgaat begrippen zoals vriend en vijand. Of zoals de moeder van de schrijver het ooit uitdrukte: "De Duitse soldaten waren ook maar gestuurd en hadden ook een moeder."
Het boek gaat over drie mannen die de oorlog ingingen. In de bloei van hun leven. Met totaal verschillende achtergronden en nationaliteiten, maar met een ding gemeen; alle drie kwamen ze dicht in de buurt van de man met de zeis en scheten [Zeven kleuren stront] in hun broek van angst. Het boek volgt de Duitse toezichthouder Ludwig Nolte tijdens zijn optreden in de Rotterdam haven en later bij Philips in Eindhoven. Vervolgens de ervaringen van de Marinier Frans van Geffen tijdens de gevechten rond de Maasbruggen en als laatste die van de Amerikaanse Paratrooper Jack Jones bij de droppingen boven Bretagne en Son en Breugel.
Deze mannen lopen elkaar tegen het lijf op 18 september 1944 tijdens de bevrijding van Eindhoven.
Een spannend relaas. Overgoten met een sausje van humor en romantiek, maar ook met feitelijkheden over weinig bekende fenomenen zoals een Philips werkplaats in het concentratiekamp Vught en bedenkelijke praktijken in de haven van Rotterdam.
Ronnie van Geffen beschreven gebeurtenissen hebben voor een groot deel daadwerkelijk o.a. in Eindhoven plaatsgevonden. Kleine gebeurtenissen tijdens een grote oorlog, maar voor de hoofdpersonen onvergetelijk. Het levert een spannend relaas op. 
Ronnie van Geffen is een pseudoniem van  een ondernemer, die nu eindelijk tijd heeft om zijn literaire vaardigheden te ontplooien. Nu hij met pensioen is en er wat meer rust in zijn leven is gekomen, komt een oude behoefte opnieuw opborrelen; de wens om -zei het postuum- een stukje erkenning voor een heroïsche daad van zijn vader te verkrijgen, die met groot gevaar voor eigen leven een wisse dood van een zeventigtal Duitse soldaten voorkwam. Dit gegeven krijgt gestalte in het laatste deel van zijn roman. 
Voor iedereen die geïnteresseerd is in Eindhoven of de oorlogsjaren en bevrijding van Eindhoven is dit boek een "must" om te lezen. 
isbn 9789463184076 / augustus 2016, 171 pagina's

https://www.mooisonenbreugel.nl/nieuws/algemeen/15876/debuut-roman-zeven-kleuren-stront-van-ronnie-van-geffen-

Maria

Documentaire fotograaf Martijn van de Griendt maakte zijn negende fotoboek. Een boek over het meisje Maria uit Eindhoven, tevens de geboortestad van de fotograaf. Hij sprak haar eind 2007 aan op het Stadhuisplein in Eindhoven om vervolgens negen jaar polaroids van haar te maken. Vanwege haar bijzondere verhaal, besloot de fotograaf een filmcamera te kopen en Maria ook op bewegend beeld te gaan vastleggen. Tien jaar later is er een film én een fotoboek. Martijn van de Griendt: 'ik ontmoette Maria op straat in Eindhoven toen ik foto's maakte voor mijn fotoboek Smokin' Boys Smokin' Girls, over rokende jongeren. Maar Maria (18) was aan het blowen. Ik sprak met haar en voelde al snel dat er een bijzonder verhaal in dit fotogenieke meisje zat. Ze was als baby geadopteerd uit Brazilië, kreeg problemen met haar adoptieouders, liep weg van huis en werd op haar elfde in een jeugdinstelling geplaatst. Ze kwam in aanraking met drugs, kreeg foute vriendjes en werd moeder op haar zestiende.' Van de Griendt fotografeert Maria op polaroid vanwege dit unieke en kwetsbare materiaal. Het past bij het verhaal van Maria. Hij wilde de focus ook niet leggen op de ellende, maar vooral op de persoon Maria.
isbn 978-90-813416-8-4 / maart 2017 / 160 pagina's

Mama, kijk eens! 

Mama, kijk eens! is een schitterende autobiografische roman die zich afspeelt in Eindhoven geschreven door Daniëlle Koch
Als jong kind groeit Daniëlle Koch op met een psychisch zieke moeder en moet ze dagelijks fysieke en geestelijke mishandelingen ondergaan. Doordat haar vader voor zijn werk nagenoeg altijd weg is, staat Daniëlle er vaak alleen voor. Alleen haar jongere zus biedt houvast; samen houden ze dapper stand in een wereld vol geweld en drank.

Op haar achttiende overlijdt haar moeder en lijken de problemen van Daniëlle voorbij. Ze krijgt verkering, gaat uit huis en bouwt een zelfstandig bestaan op. Beetje bij beetje wordt haar leven mooier. Als ze op latere leeftijd zelf moeder wordt, lijkt ze haar geluk definitief te hebben gevonden. 
isbn 9789082594706 /  maart 2017

Eigen plek

De schrijfster Sera Anstadt, van Pools-joodse afkomst, vertelt in 12 aaneensluitende "verhalen van een opgejaagde jeugd" (ondertitel) over haar jeugd vanaf haar komst als zevenjarig meisje vanuit Lwow naar Amsterdam in 1930 tot de bevrijding, die voor haar betekent dat ze in Eindhoven tevergeefs wacht op de komst van haar ouders uit het concentratiekamp. In de eerste verhalen vertelt ze over school en het godsdienstige en culturele leven der uitgeweken joden. Tijdens de oorlog wordt ze lid van de communistische partij. Ze wordt verraden en bijna weggevoerd en duikt onder in Venlo en A'dam. Tijdens de hongerwinter gaat ze tot aan de IJssel eten halen voor wat er van haar familie nog over is. Sera Anstadt schrijft goede dialogen. Ze heeft oog voor tekenende details. Haar precieze, beknopte, bijna koele stijl doet de tragiek der gebeurtenissen en belevenissen des te beter uitkomen. Literair waardevol.
Uitgave: 2002 isbn 9789062911639
Via openbare bibliotheken ook als Gesproken boek verkrijgbaar

De midlifeclub 

Een gedeelte van het verhaal speelt zich af in een nieuwbouwwijk. Belt: “Dat is een beetje gebaseerd op m’n eigen leven. Ik woon zelf in de Eindhovense wijk Meerhoven. Daar gebeurt ook het een en ander natuurlijk.” Daar ontmoet de hoofdpersoon drie vrouwen.
Sommige buutbewoners die het boek hebben gelezen herkennen situaties, vertelt Karin op Omroep Brabant. “Ze hebben me aangesproken en gezegd dat ze dingen uit de wijk herkennen, dat de school ze bekend voorkomt enzovoorts. Ik heb het natuurlijk wel wat aangedikt om er een spannend verhaal van te maken.”
Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess bij de KLM. Ze woont in Eindhoven, in een Vinex wijk, met haar man en twee kinderen. De midlifeclub is haar debuutroman. Karin Belt heeft veel uit haar eigen omgeving als inspiratie gebruikt voor deze roman. Niet alleen de Vinex wijk, maar ook het gevoel van ‘Is dit het nu?’ waar veel vrouwen tussen de 35-55 jaar mee te maken krijgen.
isbn 9789047204350   / september 2014

