Boeken over Eindhoven

Honderden boeken zijn er over de geschiedenis van Eindhoven geschreven en de komende jaren gaan er wederom nieuwe titels verschijnen.
Hieronder een greep uit een aantal  boeken, alle titels door elkaar. Laat je verrassen. Zoek je gericht een titel gebruik "ctrl + F" toetscombinatie op Windows/Chromebook en bij een MAC  command + F. Kijk ook eens bij het overzicht
van romans , liedjes,  video's over Eindhoven,  boeken over Philips of klik in menu op "nieuw".

Geschiedenis over Eindhoven is ook te vinden op YouTube, Facebook, Instagram en online websites of andere digitale bronnen. 
Wie bewaart deze nieuwe digitale bronnen?  De digitale wereld is vluchtig.  Voor 1995 was bijna alles nog papier.

2023 Eindhoven staat op de kaart


In het boek word je meegevoerd door de geschiedenis van de Eindhovense cartografie, waarbij de kaarten en plattegronden steeds centraal staan. Aan de hand van een kleine duizend kleurenafbeeldingen belichten we diverse opmerkelijke zaken die we tegenkwamen bij het bestuderen van de kaarten. Zo zijn op vele kaarten de namen van de Dommel en de stadsgracht in het Stratumseind steevast omgewisseld en op andere kaarten staat een hele woonwijk Blixembosch in Woensel die nooit op die manier is aangelegd, met straatnamen die evenmin ooit bestaan hebben! Het boek is doordrenkt van dergelijke rariteiten, wetenswaardigheden en uiteraard ook veel informatieve zaken.

Uitzonderlijk groot en compleet boek over 500 jaar geschiedenis van plattegronden en kaarten van Eindhoven.
Auteur(s):Jos Hüsken en Bauke Hüsken
Verscheen op:10 december 2023
Pagina's:352 , Afmetingen: 295 x 372 mm
oplage 900 stuks
Uitvoering:hardcover
ISBN:9789462265028, Uitgever: Lecturis, Ontwerp:Edwin Smet
https://lecturis.nl/product/eindhoven-staat-op-de-kaart

Interview in Eindhovens Dagblad 19 oktober 2023

Boek à 49,95 euro is te bestellen bij de uitgever en bij Bauke Hüsken varken@outlook.com
Te koop bij boekhandel Van Piere. in Eindhoven.

Van vroeger tot (me)nu 80 jaar: van Philiprak tot culinaire topgerechten 


Auteur: Joop van der Aa is schrijver en oud-medewerker CuliVers
Dit 80-jarig jubileum, waarvan meer dan 50 jaar onder de vlag van Philips, is een mijlpaal die onze rijke geschiedenis in de schijnwerpers zet.
Net als veel andere dochterondernemingen van Philips heeft ook Culivers haar plaats gevonden, namelijk binnen de organisatie van Sligro Food Group.

Dit boek biedt de kans om terug te reizen in de tijd, helemaal terug naar de allereerste dag van ons bestaan. Dat vervult ons met trots voor het huidige CuliVers. Joop heeft deze fascinerende geschiedenis op unieke wijze vastgelegd, met boeiende verhalen en zeldzame foto's die de afgelopen 80 jaar illustreren.

Meer info bij Groot Eindhoven https://www.grooteindhoven.nl/hoe-een-eindhovens-bedrijf-miljoenen-monden-voedde
Wie het boek wil bestellen, kan een bericht (o.v.v. ‘boek’) sturen naar: support@culivers.nl.
uitg. 2023, kosten 20 euro

Vliegbasis Eindhoven
Were di 1952 - 1994

Auteurs Dick Lohuis & Gijs Dragt verzamelde meer dan 900 afbeeldingen in kleur en zwart wit over de vliegbasis Eindhoven, onderdeel van Welschap. Boek bevat niet eerder gepubliceerde foto's uit verschillende archieven en collecties.
Een compleet overzicht van een periode waarin de vliegbasis Eindhoven een belangrijke rol speelde in de tijd van de Koude Oorlog.  Gebonden met harde kaft,  24,5 X 29,5 cm, 432 pagina's en euro 59,95. Uitg. 2023
EAN /ISBN 9789083312200

Eindhoven Variomatic

Herman Kerkdijk beschrijft in "Eindhoven Variomatic" het verhaal over een zoektocht naar wat Eindhoven in haar ruimtelijke verschijningsvorm bijzonder maakt. De vraag is of met alle superplannen om de woningbouwopgave en verdichting in het centrum op te lossen er een stedelijke identiteit gaat ontstaan met een Eindhovens karakter? Onconventioneel en open van aard. Waar bewoners en nieuwkomers zich in kunnen herkennen en waaraan je afleest dat Eindhoven een stad is van experiment en verbeeldingskracht, vibrerend voor jong en oud en gemaakt voor alle snelheden. Er wordt betoogd dat om deze stad van morgen te bouwen je het Eindhoven van gisteren goed moet kennen om nu geschikte keuzes te kunnen maken. Door tijdens het ontwerpen traploos te schakelen tussen verleden, heden en toekomst komt een inspiratie vrij die een karakteristiek Eindhoven mogelijk maakt. Een stedelijk identiteit die zich met name in het centrum manifesteert door een inclusief ontworpen openbare ruimte. Waarin de combinatie van de Eindhovense steen en het Brabants landschap samen met bijzondere gebouwen zoals Lichttoren, Evoluon, Blob en nieuwe ‘specials’ getuigen van de toekomstgerichte identiteit van deze stad. Met meer wonen voor iedereen en zichtbaarheid van Brainport. Daar gaat dit boek over.
Auteur : Herman Kerkdijk
Verscheen op: 15 augustus 2022
Taal: Nederlands
Pagina's: 184
ISBN: 9789462264434
Jaartal: 2022
Uitgever: Lecturis

Zo was Woensel

Oud-Woensel ontbrak nog in de boekenreeks van Eindhovenaar Ben Damen. Daarom gaat zijn vierde boek over het gebied met straten als Fellenoord, Broekseweg, Kruisstraat en Woenselse Markt. Met een hoofdrol voor de families van winkeliers die hier decennialang hun brood verdienden.

Het boek gaat juist over vroeger tot midden jaren 60. "Ik wil graag laten zien hoe de buurt er toen uitzag.” vertelt Ben aan het Eindhovens dagblad in 2023

Maar veel van die winkels zijn er al niet meer. Omdat een deel van het gebied helemaal weggevaagd is, inclusief de oude wegenstructuur rond de oude Fellenoord en de Broekseweg, die zelfs helemaal niet meer bestaat. Niet alleen door de bombardementen in de oorlog, zoals in 1942, benadrukt Ben Damen. Maar juist ook omdat het oude wijkje gesloopt is in aanloop naar de aanleg van het hoogspoor in 1960. De Sint-Antoniuskerk aan de Boschdijk was een van de laatste gebouwen die sneuvelde voor de bouw van het World Trade Center.
,,Het is zo ingrijpend dat je nu nog nauwelijks kunt herkennen waar sommige foto’s gemaakt zijn”, vertelt Damen. ,,Het lijkt soms wel of je in een andere stad staat. Het kostte wat moeite om het allemaal uit te pluizen met hulp van plattegronden en van bouwhistoricus Bauke Hüsken.”

Auteur : Ben Damen
In eigen beheer uitgegeven. bestellen bij: benndamen@yahoo.com
40 euro

Philips in Nederland

‘Philips is een fascinerend bedrijf. Het is van een ‘gloeilampenfabriek in het zuiden des lands’ uitgegroeid tot een wereldwijd concern met een enorme diversiteit aan producten. Daarna heeft Philips zich toegelegd op gezondheidstechnologie.
Een bedrijf dat door middel van betekenisvolle innovatie overal ter wereld een verschil maakt. Toen en nu. In dit boek neemt Philips-manager Bert Tip de lezer aan de hand van uniek fotomateriaal mee op een tijdreis langs alle Nederlandse Philips-vestigingen die er
ooit geweest zijn. Van de kleinste montageateliers in gehuurde dorpsfeestzalen tot de grote fabriekscomplexen, waar duizenden medewerkers werkzaam waren.

Deze tweede volledig herziene druk bevat onder meer een extra hoofdstuk, met meer dan 250 unieke foto’s, die op beeldende wijze de ontwikkeling van de industriële voetafdruk van Philips in Nederland illustreren. Ook worden de transformaties van enkele voormalige Philips locaties beschreven.
Kortom, een boeiend verhaal dat iedereen met een blauw Philips-hart zal aanspreken.

Auteur :Bert Tip
Verscheen op: 11 augustus 2023
Taal: Nederlands en Engels
Pagina's: 624
ISBN: 9789462264809
Uitgever: Lecturis
€ 45,00

50 x Eindhoven


Auteur: Jan van Schagen (31-3-1940 -  overleden 3-12- 2022 )
Eindhoven is de stad van grote veranderingen. Van 6.000 inwoners rond 1900 naar bijna 240.000 in 2022. Dat alles ging gepaard met een enorme transformatie die al zo’n 120 jaar duurt. Onder andere hebben de komst van Philips, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de huidige groeispurt van de Brainport regio een grote invloed gehad op het uiterlijk van de stad. Dit boek laat aan de hand van oude en nieuwe foto’s van vijftig plekken in de stad zien wat dit met Eindhoven deed en doet. Jan van Schagen  heeft regelmatig gepubliceerd over de geschiedenis van zijn geboorteplaats Eindhoven. Dit boek is zijn finale werk.
ISBN 9789462264618
Uitgave 25 november 2022
176 pagina's
uitgeverij Lecturis
29, 95 euro


Het virus versus Eindhoven 2 Van handen wassen naar handen schudden

Bij het verschijnen van het eerste fotoboek van Hildegard Hick, 'Sitlstaan en doorgaan - het virus versus Eindhoven', leek ‘Corona’ bijna onder controle. Winkels waar lang het bordje ‘gesloten’ op hing openden hun deuren, terrassen mochten bezocht worden, kappers konden weer knippen. Vaccins waren in de maak. De weg naar het nieuwe normaal was echter nog niet helemaal geplaveid. Eind december 2020 was de tweede lockdown in Nederland een feit en opnieuw ging alles op slot. Diverse branches hadden het hard te halen, doordat stevige maatregelen nog van kracht bleven en nieuwe maatregelen ingevoerd werden. In diverse sectoren leidde dit tot ontslagen en zelfs faillissementen. Geen theater- museum- bioscoopbezoeken, geen evenementen, eten en drinken mocht enkel op het terras op voldoende afstand, geen publiek bij sportevenementen, niet op vakantie naar het buitenland. Mondkapjes-plicht, ‘laat je vaccineren’, avondklok, anderhalve-meter afstand houden, geen handen schudden en geen knuffels. “We doen het allemaal samen”, zeiden we tijdens de eerste lockdown. Dit kreeg een andere invulling tijdens de tweede lockdown. Er ontstond onrust, de sfeer werd grimmiger en leidde tot demonstraties en zelfs rellen van ongekende omvang. Doordat veel mensen gevaccineerd werden, nam het aantal besmettingen af. In september 2021 werden een groot aantal maatregelen versoepeld, waardoor we weer dichter bij ons ‘oude normaal’ kwamen. De belangrijkste maatregel, anderhalve meter afstand, kwam te vervallen! Van handen wassen, nu naar handen schudden en zelfs een knuffel!
ISBN 9789462264304
Uitg. 29-11-2021
Pagina's 136  
Uitgever Lecturis
Auteur Hildegard Hick
€ 20,00

Gestel & Blaarthem

‘Gestel en Blaarthem, zo heet het nieuwe boek van Ben Damen, over de geschiedenis van de twee dorpen die samen ooit één gemeente vormden. Tot ze in 1920 opgingen in ‘groot’ Eindhoven. Daarna ging veel verloren, maar bleef de wegenstructuur met Hoogstraat/Blaarthemseweg en Laagstraat wel intact.
Begin vorige eeuw was de gemeente Gestel en Blaarthem niet meer dan drie straten met lintbebouwing: de Hoogstraat, Blaarthemseweg en de Laagstraat, en wat kleinere wegen ertussenin, vertelt Damen. 1400 inwoners telden de twee dorpen toen. De kern van Gestel lag rond de Lambertuskerk waar ook nu nog verschillende oude huizen én het godshuis zelf natuurlijk aan de historie doen denken.

Maar de oudste resten van oud-Gestel staan in Genneper Parken: de watermolen aan de Dommel. Het is dan ook niet voor niets dat de Genneper Watermolen de kaft van het nieuwe boek van Ben Damen siert. ,,Dit is toch het meest markante én het oudste gebouw van Gestel dat nog overeind staat. De eerste vermelding is van 1100 zoveel", aldus de schrijver in Eindhovens Dagblad. ,,Alhoewel de molen zo vaak verbouwd en gerenoveerd is dat er weinig oorspronkelijke delen meer aan zitten. En het had ook niet veel gescheeld of de molen was in de jaren 50 of 60 gesloopt.”


Uitgave september 2020
In eigen beheer uitgegeven. bestellen bij: benndamen@yahoo.com
Of via https://goedeboekendrukker.nl/product/boek-gestel-en-blaarthem/#
€35.00

De verboden Stad


Philips-complex  in Eindhoven, doorgangshuis 1942 -1947  voor ontheemden uit oorlogsgebieden.
De opvang van ontheemden in de Verboden Stad (Veemgebouw)  te Eindhoven.  
Eisenhower is als geallieerd opperbevelhebber in augustus 1944 zeker, dat bij de bevrijding van Europa twaalf miljoen ontheemden centraal opgevangen zullen moeten worden. De Verboden Stad van Philips in Eindhoven is goed als transitpunt. De aanduiding “De Verboden Stad” heeft betrekking op het S-Strijp-terrein. Je mocht er niet op, tenzij je een doorgangspas had. Die pas kregen alleen bepaalde Philipswerknemers. Voor anderen was dat complex dus “verboden”.  [De Philipsgebouwen zijn altijd achter een bewakingspoort geweest, voor de oorlog maar ook lang na de oorlog. ]
De Verboden Stad begint uit te puilen. De treinen met cholera-, schurft-, difterie- en tyfuspatiënten blijven binnen stommelen. Uit de goederenwagons lekt de urine en de verdere faecaliën. Onder de passagiers zitten SS-ers. Ook Joden, zigeuners als Roma en Sinti, Nederlandse werkwilligen uit de Duitse oorlogsindustrie, Duitse invaliden, krankzinnigen, Nederlanders die zich voor vreemde krijgsdiensten hebben aangeboden en collaborateurs. Ze huizen in het Veemgebouw. Onbeschrijfelijke toestanden zijn het gevolg. Wat gebeurde er met deze personen? Hoe werden oorlogsmisdadigers opgespoord? De meesten arriveerden documentloos. Wat was het regime waaraan al deze ongenode gasten werden onderworpen?
Auteur: (Gerard) G.A.M. Strijards, 186 pagina's, januari 2021
Uitgeverij: Wolf Legal Publishers
ISBN : 9789462406254



Stripe kerk niet van gisteren

"Zeshonderd jaar kerkgeschiedenis " Kom ik in Eindhoven, dan trekt mijn hart toch naar dat Trudoplein, met die vreemde kerk, een hybride neogothisch bouwwerk, een wangedrocht in baksteen.

In 2003 bestond de Sint Theresiakerk 75 jaar. Ik schreef in het jubileumboekje Een regen van rozen in 2003 dat deze gebouwen opgericht zijn om gestalte te geven aan het onzienlijke.  Dat doen zij nog. Nog steeds. In 2012 voleindt de Sint Trudokerk haar honderdvijfentwintigste jaar als liturgische plek van samenkomst en aanbidding. De gebouwen zullen er nog wel staan na het vergaan van mijn geslacht dat daar nog kerkte - het zijn erkende monumenten - maar de mensen die hen tot dat doel moeten bezielen door hen daartoe te bevolken zullen er niet zijn. Niet meer. Het schijnt onontkoombaar. Wie zal het zeggen? De Sint Joris te Stratum en de Petrus-kerk aan de Woenselse Kloosterdreef zullen dan gebruikt worden voor die doelen door hen die dan nog belijdend katholieken willen heten. Zo wil het het Bisdom Den Bosch, dat ook moet roeien met de riemen die het heeft. De Strijpse gebouwen zullen dan, wat mij betreft, rijd ik met de bus er langs, ontzield schijnen. En Strijp óók.
Auteur : Gerard Strijards
Uitgeverij: Wolf Legal Publishers
180 pagina's, oktober 2012
ISBN : 9789058509123

Voor eeuwig in oorlog

‘Eindhovense oorlogsslachtoffers onder de loep genomen’
75 verhalen van oorlogsslachtoffers uit Eindhoven, verteld door nabestaanden. Die bracht Ben Damen samen in het boek ‘Voor eeuwig in oorlog
Uitgave september 2021
In eigen beheer uitgegeven. bestellen bij: benndamen@yahoo.com

Koken in Eindhoven


Ruim 100 gerechten van en voor de inwoners van Eindhoven.
De recepten worden gepresenteerd door bekende en minder bekende Eindhovense inwoners.  Met stap-voor-stap beschrijvingen en voorzien van bereidingstijden. Recepten zoals: Brabantse worstenbroodjes, Brabantse plaatham met gebakken asperges, Pavlova met bosvruchten of Garnalenbakjes met Japanse dressing. 
Uitgave: Doomen Boeken 2009. ISBN 9789078856160

De markies met het dubbele leven

100 jaar Baekers' Textielfabrieken Eindhoven.
Auteur: Charles F.C.G. Boissevain
De textielfabriek van Baekers & Raijmakers (BARA) is in de eerste helft van de twintigste eeuw een van de grootste van ons land. Landelijke en internationale bekendheid heeft het zonweringsdoek, dat zijn hoge kwaliteit twee mensenlevens lang behoudt. "De markies met het dubbele leven' siert menige gevel van woonhuis en bedrijfspand en vaak is dat in de kleur oranje. Andere producten zijn matrasbekleding, gordijnstoffen, het huishoudtextiel in Brabants bont en damast voor de feestelijk gedekte tafel.
In de Nederlandse textielgeschiedenis komt Eindhoven vooral naar voren op het gebied van linnen en katoen. Vanuit een agrarische samenleving met thuiswevers komt de stad in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer op gelijke hoogte met de textielindustrie in Twente en een aantal Hollandse steden. De textiel-, leer- en sigarenindustrie domineren lang de werkgelegenheid en het stadsbeeld. Bedrijven als DAF en Philips nemen deze positie daarna over.
De productie van de weverijen kent in de jaren zestig een sterke neergang door de toenemende invoer van ruwdoek uit goedkopere landen en een verminderd binnenlands verbruik. De smaak van de klant en de afzetmarkt van de kledingindustrie, het huishoudtextiel en de bedtextielproducten veranderen snel en is ten nadele van de traditionele fabrikanten. Al vlug is er sprake van een fusiegolf en van bedrijfsbeëindigingen. Zo ook bij Baekers' Textielfabrieken.
Deze bedrijfsgeschiedenis van circa 1866-1966 biedt een kijkje achter de fabrieksmuren, maar toont ook hoe het bedrijf en drie generaties directieleden zich naar buiten toe manifesteren.
208 pagina's isbn /ean 9789462494411

Eindhoven

Thom Aussems heeft samen met schrijver Hans Horsten een boek over Eindhoven gemaakt. Met daarin o.m. de historie van de stad. Alles ter gelegenheid van het eeuwfeest van de fusie van Eindhoven, Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Boek komt najaar 2021 uit in twee delen.
Foto Jan de Waal tijdens presentatie op 1 juli 2021.