Hardliners

"Ooit was ik een van hen en belandde via omzwervingen in een van de meest spraakmakende jeugdbendes van Eindhoven." dit schrijft Hans Visser over zijn roman hardliners. 
Hoe je in een jeugdbende belandt? Dat is gemakkelijk, dat vertel ik u, maar veel belangrijker is: hoe kom je er levend en wel uit...
Dit is het levensverhaal van de auteur. Hij verhaalt hoe hij in Eindhoven opgroeide en als temperamentvolle jonge knaap met vrienden en vriendinnen zwaar aan de drank verslaafd was, met allerlei verkeerde praktijken die hem uiteindelijk in de gevangenis deden belanden. Tot hij besefte dat hij, na bijna iemand vermoord te hebben, met zijn vrienden van de jeugdbende op weg was naar de ondergang. Hij belandde in het ziekenhuis, waar geconstateerd werd dat hij maar een nier had, die bij een vechtpartij aan gruzelementen geslagen was. Hij overleefde het op een wonderlijke manier, werd door gebed van zijn duivelse plagerijen en angsten verlost en kwam tot aanvaarding van Jezus als zijn redder en verlosser. Een met vaart geschreven boek. recensie: Ds. Jenno Sijtsma
isbn 9789063182755 / 2006

Mijn leven is een sportveld

Dankzij een jeugd met vallen en opstaan, een ijzeren wil en brandende ambities, beleeft Daniëlle van Bakel van jongs af aan enerverende tijden. Sport loopt als een rode draad door haar leven. Met de nodige creativiteit, bloed, zweet en tranen kan ze haar dromen waarmaken. Als ze de liefde van haar leven leert kennen, neemt ze een verrassend besluit. Ze zet alles opzij en geniet daarna met haar partner van élke minuut, intens en grensverleggend. Van reizen en samenzijn met familie en vrienden maakt ze steeds een feestje. Dan slaat het noodlot onverwacht en keihard toe. De kunst van het loslaten begint. Een tijd van aangrijpende en emotionele gebeurtenissen breekt aan. Het getal vijfendertig speelt daarin een cruciale rol. Na het overlijden van haar soulmate gaat ze door een diep dal. Het kost haar bijna bovenmenselijke kracht om de weg naar zichzelf terug te vinden. Dan gaan de vogels weer fluiten en lonken nieuwe uitdagingen! Een deel van de opbrengst van dit boek is bestemd voor het Radboud Oncologie Fonds.
Het boek speelt zich af in Eindhoven.
isbn 9789462281776  / september 2013

Zalig uiteinde

Schimmen, skoepen, wringen, kitsen, mollen, tokkelen. Welkom in het wonderlijke universum van Olaf Huncke: huisartsenzoon, enfant terrible en hoofdpersoon van Zalig uiteinde. Dirigent wil Olaf worden, en mocht dat niet lukken, dan toch minstens dichter. Samen met zijn vriend Ferdinand tast hij de grenzen van het toelaatbare af. ‘Kijken wat er gebeurt’ is hun levensmotto. Intussen is Olaf hopeloos verliefd op Céline, Ferdinands duistere zus, die echter gevoeliger blijkt voor de charmes van Olafs oudste broer – niet in de laatste plaats vanwege diens Citroën DS Décapotable.

Met zijn gewaagde thematiek en onnavolgbare stijl zuigt Viktor Frölke je mee in het verhaal van zijn jonge held. Die zich afspelen in Eindhoven. Zalig uiteinde is een onstuimige roman over de ontdekking van de liefde, lust en het grootse, meeslepende leven. Een tegendraads boek dat de lezer lang zal heugen.
isbn 9789400401457 / februari 2013

Bloedverwanten

Geboren en getogen Eindhovense Els Ruiters [ 1964] schrijft niet direct over Eindhoven maar het is duidelijk dat in haar thriller Bloedverwanten de verhaallijn zich afspeelt o.a. in de Venetiëstraat (= Venetiëlaan in het boek) in Eindhoven.

Als hoofdcommissaris Havinga wordt neergeschoten, ontdekken rechercheur Ava van Amstel en haar collega Rob Welsman dat hun baas op eigen houtje en in het grootste geheim bezig is met een onderzoek. Al zijn aantekeningen zijn in een code, die niet te kraken lijkt, waardoor Ava vermoedt dat er een insider bij betrokken is. Het spoor leidt naar internationaal netwerk.
Derde, op zichzelf te lezen thriller over het politieduo Van Amstel en Welsman. Het boek begint met een pakkende proloog en weet de aandacht tot aan de laatste bladzijde goed vast te houden. Vlot geschreven roman met geloofwaardige karakters en een goed in elkaar zittend, spannend plot zonder losse eindjes: alles waarover gesproken wordt, heeft uiteindelijk een functie.
isbn 9789461091475 /  juli 2015

Tonic: (non-)alcoholische roman

Eindhovense roman van Ralf Mohren. Hoofdpersoon Arthur is een zware alcoholist en een ongemotiveerde docent Nederlands op een middelbare school. Verhaal speelt zich volledig af in Eindhoven. Hij vertelt over zijn leven, dat een dagelijkse strijd tegen een almachtige aandrang tot drinken is. Sinds zijn studentenjaren is hij van een verlegen jongen veranderd in een verslaafde die dwangmatig vlucht in de roes van overmatig alcohol drinken. Hij kampt met ‘geestelijke katers’, momenten waarop hij depressief is en paniekaanvallen heeft. Zijn vrouw fungeert als vangnet, maar haar geduld raakt op. Hij bezoekt een verslavingskliniek en de AA avonden, maar hij blijft psychisch wankel. De slopende verslaving is in een beeldende stijl beschreven. De verteller schetst in rake bewoordingen de gemoedstoestand en ervaringen van een intelligente en kwetsbare man, die gevoel voor harde humor heeft. De roman biedt een kleurrijk verslag van een ziektebeeld, een heldere en genadeloos eerlijke zelfanalyse van iemand die zichzelf de vernieling in helpt, zonder de kern van het probleem onder ogen te durven zien. Het is al snel duidelijk: drank maakt meer kapot dan je lief is.
isbn 9789029089401  /  januari 2015

De hemel is zwart vandaag

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op  Curaçao, echter met de zin “maar nu is het klaar, ik wil naar huis. Ik wil naar Eindhoven.” verdient deze roman van Ralf Mohren een Eindhovens tintje.  Ralf schreef ook Tonic: (non-)alcoholische roman.
 Curaçao, eind jaren negentig. De Nederlander Arthur Poolman heeft een baan aangenomen op een middelbare school. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen: op Curaçao zal hij zich losmaken van zijn wortels en worden wie hij echt is. Het kost hem echter moeite om grip te krijgen op de keiharde, dorre rotsen van het eiland. Zijn Nederlandse collega’s zien Curaçao gewoon als Nederland met ideaal weer, maar Arthur voelt zich er stuurloos. Hij raakt onder invloed van de raadselachtige, rebelse Ralph Veerman, die hem meesleept naar de duistere hoekjes van het eiland. Tegelijkertijd trekt Nederland hard aan Arthur: het gaat slecht met zijn vader, al probeert die dat voor zijn zoon verborgen te houden.

Op een broeierig Curaçao dat van elke valse romantiek is ontdaan, zoekt Arthur houvast bij de Antilliaanse literatuur, de vrouwen van Campo Alegre en de fles. Als de eclips van 26 februari 1998 het eiland voor even helemaal op zwart zet, gaat hij op zoek naar licht: boven op de Christoffelberg. Daar komt hij definitief los.
isbn 9789029089654  / april 2017

De slag om de Blauwbrug

Eindhoven, de wijk Tivoli spelen in de boeken van  A.F.Th. van der Heijden regelmatig een rol, hoewel namen en straten vaak anders zijn aangeduid. Het boekje  "Groepsportret /  Wie is wie in De tandeloze tijd van A.F.Th. van der heijden" uit 1996 met isbn 9789021466408 legt het allemaal uit, incl. plattegronden .  
Hoofdpersoon van De tandeloze tijd is Albert Egberts. De cyclus beschrijft zijn jeugd in Geldrop/ Eindhoven  zijn studietijd in Nijmegen, en zijn leven daarna in Amsterdam.    De tandeloze tijd bestaat tot nu toe uit de volgende delen:

De slag om de Blauwbrug (proloog, 1983)
Vallende Ouders (deel 1, 1983)
De Gevarendriehoek (deel 2, 1985)
Advocaat van de Hanen (deel 4, 1990) - verfilmd in 1996
Weerborstels (een intermezzo, 1992) - Boekenweekgeschenk
Het Hof van Barmhartigheid (deel 3, eerste boek, 1996)
Onder het plaveisel het moeras (deel 3, tweede boek, 1996)
De helleveeg (deel 5, 2013)
Kwaadschiks (deel 6, 2016)

Vallende Ouders

Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden, is op 15 oktober 1951 om 22.45 uur in de Poemastraat 38 in Geldrop geboren. In zijn boek is dit de Lynxstraat.
De Poemastraat,  hoorde oorspronkelijk tot het grondgebied van Geldrop als onderdeel van de wijk Tivoli. Pas in 1972 werd Tivoli officieel geannexeerd door Eindhoven. Veel mensen beschouwde al midden jaren 30  de wijk Tivoli als deel van Eindhoven.


Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden

Han Roijakkers verzorgt een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd    van de schrijver A.F.Th. van der Heijden. O.a. aan de orde komt :  een aantal uitstapjes naar het Eindhovens Kanaal . De literaire wandeling voert langs locaties van scènes uit romans en requiems. De wandelaar leeft mee in citaten uit deze verhalen. Ze vertellen over kinderdroom, alcoholschandaal, liefdespikanterie, moederverering, vaderongemak, jongensvriendschap, jongerenleed; allemaal ingebed in de veelstemmige herschepping van een land van herkomst.
Verspreid in de romanverdichting komt de wandelaar op de biografische plaatsen van de schrijver; de huizen, scholen, cafés, straten, pleinen, waar hij opgroeide en zich ontwikkelde tot zijn twintigste jaar.
isbn 978-94-6226-218-8  / April  2017  
Speciale website https://vanderheijdenwandeling.nl

De Canon verteld

"Eindhovenaren en hun iconen" Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vestiging van boekhandel selexyz Van Piere in Eindhoven, interviewde Hans Horsten zesenveertig Eindhovenaren. Hun verhalen zijn gekoppeld aan de drieëntwintig iconen uit De Canon van Eindhoven die in maart 2009 door Stichting De Negende van Eindhoven werd gepresenteerd. Ieder icoon wordt van twee kanten belicht: enerzijds door een bekende inwoner en anderzijds door een minder bekende plaatsgenoot. Zesenveertig grappige, roerende, soms schokkende, maar altijd informatieve verhalen over de rijke (cultuur)geschiedenis van Eindhoven. De vertellers zijn geportretteerd door fotograaf Sam Walravens.
isbn  9789086801473 / 2009  /144 pagina's

Weg Van Hier

In Weg van hier beschrijft Borgers (1947) hoe hij, als lid van de nieuwe generatie die het allemaal helemaal anders zal gaan doen, op drift raakt in het oude Europa. Zijn zwerftocht begint met het voortijdig verlaten van het conservatorium en leidt via Liverpool, het Mekka van de popmuziek, naar Duitsland, waar hij zich een plek weet te veroveren in een Tanzorkest. Ondertussen roert de tijd zich en lijkt de opkomende underground scene in Nederland eigenlijk veel interessanter. Avontuurlijke confrontaties met de ordinaire zaken in het leven, met onwrikbare tradities en met revolutionaire nieuwlichterij volgen elkaar op. Het eeuwige verhaal van een jonge man op zoek naar zijn plek in de wereld. Weg van hier geeft een amusant en treffend tijdsbeeld van de jaren '60, ook herkenbaar voor hen die er niet bij waren.

De Brabantse muzikant en directeur van de Rockacademie Borgers is voor sommigen vooral bekend van zijn gastrol als saxofonist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud en voor anderen als zanger/songwriter van zijn eigen bands Mr Albert Show, Sweetd’Buster en de Foyer Rock Band. Tegelijk met zijn verhalenbundel Weg van hier verscheen ook het CD album Ver van hier.
isbn  9789081496711 /    2010    /128 pagina's

Onder onze voeten kruipt de Blues

Het boek opent met een scène die zich afspeelt in de kleedkamer van een succesvolle bluesband, nèt vóór het optreden. De drummer bekent aan de andere leden dat de bassist vanavond niet zal komen. Sterker nog: de bassist komt nooit meer omdat is gebleken dat zijn 19-jarige dochter, een kind blijkt te zijn van hém, de drummer.
Het verhaal gaat dan terug naar het moment dat het meisje Michelle, waar dit allemaal om draait, besluit om een DNA test aan te vragen. Zij heeft het vermoeden gekregen dat de
man die zij papa noemt, niet haar biologische vader is.
Als blijkt dat het zo is komen we weer uit bij de eerste scène, nadat we een inkijkje hebben gekregen in het rijk geschakeerde leven van de afzonderlijke leden van de bluesband The Blue Pogones. Michelle, die Mieske wordt genoemd, beseft dat haar initiatief desastreus is voor de mannen, maar ze kiest voor zichzelf en voor een nieuwe zekerheid in haar leven.
De band spat uit elkaar in één weekend en ook de door de wol geverfde muzikanten zijn gedwongen om zich opnieuw af te vragen wat ze met hun leven gaan doen.
Het verhaal speelt zich af in de wereld van rock- en bluesmuziek. Het gaat echter niet over muziek maar over het leven er om heen. De auteur, zelf een gelouterd muzikant, heeft hierin behalve van zijn fantasie, rijkelijk gebruik gemaakt van eigen belevenissen en die van zijn collega-muzikanten. Vergelijkingen met de werkelijkheid zoals die volgens velen heeft plaatsgevonden, zijn dan ook dermate ver gezocht dat ze niet meer ter zake doen.
Alles had kunnen gebeuren......als het gebeurd was.
isbn 9789081496704 / ISBN 978-90-814967-0-4 /  2015 / 264 pagina's

Dagboek van een Sloopproces

Dagboek van een Sloopproces. 19 november 1981 - 24 juni 1982.  Een oud fabriekscomplex verdwijnt uit het beeld van Eindhoven. In eigen beheer uitgeven door Mariken Francissen zo'n  80 bladzijden met foto's en tekst. 