Historische Atlas van Eindhoven

Van Brabants marktstadje tot centrum van de Brainport-regio.
Eindhoven ontstond in de dertiende eeuw aan de Dommel, waar handelsroutes vanuit Antwerpen, Luik en 's-Hertogenbosch bij elkaar kwamen. In 1232 kreeg Eindhoven stadsrechten, maar het bleef een klein stadje met grote stukken land- en tuinbouwgrond binnen de omwalling.

Pas in de loop van de negentiende eeuw werd Eindhoven een aantrekkelijke vestigingsplaats voor industriële bedrijven. Grond en arbeid waren goedkoop, en de bereikbaarheid werd verbeterd door de aanleg van een kanaal en spoorverbindingen. Met de komst van de gloeilampenfabriek Philips in 1891 kwam de stedelijke ontwikkeling in een stroomversnelling. Eindhoven en omgeving veranderden in een lappendeken van industriële complexen, aan elkaar gegroeide dorpskernen en arbeiderswijken. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad door. In het kielzog van Philips werd in 1957 de Technische Hogeschool geopend.

In de jaren 1990 vertrokken veel industriële bedrijven, waaronder Philips. Hightech werd de belangrijkste economische sector. Nieuwe woon- en werkgebieden verrezen op verlaten fabrieksterreinen, zoals Strijp s. Op het NatLab-terrein verrees de High Tech Campus.

De Historische atlas van Eindhoven vertelt in 35 hoofdstukken de ruimtelijke geschiedenis van stad en omgeving aan de hand van veel oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en foto's. Een speciaal katern is gewijd aan de ontwikkeling van de universiteitscampus.
AUTEUR(S) Jaap Evert Abrahamse, Giel van Hooff en Wilfried Uitterhoeve
ILLUSTRATIES 175 kleurenillustraties
VERSCHENEN Januari 2021
ISBN 978 90 6868 829 0
PRIJS € 24,95
Also availabe in English edition: ISBN 978 90 6868 832 0

Acht Eeuwen Eindhoven

Acht eeuwen Eindhoven, verhaal van een stad’ is een lijvig werk van bijna 900 pagina’s - verdeeld over twee delen in een sleeve - dat een alleszins leesbaar overzicht biedt van de geschiedenis van de stad. Aanleiding voor de publicatie is het honderdjarig bestaan van ‘Groot-Eindhoven’. In 1920 fuseerde de gemeente Eindhoven met de omliggende dorpen Gestel, Strijp, Woensel, Tongelre en Stratum.
Geschreven door Jan van Schagen en op journalistieke wijze en aan de hand van vele tot dusver onbekende illustraties de geschiedenis van Eindhoven op een aantrekkelijke manier verteld. Bereikbaar, leesbaar en interessant voor iedereen die iets heeft met de stad en wil weten hoe Eindhoven uitgroeide tot een hotspot. .
Verdeeld over zeven tijdvakken waarin wordt ingegaan op aspecten als bestuur, religie, economie, industrie, landbouw, stadsontwikkeling, woningbouw, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en recreatie. De gewone Eindhovenaar staat centraal met aandacht voor zijn beleving van de historische mijlpalen van de stad en het alledaagse leven daarbinnen. Jan van Schagen is oud persvoorlichter van Philips geweest. Diverse foto's van deze site eindhovenfotos.nl zijn opgenomen in het boekwerk
Het boek is te koop bij: boekhandel Van Piere Eindhoven en bij Risjamo Nuenen. of online te bestellen bij https://www.frits.nl/

Acht Eeuwen Eindhoven


Het werkzame leven van Van Schagen voltrok zich bij de Philips Persdienst. Hij was in eerste instantie bedrijfsjournalist en later persvoorlichter, met name op het terrein van sociaal-economische onderwerpen. Na zijn pensionering bleef hij voorlichter van Frits Philips. Maar hij deed veel meer: hij maakte communicatieplannen voor bedrijven en instellingen en startte personeelsbladen op. In 2003 schreef Jan van Schagen zijn eerste boek, samen met een oud-collega. En daarmee had hij de smaak te pakken. De uitgave over de geschiedenis van Eindhoven maakt namelijk het dozijn compleet. Hij schreef eerder onder meer ‘Arm, Arm Eindhoven’ en boeken over bedrijven en stichtingen. Drie elementen kwamen daar steeds in terug: mensen, geschiedenis en Eindhoven

Van boven bekeken. Eindhoven 1923-1970

teksten Jan Spoorenberg ; fotogr. Aviodrome luchtfotografie
2003, 63 pagina's
ISBN:  90-5978-008-6

Stratum van boven

Fotograaf Ronald Otter maakte indrukwekkende luchtfoto's in Eindhoven en omgeving.
Het softcover oblong A4-fotoboek uit 2015 'Stratum van boven' gezien door de lens van Ronald Otter. Met maar liefst 59 prachtige kleuren luchtfoto's van het stadsdeel Stratum in de gemeente Eindhoven.
Uitgever: Stadsdeelmagazine De Stratummer en Ronald Otter
Oplage 1500. De eerste druk is van 2014, de tweede van 2015." Tweede geactualiseerde druk, met 30 nieuwe luchtfoto’s. Geheel in kleur op formaat 21 x 30 cm.
Verkrijgbaar bij o.a. Boekhandel van Grinsven en via onze website: 

Strijp van boven

Het softcover oblong A4-fotoboek uit 2017 'Strijp van boven' gezien door de lens van Ronald Otter. Met maar liefst 59 prachtige kleuren luchtfoto's van het stadsdeel Strijp in de gemeente Eindhoven. Strijp van Boven toont onder meer het Evoluon onder een sneeuwdeken en de bouwvorderingen op Strijp-S.
Het luchtfotoboek  'Strijp van boven'  is het negende kijkboekje van de Eindhovense amateur-luchtfotograaf Ronald Otter. De oud-aardrijkskundeleraar is sinds zijn pensionnering de wereld vanuit een ander perspectief gaan bezien, en laat het publiek graag meegenieten.

Het boekje kost 12,50 euro, alleen plaatselijke boekhandel verkrijgbaar Eventuele nabestellingen van het boek via ro.otter@hotmail.com

Tongelre van boven

Luchtfoto's van alle buurten in Tongelre. Een uitgave (2015) van Stichting De Stratummer in samenwerking met Ronald Otter en Studio Wildrik. Geheel in kleur op formaat 21 x 30 cm. Maar liefst 64 pagina's in full colour met een glanzende kaft.
Deze uitgave is afgeprijsd en kost nu 7,50 euro (i.pv. 12,50) als u het boek zelf afhaalt bij Studio Wildrik op Lavendelplein 103, 5643 EH Eindhoven. Mail vooraf even naar: luchtfotoboektongelre@wildrik.nl of bel 040 2123 886.
Als u het Luchtfotoboek thuisbezorgd wilt krijgen zijn de bezorg- en verpakkingskosten 2,50 euro. Mail vooraf even naar: luchtfotoboektongelre@wildrik.nl 

Woensel van boven

Fotograaf Ronald Otter maakte indrukwekkende luchtfoto's in Eindhoven en omgeving.
Het softcover oblong A4-fotoboek uit 2018 'Woensel van boven' gezien door de lens van Ronald Otter. Met maar liefst 60? prachtige kleuren luchtfoto's van het stadsdeel Woensel in de gemeente Eindhoven.
Uitgever: Makelaarskantoor Huibers

Gestel van boven
Uitgave 2017 Het boek bevat zestig recente luchtfoto's van het stadsdeel Gestel.
De oud-aardrijkskundeleraar Ronald Otter van het St. Joriscollege begon een aantal jaren geleden met luchtfotografie. ,,Ik heb twee hobby's samengevoegd: fotograferen en vliegen. En als je dan met je werk ook een bijdrage levert aan de beeldhistorie van Eindhoven is dat extra leuk." volgens Eindhovens dagblad 15-3-2017
Het fotoboek Gestel van boven is voor 12,50 euro te koop bij Van Piere, de Timkes op het Kastelenplein en de Gestelse Bazar aan de Hoogstraat in Eindhoven.

Eindhoven van boven (Woensel en Centrum)


Luchtopnames van Woensel en het Centrum van Eindhoven.
Uitgave 2018 
Eventuele nabestellingen van het boek via ro.otter@hotmail.com

Showing of(f) Eindhoven
Een bruisende stad in transitie

Auteur: Eugene Franken
Showing of(f) Eindhoven is hèt boek met actuele bouwinitiatieven in Eindhoven. Het beschrijft maar liefst 200 projecten die de laatste jaren in Eindhoven zijn gerealiseerd en in de komende 10 jaar zullen worden gerealiseerd.
Techniek, Design en Kennis zijn de speerpunten van Eindhoven. De stad is hip en waagt de sprong van ietwat provinciaal naar welhaast mondiaal. Eindhoven streeft naar 350.000 inwoners – een plus van meer dan 100.000 – waarbij talloze spraakmakende bouwprojecten op het punt staan te beginnen.
Showing of(f) Eindhoven is onderverdeeld in geografisch bepaalde hoofdstukken zoals Centrum, Spoorzone, Kanaalzone en Strijp. Kortom delen van de stad die in ontwikkeling zijn. Elk hoofdstuk begint met een korte duiding van het onderliggende 'masterplan'.
Ook wordt in een notendop de geschiedenis van Eindhoven beschreven van de stichting van de stad in 1232 tot het heden.
De combinatie van recente - en nog niet gerealiseerde projecten - die allen een Showing off- gehalte hebben, is een snapshot van een bruisende stad in transitie. Daarbij komt ook de maatschappelijke context aan de orde.
Op elke projectpagina staat een QR-code die verwijst naar de GoogleMaps-locatie.

Het is een print on demand systeem (POD) waar het boek via BOL.com wordt aangeboden en verzonden. Met POD kan elke nieuwe print aan de actualiteit worden aangepast. Daardoorblijft het de komende jaren een actuele uitgave waar het publiek actief op kan reageren en aan bijdragen.
Boekformaat 21,5cm x 15,5cm (A5) / 10 december 2019/ EAN / ISBN 9789082369915 / 220 pagina's / 29,95 euro
meer info: www.eugenefranken.nl/showing-of-eindhoven/

Eindhoven Architectuur stad
De 100 beste gebouwen

Auteur: Paul Groenendijk
Eindhoven, lichtstad en designstad, heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en vormt nu het centrum van een innovatie-, tech en design brainport die tot de top van de wereld behoort. Ook op architectuurgebied heeft de stad veel te bieden: van het Evoluon tot MVRDV's poppodium De Effenaar, van Krophollers Van Abbemuseum tot de huidige grootschalige herbestemming van de Philipsfabrieken.
Deze handzame en up-to-date architectuurgids van Eindhoven toont de highlights van de stad: de nieuwste spraakmakende gebouwen, illustere iconen én de verborgen juweeltjes. Maar ook de stadsontwikkeling zelf komt aan bod, de groenste plekken in de stad en talloze weetjes en anekdotes over Eindhoven en zijn vele monumenten.
Deze gids leidt langs de 100 beste gebouwen en laat daarnaast de leukste plekken van de stad zien: uitgaan en eten in een architectonische setting, Strijp als culturele en creatieve hub met het hoofdkwartier van ontwerper Piet Hein Eek.
EAN 9789462084193 / oktober 2019 / 128 pagina's / 19,95 euro
Ook uitgebracht als: Eindhoven City of Architecture - 100 Best Buildings

Vesteda Toren / Tower, Eindhoven
Jo Coenen & Co Architecten

Hoe architect Jo Coenen met de Vesteda Toren het oudste deel van Endhoven revitaliseerde.
ISBN 9789077059074  108 pagina's / 2006

Speciale pagina over Vesteda Toren

Aangrijpende oorlogsverhalen

“Uit Eindhoven en de rest van de wereld”, door Ger de Wind
Na een carrière bij Philips waarin hij als operations manager en hoofdingenieur in de chipindustrie werkte, is Ger de Wind aan de Open Universiteit afgestudeerd op een doctoraalscriptie over Philips Nijmegen. Deze combinatie van cultuur en techniek maakte het mogelijk de droom van zijn leven te realiseren: schrijver te worden. Hij levert sinds 2014 in het Eindhovens Dagblad en in verhalenbundels bijdragen op cultureel en politiek gebied maar zijn boekdebuut in 2017 was Weemoedige en Boze Verhalen van een Oude Man. In 2019 volgde Maria Christina Adriana. Het leven van Mijn Engel uit Woensel over het leven van zijn moeder.
224 pagina's, juli 2019
ISBN / EAN 9789463894852

Bevrijding Woensel

Aan de hand van meer dan 100 ooggetuigenverslagen en 500 grotendeels niet eerder verschenen foto’s biedt het boek ‘Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen’ een unieke kijk op de bevrijding van Eindhoven in het stadsdeel Woensel.
Met anekdotes die tot de verbeelding spreken en veel foto's. Over barre gevechten en grote vreugde.
ontact met ongeveer 330 mensen had Barry Wonder, een man van 28 jaar uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Meer dan honderd keer reed hij vanuit zijn woonplaats naar Eindhoven, om het daar te hebben over de bevrijding van Woensel. Als kind werd Wonder nou eenmaal gegrepen door de Tweede Wereldoorlog in het algemeen, en later door de bevrijding van Woensel in het bijzonder.

In zijn boek Bevrijding Woensel vertelt Wonder over onder meer de landingen van Amerikaanse parachutisten in Son en hun gevechten in de Woenselse buurt Vlokhoven, in de Woenselsestraat of de Kloosterdreef. Hij sprak veel ooggetuigen, wier verhalen hij naast elkaar legde om zo tot een betrouwbaar, gedetailleerd relaas te komen van wat er allemaal precies gebeurde op de 17de en 18de september 1944, toen Amerikaanse bevrijders en Duitse bezetters het in Woensel tegen elkaar opnamen.

Het boek ‘Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen’ is verkrijgbaar vanaf 17 september 2019.

Meer informatie is te vinden op bevrijdingwoensel.nl.

Overleven in oorlogstijd tijdens de Tweede Wereldoorlog

150 jaar leven in Eindhoven, deel 13, uitgave: mei 2019
Overleven in oorlogstijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geschreven door Frans Dekkers.
Dit tijdschrift, amusement en uitgaansleven in Eindhoven en anderen zijn o.a. bij de Eindhovense boekelhandel Van Piere te koop of te bestellen bij uitgeverij-optima.nl

In de jaren dertig marcheerden de nazi's al door de straten van Eindhoven, soort uniformen aan, hakenkruisvlaggen erbij. Ook poseerde een groep leden van de nazipartij NSDAP zelfbewust voor een krantenfoto. Kortom, ook in Eindhoven vond het nazi-gedachtengoed aftrek.
https://www.fransdekkers.nl/150ehv_oorlogstijd.html

De kastelen Blaarthem en Gagelbosch bij Eindhoven

Uitgave:  Archeologische Werkgroep Eindhoven : Eindhoven, 1996, 120 p. ISBN : 90-75767-02-1 / 9075767021
 
Kastelen in het zuidoosten van Noord-Brabant
Ans van Eenbergen, Jelle Dekker en Jos Hüsken
Artikel De ligging van Blaarthem en Gagelbosch
Jos Hüsken en Nico Arts
- Een inleiding tot de geschiedenis van de kastelen Blaarthem en Gagelbosch, Jacques Govers en Nico Arts
- Blaarthem : de opgravingsresultaten, Nico Arts
- Gagelbosch : de opgravingsresultaten, Ans van Eenbergen en Jos Hüsken
- Een overzicht van de archeologische vondste, Otto van Haaren, Jos Hüsken en Herman Wiërs
- Keramiek, Nico Arts en Herman Wiërs
- Glazen gebruiksvoorwerpen en vensterglas, Ben van den Broek
- Metalen voorwerpen, Nico Arts
Bouwmaterialen, Jos Hüsken en Frank de Kleijn

Dertig jaar pastoor van St. Trudo, Strijp, 1924-1954
Frans Werners pr.

Uitgave: G. Mosmans Zoon : 's-Hertogenbosch, 1967, 146 p.
Boek is vervolg op: Twintig jaar kapelaan
De auteur, Frans Werners, van DERTIG JAAR PASTOOR, werd op 25 oktober 1878 in Geldrop geboren. Hoewel getogen en geboren Brabander, kwam zijn vader uit Amsterdam en was zijn moeder een Rotterdamse.

In 1924 precies op de laatste dag van het jaar, kwam hij als pastoor maar de St. Trudo Parochie in Strijp (Eindhoven). Hij mocht er dertig jaren de herder van zijn en verliet zijn parochie in de nazomer van 1954 om met emeritaat te gaan.
... In die dertig jaren heeft Frans Werners een aantal gebeurtenissen in en om zijn kerk en pastorie opgetekend en hij verhaalt daarvan in dit werkje. De schetsen werden gebundeld tot een, van de eerste tot de laatste bladzijde boeiend, boekje. Er staat wat in over historie en prehistorie van Strijp. Over de verwoesting van de St. Trudokerk door een brand in 1936. Over de schone = mooie klokken van St. Trudo en hun geschiedenis. Maar vooral de barre tijd, toen de oorlog over de parochie woedde gaf véél stof tot schrijven. Een bombardement verwoestte in 1944 andermaal de kerk en een groot stuk van de pastorie. Daarna volgen het herstel en wederopbouw. 

'Een haan voor Asklepios' : 100 jaar KNMG, afdeling Eindhoven en Omstreken

aspecten en facetten van gezondheidszorg en geneeskundige voorzieningen in Eindhoven
Uitgave: Museum Kempenland Eindhoven : Eindhoven, 1991, 127 p.
Uitg. t.g.v. het 100-jarig bestaan van de afdeling Eindhoven e.o. van de Kon. Ned. Mij tot bevordering der Geneeskunst bij de tentoonstelling "In doktershanden. Een eeuw gezondheidszorg in en rond Eindhoven" in Museum Kempenland te Eindhoven, 11 mei t/m 30 juni 1991

Eindhoven : het gezicht van Nederland

Omslag: Eindhoven vandaag is een internationaal centrum van industrie, technologie en handel. Inzet omslag: De Markt in Eindhoven, omstreeks 1900; aquarel van H. Euverman, 1981.