Zwemmen tussen haaien en dolfijnen

autobiografische teksten van Johan Jansen over zijn belevenis bij Philips. Teksten zijn bewerkt door 
Carol (Carolus Henricus Cornelis Johannes) van Nijnatten (1951-) 173 p.
Verschillende hoofdstukken beschrijven het werk in het snel groeiende Philips concern en typeren enkele hoofdpersonen in het nieuwe vak van verlichtingstechniek. In de inleiding staat" Soms was de verleiding groot de tekst aan te vullen met de verhalen die Johan Jansen aan mij [carol van Nijnatten] ooit vertelde, bijvoorbeeld over her onderbrengen van tweehonderd joodse burgers bij Brabantse boerenfamilies of de bevrijding van Aalst-Waalre.  Te leen bij de bibliotheek Eindhoven.
isbn 9789081655415  / 2010
Boekomslag gebaseerd op kunstwerk van: Jozef van der Horst, Fire and Light, 1994

Wilde paarden

Kan een mens zijn verleden écht achter zich laten?  geschreven door Twan Arts
Je leven weer op de rit krijgen, dat blijkt toch lastig als je zo lang in de bak hebt gezeten. De hoofdpersoon heeft geen makkelijk leven gehad. Soms heb je medelijden met hem en soms begrijp je zijn keuzes totaal niet. Leest lekker en snel. Speelt zich af in Eindhoven wat het erg herkenbaar maakt voor iedereen die wel eens in Eindhoven komt of hier woont.
In 2007 debuteerde Twan Arts met de thriller Khaos, een eigentijdse thriller over een student die tegen wil en dank het criminele wereldje wordt ingezogen. 
isbn 9789402227604 / 2013 

Geheimen 

Geheimen van Stephanie Velings (twee delen)
Een nieuw schooljaar is begonnen op Het College in Eindhoven. Stella, Penelope en Brittany proberen samen met hun vriendinnen er een leuk jaar van te maken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Leuke jongens, onbekende emoties en een hoop geheimen zorgen voor heel wat onrust binnen het grote gebouw. Stella wordt verliefd, maar de identiteit van haar broer weerhoud haar ervan zich over te geven. Penelope probeert wanhopig haar losbandige verleden verborgen te houden voor haar vriend. Brittany worstelt met tegenstrijdige gevoelens tegenover haar vader. Eugynia heeft last van paniekaanvallen en vraagt zich af of ze ooit vriendinnen zal kunnen maken. Zullen ze al hun geheimen kunnen bewaren? 
ISBN 9789402133660 / juli 2015

Morgen ben ik weer thuis

Morgen ben ik weer thuis' van bestsellerauteur Simone van der Vlugt is het tweede deel in de serie met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol. 'Aan niemand vertellen' is het eerste deel en 'Vraag niet waarom' is het derde deel. In 'Morgen ben ik weer thuis' onderzoekt Lois de vermissing van de elfjarige Britt, die na een turnles niet meer is thuisgekomen. Als het spoor naar het buitenland leidt, ziet Lois zich voor grote problemen gesteld... Een aantal situaties  in deze thiller spelen zich af in Eindhoven.
isbn 9789026335594 / mei 2016

Prijs voor Eindhovens schrijftalent

Deze publicatie verschijnt ter gelegenheid van de 1e uitreiking van de Prijs voor Eindhovens Schijftalent op 22 september 2016. Afgezien van het thema 'Levensverhalen uit de stad' waren er amper restricties.
De winnende korte verhalen zijn geschreven door Willy Driessen - Senders, Max Leenaerts, Rosa (pseudoniem) en Linda Amendt.

Anja Frieling won in 2016 de eerste editie,

In 2017 won Sandra Bernhart met ‘Nuchterheid met een zachte G’ de tweede editie van Prijs voor Eindhovens Schrijftalent. 

Insturen voor 1 oktober 2018
www.bibliotheekeindhoven.nl/Eindhovensschrijftalent.html

Band of Brothers

Band of Brothers is het verhaal van de Easy-compagnie, 506de Infanterieregiment Parachutisten, 101ste Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger, dat in de Tweede Wereldoorlog werd beschouwd als een van de beste tirailleurscompagnieen ter wereld. Boerenjongens, arbeiders, mijnwerkers en studenten gaven zich er in 1942 vrijwillig voor op. De verschrikkelijk zware selectieprocedure en de even zware training zorgden er o.a. voor dat de E-mannen een zeer hechte band kregen. Historicus Ambrose schrijft over hun belevenissen (hij laat ze ook zelf aan het woord) in die tijd en over de unieke hechte band die de mannen van Easy Company hadden en nog steeds hebben. Ze namen o.a. deel aan D-day, vochten in Nederland, in de slag om de Ardennen, de Rijnlandcampagne, zagen de concentratiekampen en namen Hitlers adelaarsnest in Berchtesgaden in.  Ambrose interviewde veel veteranen en bezocht samen met hen de locaties waar ze hadden gevochten. Een meeslepend, interessant boek over een bijzonder hechte en opmerkelijke legereenheid. Een deel van het boek beschrijft hun belevenissen in Eindhoven.
diverse drukken  / 1993

Zoeken naar Eileen W.

De ik-figuur ( lezer komt naam niet te weten) is opgegroeid in Eindhoven. Zijn vader, die vrij jong gestorven is, was leraar Engels. Zijn moedeer is Engelse van geboorte. De ik-figuur gaat ook Engels studeren in Amsterdam.
De verteller in ZOEKEN NAAR EILEEN W. drijft een winkel in tweedehandsboeken in de Londense wijk Clapton en brengt zijn dagen door met het beschrijven van een zoektocht naar een zekere Eileen, een Iers meisje dat hij bij toeval heeft ontmoet maar dat plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Wie was zij? Wat heeft haar bewogen om van de ene op de andere dag te verdwijnen? En waarom wordt hij zo door haar geobsedeerd?
In het begin van het boek speelt zich in Eindhoven af maar later in Londen.
diverse drukken 1e uitgave 1981

Als uit een ander ei gebroed

Een historische roman over het persoonlijke drama van de Nuenense onderwijzer Christiaan Cleene aan het einde van de 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw.
Als uit een ander ei gebroed' is de historische roman van Jack van Hoek.  Auteur Jack van Hoek. (en van Gogh-kenner) uit Eindhoven heeft de opdracht voor zijn boek gekregen van de Nuenense heemkundekring De Drijehornick.
Van Hoek neemt zijn lezers mee naar Deurne, Bakel, Mierlo, Eindhoven, Stiphout. Daardoor, maar vooral doordat het zo meeslepend, af en toe zelfs spannend en koddig is geschreven, is het als tijdsdocument interessant voor mensen uit de hele regio. 421 pagina's en illustraties
isbn 9789074097079 /  2010  [heruitgave 2015]

Dubbele tongen en giftige pennen

Dit boek bevat herinneringen van een kind (Frans van Hoof, schrijver en voormalig stadsdichter van Eindhoven) aan zijn vader. Die vader was vanaf het begin van de Duitse bezetting in mei 1940 lid van de NSB. Hij werkte zich op tot een hoge functie bij de gelijkgeschakelde radio-omroep en schreef - in SS-uniform - diverse Duits-gezinde reportages, onder meer vanuit Normandië. Na de oorlog kwam dit alles hem op zeven jaar werkkamp te staan. Het gezin doemde hij tot ontwrichting. De zoon maakt voor het portret van zijn 'foute' vader veelvuldig gebruik van diens geschriften, in de vorm van zeer lange citaten. Die worden afgewisseld door jeugdherinneringen van de auteur in Eindhoven. Aangezien Frans pas in 1941 geboren werd, lijken veel van die herinneringen constructies achteraf. De tekst is dermate persoonlijk, dat slechts met moeite algemene conclusies getrokken kunnen worden over het lot van NSB-kinderen.
isbn 9041004661 / 1997

Verdwaald in het Witte Dorp

Hoe dramatisch waren de gevolgen voor een opgroeiende zoon van een vader die in de oorlog fout was geweest? In deze niets verhullende autobiografie beschrijft Frans van Hoof de vernederingen en teleurstellingen die hij in zijn jeugd moest ondergaan, de schaamte, de ruzies thuis, het wanhopige gevecht om nog iets van het leven te maken, het zoeken naar eigen identiteit. Het verhaal geeft tevens een duidelijk tijdsbeeld van Eindhoven in de jaren vijftig. Dit boek is een vervolg op ‘Dubbele tongen en giftige pennen’, het verhaal van een NSB-kind, dat in 1997 verscheen en landelijk veel stof deed opwaaien. Waargebeurd verhaal (autobiografie)
isbn 9789085394204 / 9085394201   mei 2006

Strijp, toen ons opoe nog 'n durske waar

Boek van Frans Smeets  met talloze anekdotes uit het leven van Strijpse Eindhovenaren.
1994 / 1995. 212 pagina's en veel foto’s.
opoe = grootmoeder of oma, durske = meisje
ISBN: 9789090076959
ISBN-10: 9090076956

Multitouchtafel bibliotheek Eindhoven

In de openbare bibliotheek Eindhoven (centrale)  staat een multitouchtafel waarmee alle foto's van RHCe te zien zijn. Met het programma "VerhaalLokaal"  zijn een tiental verhalen gemaakt over Eindhovense onderwerpen zoals DAF, Philips, De Witte Dame, GGzE.  Verder nog verhalen over de zes dorpen die samen Eindhoven vormen,  voorbeelden van Eindhovense briefhoofden enz. Kom zelf kijken in de openbare bibliotheek in de Witte Dame. 
https://www.bibliotheekeindhoven.nl

Eindhoven-hoek

De Eindhoven-hoek in de bibliotheek Eindhoven (De Witte Dame, Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven). Deze  hoek is sinds de herinrichting gerealiseerd.  In deze hoek staat ook de  'Kast van de toekomst'. Hierin staan ideeën over het jaar 2116. Deze "toekomstvisies" zijn in 2016 in het kader van ons 100 jarig bestaan verzameld. Deze ideeën zijn beeldend gemaakt  door een 3D printer en in deze Eindhovense plattegrond geplaatst. De kast is gemaakt door EDHV [zie hier meer foto's] Het is duidelijk te zien, de kast is  de plattegrond van Eindhoven.

Boeken over Eindhoven

In de Eindhoven-hoek staat een verzameling boeken over de stad Eindhoven en van Eindhovense schrijvers. 
Veel romans in deze rubriek zijn  in de bibliotheek te leen of aan te vragen uit een achtergrond collectie.

Het donkere licht

Het donkere licht van Antoon Coolen verscheen in 1929 en beschrijft het  actuele probleem  van 't dorpsmeisje op de Philipsfabriek. Deze fabriek en stad worden niet genoemd, maar zijn overduidelijk gemodelleerd naar Philips, respectievelijk Eindhoven. Eindhoven — het wonder van deze eeuw.  Eindhoven — waar het typisch Brabantsche grootendeels verdwenen is door de komst van vreemde elementen onder de bevolking; het zorgenkind van Brabantia Nostra. v Eindhoven — het donkere licht, de Brabantsche grootstad, de stad ook van contrasten, van de Laboratoria en het vendelzwaaien, van de schouwburgen en de gilden. Zó eindigt de roman over Eindhoven.  Zó met wat Anton Coolen in zijn boek „Het donkere licht" schrijft over deze stad:  Die stad had iets boven elke andere stad  Haar snelheid. Zij was vandaag grooter dan gister. Zij had den vasten en diepen groei van haar worstelen, die naar de verten strekten en den bodem loswoelden onder veler voeten. Dat deed een vreemde almacht, de geweldige impulsenkracht van den arbeid, die in zichzelve groeit. ' Het verontrustte en verblijdde. We worden zoo groot! O de groei der gebouwen naar de wolken kwam de sterren nabij: in de sterren was de naam boven de hoogste fabrieksgebouwen met vloeiend vuur geschreven.
Het gezin van klotsteker Simon Wijnands woont in de Peel en heeft het niet breed. Als dochter Marieke, de oudste van de vele kinderen, er de leeftijd voor heeft, wordt zij er dan ook meteen op uitgestuurd om wat te verdienen. Zo komt Marieke terecht op een fabriek in de grote stad. Deze fabriek en stad worden niet genoemd, maar zijn overduidelijk gemodelleerd naar Philips, respectievelijk Eindhoven. De verlegen Marieke komt door het contact met haar collega’s steeds verder los van haar plattelandsachtergrond. Haar ouders krijgen steeds minder vat op haar, en op enig moment is Marieke zwanger. En het einde van de ellende is nog niet in zicht…

Weerborstels

Het boek  van A.F.Th. van der Heijden is oorspronkelijk uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 1992 voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek .  Er zijn verschillende plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zoals  het Helmonds Kanaal.  De ontmoeting tussen Robert en de ouders van Albert in Eindhoven . En een hele belangrijke plaats is de plaats waar Albert zijn jeugd heeft doorgebracht. Dat is Geldrop, nabij Eindhoven. 
Vooral Geldrop en langs de wielerparcours vormen de belangrijkste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. 
Het boekenweekgeschenk 1992 werd door de auteur bestempeld als een aftakking van de roman 'De gevarendriehoek', onderdeel van de cyclus 'De tandeloze tijd'. Toch laat deze korte roman zich geheel zelfstandig lezen. De toevoeging tussen haakjes 'De tandeloze tijd. Een intermezzo' onderstreept het incidentele karakter, maar plaatst het verhaal tegelijkertijd in de romancyclus. Het boeiende verhaal gaat over een man die verblind door vadertrots zijn zoon de afgrond in duwt, en daarmee zichzelf en de rest van zijn gezin te gronde richt. Pocketeditie; mormale druk, krappe marges
isbn 90-70066-96-3  / 1992 (diverse drukken)

Uit het Zesde Huis


Met het boek "Uit het Zesde Huis"  voltooit Hans F. Marijnissen het verhaal uit Koorddansen op Klompen (Boekscout.nl 2013) en Van Wolven en Stolpen (Boekscout.nl 2014). Op eigen kracht en geholpen door studies, werk, muziek, en vriend(inn)en, weet Hans Lambregts in Eindhoven de weg omhoog te vinden. De eerdere delen beschreven zijn Bredase jeugd als zoon van een door krijgsgevangenschap getekende vader en een aan multiple sclerose lijdende moeder. Uit het Zesde Huis begint midden in de chaos en verwarring na de depressies en tegenslagen. De verwerking van het overlijden van zijn ouders en het opbouwen van een blijvende relatie brengen hem tot een leefbaar bestaan. o.a. het Cafe de Gouden Bal, Hoogstraat 112a, Eindhoven, komt voor in het laatste deel van 'Uit het Zesde Huis'.
isbn 978-94-0222-297-5 / 9789402222975 / dec 2015

Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur. Zoals Van Straten zelf zegt: ‘Gewoon een jeugd, net zoals mijn leven gewoon een leven is.’ Dat kan zo zijn, maar Wij zeggen hier niet halfbroer is geenszins ‘gewoon een boek’. Met dezelfde haarscherpe en ontroerende observaties die we kennen van zijn persoonlijke stukjes en zijn columns voor Volkskrant Magazine toont Van Straten ons de hartverscheurende, grappige herinneringen aan het leven van een jongen die worstelde met identiteit, liefde en mannelijkheid.
Groot deel van het boek speelt in Eindhoven
isbn 9789038802602 / maart 2017