Auteur: J.M.P. van Oorschot, Uitgave: Uniepers : Abcoude, 1993, 64 p. ISBN 90-72977-71-8 / ISBN 90 72977 71 8
De belangstelling voor de ontwikkelingsgeschiedenis van ons eigen land is groot. In toenemende mate willen mensen weten wanneer en hoe hun stad, dorp of regio is ontstaan, en welke gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het huidige karakter ervan. Met deze belangstelling voor ogen heeft de Stichting Het Gezicht van Nederland een informatief project ontwikkeld, bestaande uit een serie televisie-documentaires, waarvan de eerste twee jaargangen zijn uitgezonden door de NOS, de derde jaargang (1993) door de NCRV. Elk programma schetst een levendig totaalbeeld van een gemeente in Nederland, waarbij de nadruk ligt op de sociaaleconomische en culturele ontwikkelingsgeschiedenis. Bovendien is ieder gefilmd portret aangevuld met een boek, waarin de gemeente zich in al haar aspecten presenteert.
Dit boek is een uitgave van de gemeente Eindhoven, die de hoofdrol vervulde in een van de afleveringen van de televisieserie Het Gezicht van Nederland. Het is een geschreven portret dat ontstaansgeschiedenis, groei en recente ontwikkelingen op sociaal-economisch en cultureel gebied bevat, maar waarin bovenal het verhaal van de inwoners wordt geschetst.

Eindhoven in de prentkunst, 1232-1982

Auteur: Frank Stroeken  en medewerkers F. Meerhoff, A. Maters en R. Coppens.
Uitgave: Het Prentenkabinet : Eindhoven, 1982
Paginering: 63 p.
Met ruim 50 oude afbeeldingen van (gedeelten van) Eindhoven.

GGD Eindhoven : 75 jaar voorop in gezondheid

Onder redactie van Sergio Derks, Richard Janssen, Henk Verbakel, Cor Vermeulen en Hein van der Vleuten.
Uitgave: Gemeentelijke Gezondheidsdienst Eindhoven : Eindhoven, 2001, 120 p. , ISBN 90-74713-04-1 

Mr. Jan van Hooff : 1755 -1816

Spoortrekker voor de vrijheid vanuit Eindhoven en Brabant naar Den Haag. Uitgave: Stichting Standbeeld Jan van Hooff : Eindhoven, 1990, 71 p., ISBN 90-70814-41-2 
Auteur: F.B.A.M. Verhagen
De herdenking, in 1989, van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie heeft ook de belangstelling voor de ontwikkelingen in de Nederlandse politiek in de periode 1780-1810 een enorme impuls gegeven. Politiek wordt door mensen gemaakt. De periode rond 1800 heeft enkele grote namen opgeleverd: Vreede, Paape, Schimmelpenninck en ... Van Hooff. Begon de laatste zijn politiek carrière in het Eindhoven van de patriottentijd, hij groeide al snel uit tot een Brabander van nationaal politieke betekenis. Auteur F. Verhagen geeft een indringend beeld van de persoon Jan van Hooff, wat hem dreef en wat hij van zijn idealen wist te realiseren. Verhagen besteedt in zijn historisch relaas veel aandacht aan de algemeen politieke ontwikkelingen van de periode waarin Van Hooff actief was. Deze uitgave zal dan ook de interesse weten te wekken van ieder die geïnteresseerd is in een woelig stuk vaderlandse geschiedenis.

Oud Gestel tussen Gender en Tongelreep

: een fotobeeld van Oud Gestel over de periode, 1900-1950
auteur J.C. Jegerings, Uitgave:  De Kempen : Hapert, 1985, 216 p. ISBN 90-70427-36-2 
Omslag olieverfschilderij Frans Manders, Eindhoven

Frans Manders (Helmond, 1939), volgt de Academie voor Industriele Vormgeving in Eindhoven. In 1961 gaat hij aan de slag als tekenaar, later als grafisch vormgever en illustrator. Na een succesvolle tentoonstelling van zijn aquarellen en tekeningen in 1978 waagt hij de overstap naar zelfstandig kunstenaarschap. In het begin is het traditionele, ongerepte Brabantse landschap zijn onderwerp. Hij bouwt er een grote reputatie mee op. Op een gegeven moment voldoet dit niet meer en gaat hij experimenteren met kleur, stijl en werkwijze. Zijn buitenlandse studiereizen dragen hieraan bij. Zijn vroegere werk, dat aansluit bij de grote Franse impressionisten verandert sterk als het zuidelijke licht zijn intrede doet in zijn schilderijen. Een aspect van zijn werk blijft door de jaren heen ongewijzigd: zijn liefde voor sfeer en stemming zijn voor elk van zijn scheppingen steeds weer het uitgangspunt.
https://www.ed.nl/cranendonck-heeze-leende/jarige-schilder-frans-manders-kleur-nondeju~a6ed4382/

Strijp toen ons opoe nog 'n "Durske" waar.

Frans Smeets (6 januari 1931 -30 september 2014), Uitgave: Snarf sy-Steems : Eindhoven, 1994
, 211 p., ISBN 90-9007695-6 /
Geschiedenis en levensbeschrijving van Strijp (Eindhoven)
Boek van Frans Smeets met talloze anekdotes en foto's uit het leven van Strijpse Eindhovenaren. 

4e dr UitgeverSmeets, Eindhoven, 2004,  163 pagina's, foto's, 

Toen mijn   grootmoeder of oma  nog een meisje was.
meisje =  durske
zie ook romans Eindhoven

Strijp, toen ons opoe wir wa awwer waar.

Auteur Frans Smeets (6 januari 1931 -30 september 2014) , Uitgave: Snarf sy-Steems : Eindhoven, 1995, 234 p. ISBN 90-802646-1-X 
Boek van Frans Smeets met talloze anekdotes en foto's uit het leven van Strijpse wetenswaardigheden zoals:
- De oude Strijpse samenleving
- De Strijpse kerkhofkwestie
- Het testament van Pastoor van Griensven
- Strijp is lang een dorpje gebleven.
- Akte van overdracht van de Lievendaal anno 1551
- Een windhoos over Strijp met de kermis in 1939
- Een dode in café " 't Schoorke".
- "Doe mer gewoon, dan doe'de al gek genóg".....
Oude Strijpse foto's en wie kwamen we er allemaal tegen?
Strijpse figuren zoals: Reinier Strijbosch, Jantje de Mop , Driek de Veldwachter,  De Koningin van Strijp, Walther van Meyl, Willem Jongenelen, de "Suisse" , Alfons Goudsmit en Willem Pruim.
Verder De Landbouwkundige School te Strijp , De Sint Trudo Woningbouw en Pelgrims-voettocht naar Rome door drie jonge Eindhovenaren.
Grote brand in Strijpse sigarenfabriek

Vijftig jaar Tivoli

 : 'n halve eeuw kerkgeschiedenis in Geldrop en Eindhoven
Tekst: J.A. de Ridder,  Uitgave St-Jozef-Tivoli 1979, 90 p.. 

Vijftig jaar warmte 

van H.W. Burgers Verwarmingsindustrie tot burgers verwarming + airconditioning
Auteur: Sjoerd Bylsma
Uitgave: 1978, 64 p.

Boekje als een hommage aan alle medewerkers van ons bedrijf en tevens een blijk van erkentelijkheid wegens onze vele relaties zonder wie het niet mogelijk geweest zou zijn met warmte te werken! Het wordt u aangeboden door Burgers Verwarming + airconditioning bij ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum. eindhoven, juli 1978
Meer over directeur en oprichter H. W. Burgers op:
https://www.eindhovenfotos.nl/2/reigerlaan.html

Als de Eindhovense erfgoedwaakhond blaft

25 jaar Henri van Abbestichting. De Henri van Abbestichting is veel meer dan een erfgoedwaakhond die dwars ligt als een monumentaal pand bedreigd wordt. Dat blijkt tijdens het lezen van het boek dat Jan van Schagen samenstelde bij het 25-jarig jubileum van de stichting. De Henri van Abbe Stichting is in 1992 opgericht en werpt zich sindsdien op als erfgoedwaakhond van Eindhoven. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw was het gemeentebestuur van plan het oude Van Abbemuseum te laten verdwijnen in de geplande nieuwbouw. Dit is tegengehouden.  Na dit succes is de stichting gewoon doorgegaan. Veel erfgoed wordt nog steeds bedreigd en het is niet helder hoe Eindhovenaren zich sterk kunnen maken voor een erfstuk waar ze een band mee hebben of voor behoud van karakter en gezelligheid in onze stad. De vrijwilligers van de Henri van Abbe Stichting helpen iedereen die erfgoed in Eindhoven en omgeving een warm hart toedraagt en die strijdt voor een plezierige stad om in te leven. 
'Als de erfgoedwaakhond blaft' is vanaf 14 september 2018 voor 15 euro te koop bij boekhandel Van Piere of via http://vanabbestichting.nl . De vormgeving is gedaan door studenten van SintLucas. 

Afslag Eindhoven speelt

Afslag Eindhoven speelt tien jaar. Het theatergezelschap viert dat met een feestelijke jubileum met een boek waarin alle voorstellingen een plekje hebben.
Gerrie Fiers en Yvonne van Beukering startten tien jaar geleden, tegen de (tijds)stroom in, een theatergezelschap in Eindhoven met krachtig en poëtisch theater op bijzondere locaties. Voorstellingen op voetbalvelden en in loodsen, met vrachtwagens en met dak- en thuislozen; theatergezelschap Afslag Eindhoven heeft in de tien jaar dat ze bestaat een reeks bijzondere voorstellingen gespeeld.
'Afslag Eindhoven speelt' is een bijzonder bladerboek, bomvol met foto's van de beeldende voorstellingen van het jubilerende theatergezelschap.
Verschijningsdatum juli 2018,  euro 19,95
ISBN 9789462262843
www.afslageindhoven.nl

Het lonkende licht

 Herinnering aan Eindhoven tussen de jaren 1932 en 1982. Tekst Frits van Griensven en  foto's Martien Coppens.
30 x 29.5 cm. Jaar: 1982, Uitgever: Lecturis, 261 pagina's, Ingenaaid met linnen kaft en omslag,
ISBN: 9070108216
Martien Coppens liet een indrukwekkend fotografisch oeuvre na. Hij stelde van zijn foto's tientallen fotoboeken samen, nam deel aan exposities en organiseerde zelf ook enkele internationale fotoexposities. Dit alles met als gevolg dat hij momenteel tot de beste en meest belangrijke fotografen van Nederland gerekend wordt en als de beste fotograaf van Brabant beschouwd wordt. Er is een uitgebreide biografie beschikbaar.
https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/brabantcollectie/over/coppens/

Binnenstad Eindhoven

internationale hotspot en de weg daarnaartoe. Online uitgave E52.nl
“Willen we als Eindhoven internationaal toonaangevend blijven op Smart Society ontwikkelingen? Dan moeten we meer experimenteren met ‘Mensgerichte Innovatie’. We richten de binnenstad niet alleen in als testomgeving van nieuwe Smart City oplossingen, maar passen dat wat werkt ook echt toe. Daarmee realiseren we verbindingen tussen mensen, de gebouwde omgeving, systemen en data. De binnenstad wordt een Living Lab, waar ideeën van de toekomst tot leven komen.”
https://innovationorigins.com/nl/naar-een-nieuwe-binnenstad-10-living-labs-in-een-slimme-samenleving/

Eindhoven naar een smart society 

Hoe de stad langzamerhand steeds slimmer wordt. In dit boek hebben we alle verhalen over hoe Eindhoven bezig is een slimme stad te worden gebundeld. 
Over de stappen die Eindhoven zet om een “smart society” te worden. Het gebruik van (big) data, de Roadmap Licht, de activiteiten van de datastudio, de rol van de overheid en het belang van (burger)participatie: alles komt in het boek aan bod en alles vanuit een Eindhovense context.
In 35 verhalen maken we zichtbaar hoe Eindhoven op weg is een slimme samenleving te worden. In analyses, interviews en verslagen van bijeenkomsten laten we zien welke projecten en initiatieven er nu al lopen, hoe er met data wordt omgegaan en welke denkprocessen er achter al deze projecten zitten.
Uitverkocht.  2018, 128 pagina’s

Architecture guide Eindhoven

Engelstalige gids met de 44 belangrijkste gebouwen in Eindhoven.  Uitgave 2010.
Containing 44 modern architecture projects in the city of Eindhoven, Netherlands.
Volledig online te lezen. Tekst in het Engels.
https://issuu.com/mimoa/docs/architectureguide-eindhoven

Transformatie Strijp-S transformation

Van Philips-industriegebied op zijn retour tot creatief stadshart van ​Eindhoven (​Brainport-regio)​: een fascinerende en complexe transformatie naar hoogstedelijkheid. Strijp-S was het grootste (27 hectare) industrieterrein van Philips. Het boek Transformatie Strijp-S geschreven door Thom Aussems en Hans Horsten. Op het terrein stond de eerste glasfabriek. Ook het NatLab, het veelgeroemde onderzoekscentrum van Philips, bevond zich op het terrein. Tienduizenden werkten er en voelden zich verbonden met het gebied langs de spoorlijn. Ze waren ​trots op gebouwen als de Hoge Rug, het NatLab en het Klokgebouw, en op de bijzondere producten die daar gedurende negentig jaar gemaakt werden. 
Bij de eerste plannen voor het gebied​,​ nadat Philips had aangeven het gebied te willen verkopen​, stonden woorden als 'Agronica', 'high tech favela', 'groene wig', 'Park Strijp' en 'Supervillage' centraal. ​Maar Woningcorporatie Trudo voelde in 2003 feilloos aan dat de Brainport-regio meer behoefte had aan een hoogstedelijk milieu. Samen met ca. honderd creatieve geesten heeft dit nieuwe gebied, met optimale gebruikmaking van het industrieel erfgoed, met vallen en opstaan een eigen, unieke, identiteit gekregen.
 maart 2018, Taal: Nederlands en Engels, Pagina’s: 624
€ 45,00, Uitgever: Lecturis
ISBN:978-94-6226-277-5  / 9789462262775

Tegendraads. 100 jaar Sint Trudo 

Hans Horsten, schreef het boek Tegendraads, 100 jaar Trudo 1916-2016. Sint Trudo is eigenlijk een Strijpse woningbouwvereniging, want ze werd in 1917 opgericht in de toen nog zelfstandige gemeente Strijp en werd genoemd naar de parochie. Het bestuur bestond uit de burgemeester, het hoofd van de school en natuurlijk de pastoor. Het zou overigens nog jaren duren, voordat het eerste huis gebouwd kon worden. Het was in die tijd namelijk moeilijk op te boksen tegen de bouwdriften van het nog jonge Philipsbedrijf. In de loop van de vorige eeuw bouwde Sint Trudo duizenden sociale huurwoningen. Zo’n 25 jaar geleden werden ook de woningen van de gemeente overgenomen. Het woningbestand ligt momenteel ruim boven de 6.000. En dan zijn er in de loop der tijd ook weer vele gesloopt of gerenoveerd. In de komende vijf jaar gaat Trudo nog eens 430 miljoen euro in nieuwbouw investeren in 1.984 nieuwe eenheden, waarvan 1.750 sociale huurwoningen. Te denken valt aan de Kruidenbuurt, Woensel-West, Strijp S, Vredeoord, Eikenburg en de twaalf Skaeve Huse voor Eindhovenaren, die structureel overlast veroorzaken in de wijken. De laatste twintig jaar timmerde Trudo ook aan de weg met projecten als Slimmer Kopen, de Lichttoren, de Vershal en allerlei wijkactiviteiten. Kortom, het is nooit saai bij Sint Trudo, waar Thom Aussems tot voorjaar 2018 directeur was.
mei 2017, Uitverkocht. Online te lezen op:
https://issuu.com/stichtingtrudo/

Eindhoven: stadsontwikkeling 1900 - 1960 

Dit boek beschrijft het groeiproces van de stadsvorming uit de zes dorpen, kaarten, foto's toelichtingen e.d. Met lit.opg. Uitgegeven in het kader van Eindhoven 750 jaar stad 1232-1982
Auteur Dr. Ir. Piet Beekman 
1982, 442 pagina's, gebonden.  ISBN: 909000405

Eindhoven is de jongste van Nederlands grote steden: nog geen honderd jaar oud. Pas in 1920 werd, op basis van het zogenaamde Uitbreidingsplan van Cuypers en Kooken, Eindhoven met de omringende dorpen Tongelre, Gestel, Strijp, Stratum en Woensel samengevoegd tot een stad van ruim 45.600 inwoners. Dat ging niet zonder strubbelingen: de dorpse gemeentebesturen gingen slechts schoorvoetend akkoord met de annexatie en vreesden voor verlies van identiteit. Maar het was onvermijdelijk.

Er was behoefte aan een grote stad als gesprekspartner, in plaats van zes dorpen, om de complexe afstemming en coördinatie tot een goed einde te brengen. De samenvoeging zou veel voordelen brengen: verbetering van de kwaliteit van leven in nieuwe woongebieden, betere nutsvoorzieningen, scholen, wijk- en buurtvoorzieningen. In de kern van de stad zou een volwaardig stadscentrum met gemeentelijk apparaat worden opgebouwd. 

Dr. Ir. Piet Beekman is geboren in 1935 te Rotterdam. Hij studeerde in 1957 in dezelfde stad af aan de HTS en in 1968 aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg. Hij werkte o.a. bij de architectenbureaus van Philips en O.D. 205 om vervolgens Architectuur en Stedenbouw te gaan doceren aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg en de bouwkunde faculteit van de TU/e (1969-2000). Daar promoveerde hij in 1993 op een proefschrift over de relatie tussen Stedenbouw en Stadsbestuur, met de stadsontwikkeling van Eindhoven als voorbeeld.
Hij was lid van Monumentencommissies in Eindhoven en Geldrop-Mierlo. Ook is hij lid van de Henri van Abbestichting, en oprichter en (ere) voorzitter van de Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven. 