Constantijn Huygens op dienstreis

zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654
Van de beroemde dichter, schrijver en musicus Constantijn Huygens (1596-1687) duiken nog steeds onbekende teksten op. Deze uitgave bevat een levendig, nooit gepubliceerd verslag van een reis die Huygens in 1654, in dienst van het Oranjehuis, heeft gemaakt naar prinselijke goederen in Luxemburg en het Duitse Meurs. We maken hierin kennis met weinig bekende kanten van Huygens: hij is bezig met de verkoop van bomen, de controle van Oranjekastelen, de vernieuwing van een waterkering in de rivier de Our. Zijn verslag toont ook de problemen van het reizen in de zeventiende eeuw en de gevaren, onder andere vanwege rondtrekkende legers. Het boek bevat talrijke illustraties in zwart-wit, een lijst van geraadpleegde literatuur en een register. Zonder meer een puntgave editie, vooral van belang voor historici en lezers met serieuze belangstelling voor zeventiende-eeuwse geschiedenis en voor Huygens.
isbn 9789087043650  / april 2013

Het wonder van Eindhoven

Een boek over Eindhoven dat leest als een roman met mooie verhalen over de groei van Eindhoven, " reizen door de geschiedenis van de lichtstad" is de ondertitel.
In 1891 kocht Gerard Philips voor 12.150 gulden een oud fabriekje in Eindhoven, een dorp dat nog geen vijfduizend inwoners telde. Het was niet meer dan een vlek op de kaart. Nadat de drempel van de twintigste eeuw was genomen, kwam het dorp onder aanvoering van Gerard en zijn broer Anton Philips in een stroomversnelling die zijn gelijke niet kent in Nederland. Philips groeide uit tot een toonaangevende multinational, die na de Tweede
Wereldoorlog, van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, zijn bloeitijd beleefde. Philips maakte van Eindhoven het Silicon Valley van Nederland.
Arno Kantelberg trekt langs mensen, huizen, fabrieken en andere locaties in en om Eindhoven die samen het succesverhaal van de stad vormen. 'Het wonder van Eindhoven' vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld.
isbn 9789057595707  / februari 2013

Toon W. is hersteld

‘Toon W. is hersteld’ vertelt het verhaal van Eindhovenaar Toon Walravens (54). Walravens is in 2015 beleidsmedewerker Herstel en Rehabilitatie bij GGzE en is veelgevraagd gastspreker in de wereld van detentie, justitie, ervaringsdeskundigheid en forensische zorg. Maar daar zag het lang niet naar uit. In het boek ‘Toon W. is hersteld’ wordt beschreven, door Arnold Otten, hoe Toon opgroeit en in de criminaliteit belandt. Drank, drugs, diefstal en vechtpartijen domineren zijn leven. Na diverse korte detenties, waarover hij in het boek uitgebreid vertelt, krijgt hij aan het begin van de jaren negentig vijf jaar gevangenisstraf als leider van een criminele organisatie. Die straf betekent voor hem de ommekeer.
‘isbn 9789090288222  / 2015

Geen keus

Als Lisanne van Ede (15) naar Eindhoven moet verhuizen is ze boos. Ze wil haar beste vriendin Sara en haar school niet missen, ook al gaan ze naar een mooi groot huis. Voor de verhuizing gaan Lisanne en Sara een kijkje in haar nieuwe school nemen en ontmoeten daar basketballer Kevin. Als het nieuwe schooljaar gaat beginnen is Lisanne zenuwachtig, maar maakt al snel contact met Michelle en nog drie andere meisjes die haar meteen uitnodigen om tijdens de Limburgse werkweek bij hen in de bungalow te komen. Wanneer Michelle ontdekt dat Kevin Lisanne leuk vindt, wordt ze jaloers. Lisanne krijgt dreigbriefjes waarin haar gezegd wordt van Kevin af te blijven, of er gebeuren nare dingen. Vlot leesbaar, actueel verhaal over pesten op school en wat dat voor het slachtoffer betekent. Vreemd dat er op school na zo'n gebeurtenis geen nazorg gegeven wordt. Achterin vertelt de auteur wat hem tot het schrijven van dit verhaal inspireerde. Vanaf ca. 13 jaar.
isbn 9789085432111  / september 2012

Denvis Een rockroman

De 'rockroman' van journalist Leon Verdonschot is in 2009 gepresenteert  in de Effenaar in Eindhoven. "Dit is een roman, op basis van het leven van Denvis. Omdat het een roman is, zijn overeenkomsten met de werkelijkheid toeval. Zelfs al zijn het er behoorlijk veel," vertelt Verdonschot. Denvis is een personage in zijn boek, maar het is geen biografie, het is en blijft een roman.
Denvis is de zanger en componist van de Eindhovense rockband The Spades. Hij had voetballer kunnen worden. Maar die carrière laat zich in een woord samenvatten: F2. Dennis werd Denvis, rocker. Het volle leven, dat wilde hij opsnuiven. Weg uit Mierlo, dat mavodorp. Naar Australië, om daar als straatmuzikant te leven. Naar Spanje, om daar trips te verkopen aan toeristen. Naar Thailand, om daar een kroeg te beginnen. Naar Eindhoven desnoods, waar hardrockers graag zijn wiet kochten. Zijn mateloosheid brengt hem waar hij zijn wil: in de schijnwerpers. Maar ook in een Japanse cel en in getroebleerde relaties met hysterische hippiemeisjes. De zorgeloosheid verdwijnt op slag wanneer het leven van zijn beste vriend een dramatische wending neemt. Denvis. Een rockroman is een wervelend en met veel vaart geschreven verhaal over een leven vol snelle aanlopen.
isbn 9789060057629 / augustus 2009

Mijn meneer

Auteur: Ted van Lieshout
Een elfjarige Eindhovense jongen loopt rond met een geheim. Hij durft het aan niemand toe te vertrouwen, behalve aan Maria. Ze staat met het kindje Jezus in haar armen in een kapelletje langs de weg naar school. Aan haar biecht Ted op dat hij een bijzondere vriendschap heeft gesloten met een meneer. Maar hij vertelt het haar niet zomaar; hij hoopt dat ze er iets voor terug wil doen.

Op overrompelende wijze vertelt Ted van Lieshout het verhaal over de relatie met ‘mijn meneer’, die zich in zijn eigen jeugd heeft afgespeeld. Met grote subtiliteit voert hij de spanning op tot het aangrijpende slot dat geen lezer onberoerd zal laten.
isbn 9789021442020  / 2012 / 240 pagina's

Gebr.