Uit doorgaans betrouwbare bron. De geschiedenis van het Eindhovens Dagblad

Cas van Houtert schreef  in 2003 de historie van het Eindhovens Dagblad
Het zal de jongere krantenlezer waarschijnlijk een zorg zijn, maar het Eindhovens Dagblad was hartstikke fout in de oorlog. Althans zijn hoofdredacteur, A. Jurriaan Zoetmulder. Hoofdredacteur en krant waren toen nog identiek. Hoofdredacteur Jurriaan Zoetmulder (niet te verwarren met zijn jongere neef en opvolger S.H.A.M. Zoetmulder) bekende zich al in de jaren dertig met overgave tot het fascistische gedachtengoed, stak zijn bewondering voor het Hitlerregime niet onder stoelen of banken en was na de Duitse inval evenmin vies van een aanpassing van Nederland aan de nieuwe orde. 
De oudere lezer zal wellicht de wenkbrauwen optrekken, want stond niet twintig jaar het rijkswapen naast de titel met de borst-roffel Wij bleven trouw? Welnu, die 'trouw' is de best geconserveerde media-mythe van de vorige eeuw.
En met die mythe rekent een gepensioneerde hoofdredacteur van een latere jaargang, Cas van Houtert, definitief af in zijn geschiedenisboek over de krant.
Saillant detail: het boek is door de krant zelf uitgegeven. Op die manier is het Eindhovens Dagblad toch nog met zichzelf in het reine gekomen.
Lees boekbeschrijving verder op https://www.hhbest.nl/hh1/boek/ed.html

De Top 40 van 040

Medio 2018 zou het  het boek DE TOP40VAN040.  verschijen, het is een jaar later geworden. De opzet is een
boek te maken waarin de TOP40 van Eindhovense artiesten centraal zullen staan. Helaas heeft niet iedere Eindhovense top-40 artist het boek gehaald. Opzet van het boek is een verhaal, bladmuziek en tekst van één van hun topnummers, foto's, leuke weetjes enzovoorts... 
Nadeel ze hadden een aantal kenners, zoals Frans Dekkers van Beatstad Eindhoven, in de redactie moeten opnemen. Het ED schreef een weinig positieve recensie https://www.ed.nl/eindhoven/de-top-40-van-040-is-helaas-geen-hit~a0cb0b81/
Maar misschien komt er een herziene versie, de opzet en idee is prima, nu de uitwerking nog.
Wat is de overeenkomt tussen de liedjes 'Ben Ik Te Min', 'Kom Van Dat Dak Af' en 'Zeven Dagen Lang''? Het zijn liedjes uit de rijke Eindhovense muziekhistorie die hoog komen te staan in het boek De Top 40 van 040.
https://www.top40van040.nl/boek.html
https://www.ed.nl/eindhoven/de-top-40-van-040-vrienden-van-de-dommel~a76efea0/

De verdwenen stad: Eindhoven in de Middeleeuwen

Boekje over Eindhoven in de Middeleeuwen. Tekst en samenst.: J.F. van der Linde. Onderwerpen:  De verdwenen stad, De middeleeuwse stad, het Gilde, De markt, Het stadsbestuur, De kerk en het kasteel. Beschrijft Eindhoven in de  15e en 16e eeuw.
Uitgave Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening : 's-Hertogenbosch, 1992

Kroniek van 'n Vervolging

Joden in Eindhoven en omstreken. Dit boek beschrijft de lotgevallen van de joodse mensen in Eindhoven en wijde omgeving in de roerige tijd van het Nationaal-Socialisme. Dit is geen oorlogsgeschiedenis die zich beperkt tot de periode van 10 mei 1940 tot en met 5 mei 1945, maar een uitvoerige weergave van gebeurtenissen, groot en klein, vanaf het jaar 1933 tot na het jaar 1948. Gebeurtenissen die alles bijeen een fascinerend en schokkend verhaal vormen van hoe de nazi's vanaf 1933, te beginnen in Duitsland en vanaf 1940 ook in ons land, de strop rondom de joden steeds strakker aantrekken tot er uiteindelijk nauwelijks nog joodse mensen over zijn.
Dit boek is één van de zes delen, die samen geheel Noord-Brabant bestrijken. In dit boek kunt u lezen over wat er over de joodse mensen heen kwam door opeenvolgende gebeurtenissen en wat hen persoonlijk overkwam in Aalst, Aarle-Rixtel, Best, Bladel, Boxtel, Budel, Casteren, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop, Helenaveen, Helmond, Lieshout, Meerkant, Meijel, Neerkant, Nuenen, Oirschot, Riethoven, Someren, Son, Stiphout, Stratum, Tongelre, Valkenswaard en Waalre.
Dit boek werd geschreven door J. Bader, auteur van het overkoepelende standaardwerk Kroniek van 'n vervolging, Joden in Noord-Brabant 1933-1948.
Uitgeverij Aspekt B.V. april 2018, 384 pagina's
ISBN 9789463383707 

Treinen op dood spoor

Verslag van de ervaringen van een joodse, uit Wenen afkomstige, vluchteling tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, in Eindhoven, in het kamp Westerbork en in Duitse concentratiekampen en fabrieken.
uitgave 1994, 296 pagina's
isbn 9067073539

Geschiedenis van Eindhoven. 

De stad van Kempenland. Geschiedenis van Eindhoven. De stad van Kempenland naar voor het meestendeel onuitgegeven handschriften bewerkt door L.G.A. Houben (reprint 1890, 2 delen in 1 band) Herdruk uit 1978. Oorspronkelijke uitgave is uit 1890. 404 pagina's
Als de stad van de oude meierij van het Kempenland, omvat Eindhoven in zijne geschiedenis het wetenswaardige van geheel van gewest. Wordt dit groot doek ontrold, Eindhoven zal er de hoofdgroep vormen omdat de stad in alle gebeurtenissen, van meer dan gewonen aard, een bijzonder aandeel had. Van geen stad wellicht is het verleden minder bekend.

Beatstad Eindhoven

: hoe het ware leven begon : terugblik op de jaren vijftig en zestig door Frans Dekkers
De muziekgeschiedenis van Eindhoven in de jaren vijftig en zestig. Grotendeels gebaseerd op persoonlijke verhalen. Vele artiesten werden groot in Eindhoven: denk aan Peter Koelewijn, Lenny Kuhr en Armand. Ook traden er grote buitenlandse sterren op zoals Caterine Valente en Melanie. Verder had de stad alles mee: de gitaarfabriek van Egmond was er gevestigd, en het muziektijdschrift Tuney Tunes werd er gemaakt. En dan was er nog de platenmaatschappij Phonogram van Philips uit Eindhoven, waarvan het kantoor en de studio buiten de stad te vinden waren.
Dit boek geeft een fascineren beeld van Eindhoven in de jaren vijftig en zestig. Het is een parade aan beelden, verhalen en anekdotes die vooral bij tieners en twens van toen een feest van herkenning zullen oproepen. Het beschrijft de meest intense periode van jong zijn, waarin voor alles een eerste keer was en indrukken en belevenissen vaak 'n grote impact hadden. Muziek is daarbij de bindende factor voor iedereen: van de grammofoonplaatjes waarop werd gedanst in 'n instuif tot de beatmuziek van de talrijke Eindhovense bandjes in zaaltjes, buurthuizen en patronaatsgebouwen. Deels aan de hand van ooggetuigen van de jongste geschiedenis maken we een tijdreis die de lezer meevoert langs de vele mooie, interessante en legendarische gebeurtenissen die in de jaren vijftig spraakmakend waren en Eindhoven in de sixties tot een swinging city maakte. Ook petite histoire, zoals de link van The Beatles met Eindhoven, tal van wetenswaardigheden en iconen uit de muziekgeschiedenis van Eindhoven komen aan bod: de Egmond gitarenfabriek en van het eerste Nederlandse muziekblad Tuney Tunes. De ontstaansgeschiedenis van de befaamde Cabaret der Onbekenden in V+Carlton waar onder meer Anneke Grönloh, Trea Dobbs en Armand hun muzikale carriere begonnen, is eveneens verweven met de rijke pophistorie van de Lichtstad, die ook in encyclopedievorm aan dit boek is toegevoegd. Muziekgeschiedenis, een tijdsbeeld en 'n plaatselijke popencyclopedie in één en geïllustreerd met voor het merendeel niet eerder gepubliceerde foto's. Een mooi tijdsbeeld dat niet alleen de tieners en twens van toen maar ook jongere generaties zal weten te boeien.
Uitgave: s.n. : Eindhoven, 2010
Druk: Greve / Eindhoven
Collatie: ill.
Paginering: 242 p.
ISBN / ISSN: 978-90-815453-1-0 /

Hoe past het bestuurlijk apparaat zich aan als de omstandigheden dramatisch wijzigen.

B & W

Het 'kloppend hart' van een lokale samenleving is het stadhuis, het werkterrein van burgemeester, wethouders en ambtenaren. Hoe past dit bestuurlijk apparaat zich aan als omstandigheden dramatisch wijzigen, zoals voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog? Kiest het voor verzet of voor collaboratie?
FRANS DEKKERS stelt die vraag in B&W rond de Tweede Wereld-oorlog in Groot-Eindhoven en hij laat de. laatste ooggetuigen van die periode hun eigen geschiedenis schrijven, die begint in de jaren twintig en de bestuurders ten tonele voert die tijdens de bezettingsjaren voor (marginaal) verzet of (soms al daarvoor) voor collaboratie zouden kiezen, en zich na de oorlog(stribunalen) zouden mengen in de machtsstrijd om de baantjes op het stadhuis. Zij doen dit tegenover Dekkers opvallend openhartig. Dekkers plaatst hun doen en laten in een brede en begrijpelijker context door ook de persoonlijke ervaringen van de burgerij te noteren, een tewerkgestelde, een jodenhelpster, een verzetsman, een jeugdstormer, een Oostfrontstrijder. Dekkers 'componeert' hun onthullende verhalen en ervaringen tot een authentieke bekentenis van méér dan lokale betekenis, enerzijds omdat een bestuurder als dr. Beel het tot de landelijke politieke top brengt, anderzijds omdat het verhaal van Eindhoven nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met het verhaal van het wereldconcern Philips. Frans Dekkers (Valkenswaard, 1948) is free-lance journalist en schrijver van geruchtmakende boeken als Eindhoven 1933-1945, Kroniek van Nederlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk (1982) en King Kong. Leven en dood en opstanding van een verrader (1986). 

Eindhoven 1933 -1945

De Phiiipspolitie achtervolgde en terroriseerde in de vooroorlogse jaren in Eindhoven socialisten, communisten, vakbondsleden en andere politieke vluchtelingen. Dat alles gebeurde onder het mom van „sabotage-bestrijding". Verantwoordelijk voor het optreden van de Philipspolitie waren vooral de directe chef W. Dijs en directiesecretaris van Philips, mr. VV. de Graaff.

Frans Dekkers schetst in het boek de oprichting van de Philipspolitie naar het model van de bedrijfspolitie zoals die functioneerde bij de Amerikaanse Ford-fabrieken. Anton Philips had dat in Detroit afgekeken. De Philipspolitie met als supervisor mr. W. de Graaff kreeg tot taak de onderneming te zuiveren van elementen die wel eens voor sociale onrust zouden kunnen zorgen. Daartoe werden contacten gelegd, niet alleen met de Nederlandse politie en justitie, maar ook met buitenlandse inlichtingendiensten;

Het nieuwe leven van Strijp-S

De metamorfose van een Eindhovense industriewijk door fotograaf Jos Lammers ( J.W.M. Lammers), Tekst (Mat) M.J.H. Dings.
De grote Eindhovense fabriekswijk Strijp S verandert gaandeweg in een stadsdeel waar duizenden mensen wonen, werken en hun vrije tijd doorbrengen. Een intrigerend gebied met industriële monumenten, bijzondere nieuwbouw, veel groen en een nadruk op eigentijdse cultuur en design.

Fotojournalist Jos Lammers en verslaggever Matt Dings volgden de eerste wervelende jaren van de metamorfose. Tussen kunstenaars, sporters, stedenbouwers, kwartiermakers en feestvierders: een intensief verslag. Plus de visies van Ronald Plasterk, Li Edelkoort, Richard Florida, Adriaan Geuze, Thom Aussems, Emily Hermans,e.a.  
Eindhoven, september 2009, Gebonden uitgave
30 × 24 cm, 120 pagina’s, Prijs € 37,50
ISBN10 9081444913 
ISBN13 9789081444910
Ook verschenen als A new life for Strijp S

Waar gebeurd

Waar gebeurd : de verhalen van Strijp-S
Tekst: Anna van Wittenberghe ; eindred.: Elly Reijnen fotogr. Ben van Veelen e.a.
Het boek bevat meer dan tachtig pagina's 'keukentafelverhalen' over het werken en leven, over klein leed en over grootse ideeën bij een wereldconcern in opkomst.
'Wat ons vooral trof was de betrokkenheid van de mensen bij Strijp S', schrijft wethouder Mary Fiers in het voorwoord van het boek. 'Iedereen die de stukjes las, kreeg hetzelfde gevoel. Namelijk dat we hier iets mee moesten doen. Je hebt het over de geschiedenis van de inwoners van deze stad. Die mag niet verloren gaan. Omdat wat Strijp S was nooit meer terugkomt, maar wel het leven van ontelbare mensen heeft bepaald.' Het boek is een bundeling van verhalen van mensen die tien, twintig, dertig en soms meer jaren gewerkt hebben op Strijp S.

Rein Welschen (burgemeester van van 1992 tot 2003) vertelt in het boek over de overwegingen van de gemeente om het terrein - samen met VolkerWessels - te kopen. En oud-directeur Jan Post van Philips Nederland schetst de rol en de geschiedenis van Strijp S. 'Als je door dat gebied loopt of fietst, dan proef je gewoon de ervaring, de grandeur. De geest van Philips is hier nog altijd aanwezig.'


Maar de mooiste rol in het boek is weggelegd voor de Philipsmensen die er werkten. De beveiliger, de loopjongen, de glasblazer, de tijdschrijver, de administratief medewerkster, de schoonmaakster. Het zijn hun getuigenissen die het leven in de verboden stad blootleggen voor het nageslacht.
Uitgave Gemeente Eindhoven : Eindhoven, 2008
Druk Tuijtel / Eindhoven
Paginering 95 pagina's. ISBN 978-90-9023752-7

Complex Strijp s/t/r

Impressies van een industrielandschap in Eindhoven door Architectuurfotografie Norbert van Onna. Een Fotoboek in full color
Met een voorwoord van dr.ir. F.J. Philips
Tekst Meghan Ferrill. Tekst historie Ad Otten
 Uitgeverij Archehov 2002
168 pagina's ISBN 9789080354128
ISBN 90-803541-2-0
Tekst in het Nederlands en Engels

Boschdijk

In 2016/2017  heeft Ben Damen uit Eindhoven iedere dag gewerkt aan zijn boek 'Boschdijk en aangrenzende wijken'. Met 304 pagina's en zo'n 1.000 foto's mag het gerust een naslagwerk worden genoemd. De Boschdijk is de langste straat van Eindhoven. Ook een aantal zijstraat worden beschreven. "Het boek behandelt zodoende een gedeelte van stadsdeel Woensel met de Boschdijk als leidraad."
Ben (23 jaar) heeft (oud-)bewoners gesproken en hun anekdotes opgetekend. Hij spendeerde menig uurtje in het stadsarchief en kreeg hulp van de Stichting Eindhoven in Beeld. Gepresenteerd op 3 juki 2017 in wijkcentrum Unitas en  in de voorverkoop waren zo'n 500 boeken al verkocht.
Uitgave: Goedeboekendrukker en verkrijbaar bij:
http://goedeboekendrukker.nl/boek-boschdijk-bestellen-ben-damen Verkoopprijs: €35,00 incl. btw
ISBN: 978-90826536-1-8

Leven in de Woenselsestraat en omgeving

Leven in de Woenselsestraat en omgeving door Ben Damen.
In 276 pagina’s heeft auteur Ben Samen getracht facetten van de geschiedenis van de oude Woenselsetraat en omgeving vast te leggen.  Uit zo'n 200 interviews zijn mooie verhalen en historie van de wijk voortgekomen.  De vele verhalen zijn afgewisseld met een groot aantal foto’s uit die tijd. Zo kan de oude generatie herinneringen beleven en kan de toekomstige generatie leren van het verleden.
Uitgave: Ben Damen
Vormgeving: Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon
Verkrijbaar bij http://goedeboekendrukker.nl/boek-woenselsestraat-ben-damen
ISBN: 978-90825489-0-7

Industrieel werken en wonen

Transformaties en hergebruik in Eindhoven
Eindhoven is een werkstad met een grote vernieuwende veerkracht. Eind negentiende en begin twintigste eeuw zijn er talloze bedrijven gesticht. Een groot aantal daarvan is inmiddels gestopt of ging failliet. De bebouwing bleef bestaan. Een imposante reeks gebouwen en terreinen in de stad is weer opgeknapt en heeft inmiddels een nieuwe functie. Broodfabriek De Nijverheid aan de De Vriesstraat, nu woningen, of een muur van melkfabriek Sint-Joseph in de tuin van een woning aan de Paradijslaan. Het zijn voorbeelden van industrieel erfgoed in Eindhoven dat nu eens niet (helemaal) gesloopt is. ,,Zo is er heel veel te vinden, voor wie het wil zien", zegt Jan Wierts (74). ,,Het mooiste voorbeeld? Dat is misschien wel de Ventoseflat [zie speciale pagina] aan de Mathildelaan."
Er is van oorsprong bij dit erfgoed sprake van een verrassende verscheidenheid aan soorten bedrijvigheid. In deze uitgave worden meer dan vijftien verschillende categorieën apart behandeld (hoeden, textiel, leer, hout, bier, gloeilampen, auto's etc.). Elke categorie wordt kort behandeld, waarbij heden en verleden aan bod komen.
Dit boek laat vele voorbeelden van herbestemming van industrieel erfgoed zien maar toont ook woonwijken, parken, beelden en andere elementen in Eindhoven die zijn voortgekomen uit de bloeiende bedrijven die de stad rijk was.
Veel foto's (deels in kleur), weinig tekst. Interessant en gemakkelijk toegankelijk voor iedereen die is geïnteresseerd in de transformatie van industrieel erfgoed.
Auteur: Jan Wierts, 119 pagina's. uitgave dec 2017, 24,95 euro.
ISBN 9789462262621

De vierkante meter : een Eindhovense geschiedenis 1934 - 1959

Alle Nederlandse binnensteden zien er hetzelfde uit: dezelfde winkelketens, dezelfde modieuze puien, dezelfde stadsvloeren met sierbestrating. Hier telt elke vierkante meter verkoopoppervlak en elke strekkende meter etalage. En dus zijn bijna overal de trappenhuizen weggesloopt en staan de bovenwoningen leeg. De vierkante meter wekt de geschiedenis van één winkelstraat tot leven en zoomt in op één pand en één van zijn bewoners. De straat is de Eindhovense Demer, het pand is een tabakswinkel met een 'electrische tabaksfabriek' erachter, de bewoonster is Henriëtte Prinsen.  Aan de hand van interviews, foto's, boeken en krantenberichten portretteert een van haar zoons de straat tussen 1934 en 1959. De epiloog beschouwt de Demer aan het begin van de eenentwintigste eeuw .De vierkante meter is een vervlechting van stedenbouwkunde en biografie,van pand en bewoonster, van steen en vlees.
En passant ontrafelt het boek de familielegende over de vierkante meter grond die Philips gestolen zou hebben.
Auteur: Tijs van den Boomen (1960-) uitgave: 192 pagina's, 2004,  isbn  978-94-6225012-3
http://www.tijsvandenboomen.nl/de-demer

Honderd jaar Paterskerk in Eindhoven, 1898-1998

Honderd jaar Paterskerk in Eindhoven, 1898-1998
Auteur Jean Coenen, 1998
80 pagina's en illustraties en foto's, 
ISBN / ISSN 90-804283-1-0 
Meer op: https://www.eindhovenfotos.nl/1/marienhage.htm

Van Parktheater tot TU/e

Cultuurhistorische routes door Eindhoven: ‘Van Parktheater tot TU/e’ door Jan van Oorschot 

Het boek bevat 5 wandelroutes. In het Stadswandelpark is een bomen- en een beeldenroute uitgestippeld. Verder is een industrieroute van Tamira Tummers opgenomen. Een monumentenroute leid je door de binnenstad geschreven door F. Spijkers en een kunstroute op het TU/e-terrein is opgenomen.
ISBN: 9789080896420
Uitgever: Henri van Abbe Stichting, 10-1-2007
Softcover, ringband, 109 pagina's, de oplage bedraagt 10.000 stuks.

Kijk! Woensel-West

De werkgroep legt de historie van Woensel-West vast en wil bewoners bewust maken van de geschiedenis van hun wijk. 
Boek met foto's en verhalen, 200 pagina's,  over vroegere tijden van de Eindhovense wijk Woensel-West. Na het eerste boek "Leve Woensel West" uitgegeven te hebben restte er nog een doos vol met oude foto's, dus ging de Historische werkroep Woensel-West opnieuw aan de slag om nog een boek te maken. Het is een boek geworden dat doormiddel van foto's, tekeningen en verhalen de wijk door de jaren heen laat zien. Uitgave 2013,  Auteur o.a.: Christine de Jongh, 194 pagina's. Bestellen:  Boekhandel van Pierre of e-mail adres boekwoenselwest@hotmail.nl
ISBN / ISSN 978-90-816185-0-2 /

De historische wandelroute die op dit moment wordt uitgezet, zal ook mensen van buiten ervan overtuigen dat Woensel-West een alleszins bijzondere wijk is! 
Lees apart dit ervaringsverhaal over Woensel-West in ED of het reportage uit 2017 Terug-naar-Woensel-West 
Meer actuele info op: https://www.woensel-west.com

Leve Woensel-West!

Heden en verleden van een Eindhovense Wijk met foto's en verhalen boek van de Historische werkroep Woensel-West. 
"Begin 2008 deelt woningstichting Trudo mee dat men een complex van ruim honderd woningen (de oude 'prostitutiehoek') gaat slopen. Enkele mensen, die daar opgegroeid zijn, 'ontmoeten' elkaar op internet en komen er achter dat ze allemaal dierbare herinneringen aan hun oude buurtje hebben. Ze organiseren op 1 oktober 2008 een afscheidswandeling en ontmoeten elkaar daarvoor in de Informatiewinkel van de Stichting Woensel-West aan de Edisonstraat.
Enkele maanden eerder werd door genoemde stichting ter gelegenheid van de Dag van de architectuur een wandeling met aandacht voor het verleden door een ander deel van de wijk georganiseerd. Een historische vonk springt over.
De bewoners van toen en nu vormen samen een werkgroep die boven water wil krijgen waarom zo'n typische wijk ontstond en hoe er door de jaren heen geleefd werd."
Uitgave 2010, oplage 1000, 235 pagina's
ISBN 978-90-816185-1-9

Terug-naar-Woensel-West 

De wederopstanding van een probleemwijk – een reportage
door Jos van der Lans
Tien jaar geleden wees minister Vogelaar veertig wijken
aan die meer dan gemiddeld kampten met grote sociale en
economische problemen. Door gezamenlijke inspanningen
van rijksoverheid, gemeenten, woningcorporaties en
hulpverleningsinstellingen zouden deze wijken flinke stappen
voorwaarts moeten gaan maken. De minister sprak zelfs
optimistisch over kracht- en prachtwijken.
Drie van deze wijken bevonden zich op Eindhovens grondgebied: Doornakkers, De Bennekel en Woensel-West. Voor alle drie de wijken werden ambitieuze plannen gemaakt, een mix van sociale, economische en fysieke maatregelen. Maar voor Woensel-West bedachten de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Sint Trudo, die als grootste sociale verhuurder de voortrekkersrol op zich had genomen, iets extra’s.  
Online te downloaden als pdf Terug-naar-Woensel-West

Tongelre oh Tongelre

Stadsdeel van Eindhoven onder de loep, deel 1, 2001, 216 pagina's,  A.W.J.C. (Tonnie) van den Boomen. Dit prachtige en rijk met oude foto's geïllustreerde eerste boek van Tonny van den Boomen over het Eindhovense stadsdeel Tongelre, dat in november 2001 in eigen beheer is uitgekomen.
Het boek behelst grofweg de periode vanaf 1900 tot heden. Het oogmerk van Tonny is om in dit boek zijn herinneringen en die van andere Tongelresen vol nostalgie vast te leggen. De teksten zijn voorzien van de vele - vaak vergeten - (familie)foto's.
De grootste kans om het volkslied van Tongelre (Eerste regel: Kende gij de plek woar ge bent geboren) te horen is in het oudste café van het dorp, De Vredesduif, beter bekend als café De Beer aan de Tongelresestraat.
isbn 9789090150635

Tongelre te kijk

Stadsdeel van Eindhoven onder de loep, deel 2, 2003, 216 pagina's door Tonnie van den Boomen.
In luchtige, dus iedereen aansprekende schrijfstijl, wordt Tongelre door de eeuwen heen onder de loep genomen. De titel weerspiegelt een romantische weemoed die Tonny heeft weten te vatten in het weergeven van allerlei dagelijkse gebeurtenissen in Tongelre, destijds nog een zelfstandig dorp. De saamhorigheid, de roddel en achterklap, de armoede, de weelde en de karakteristieke personen die er hebben gewoond en vooral hebben geleefd komen aan bod. Zelfs Tongelrese liedjes en gedichtjes zijn in het boek opgenomen.
Na een historische inleiding, waarbij als het ware met zevenmijls-laarzen door de geschiedenis wordt gestapt, neemt Tonny de lezer mee op wandelingen langs de paden, weggetjes en straten van zo ongeveer alle wijken van Tongelre, te beginnen bij het dorpshart 't Hofke en vervolgens door straten en wijken zoals de Loostraat, Coll, Zeggen, Urkhoven, Klein-Tongelre, Koudenhoven, Villapark, Gooren, Lakerlopen en Doornakkers. Het straatbeeld wordt ingekleurd met het ophalen van herinneringen over de vele boerderijen, karakteristieke huisjes, winkeltjes en weggetjes met alle hieraan verbonden menselijke belevingen, zowel de goede als de slechte.
isbn 9789080823914

Tongelre nog aan toe

Stadsdeel van Eindhoven onder de loep, deel 3, 2008, 216 pagina's, ill., foto's, 31 cm geschreven door: A.W.J.C. van den Boomen.
Zoals het rustieke Coll en de beruchte Poststraat; de sjieke Villawijk en het armoedige wooncomplex 'Hoenderpark' aan de Urkhovenseweg. En niet te vergeten de zeer vele bierhuisjes, kroegjes, café's en uitspanningen en de vele verenigingen die er gehuisvest waren en die een warme en soms ook schrille kleur gaven aan het Tongelrese leven. Karakteristieke mensen die in dorpsgedichten en overgeleverde verhalen worden belicht. Bijvoorbeeld Bet Rummel met haar snoepwinkeltje, Paul Kruger als een veldheer op z'n paard, Pietje Rijm die over iedereen wat te rijmen had, Sjefke Plek, Zwarte Driek, de Roomsche Jood en z'n vrouw Nana Verkenspoot, Dorre de Neus, d'n Dook die in z'n winkel de Planken Opkamer alles te koop had wat zelfs de Heer niet kon leveren, d'n Vetten Hendrik die te vies was om aan te raken, vloekende voddenman Napoleon met z'n hondenkar waar hij meestal ladderzat op lag, Gekke Anneke in haar snoepwinkeltje, Hanneke de Koning met haar lektoeten, Piet Sanders alias Piet de Keizer van wie men zijne riek meer bij de kroeg zag dan op het land en ga zo maar door. Kortom, een boek dat iedere rechtgeaarde Tongelrese zeker moet bezitten.
De oud-Tongelresen die uitgezwermd zijn naar verre oorden, zullen al lezend de herinneringen aan hun Tongelre weer beleven.
isbn 9789080823921 

150 jaar het leven in Eindhoven

Het (tijdschrift) magazine 150 jaar leven in Eindhoven past in de reeks die uitgeverij-optima over andere steden uitgeeft. De inhoud van het magazine geeft de sociale, culturele, maatschappelijke en economische ontwikkeling van Eindhoven weer. Vanuit historisch perspectief wordt uitgegaan van de afgelopen 150 jaar. In ieder nummer wordt een artikel opgenomen waarin de toekomstvisie (van het betreffende thema) wordt belicht.
Het tijdschrift verschijnt om de zes weken en heeft iedere keer een ander thema. zoals:
Groei en ontwikkeling, Onderwijs, Kunst en Cultuur, Zorg, Middenstand, Landbouw, Wonen, Geloof, Muziek, Boerenleven, Oorlogsjaren, Monumenten, Industrie, Markten, Transport, Horeca, Ontspanning, Sport, Fabrikantenfamilies, Drukkers en uitgevers, Design, Architectuur, Carnaval, Bekende Eindhovenaren, Nieuwkomers, Feesten en Archeologie. 
Onder de titel 150 Years of live in Eindhoven; A timeline of this small town’s journey to becoming the design city of the future. verschijnt er een Engelstalige editie
€ 5,95 per stuk

Market Garden september 1944

Geallieerde voortijdige gliderlandingen in de
Nederlandse- en Belgische Kempen, september 1944

Omdat de Geallieerden eind 1944 WO-2 in Nederland en Duitsland snel wilden beëindigen ontwierp de Britse Gen. B .Montgomery een ingenieus plan dat de naam operatie Market Garden kreeg. De bedoeling was om nog voor Kerstmis snel over de grote rivieren te trekken en daarna in een ruk door naar Berlijn .Het was een pracht stuk logistiek voor die tijd! Zoals we nu weten is dit door diverse omstandigheden niet gelukt. Wel werd er een z.g. Corridor naar Arnhem gevormd en diverse plaatsen hierdoor snel bevrijd. Het einddoel Arnhem werd niet op tijd gehaald .
Op 17 september 1944 ,een mooie zonnige zondag, ging de operatie Market Garden van start. Het deel Market door de lucht vanuit Engeland en op de grond startte Garden met het 2 de Britse leger van het 21 Legercorps vanuit Lommel richting Arnhem. Market had als doel de landingsterreinen bij Arnhem en Groesbeek en bij Son in Brabant. 18 september werd Eindhoven bevrijd.
Boek is sinds augustus 2017 verkrijgbaar voor 39.95 euro, bestellen op http://www.adhermens.nl of bij boekhandel Van Pierre Eindhoven

De kleine geschiedenis van Eindhoven voor dummies

In dit boekje maak je kennis met de verrassend rijke geschiedenis van Eindhoven. Je leest over de oorlogen met Gelre, de verwoestende stadsbrand van 1486, het Beleg van Eindhoven en de onstuimige groei van het stadje na de vestiging van gloeilampenfabriek Philips. Na de Tweede Wereldoorlog en het Sinterklaasbombardement van 1942 groeit Eindhoven uit tot de vijfde stad van Nederland, met een focus op design en hightech. Er is aandacht voor illustere Eindhovenaren als patriot Jan van Hooff, protestzanger Armand en PSV-icoon Coen Dillen.

Freke Sens is historica en journaliste en woont in Eindhoven. Ze heeft een voorliefde voor de geschiedenis van Zuidoost-Brabant en voor de kleine verhalen die de grote geschiedenis zichtbaar maken. Uitgave:september 2017
isbn 9789045353852 

Tussen repressie en provocatie

Geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie in Eindhoven 1948-1990 Tussen 1948 en 1990 liggen bijna veertig jaar. Een periode waarin in Eindhoven zich grotendeels het proces van emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen voltrok. Van repressie in de jaren veertig en vijftig, waarin de Eindhovense Zedenpolitie homoseksualiteit actief 'bestreed', via een periode van voorzichtige zelforganisatie in de jaren zestig en zeventig naar een periode van openlijke homoseksualiteit en provocatie in de jaren tachtig naar de erkenning van de homoseksuele en lesbische burgers door de gemeentelijke overheid in 1990, toen de gemeenteraad een integraal emancipatiebeleid voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vaststelde.

Dit boek gaat over dit proces, waarin veel Eindhovense mannen en vrouwen actief hebben deelgenomen en zo hun eigen emancipatie mede hebben mogelijk gemaakt. Het is vooral een verhaal van mensen, die uitdrukking wilden kunnen geven aan hun eigen seksualiteit. Zij gingen daarvoor over grenzen, in zichzelf en van de samenleving als geheel, soms met kleine stapjes en soms in sneltreinvaart. Uiteindelijk heeft dit tot een mentaliteitsverandering ten opzichte van seksualiteit, sekse en sekserollen in de samenleving als geheel geleid, die met onder meer in 2001 de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht.

Aan dit boek is ook een documentaire verbonden met onder andere filmmateriaal uit de late jaren zeventig en de vroege jaren tachtig.  16-01-2017, 231 pagina's, € 29,00
ISBN 9789044134926

Hier wordt de toekomst gebouwd

In Eindhoven wordt op een unieke manier samengewerkt. Tussen universiteit, overheid en bedrijfsleven, maar ook tussen bedrijven onderling. Beschikbare kennis en expertise worden vrijelijk gedeeld ten gunste van innovatieve producten. Deze manier van samenwerken komt vaker voor, over de hele wereld. Sterker nog, we staan aan het begin van een tijdperk waarin de norm om producten zo goedkoop mogelijk te maken verandert in het zo slim mogelijk maken ervan. Hierdoor krijgen Europa en de VS na 25 jaar een mondiaal concurrentievoordeel. De angst van sommigen dat Europa een museum wordt is dus niet terecht. Van Agtmael en Bakker gingen op reis langs tien van deze hotspots (vijf in Amerika, vijf in Europa) en belichten aan de hand van interviews en eigen onderzoek wat samenwerking op deze schaal teweeg kan brengen en waarom die cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling van de economie. Dit boek is een
must-read voor CEO's, ondernemers en beleidsmakers.
De auteurs schetsen een beeld van een nabije toekomst die realiteit kan worden, zolang de doelen niet uit het oog verloren worden. Met eindnoten en een register.
224 pagina's,  juni 2016, € 24,99 Ook als e-book verkrijgbaar.
isbn 9789047009641

Het Eindhovens Bels lijntje

In augustus 1914, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt het lijntje militair-strategisch belangrijk. Luik wordt, nadat de Duitsers de Maas zijn overgestoken, vanaf 4 augustus gebombardeerd. Burgers nemen per trein de wijk naar het veilige Eindhoven. Eerst nog netjes als betalende passagiers. Maar later, als de Duitsers, gefrustreerd door de onverwachte Belgische weerstand, regelrechte terreur gaan uitoefenen op de Belgische bevolking, wordt de lijn bestormd door wijkelingen, wier aantal toeneemt naarmate de Duitsers het bonter maken. Geschreven door Gerard Strijards.

Eindhoven krijgt ze te verstouwen: reguliere burgers, bedelaars, vagebonden, en losgelaten krankzinnigen. En nog later, in oktober, als de vesting Antwerpen belegerd wordt en dreigt te vallen, prostituees met hun pooiers uit het havenkwartier, criminelen en deserteurs, maar ook militairen die het verband met hun geregelde troep volledig zijn kwijtgeraakt. De Eindhovense Sint Catharinaparochie onder leiding van een enthousiaste kapelaan, neemt het initiatief. Humanitaire opvang is Christenplicht. Dat is niet vanzelfsprekend voor de openbare overheid. Die werkt tegen. Een goede opvang heeft aanzuigende werking. De parochianen houden vol. De aanhouder wint. De rijksoverheid ziet haar taak. Maar het particulier initiatief blijft leidend. In de schaduw van de stadskerk.

Steeds rommelen de wagons van het Belze lijntje aan en af, voor nieuwe, onverwachte en onverhoopte aanvoer zorgend in het dommelige provinciestadje in de Kempen. Het bevalt de Nederlandse Generale Staf niets, maar de besnorde Opperbevelhebber van Landen Zeemacht moet zich tandenknarsend neerleggen bij het bijzondere statuut van het Eindhovens Bels lijntje ( Belgische spoorweg). 