Ted van Lieshout liet zich voor Gebr. inspireren door het verhaal van zijn broer en hemzelf. Het resultaat is een tijdloze ontwikkelingsroman voor jong en oud, die 20 jaar na verschijnen nog altijd even mooi en aangrijpend is. Deze prijswinnende klassieker is in tien talen verschenen. 
Het verhaal speelt zich vooral af in Eindhoven in de kamers van Maus en Luuk, dit zijn de belangrijkste ruimten.
Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Die laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.
isbn 9789025749798  diverse drukken / 1e druk 1996

Schuldig kind

Vlak voor het avondeten krijgt de vriend van Teds moeder een hartaanval. Terwijl zij met de ambulance mee naar het ziekenhuis rijdt, bidt haar thuisgebleven zoon van vijftien tot de Heilige Maagd Maria: hij hoopt dat ze oom Paul wil redden. Maar het is niet Maria die antwoordt.
In 2012 publiceerde de veelbekroonde Eindhovense auteur Ted van Lieshout (1955) een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. "Mijn meneer"  deed veel stof opwaaien door het precaire onderwerp. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In Schuldig kind geeft Ted van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag. Veel situaties in Eindhoven komen aan de orde.
isbn 9789021406091  / maart 2017

Prooi

Het boek Prooi van  de Eindhovense Elle van den Bogaart speelt zich vooral af in Eindhoven en Den Bosch.
Raisel is 17 jaar, Antilliaan en wordt door zijn moeder naar Nederland gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken. Hij komt terecht bij zijn tante, die veel strengere regels hanteert dan hij thuis gewend is. Raisel besluit zijn eigen weg te gaan, laat de school voor wat die is en is vast van plan zijn ambitie waar te maken: een beroemd dj worden. Binnen de kortste keren is zijn geld op en blijkt de verleiding groot om in te gaan op het aanbod van een Antilliaanse landgenoot; hij krijgt veel geld in ruil voor seks met oudere mannen. Intussen heeft hij Loulou ontmoet en Raisel wordt verliefd op haar. Zij is zijn enige houvast. Indringend verhaal waarin op invoelbare wijze vanuit Raisel wordt verteld hoe hij in deze situatie terechtkomt en er uiteindelijk weet uit te breken. Het verhaal leest als een trein. Je kunt je als lezer goed inleven in de situatie, maar jongeren zullen dit keer blij zijn als ze zich juist niet met Raisel hoeven te identificeren.
isbn 97890269175  /  februari 2008

Jaren van verandering. Nederland tussen 1945 en 2014

Auteur: Han Lorzing beschrijft de jaren van verandering. Het is een tijdreis door het Nederland van de laatste zeventig jaar.
Eindhoven komt regelmatig voor in zijn boekHet is onze geschiedenis door de ogen van een geïnteresseerde en verbaasde medebewoner: was dit ons land, en nog maar zo kort geleden? Het lijkt geschreven met de blik van een antropoloog die verslag uitbrengt van een heel merkwaardige stam in een ver en vreemd gebied.

Want vreemd waren die jaren, de tijden dat je in de bioscoop mocht roken, met een flinke slok op achter het stuur mocht zitten en geen idee had hoe een paprika smaakte. Waarin vrouwen niet zelfstandig hun handtekening onder een contract mochten zetten en ontslag moesten nemen als ze zwanger raakten. Waarin homo's "van de verkeerde kant' waren. Grote stukken stad werden gesloopt voor een metro of een rijtje statusgebouwen.

Veel is herkenbaar en roept vaak ontroering op: wat mooi, en raar, dat dit ons land was! En dat blijkt niet alleen uit de tekst, maar ook uit de verbazingwekkende foto's ook van Eindhovense situaties.
9789025304720 / 2014 / 496 pagina's

Wees gegroet

Wees gegroet is een verhaal over familie, broers, liefde en geloof. Het zijn aangrijpende thema's die op een luchtige manier beschreven worden.
De moeder van Jannes en Henri Notenboom overlijdt aan kanker. Jannes heeft haar tot het einde toe verzorgd, terwijl Henri intensief voor haar zielenheil bad – hij beschouwt de ziekte van zijn moeder als een straf van God.

Diverse keren gaat men naar Eindhoven, daar woonde een man die vele ziektens genas of op zoek naar vietnamese loempias in Eindhoven.
Nadat de broers elkaar tien jaar niet gesproken hebben, besluit Jannes naar Zwitserland te reizen, naar het oord waar Henri woont in de kleine geloofsgemeenschap van de ‘Nieuwe Christenen’, voorheen ‘Kampf gegen Satan’. Wat volgt is een fascinerende confrontatie tussen twee broers met als inzet: wie heeft Het Grote Gelijk?
Auteur Hans van der Beek
ISBN 9789038893426 / 2010  /221 pagina's

Vanitas

Cornelis Le Mair geboren in Eindhoven, (1944) is een natuurtalent en studeerde op 24-jarige leeftijd cum laude af in portret- en figuurschilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Onder de Nederlandse realisten in de schilderkunst neemt hij door zijn traditioneel ambachtelijk werkwijze, die een buiging betekent naar de oude meesters, een aparte positie in als hedendaagse Nederlandse fijnschilder.
Dit boek, gepresenteerd als roman, is feitelijk geen echte roman, ondanks het verhalende, verbindende element. Het lijkt wel interessant voor kunstacademies en kunstkringen waar graag gediscussieerd wordt, vooral over kunst. Autobiografische tendensen zijn prominent aanwezig in zijn boek. 
isbn 9789062655267  / december 2001

Armand en nou ik


Armand ( Eindhoven 1946 -2016) werd in 1967 beroemd dankzij zijn hit ‘Ben ik te min’ en groeide uit tot Nederlands bekendste hippie, protestzanger en cannabisambassadeur. Maar wie was de mens die schuilging achter dit roodharige sixties-icoon? Ondanks een jeugd waarin het niet meezat kende Armand in de jaren zestig vele successen. De muziek, in de stijl van zijn grote voorbeelden Bob Dylan, Pete Seeger en Woody Guthrie, in combinatie met de scherpe, observerende, poëtische en maatschappijkritische teksten in zijn moerstaal, maakte van hem een unieke en authentieke artiest. Hij speelde overal in Nederland en België, verzorgde het voorprogramma van The Rolling Stones en tourde met The Troggs. Maar de invloed van geld, roem en drugs betekende destijds ook bijna zijn ondergang. Vanaf de jaren zeventig verdween hij voor het grote publiek uit beeld. Toch bleef hij nummers schrijven en optreden, ook toen cocaïne en onzekerheden zijn leven domineerden. Zijn carrière kende pieken en dalen; volharding resulteerde uiteindelijk in een cultstatus. In Armand. En nou ik. Een biografie vertelt Marcel Groenewegen [bassist van The Kik}  het verhaal van een artiest en zijn oeuvre, maar vooral dat van een man en zijn turbulente leven dat voor een groot deel in Eindhoven afspeelt. .Op 15 november 2016 verscheen de biografie van Armand. De titel van de biografie is "Armand. En nou ik" en is geschreven door Marcel Groenewegen, . Marcel Groenewegen heeft Armand nog tot kort voor zijn overlijden geïnterviewd voor deze biografie. 
9789038801438  / 15november 2016

Zestig Strepen

In Zestig strepen maakt Spits de 'soundtrack' van zijn leven op. Frits Spits, pseudoniem van Frits Ritmeester (Eindhoven, 19 januari 1948), verzorgt diverse radioprogramma's is televisiepresentator en diverse andere functies. Hij heeft de zestig liedjes aangestreept die bepalend zijn geweest in de vorming van zijn muzikale smaak. Hij vertelt over de achtergronden van die liedjes, maar dat niet alleen: in hoogst persoonlijke verhalen geeft hij een kijkje achter de schermen van zijn radiobestaan, zijn jeugd in Eindhoven, zijn leven en zijn liefdes.
isbn 9789038890807  / oktober 2008