Een Kempische spoorbaan in de Groote Oorlog : Een lek in de Nederlandse neutraliteitspolitiek.
Auteur : Gerard Strijards, 128  pagina's , november 2014
ISBN : 9789462401679

75 JAAR SINTERKLAAS-BOMBARDEMENT 1942-2017

In deze publicatie geeft onderzoeker Hans Schippers een antwoord op de vraag wat de motieven waren van de geallieerden om de Philipsfabrieken als een doel met de hoogste prioriteit te zien. Het ging hun om de Eindhovense radiobuizen, die van zeer groot belang waren in verbindingsapparatuur en radar. Vooral de radar speelde een essentiële rol in de oorlogsvoering. Philips en Eindhoven werden zo pionnen in de totale oorlog, zoals die zich in de jaren 1940-1945 afspeelde en waarbij het verschil tussen militairen en burgers wegviel.
ISBN: 978-94-92396-03-7

Student in Eindhoven

Student in Eindhoven - de geschiedenis van het Eindhovens studentenleven 1957-2000
In het najaar van 1996 ontstond bij aantal reünisten van het Eindhovens Studenten Corps (ESC) onder leiding van ir. Jan Mol het plan om in een kroniek ter gelegenheid van het achtste lustrum van het ESC aandacht te besteden aan de geschiedenis van de vereniging. 
In 1957 kreeg ook Eindhoven een instelling op universitair niveau met als gevolg, dat in die stad ook meteen een studentenvereniging ontstond. Ook al is er dan nog geen sprake van een jubileum, toch is nu, met financiële steun van de Technische Universiteit Eindhoven TUe, de historie daarvan op schrift gesteld. Het boek is rijkelijk voorzien van zwart-witfoto's, professionele en uit de studentenkring zelf. In de behandelde periode van 1957 tot 2000 wordt aandacht besteed aan de gezelligheids-vereniging, het corps en de disputen, de sport- en culturele clubs, het geestelijk leven en de rol van de studenten in de stad. Het is een prettig leesbaar verhaal geworden met alle 'ups' en 'downs', die het studentenleven daar heeft gekend in de loop der jaren met als conclusie, dat Eindhoven niet zo gauw een echte studentenstad zal worden. 
Hans Schippers, Lucy Holl
Uitgegeven: Eindhoven, 1999
Uitgeverij: Technische Universiteit
176 pagina's Met illustraties, Verschenen in een oplage van 6000 exemplaren
ISBN: 90-386-1411-X

Het wonder van Eindhoven

Het wonder van Eindhoven : reizen door de geschiedenis van de lichtstad
In 1891 kocht Gerard Philips voor 12.150 gulden een oud fabriekje in Eindhoven, een dorp dat nog geen vijfduizend inwoners telde. Het was niet meer dan een vlek op de kaart. Nadat de drempel van de twintigste eeuw was genomen, kwam het dorp onder aanvoering van Gerard en zijn broer Anton Philips in een stroomversnelling die zijn gelijke niet kent in Nederland. Philips groeide uit tot een toonaangevende multinational, die na de Tweede
Wereldoorlog, van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, zijn bloeitijd beleefde. Philips maakte van Eindhoven het Silicon Valley van Nederland.
Arno Kantelberg trekt langs mensen, huizen, fabrieken en andere locaties in en om Eindhoven die samen het succesverhaal van de stad vormen. 'Het wonder van Eindhoven' vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld. februari 2013
isbn 9789057595707

Het vergeten Stratum

Jaarboek Eindhoven Het vergeten Stratum vergeten Stratum Eindhoven Een intrigerend verhaal over het verleden van de wijk Stratum. Onderstaand het begin van dit mooie jaarboek van de Heemkundige Studiekring Kempenland Eindhoven in samenwerking met Pix4Profs Uitgeverij Het vergeten Stratum door Herman de Groot (1889- 1982) In 1980 was het zestig jaar geleden dat Eindhoven "groot" Eindhoven werd door de annexatie van de omliggende gemeenten Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp, die tot dan toe zelfstandig waren geweest. Dit feit werd in dat jaar herdacht, waarbij in de plaatselijke krant herinneringen werden afgedrukt van oudere mensen, die afkomstig waren uit de geannexeerde dorpen. Ik vond het best aardig om dat alles te lezen en bij mij rijpte het plan om eens te proberen het één en ander op papier te zetten. Ik zag er echter toch maar weer vanaf, omdat mijn ogen niet al te best meer waren. Toch bleef het idee me achtervolgen, temeer nog omdat ik het een goede tijdpassering vond. De dagen in het bejaardentehuis zijn soms erg lang, wanneer ik moet afzien van mijn wandelingen in het park of de buurt, wandelingen die ik nog tot voor kort iedere dag kon maken. Ik woon op het ogenblik in het bejaardentehuis De Wilgenhof in Stratum, waar ik tot mijn genoegen nogal eens oude, Stratumse bekenden tegenkom. Het zal echter wel lang duren, voordat ik mijn verhaal tot een goed einde gebracht heb, omdat ik telkens slechts een paar regels achter elkaar kan schrijven. Ik herinner me echter het oude spreekwoord: "Elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar". Alvorens ik u het hele verhaal vertel over Stratum en de Stratumse mensen rond de eeuwwisseling, wil ik u eerst verhalen wat me als elfjarige jongen overkwam en wat ik toen als enige van mijn vriendjes, kennissen en klasgenootjes heb meegemaakt" Verder vindt u nog aanvullende informatie over Den Elzent en een herinnering van een oud-gymnasiast aan zijn jaren op het Augustinianum tijdens de oorlogsjaren. De amateur-fotovereniging Ericamera hield in 2008 in het RHCe een fototentoonstelling over woonvormen in Eindhoven. Een selectie van de foto's, staan in dit boek.
ISBN 9460320060 / 9789460320064
uitgave 2009, 208 pagina's, Auteur: Herman de Groot
Redacteuren, Jos en Bauke Hüsken, Caspar van de Ven en Diny van de Gevel

Van Gogh & Eindhoven

Uitg. naar aanleiding van een groot aantal reacties van lezers van een serie artikelen in 2010 over Vincent van Gogh & Eindhoven in de Wegener Media uitgave 'Groot Eindhoven' Met lit. opg
Auteurs Willem van der Sommen en Peter Nagelkerke
Uitgever Wegener Media, Eindhoven, 2012
isbn 978-90-72680-00-6
http://www.vincentvangogheindhoven.nl/

De Eindhovense vrienden van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh kwam tijdens zijn Nuenense periode (december 1883 tot november 1885) vaak in het toen nog knusse Eindhoven, waar hij vrienden, kennissen en leerlingen had. Auteur Jack van Hoek heeft geprobeerd zo veel mogelijk informatie te achterhalen over de personen met wie Van Gogh toen omging. Dit geeft niet alleen inzicht in het verrassend drukke sociale leven van de schilder, maar ook in diens experimenten met lithografie en fotografie voor het reproduceren van zijn werk.

Daarnaast maakt de lezer kennis met een aantal kleurrijke inwoners van het zich op dat moment snel ontwikkelende industriële stadje Eindhoven. En ook wordt uitgebreid ingegaan op de tot standkoming van de litho De Aardappleters die Van Gogh op 16 april 1885 bij de Eindhovense drukkerij Gestel maakte. En dàt ging niet zonder slag of stoo, zo is te lezen. Het boek is het resultaat van ruim 35 jaar research door de auteur Jack van Hoek. Zowel op locatie als in archieven en door het navraag doen bij de nabestaanden.

Op 15 december 2016 vond de presentatie plaats van het eerste exemplaar aan burgemeester Jorritsma van Eindhoven. uitgave: Nederlands Steendrukmuseum | 2016
aantal pagina’s: 64
ISBN 978-9492172-12-9
http://www.steendrukmuseum.nl

Crime Scene Eindhoven

Crime Scene Eindhoven: Stadswandeling citywalk, is een boek van Eugène Baak januari 2017 uitgegeven bij Brave New Books. Een
stadswandeling langs plaatsen delict en andere locaties die in strafzaken een rol hebben
gespeeld. Boekje bevat een plattegrond met de plaatsen de Eindhovense delicten. 

In 1891 zijn de gloeilampen van Philips of Eindhoven design city nog ver weg; de eerste strafzaak in deze stadswandeling betreft een sigarendiefstal. Niet verwonderlijk, want eind negentiende eeuw staat de lichtstad vanwege haar grootschalige rookwarenproductie ook wel bekend als la ville fumée (de rokende stad). In de twintigste eeuw gidst deze tocht u onder andere langs het Stratumseind, als in 1956 een jongeman zijn geliefde probeert te vergiftigen met bonbons; langs het voormalige politiebureau aan de Grote Berg, waar de politie in 1965 de spraakmakende moord op het zesjarige jongetje Corrie Hofman moet zien op te lossen; langs de Emmasingel, waar eind jaren zestig verhitte communisten van de Rode Jeugd voor tumult zorgen; langs het huidige politiebureau aan de Mathildelaan, waar in 1995 de moord op Nicole van den Hurk aanvankelijk (en ook recent) niet leidt naar een dader; en langs de Dommelstraat, waar in 2011 het zoveelste slachtoffer van zinloos uitgaansgeweld valt te betreuren.
ISBN 9789402158267

Een stad die toekomst maak

Een stad die toekomst maakt : het Eindhoven van Rob van Gijzel
20 jaar terug leek Eindhoven van zijn fundamenten beroofd na 'Operatie Centurion' bij Philips en het faillissement van DAF. Inmiddels staat de stad te boek als 'the most intelligent community of the world'. Waar het vroeger bekend was door de gloeilampen, radio's en tv's timmert het nu aan de weg met toptechnologie en toonaangevend design. Oude iconen als Philips en DAF beleefden een wedergeboorte, nieuwe vlaggendragers als ASML, VDL en High Tech Campus Eindhoven kwamen erbij.

Eindhoven geldt inmiddels als rolmodel in de wijze waarop het als een fenix uit de as herrees. Niet voor niets kiest the Singularity University uit Sillicon Valley voor Eindhoven als locatie voor zijn eerste vestiging buiten de VS. Rob van Gijzel was van 2008 tot 2016 burgemeester van Eindhoven. Hij geldt voor velen als de inspirerende ambassadeur van deze metamorfose. In 'Een stad die de toekomst maakt' etaleert hij zijn visies op deze ontwikkelingen en legt nationale en internationale verbanden. Tevens filosofeert hij over het Eindhoven van de toekomst. Wat kan de stad doen om voorop te blijven lopen als 'innovator' nu de veranderingen in de samenleving alsmaar sneller gaan?

In beeld en tekst schetst 'Een stad die de toekomst maakt' de route die een eigenzinnige stad en zijn eigenzinnige (ex) burgemeester zijn gegaan.  mei 2016
isbn 9789462261808

Marcus Van Eindhoven

Marcus Van Eindhoven: archeologisch dagboek van een middeleeuws kind door Nico Arts. Nico is stadsarcheoloog van de gemeente Eindhoven.
Tijdens een kleinschalige opgraving op het plein voor de Catharinakerk in Eindhoven zijn skeletresten uit de Middeleeuwen aangetroffen. Het zullen belangrijke personen zijn geweest die zo dichtbij het hoofdaltaar van de kerk begraven zijn. Het enige graf dat nader onderzocht is, was van een kind. Archeologisch DNA onderzoek wees uit dat het om een jongetje ging. Hij moet getuige de gebitsontwikkeling ongeveer tien jaar geweest zijn. Bij de onderkaak van het jongetje lag een muntje, een grosso van de doge (hertog) van Venetië. Het zilveren muntje was aan een, waarschijnlijk uit China afkomstig, zijden draadje op het doodskleed genaaid. Omdat op het afgesleten muntje Sint Marcus stond, is het jongetje Marcus van Eindhoven gaan heten.
De tekst is helder en duidelijk en prachtig geillustreerd op tweekleurige pagina's: helft wit, helft groen.  De beschrijving van de hoofdpersoon en zijn omgeving is een gedegen stukje geschiedschrijving. Literatuurlijst en notenapparaat leveren de wetenschappelijke verantwoording. Voor liefhebbers van (stad- en streek-)geschiedenis en van archeologie een absolute must. Donkergroen omslag met fraaie duidelijke belettering en levendige afbeelding van de hoofdpersoon.
december 2003
ISBN: 978-90-5345-235-6

Tanks op de Boschdijk

Tanks op de Boschdijk : Herinneringen aan de bevrijding van Eindhoven.
Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd door de geallieerden en daarmee kwam een einde aan een angstige tijd van vier en een half jaar bezetting. De in die tijd circa 120.000 inwoners beleefden een euforisch gevoel van vreugde en vrijheid. Nu gedenken wij op 18 september, elk jaar weer, deze bevrijding en vieren wij dat we leven in vrijheid.

Met het Vrijheidsfestival willen we de vreugde levend houden en uitdragen dat vrijheid een hoog goed is waar we met z'n allen zuinig op moeten zijn. Het is belangrijk de verhalen van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen
te blijven vertellen. Omdat we de vrijheid alleen kunnen bewaren als we iets van de geschiedenis willen leren.

Deze uitgave, ''Tanks op de Boschdijk'', met herinneringen aan september 1944, verzameld door Jan van Hout, draagt bij aan dat doel. De kopij bevat een originele brief van een oud-strijder, een tiental verhalen en ooggetuigenverslagen van Eindhovenaren. Ook bevat het werk nooit eerder gepubliceerde foto's uit privécollecties.

Ik wens de lezers toe dat deze uitgave mag bijdragen aan het herdenken van de gebeurtenissen in 1944 en aan het vieren van de vrijheid. Ik spreek daarbij de wens uit dat we de vrijheid samen levend houden, oud en jong, in Eindhoven en daarbuiten, nu en in de toekomst.
isbn 9789491018206 , 80 pagina's  augustus 2017

Eindhoven in de jaren '60

In dit boek is een bijzondere collectie foto's van Frans van Mierlo bijeengebracht die met teksten van Jan van Schagen de jaren zestig in Eindhoven laten herleven. Een soortgelijk tijdsbeeld werd eerder geboden met het boek 'Eindhoven in de jaren '70', dat nog steeds verkrijgbaar is. Daarbij wordt onder andere ingegaan over de vele hoogbouw die in die jaren uit de grond werd gestampt. Lenny Kuhr, singer-songwriter uit Eindhoven en winnares  van het Eurovisiesongfestival in Madrid met het liedje De troubadour nam het eerste exemplaar in ontvangst en vertelt [ en anderen] over haar herinneringen aan die tijd te zien in filmpje over de boekpresentatie op YouTube van studio040
192 pagina's  september 2014
isbn 9789086450398

Eindhoven in de jaren '70

De jaren zeventig in Eindhoven. Voor degenen die het hebben meegemaakt, ligt de brand van hotel Het Silveren Seepaerd nog vers in het geheugen, net als het behalen van de UEFA Cup door PSV. Economisch ging het langzaam bergafwaarts met de nationale economie en daarmee ook met die van de stad. De werkgelegenheid bij Philips nam af en DAF werd verkocht aan Volvo.
Toch was dit geen reden voor stilstand. Wegen werden aangelegd en woonwijken uit de grond gestampt. De tijdgeest veranderde mee met de uitdijende stad. De Eindhovenaar werd mondiger en kwam in opstand tegen al wat hem niet zinde. De dreigende sluiting van de Lambertuskerk leidde zelfs tot een bezetting.
Van dit alles en van vele andere gebeurtenissen in het Eindhoven van de jaren zeventig zijn de mooiste foto's bijeengebracht in dit boek.

auteur: Jan van Schagen
isbn: 9789086450343
aantal pagina's: 168
Illustraties: Ton van de Meulenhof
verschenen: Nov 2009
€ 19,90

Een Bed Van Botten

Het archeologisch onderzoek van de Catharinakerk te Eindhoven in beeld geschreven door Nico Arts en Co-auteur: Joeske Nollen

In 2005 en 2006 werd midden in de middeleeuwse stadskern van Eindhoven een spannend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het betrof de opgraving van het koorgedeelte van de in 1860 afgebroken middeleeuwse Catharinakerk. Niet alleen werden fundamenten uit verschillende bouwfasen van de kerk aangetroffen, maar ook werden meer dan waarbij ruim 750 skeletten uit de periode tussen 1225 en 1860 tevoorschijn komen en duizenden andere archeologische vondsten geborgen. Een belangrijke opgravingsactiviteit was het met forensische methoden verzamelen van oud menselijk DNA. Dit DNA is zowel van archeologisch als van medisch belang. Uiteraard heeft deze spectaculaire opgraving nog veel meer resultaten opgeleverd.

Eindhoven, Kijk op Eindhoven

In de reeks Kijk op Steden komt Elsevier deze keer met een Kijk op Eindhoven. In verzorgde foto's en uitstekende tekst wordt in kort bestek een aardig licht geworpen op geschiedenis, renovatie, cultuur, techniek, omgeving en amusementsleven van de lichtstad. Een stad met weinig historische gebouwen, maar die nú haar Gouden Eeuw beleeft en nú haar monumenten bouwt. Een zeer instructief foto-leesboek. Uitstekend verzorgd.
Titel: Eindhoven, [serie] Kijk op Eindhoven
[tekst Leo Nouwen ; fotografie Jan Bijvank ; samenst. Rob Hordijk], Jaar: 1982
Uitgever: Amsterdam [etc.] : Elsevier
Reeks: Kijk op steden, Omvang: 88 p
ISBN: 90-10-04075-5 geb.

Luchtaanvallen op Eindhoven en Philips 1940-1945 


Titel: Luchtaanvallen op Eindhoven en Philips 1940-1945 : feiten en achtergronden over de luchtaanvallen tijdens de periode 1940-1945 / [samenst. Ad Hermens]
Auteur: Ad Hermens (1932-)
Jaar: 2002
Uitgever: Geldrop : Hermens
Annotatie: ill., facs., portr
Met lit. opg
Omvang: 2 dl. (832 p.)
Formaat: 30 cm
ISBN: 90-802074-3-8 (set)
Trefwoord: (BTR) Wereldoorlog II ; Nederland; (BTR) Eindhoven
Het boek is alleen verkrijgbaar in de boekhandel van Eindhoven en omgeving, maar is ook te bestellen bij de schrijver of te leen bij de bibliotheek. http://www.adhermens.nl Het boek [ 2 delen] kost 65 euro.

Eindhoven toen Eindhoven nog Eindhoven was 

Een boek vol beschrijvingen en foto's (van oude ansichten) van de plaats Eindhoven
Titel Eindhoven toen Eindhoven nog Eindhoven was. Auteur(s) Karel Vermeeren

Impressum Den Haag : Kruseman, cop. 1977
Collatie 219 p. : ill. ; 25 cm
ISBN 0 233 0375 X 
Karel Vermeeren is historicus, publicist, kunstenaar en onderwijzer.
Een rasechte Eindhovenaar bovendien. Hij houdt van zijn stad en heeft bijzonder veel kennis van de historie van oud-Eindhoven, daartoe op het spoor gezet door zijn vader. Hij concentreert zich op oud-Eindhoven, van de Woenselse overweg tot het bruggetje over het Stratumseind. Vermeeren doet onderzoek, verzamelt foto’s, prentbriefkaarten en curiosa en publiceert zijn bevindingen, onder meer in de boeken ‘Eindhoven tussen gloeikouske tot gloeilamp’ (1976) en ‘Eindhoven toen Eindhoven nog Eindhoven was’ (1977). 
Vermeeren is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en is houder van het pauselijke ereteken Pro Ecclesia et Pontifice.
Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag ontvangt hij in 1992 het ereteken van de stad uit handen van burgemeester Van Kemenade. 