Ongenade 

Derde, afzonderlijk leesbare deel van de trilogie rond Sil Maier (na 'Onrust' en 'Onder druk') van het schrijversechtpaar Esther en Berry Verhoef (=Escober).
Sil Maier heeft gebroken met zijn vriendin Susan Staal die hij niet meer wil belasten met zijn destructieve gedrag en gaat in Munchen, waar hij tot zijn achtste samen met zijn moeder woonde, op zoek naar zijn jeugd. Hij ontdekt dat het graf van zijn moeder door een onbekende wordt onderhouden. Zijn zoektocht naar deze man voert hem naar Frankrijk. Ondertussen is een huurmoordenaar, wiens broer door toedoen van Maier dood is, uit op wraak. Hij ontvoert en mishandelt Susan om achter Sils verblijfplaats te komen en brengt haar onder in een illegaal bordeel in Eindhoven. Spannende, harde actiethriller over o.a. vrouwenhandel en prostitutie, met een mooi plot, flink wat geweld maar ook ruim aandacht voor de psyche en drijfveren van de hoofdpersonen. Het verhaal heeft vaart, mede door de afwisseling van perspectief en locatie.
isbn 9789041423320  /  april 2013

De Galvano

Deze kleine debuutroman van Stijn van der Loo speelt in de jaren '30 van de twintigste eeuw in de buurt [ Strijp] van Eindhoven. De hoofdfiguur is een jonge fabrieksarbeider in de galvanotechniek, het gebruik van galvanische elektriciteit voor technische doeleindenl. Hij verkeert in een beslissende levensfase: zijn jonge vrouw wacht na een slopende ziekte de dood en de fabriek staat op het punt over te gaan in vreemde (Duitse) handen. In fundamenteel opzicht wordt dan zijn leven bepaald tussen twee onverzoenlijke werelden: door het geluk van de liefde in zijn leven met zijn liefdevolle en evenwichtige vrouw in het aangezicht van de dood en door de dreiging van de macht in zijn werk met de fabrieksarbeiders, die zich woedend verzetten tegen de geplande overname van de fabriek. Op een zeer indringende en aangrijpende wijze weet de schrijver deze werelden van tegenstellingen in het leven te roepen door middel van een vertederende en beschouwelijke stijl over de innigheid van de liefde tussen jonge mensen en door middel van een lapidair en triviaal taalgebruik over het uitoefenen van de macht tussen de leidinggevende jongeman en de agressieve arbeiders.
In de de Galvano speelt Willemstraat 15 een rol.
isbn 9021472945  / 2004 

Kamille en Brandewijn

Verhalen uit een Oost-Brabantse jeugd. Autobiografische schetsen over een opgroeiend meisje op het platteland bij Eindhoven voor de Tweede Wereldoorlog. Periode 1919-1939 en zich afspelend in Rooms-katholiek milieu.
Deze bundel bevat 15 verhalen die zich afspelen  in de omgeving van Eindhoven, Son en Geldrop.
De verhalen spelen voornamelijk in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog; de hoofdpersoon is een jong meisje. Door haar ogen ziet de lezer het dagelijks leven in het zeer katholieke zuiden. Haar ervaringen op school, met nonnen, in het dagelijks leven op het platteland geven een fraai beeld van het leven in die tijd. Het verhaal is zeker herkenbaar voor lezers die in die tijd zijn opgegroeid, maar juist de herkenbare, tijdloze gevoelens die ieder kind heeft tegenover het onbekende, maken deze bundel tot een juweeltje van toegankelijke vertelkunst. In de dialogen (makkelijk te begrijpen) dialect. 
isbn 9076295158 /  2004

Laat me met rust

Maaike Möllmann (1972) woont en werkt in Eindhoven. Ze schrijft er en maakt fictie van wat ze om zich heen ziet en hoort. Eindhoven is niet duidelijk plaats van handeling.

Laat me met rust is haar debuut.
Tess is onder de indruk van de jongen op een scooter die voor de school staat. Ondanks dat ze door haar vriendin Lize gewaarschuwd wordt, gaat ze met hem mee. Deze Daniel pakt Tess helemaal in, zorgt dat ze verliefd op hem wordt en neemt haar uiteindelijk mee naar zijn huis. Vanaf dat moment gaat het mis. Tijdens het zoenen heeft Daniel ongemerkt blootfoto's van Tess gemaakt. Hij chanteert Tess met deze foto's, vraagt geld aan haar en dreigt de foto's op sociale media te zetten. Tess wordt steeds ongelukkiger en al snel blijkt dat zij niet het enige slachtoffer is.
Als Tess uiteindelijk breekt en haar beste vriendin Lize alles vertelt, komt hun vriendengroep in actie.
Vlot leesbaar verhaal over een actueel onderwerp dat veel lezers zal aanspreken. Korte hoofdstukken; ruime bladspiegel. Met WhatsApp berichten tussen Tess en haar vrienden en Tess en Daniel. De auteur probeert de lezer een duidelijke boodschap mee te geven die ook erg nadrukkelijk aanwezig is. Het ligt er soms te dik bovenop. Vanaf ca. 12 jaar.
Isbn 9789082465914 , 176 pagina's , januari 2017

Reizigers

Nana werkt zo'n zeven jaar als inspecteur van Politie te Rotterdam, wanneer ze met een van de vreemdste zaken uit haar carrière wordt geconfronteerd.
De verdwijning van een verwaarloosde man uit een ziekenhuis leidt haar in een maalstroom van steeds meer verrassende en onmogelijk lijkende ontwikkelingen.
Haar collega, mentor en goede vriend, Carlos, sleurt haar mee in een ongelooflijk verhaal. Mede gevoed door de reeds eeuwenlang vertelde familieverhalen, afkomstig van zijn voorouders.
Waarbij ze met allerlei niet bestaande en geheime diensten te maken krijgt. Ontvoerd en bedreigd wordt.
Waarbij ook het wereldberoemde Evoluon in Eindhoven meer blijkt te herbergen dan het ooit eerder prijs heeft gegeven. 
Auteur: Leopold Lindelauff
isbn 9789461933782, 374 pagina's , oktober 2012

Fansi's stilte

"een Surinaamse grootmoeder en de slavernij"
Auteur, Tessa Leuwsha, verhuisde in 1996 van Nederland naar Suriname, aangetrokken door de liefde en het avontuur van een land in opbouw. Zo'n vijfentwintig jaar eerder deed haar Surinaamse oma Fansi het omgekeerde. Wie was die vreemde tropenvrouw die opeens bij haar vernederlandste kinderen en kleinkinderen op de stoep stond? Tessa herinnert zich een strenge, zwijgzame vrouw die weigerde aardappels te eten. Waarom zweeg Fansi in alle talen over haar achtergrond? Waarom spreken haar kinderen elkaar eigenlijk nog maar nauwelijks?
Leuwsha ging haar negen tantes en ooms, in Paramaribo, Nickerie, Eindhoven en de Achterhoek vragen naar verhalen over vroeger, aangezien Fansi zelf er niet meer was. Geen makkelijke opgave. Oudere Surinamers praten niet graag over hun, vaak beladen, verleden. Toch is het belangrijk dit deel van de pijnlijke koloniale historie te omarmen als een wezenlijk deel van de Nederlandse identiteit, volgens de auteur. Het boek geeft een gevarieerd en intiem beeld van Suriname voor- en na de onafhankelijkheid. Een aanrader voor liefhebbers van waargebeurde familieverhalen als die van Judith Koelemeijer en waarschijnlijk een eye-opener voor velen. 224 pagina's, september 2015
isbn  9789045030425