Eindhoven vroeger en nu

Een boek vol foto's met oude ansichtkaarten van de plaats Eindhoven
Auteur Karel Vermeeren
ISBN 9061204550
Uitgever Elmar, 1984
144 p. : ill. ; 26 cm



Eindhoven tussen gloeikouske tot gloeilamp

Met behulp van officiële stukken, kranteartikelen, prentbriefkaarten en oude foto's wordt een beschrijving gegeven van het leven en werken in Eindhoven rond de eeuwwisseling
Titel Eindhoven tussen gloeikouske en gloeilamp
Auteur(s) Karel Vermeeren
Impressum Den Haag : Kruseman, cop. 1976
Collatie 222 p. : ill. ; 25 cm
ISBN 0 233 0348 2

Eindhoven Verleden Tijd

Eindhoven Verleden Tijd verschijnt in een belangrijk jubileumjaar van onze stad. Namelijk 750 jaren geleden ontving Eindhoven stadsrechten. Dit is reden genoeg terug te kijken naar een klein stukje verleden, het heden te vergelijken en ons te bezinnen op de toekomst. In dit boek wordt teruggeblikt naar een voor velen nog herkenbaar verleden, hoewel veel ervan nu zo goed als verdwenen is. Behalve aan de oude kern Eindhoven wordt ook aandacht geschonken aan de vijf aangrenzende dorpen, die na 1920 een eenheid zouden gaan vormen met het stadje, waarmee zij reeds eeuwenlang duidelijke contacten en banden bezaten. De eerste jaren na de annexatie werd voor intern gebruik de naam Groot-Eindhoven gebezigd; spoedig echter nam iedereen genoegen met de naam Eindhoven. Elke vroegere gemeente wist gelukkig het eigen karakter van de leefgemeenschap te bewaren en was daar zelfs trots op. Omdat vroeger de grenzen tussen de samengevoegde gemeenten hoofdzakelijk bepaald werd door oude riviertjes met brede, soms zeer moerassige oevers, waren er slechts weinig goede, rechtstreekse verbindingen tussen de dorpen onderling. Tot een tiental jaren na de Tweede Wereldoorlog was dit nog duidelijk te zien op de plattegronden van de stad. Eindhoven was gelegen op een kruispunt van vroeg-middeleeuwse heerbanen, die tevens als handelswegen werden gebruikt. Het gevolg was, dat het stadje en de aangrenzende dorpen door deze strategische ligging eeuwenlang te lijden hadden van oorlogsgeweld, brandschattingen en plunderingen. Daardoor is er zo weinig ouds uit de tijd van vóór 1800 bewaard gebleven. Bovendien blijft het te betreuren dat vroegere stadsbestuurders bij gebrek aan historisch inzicht en liefde voor het verleden, zoveel fraaie bouwwerken aan de slopershamer hebben prijs gegeven. Niet dat ál het oude bewaard had moeten blijven omdat het oud was, maar een beetje meer 'gave des onderscheids' in het verleden zou de huidige stad niet ontsierd hebben. Gedane zaken nemen echter geen keer.
Schrijver: Vermeeren, Karel
Titel: Eindhoven verleden tijd - POD editie
ISBN: 9789038924199
Uitgever: Elmar B.V., Uitgeverij
2e druk 2013 144 pagina's Paperback / softback

Eindhoven Verleden Tijd

Eindhoven verleden tijd is een historisch fotoboek over de geschiedenis van Eindhoven. De foto's verschaffen een scherp beeld van het turbulente verleden van Eindhoven.Karel Vermeeren heeft historische foto's verzameld uit de dynamische periode van 1880 tot 1940. De foto's gaan gepaard met verklarende teksten die de beelden meer diepte geven. Het oorspronkelijke boek is ingescanned om tot deze publicatie te komen. Met deze heruitgave krijgt het werk de aandacht dat het verdient.De foto's richten zich niet alleen op de gebouwen. Ook het dagelijks leven wordt op een indringende manier afgebeeld. De afwisseling van stadsaangezichten en opnames uit het persoonlijke leven van de inwoners geeft een gevarieerd beeld van het verleden van Eindhoven. Met dit historische fotoboek komt de geschiedenis van de stad weer tot leven!
Titel: Eindhoven verleden tijd
Uitgever: Elmar b.v. Rijswijk
1e druk 1982 - 143pp 

Eindhoven vroeger en nu deel II

Auteur: Karel Vermeeren
Titel: Eindhoven vroeger en nu - deel II, 150 pagina's
ISBN: 9789061204909 /
90-6120-490-9
Uitgever: Elmar, Uitgeverij
Bijzonderheden: Paperback / softback, 1985

Licht over de Dommel

Licht over de Dommel documenteert een veelkleurig ontwerptraject voor de verlichting van de Dommelbrug, vlak bij de Effenaar in Eindhoven. Social Urban Space, realiseerde het project met als doel te komen tot verrassende en vernieuwende inzichten over licht in de openbare ruimte. Door ruim twintig ontwerpers werd hieraan vier maanden gezamenlijk gewerkt, met ondersteuning van het TU/e Intelligent Lighting Instituut en Philips Lighting.
Deelnemende (licht)ontwerpers
Kimmy Ansems, Bouk Borghouts, Gery Bouw, Julius van den Broek, Menno Dieperink, Jochem Heijmans, Yasuhito Hirose, Willem van Hoof, Frans van Hooijdonk, Joonsoo Kim, Hyunwook Lee, Michiel van Mastrigt, Bennie Meek, Marieken Oostrom, Arie van Rangelrooy, Luuk Schipperheyn, Almar Sinte Maartensdijk, Marcel Sloots, Renske Solkesz, Sophie van der Weerd, Vincent Wittenberg en Stef Wouters.
Organisatie: Annemarie Buddemeijer, Bert Dirrix, Elke den Ouden, Robert van Rixtel en Vincent Wittenberg.
Dit leidt tot verrassende en vernieuwende inzichten over het gebruik van Licht
in de Openbare Ruimte.
 € 15,00 , vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers, drukkerij Lecturis, 96 pagina's, soft cover, 2011
ISBN: 978-90-74009-81-2

Social urban space

Social urban space : Luciferterrein Eindhoven
De wereld verandert en ook de rol van de stedelijke ruimte is niet meer eenduidig te verklaren als ontmoetingsplek of verkeersruimte, verblijfs- of transitruimte. Binnen en buiten, tijdelijkheid en permanentie, grenzen vervagen. Zo verandert ook de sociale interactie in de stedelijke ruimte. Gevoelens van onveiligheid, maar ook onverwachte en onvoorspelbare mogelijkheden zijn onmiskenbaar.
Social Urban Space vond plaatst in het kader van Dutch Design Week 2009.

Social Urban Space is een initiatief van
diederendirrix architecten en [Z]OO producties

prijs € 15,00  
vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers
drukkerij Lecturis

64 pagina's
soft cover
ISBN: 978-90-74009-73-7

Urban Jungle Eindhoven

De stad wordt door menigeen vanwege zijn hectische dynamiek en veelheid aan indrukken als een jungle ervaren. Dat geldt evenzeer vanuit de optiek van de boom bezien. Ook zij ervaren bedreigingen als verkeer, vervuiling en vernieling bovengronds en kabels en leidingen ondergronds als een jungle waarin zij willen overleven. Want dat is waar zij naar streven: LEVEN en daardoor leven geven aan hun directe omgeving. Niet slechts in een strak gereglementeerd verband als verzorgde straatboom, maar ook als querulante en grillige zaailing op de meest onmogelijke plaatsen. Urban jungle is tevens een metafoor voor de emoties die bomen oproepen bij bewoners en gebruikers van de stad en die groenbeheerders
en bestuurders dagelijks ervaren. De soms felle discussies getuigen ervan dat bomen er kennelijk al eeuwen toe doen. Maar een stad is geen bos en een bos geen stad. De realiteit is dat gestreden moet worden voor het beste van deze werelden.
prijs € 10,00 
Fotografie en idee: Wladimir Manshanden
Tekst: Wladimir Manshanden en Tom van Duuren
vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers
drukwerk: UNICUM | Gianotten Printed Media
aantal pagina: 112

Verweesde viaducten

Verweesde viaducten : Social urban space
Wladimir Manshanden (Zwolle, 1968) is overtuigd stadsbewoner en straatkunstenaar. Hij opereert onder de naam MANSHANDEN OP STRAAT.
Samen met fotograaf Rob Stork (Geldrop, 1961) gaat hij op stadssafari om zogenaamde ‘verweesde’ viaducten in Eindhoven in kaart te brengen. Maar daar blijft het niet bij, de viaducten worden geadopteerd en krijgen een passende naam.
Een naam die verwijst naar het viaduct zelf of naar de directe omgeving. Denk aan namen als ‘bunker’, ‘woestenij’ of ‘verlangen’. Het zijn meestal ambivalente namen met een dichterlijke waarde. De naambordjes zijn niet van echt te onderscheiden en worden door de gemeente inmiddels gedoogd en beschermd.
Ter ere van de net verschenen publicatie Verweesde Viaducten, een project van Wladimir Manshanden, werd er in samenwerking met Social Urban Space een stadssafari georganiseerd naar de mooiste verborgen plekjes van Eindhoven. De rode draad was het project van Manshanden, waarbij hij naamloze tunnels en bruggen van een naam voorzag zoals lofzang of Paradijs

prijs € 15,00 bestel
Concept: Wladimir Manshanden
Fotografie: Rob Stork
vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers
drukwerk: drukkerij Lecturis
formaat: 170 x 230 mm
aantal pagina's: 96 pagina's
bindwijze: soft cover
ISBN: 978-90-74009-93-5

Frans van der Put

Frans van der Put : 40 jaar industriële vormgeving en Philips-designmanagement
Frans van der Put (1930) behoorde tot de allereerste studenten industriële vormgeving in Nederland. Vanaf dat moment was hij getuige van de ontwikkeling van dit toen nog prille vakgebied. Ook heeft hij hieraan zijn bijdrage geleverd, die vaak onzichtbaar bleef maar daarom niet minder belangrijk was – als designmanager bij Philips, als docent en bestuurslid van de Akademie Industriële Vormgeving Eindhoven (nu de Design Acacdemy) en als bestuurslid van de Kring Industriële Ontwerpers. Met hoofstukken gewijd aan gezichtsbepalende ontwerpers zoals
Louis Kalff, René Smeets, Wim Gilles, Rein Veersema, Knut Yran en Bob Blaich.
prijs € 22,00 bestel
auteur: Philipshistoricus Ivo Blanken
vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers
drukwerk: drukkerij Lecturis
formaat: 170 x 240 mm
aantal pagina's: 224 pagina's
met veel afbeeldingen
bindwijze: hard cover
ISBN: 978-90-74009-91-1

Buiten Beeld geraakt

Buiten Beeld geraakt geeft een boeiend beeld van de opkomst, groei en ondergang van de beeldbuizenindustrie van Philips op Strijp R in Eindhoven gedurende een periode van bijna zestig jaar. Vele duizenden mensen waren vanaf de start tot aan het faillissement betrokken bij de ontwikkeling en productie van beeldbuizen. Deze rijk geïllustreerde uitgave gaat over de mensen die met hun kennis, inzet en vernuft beeldbuizen legendarisch maakten. Na het industriele verleden komt ook de nieuwe toekosmt van Strijp R aan bod: een bijzondere groene woonomgeving waarin enkele historische gebouwen en elementen een nieuwe creatieve bestemming hebben gekregen. Aan de hand van interviews met oud-medewerkers, informatieve teksten en honderden foto's krijgt de lezer een unieke kijk op een technologische organisatie, die wereldwijd 'beeldbepalend' was. Daarmee legt deze uitgave een uniek stukje Eindhovense gescheidenis vast dat langazaam maar zeker uit beeld verdwijnt, maar dat nog steeds velen raakt. De samenstellers, Jos Henrichs, Jos Kastelijns en Frans tol, werkten zelf jarenlang bij Philips Beeldbuizen en hebben de gebeurtenissen op Complex R (Strijp R) van nabij meegemaakt.

De presentatie van het boek was op zaterdag 31 maart 2012 in de Evenementenruimte van Piet Hein Eek. Onder overweldigende belangstelling werd om ongeveer kwart voor vier het eerste boek door Stan Panis, overhandigd aan de zoon van Robert Bathelt.
Enige toelichting voor de jongeren: Stan Panis was ontwikkelaar en uitvinder van vele beeldbuisverbeteringen en Robert Bathelt was ontwikkelchef gedurende een lange reeks van jaren en de peetvader van de kleurenbeeldbuis.
Auteur: Jos Henrichs Jos Kastelijns, Co-auteur: Frans Tol, 224 pagina's,  € 37,50, www.beeldbuisboek.nl
isbn 9789081878807

De Brandweer van de Lichtstad

De Brandweer van de Lichtstad. Peter P.F.G.H. Snellen en J.H.A.M. Pero Een kroniek van de gemeentebrandweer Eindhoven 

Een kroniek van de gemeentebrandweer Eindhoven. Met aandacht voor organisatie, materieel en brandbestrijding. I ruim 200 zw/w foto's. Uitgave 1992
ISBN 9789070674090 ISBN 90-70674-09-2

Eindhoven, city of light / Eindhoven Lichtstad

Eindhoven, city of light / [essay Piet Beekman ; vert. Howard Turner ; eindred. Rik van Stiphout]
Medewerker: Piet H. Beekman; Howard Turner; Rik van Stiphout, cop. 2007, Uitgever: Gemeente Eindhoven
Verschenen t.g.v. de LUCI Annual General Meeting 2007 in Eindhoven. - Tekst in het Nederlands en Engels
205 pagina's, foto's,  ISBN: 978-90-806515-3-1 (geb.)

Stadbeeld Eindhoven
visies en verhalen

Veranderende denkbeelden over kunst in de openbare ruimte nopen gemeenten om nieuwe ideeën over het onderwerp te genereren. Zo ook in Eindhoven: de Gemeente Eindhoven heeft de commissie Stadbeeld ingesteld die op ongebruikelijke wijze kunstenaars, architecten en vormgevers prikkelt om op bepaalde gebieden in de stad te reageren. Het boek Stadbeeld Eindhoven gaat in op de motieven en achtergronden van zo'n aanpak. In de inleiding wordt ingegaan op vragen als: wat is het domein van beeldende kunst binnen de alledaagse openbare ruimte, hoe kan stedelijke cultuur gevitaliseerd worden, hoe kan de urbane planning door middel van nieuwe denkbeelden worden geïnspireerd, etc. In een afsluitend essay worden verschillende begrippen over stad, stedelijkheid en beeldvorming door Ton Verstegen onder de loep genomen en zoekt hij naar de strategische betekenis van beelden (kunst, vormgeving) voor de stedelijke ruimte. Het Eindhovense project biedt behalve de weergave van een spannende samenwerking tussen verschillende disciplines, tal van ideeën en aanknopingspunten voor creatieve bestuurders en ontwerpers in andere steden. Uitgave: Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam. 1999, Redactie: Ton Verstegen,
Wim Cuyvers (1958-); Ton Verstegen (1944-); Sjaak Langenberg (1968-), 99 pagina's
ISBN 90-5662-106-8 / 9789056621063

Eindhoven vanuit de lucht

De wereld ziet er van bovenaf veel rustiger uit. Dit wordt eens te meer duidelijk als u een blik werpt op de prachtige foto’s in dit boek. Bekijk Eindhoven vanuit een andere dimensie en zie hoe het zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen.
Elke foto is een uniek beeld van een wijk, straat of gebouw. Het oude centrum, de aanbouw, de ontwikkeling, alles is te herkennen. De belangrijkste kenmerken van Eindhoven ontbreken dan ook niet in dit boek. De vele architectuur waaronder de Witte Dame, het oude Philipsterrein, het Van Abbemuseum, het Philips Stadion, de Dommel, het Evoluon, maar ook de bijzondere woonwijken zijn sterk vertegenwoordigd. Zie hoe de mens zich beweegt tussen soms zeer verrassende structuren van gebouwen, wegen en groen.
De ruim 130 foto’s worden toegelicht door korte informatieve teksten. Een uitgebreid register geeft u de mogelijkheid uw favoriete plek snel op te zoeken. Een prachtig boek voor iedereen die deel uitmaakt van deze stad. Een momentopname, een zoektocht, een totaaloverzicht, een feest van herkenning.
Schrijver: Brons, Hans, Deelman, Paul
Titel: Eindhoven vanuit de lucht
ISBN: 9789078067092
Taal: Nederlands
Uitgever: RoVorm Uitgevers
Bijzonderheden: 2007, 168 pagina's, Gebonden

Eindhovens bestaan en bedrijvigheid. 

Eindhovens bestaan en bedrijvigheid. Een publikatie bij de gelijknamige expositie gehouden in het kader van de viering "Eindhoven 750 jaar stad"
Welke omstandigheden hebben er toe geleid dat een klein Brabants plaatsje, dat in 1232 stadsrechten verkreeg, zich ontwikkelde tot een stad, die in 1982 een voorname rol speelt in Nederland als industriele natie?
Aan de hand van een dertiental markante peildata uit de geschiedenis van Eindhoven worden de algemeen maatschappelijke situatie, de ontwikkeling van de nijverheid en de gevolgen die dat had voor het dagelijks leven in de stad geschetst.
Het geheel is geillustreerd met een 120-tal afbeeldingen, die een goed beeld geven van het bestaan en de bedrijvigheid in Eindhoven door de eeuwen heen.
Schrijver: Schippers, Hans
Titel: Eindhovens bestaan en bedrijvigheid.
ISBN: 9789064040115 / 9064040117
Uitgever: Bura Boeken, Eindhoven, 1982
94 pagina’s.
Inhoud: Bevat literatuuropgave. Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met een begeleidingscommissie De ontwikkeling van de stad tot een der grootste industriesteden van het land.
Onderwerp: Eindhoven ; Sociaal-economische geschiedenis

"EINDHOVEN, portret van een industriestad"

"EINDHOVEN, portret van een industriestad"
Hans-Joachim Schröter

160 kleurenfoto's van Eindhoven en een beknopt overzicht over de geschiedenis van Eindhoven en een index .
Alle teksten zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.
ISBN: 90-805027-1-5
Formaat van het boek 20x20 cm. Genaaid gebrocheerd.
Verkooprijs EUR 17,50.

de lichttoren

Fotoboek over de geschiedenis en de toekomst van de lichttoren in Eindhoven.
Titel Een icoon onthuld : de lichttoren
Auteur Tekst: Geesje van Haren
[fotogr.] Norbert van Onna
Uitgave Stichting Trudo : Eindhoven, 2009
Druk Lecturis / Eindhoven
Paginering 215 p.
Met lit. opg. - Met samenvatting in het Engels
ISBN / ISSN 978-90-803464-4-4 /

Eindhoven Hoofdstad

Eindhoven hoofdstad; brilliant Eindhoven
Essays:  Tijs van den Boomen, foto's Norbert van Onna
In zijn beschouwingen bij het fotoboek 'Eindhoven Hoofdstad' laat journalist Tijs van den Boomen zien hoe de stad haar industriële hoekigheid van zich aflegt en hij vraagt zich af of Eindhoven niet te veel op een campus gaat lijken.
Van Onna toont een Eindhoven dat niet langer een maakstad is, maar een hoofdstad: een stad die kenniswerkers van over de hele wereld aantrekt om haar laboratoria en haar research- en-developmentcentra draaiend te houden. 
219 p, 31 cm, hoofdzakelijk foto's, Tekst in het Nederlands en Engels, vertaald door B. O'Brien
2008
ISBN10 9080354147
ISBN13 9789080354142
http://www.tijsvandenboomen.nl/eindhoven-hoofdstad

A day in Eindhoven / Een dag in Eindhoven

Titel A day in Eindhoven / Een dag in Eindhoven
Auteur Norbert van Onna Bijdrage Edwin van Onna
Uitgever Archehov, Veldhoven, 2014, 96 pagina's 24 cm, ISBN 9789082152319

Eindhoven 750 jaar stad : 1232 - 1982 

Titel Eindhoven 750 jaar stad : 1232 - 1982
Auteur(s) Programmacommissie Eindhoven 750 jaar Stad
J.F.L. Zeelen
Secretariaat van de Programmacommissie Eindhoven 750 jaar stad. Voorzitter: J. F. L. Zeelen
Hoofdafdeling Voorlichting en Representatie van de gemeente Eindhoven

Impressum Eindhoven : Programmacommissie Eindhoven 750 jaar stad, 1981
Collatie 136 p. : ill. ; 28 cm.
Annotatie Met reg.

Eindhoven van dag tot dag 1944 - 1999

Titel Eindhoven van dag tot dag 1944-1999
Losbladig tijdschrift in 20 delen 1979 -1999
red.: Siebrand Krul,  Paul Mijksenaar [samenst.]
ISBN 9040008434
Uitgever Waanders, uitgegeven in samenwerking met Streekarchief registerio Eindhoven 487 Pagina's

Eindhoven "town with drive"

EINDHOVEN - Netherlands - town guide from 1959
Small brochure, in English, promoting the Dutch town of Eindhoven. Produced in August, 1959 when the population was 165,000.

Has 20 pages and measures approximately 120 x 170 mm when closed.

De bevrijding van Eindhoven

Bij de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Eindhoven, september 1994, verschijnt een herdruk van het boek over deze gebeurtenis. Die bevrijding vormde een onderdeel van operatie 'Market Garden', waarmee de geallieerden - naar weldra bleek tevergeefs - nog voor de winter van 1944-'45 een doorbraak trachtten te forceren in de Duitse verdediging. Die poging strandde bij Arnhem. Karel Margry beschreef als jong historicus in 1982 de bevrijding van Eindhoven en omgeving zeer gedetailleerd, op basis van literatuur, documentatie en gesprekken. De herdruk uit 1994 is op hoofdpunten ongewijzigd. De tekst is vlot, met uiteraard een sterk accent op het militaire aspect. Het relaas wordt versterkt door bijna 200 foto's, voorzien van Nederlands- en Engelstalige onderschriften, die hun eigen verhaal vertellen. Interessant voor inwoners van Oost-Brabant en voor velen, voor wie de Tweede Wereldoorlog nimmer een afgesloten hoofdstuk vormt.
De bevrijding van Eindhoven : operatie Market Garden, september 1944
Auteur(s) Karel Margry
Impressum Eindhoven : Lecturis, [1982]
Collatie 120 p. : ill. ; 30 cm
Annotatie Met lit. opg.
1e ISBN 0 70108 23 2
5e druk, 135 pagina's  ISBN9789090053400

De Canon Van Eindhoven
van zandvlakte tot Brainport

Onder een tweehoofdige redactie, Harry Lintsen en Peter Thoben, dragen zes auteurs: Hans Schippers, Jan Korsten, Giel van Hooff, Peter Thoben, Harry Lintsen, Hans van de Laarschot., bij aan deze populair-wetenschappelijke geschiedenis van Eindhoven.  In zeven chronologisch gerangschikte hoofdstukken komen 23 karakteristieke elementen of iconen uit het verleden aan bod; een algemene samenvatting vormt het sluitstuk. Het boek is fraai uitgegeven, bevat een verantwoording van de vele illustraties in zwart-wit en kleur, biedt per onderwerp enige literatuur en een verwijzing naar te bezoeken plaatsen. Er is echter geen index van personen, zaken en/of plaatsen noch een notenapparaat aanwezig. Naar het voorbeeld van de Canon van Nederland wil dit werk de belangrijkste onderwerpen uit de plaatselijke historie aan de burgers aanreiken. Daarom is het interessant voor wie zich bij de stad betrokken (willen) voelen, voor nieuwe inwoners en voor degenen die professioneel of anderszins belangstelling hebben voor lokale geschiedenis.
253 pagina's
isbn 9789086801275
maart 2009

Eindhovens Verborgen Verleden

De panden van voor 1900, hun geschiedenis, de bewoning, de eigenaren
Hoewel Eindhoven al in 1232 stadsrechten kreeg is slechts een tiental eeuwenoude panden in de binnenstad bewaard gebleven. Diverse oorlogen en stadsvernieuwingen hebben een zware tol geëist. Het winkelende publiek heeft geen weet van die oude panden omdat ze bijna allemaal achter moderne gevels verborgen zijn. Opmerkelijk is het grote aantal aanwezige panden dat in de tweede helft van de 19de eeuw is gebouwd. In veel van die panden zijn nog sporen uit een ouder verleden te herkennen. Helaas worden ook deze panden continu in hun bestaan bedreigd!
In dit boek, dat rijkelijk voorzien is van fotomateriaal, vertellen vader en zoon Hüsken het verhaal van een groot aantal oude, nog bestaande panden in het centrum van Eindhoven. Het verleden komt weer tot leven door de mix van bouwhistorie, geschiedenis, vele inwoners en het nog bescheiden bedrijfsleven. Niet alleen de beroemdheden uit het verleden, maar ook de gewone mensen uit de opgelopen decennia komen aan bod.

Vader (Jos) en zoon (Bauke) Hüsken houden zich al meer dan 15 jaar intensief bezig met de geschiedenis van Eindhoven. Beiden zijn bestuurslid van de Van Abbestichting, een stichting die zich onder andere inzet voor de bescherming en het behoud van bijzondere en cultuurhistorische bebouwing in Eindhoven.
Auteur: J. Husken B. Husken
Co-auteur: B. Husken
Uitgever: Schuyt Inzake Just Publishers
238 pagina's
Isbn 9789059940536
september 2006

Beginnen in Eindhoven

Beginnen in Eindhoven; allochtoon ondernemersinitiatief in de negentiende eeuw door F.J.M. van Puijenbroek. Beginnen in Eindhoven is er het resultaat van. Daarin probeert hij aan te tonen welke betekenis, zowel in aantal als kwalitatief, de niet uit Eindhoven en onmiddellijke omgeving afkomstige ondernemers hebben gehad bij de ontwikkeling van Eindhoven als industrieel centrum zo tussen 1840 en 1910.
De plaats had al enig belang als handelsknooppunt en door de vestiging van regionale bestuursinstellingen, zoals bijvoorbeeld de tot 1877 fungerende rechtbank.
Eventuele nieuwe ondernemers konden dus aanknopen bij een bestaande traditie. Die was er in de eerste plaats in de textielnijverheid. Honderden boeren en landarbeiders en hun gezinsleden in Eindhoven zelf en in de omliggende  dorpen Stratum, Gestel, Strijp,
Woensel en Tongelre werkten van oudsher voor Einhovense 'entrepreneurs'. Die leverden de ruwe wol, linnen of katoen aan de spinners en spinsters. Vervolgens kochten zij of anderen het garen op en lieten daarmee de wevers hun karig stukloon verdienen. Deze proto-industrie was vooral in
handen van autochtone entrepreneurs.
Lees verder in Delper NRC  02-04=1984 
Verschenen 1985 305 pagina's, ill, 25 cm
ISBN 9064040184 

100 jaar PSV

In 1913 was de geboorte van een van de toonaangevende eredivisieclubs van Nederland: de Philips Sport Vereniging. Nu, honderd jaar later, viert PSV dit bijzondere jubileum. 
Het officiële jubileumboek 100 jaar Philips Sport Vereniging doet precies wat het belooft: de lezer meenemen in de geschiedenis van een eeuw PSV in Eindhoven. De historie begint bij Anton Philips die zijn medewerkers 'actieve recreatie' wil bieden. Dat leidt in eerste instantie tot Philips Elftal en in 1913 tot Philips Sportvereeniging. Pas na vijftien jaar zijn bij die club ook sporters welkom die niet bij het bedrijf werkzaam zijn. Het historische gedeelte komt goed tot zijn recht door de rustige opmaak en de mooie foto's in zwart-wit. Als het verhaal verder gaat en de plaatjes kleur krijgen, wordt duidelijk waarom PSV zo'n bijzondere club is. Met belangrijke nationale en internationale successen (Uefa Cup in '78, tien jaar later Europa Cup) en bijzondere spelers die er speelden: van Coen Dillen tot Jan van Beveren en van Romario tot Mark van Bommel. Het verhaal loopt tot het eeuwfeest dat in 2013 groots werd gevierd in Eindhoven. Achterin feiten over die spelers en seizoensresultaten. Auteurs: Frans van den Nieuwenhof en Jeroen van den Berk
368 pagina's, november 2013
 ISBN 9789067970310

Cityplan Eindhoven (1967-1970)

Het Cityplan Eindhoven (1967-1970) van de architecten Van den Broek en Bakema was een gedurfde poging om het Eindhovense stadscentrum te transformeren. Het belangrijkste onderdeel ervan was een 400 meter lang en 40 meter hoog ruggengraatgebouw. De massaliteit van het plan wekte echter in de tijd van `teach ins' en inspraak grote weerstand bij delen van de burgerij. Ondanks concessies van de ontwerpers werd het ten slotte niet uitgevoerd. De betekenis van het Cityplan is echter groot, onder meer omdat het bijdroeg aan de theoretische discussie over stedenbouwkunde en architectuur. Het denken over de stad in termen van `tabula rasa', lineair en productmatig sloeg om naar organisch, historisch en meerlagig.
Het plan introduceerde een omwenteling van een rechtlijnige, productmatige werkwijze naar een meer organische aanpak voor stedenbouwontwikkeling. Hiermee markeert het boek een bijzonder moment in de architectuurgeschiedenis. In de publicatie is het onderzoek vastgelegd van de faculteiten Technologie Management en Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven, gesteund door de gemeente Eindhoven en het Van Abbemuseum.
135 pagina's, oktober 2007, Auteurs: Hans Schippers en J. Bosman met co-auteur: K. Doevendans.
ISBN 9789057305290 

"Aanpakken!"
100+ jaar helpen

Beeld van het Nederlandse Rode Kruis in Eindhoven e.o. van 1909 tot 2009 en verder... Het boek geeft een beeld van de betekenis van het Rode Kruis voor de regio Eindhoven en de vele activiteiten die vrijwilligers gedurende meer dan een eeuw hebben aangepakt en uitgevoerd.
Aan bod komen onder meer de Eindhovense hulp aan vluchtelingen en slachtoffers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp, het ontstaan van de bloedtransfusiedienst, de Gagelhofdagen, reizen voor zieken, fondsenwerving, noodhulp bij evenementen, sociale hulp en internationale activiteiten. Ook zijn enkele interviews opgenomen met vrijwilligers, die indringend vertellen over hun belevenissen.  uitg. 2010, 145 pagina's, ill, 22×30 cm Aantekeningfotogr. Erna Boskman ... et al.
Uitg. t.g.v. het 100-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis in Eindhoven e.o.met medew. van Anke Blekxtoon ... et al. Auteur Sergio Derks
ISBN 9081651110 ISBN 9789081651110

Eindhoven ongekend

Een duizelingwekkende serie portretten in woord en beeld van mensen die Eindhoven maken. Een mix van bekend en onbekend maar vooral ongekend. Met de blik van de fotograaf en de kijk van de schrijver. R. Balk, A. P. van / Janssen Casteren, uitg. 2008, 400 Pagina's: Genre: Kunst
ISBN:9789081353212


Eindhoven industriestad
de industriële ontwikkeling van Eindhoven [1891-1951]

auteur F.B.A.M. Verhagen
Uitgever Lecturis, Eindhoven
Verschenen 1951
46 pagina's, 21 cm, ill
voorbeeld omslag

Woensel van Philipswijk tot Broekseweg

’Woensel, van Philipswijk tot Broekseweg’, is het derde boek van Ben Damen, Het is gedeeltelijk een herziene versie van ‘Leven in de Woenselsestraat en omgeving’ met de toevoeging van nieuwe verhalen en beeldmateriaal. Ook locaties als de Philipswijk, Soeterbeekseweg, Vaartbroekseweg, Eckartseweg, Nieuwe Dijk, Broekseweg en Brugstraat hebben in dit boek een ereplaats gekregen. De honderden foto’s, verhalen en anekdotes die in het boek de revue passeren zullen ongetwijfeld bij velen dierbare herinneringen oproepen. Maar ook voor lezers die niet in deze buurtschappen hebben gewoond, is dit naslagwerk toegankelijk en prettig om te lezen. Verschenen in 2018
ISBN:9789082653625 / ISBN: 978-90826536-1-8
uitg. Goedeboekendrukker, Eindhoven

Eindhoven Moves Us

Een stad waar iedereen, jong en oud, Nederlands en niet-Nederlands, zich thuis voelt. Of je hier nou al je hele leven woont, nieuw bent of gewoon vakantie viert: Eindhoven is er voor iedereen. Het project Eindhoven Moves Us wil de dynamiek en de diversiteit van Eindhoven laten zien. Zevenentwintig fotografen fotografeerden 122 voorbijgangers in de tunnels rondom het station. Aan alle mensen werd gevraagd te springen. Dat leverde een indrukwekkend en internationaal beeld op van een stoet mensen in beweging.
In dit boekje staan alle fotos die gemaakt zijn door de fotografen van Eindhoven Moves Us, onder begeleiding van fotograaf Maarten Coolen.
Eindhoven Moves Us is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en CKE
Uitgave: CKE, Centrum voor de Kunsten, Eindhoven

Effenaar Posters

Effenaar 70 / 79  Posters  en Effenaar 80 / 89  Posters en Effenaar 90 / 99 Posters
Drie verschillende "boeken" over affiches van de Eindhovense Effenaar
De Effenaar heeft zich altijd onderscheiden door veel zorg te besteden aan de vormgeving van de concertposters. Al vanaf midden jaren zeventig vraagt het poppodium verschillende kunstenaars voor in het oog springende en vernieuwende Uiteindelijk heeft de Effenaar door de jaren heen een mooie collectie opgebouwd, met kunstwerken van de hand van Geertjan Dusseljee, Rik van Iersel, Jacco van Rooij, Rop van Mierlo, Johan Moorman en vele anderen.
In drie verschillende magazines worden deze posters verzameld over de periode 1970-1999. Niet alleen omdat ze mooi zijn, ze geven ook een mooi tijdsbeeld van het veranderende poplandschap door de jaren heen en de rol van de Effenaar hierin.  Uitgave: Effenaar,  Redactie: Tijs Heesterbeek en auteur: Sabine te Braake
Deze uitgaven zijn verkrijgbaar bij de Effenaar, Dommelstraat 2, 5611 CK, Eindhoven

Eindhoven in oude ansichten
uitgave 1969

Eerste tot derde druk deze omslag,  hardcover, pag. foto's in zwart wit, 163 pagina's  Uitgever: Europese Bibliotheek Zaltbommel,  Jaar van uitgave: 1969. Illustraties in zwart/wit.
Deze 

Eindhoven in oude ansichten uitgave 1982

Eindhoven in oude ansichten.  1982, 163  pagina's Door A.J.J.H. Tops, gemeentearchivaris van Eindhoven. Uitgever: Europese bibliotheek, Zaltbommel. Hardcover. 163 paginas. Ansichten met tekst en uitleg.

Eindhoven in oude ansichten uitgave 2017 

Auteur A.J.J.H. Tops
Pagina's : 160, EUR 19.95 

Eindhoven in oude ansichten uitgave 1976

 Geschreven door A.J.J.H. Tops, oud-gemeentearchivaris van Eindhoven Oorspr. uitg.: 1969, 156 foto's in zwart wit met korte uitleg. MCMLXXVI / 1976
Diverse drukken, in de 5e druk is de beschrijving en uitleg bij de foto's veel uitgebreider dan in de derde druk. Omslag derde druk is ook anders. Inmiddels is de 13e druk uit.

De oude ansichten in dit boekje trachten een beeld te geven van het uiterlijk van Eindhoven tussen omstreeks 1880 en 1930. Deze periode van vijftig jaar is ongetwijfeld voor een groot deel bepalend geweest voor de huidige ontwikkeling.

Het stadje, dat in de beginperiode van die jaren nog geen 5000 inwoners telde, lag bijna nog geheel omsloten binnen de grachten van Wal, Keizersgracht en Vestdijk.

In 1880 was in Eindhoven en omgeving de typische huisnijverheid van vroeger reeds geleidelijk vervangen door de productie van linnen, katoen en sigaren in de fabrieken. Nieuwe industrie kwam erbij, zoals de lucifersfabriek, de sigarenkistenfabriek en later de gloeilampenfabriek,

De vijf omliggende gemeenten - Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel - vormden reeds lang met het centraal gelegen Eindhoven een sociaaleconomische eenheid, maar werden door samenvoeging pas in 1920 ook een bestuurlijk geheeL

Daarom heb ik gemeend dat het goed was, ten gevolge van de economische verbondenheid, ook ansichten van de omliggende gemeenten van voor de tijd van de samenvoeging met Eindhoven op te nemen.

Er is tussen 1880 en 1930 wel veel veranderd, maar er is zo ontzettend veel meer veranderd sinds 1930. Z6veel, dat van de huizen en gebouwen langs de oude straten van Eindhoven van die tijd bijna niets meer over is.

Nagenoeg alles is verdwenen. Het is afgebroken of dusdanig verbouwd, dat het bijna totaal vernieuwd is. Voor hen die het oude Eindhoven hebben gekend zullen de ansichten wellicht een duidelijk herkenbare herinnering vormen aan iets waarvan ze toch hielden. Voor hen die het niet zo hebben gekend zullen die ansichten, door vergelijking met het heden, hopelijk aantonen hoe het stadje van vroeger zich heeft kunnen ontwikkelen door de stuwende werkkracht van hen voor wie het nu nog slechts herinnering is. 
iSBN 9789028819191 / 978-90-288-1919-1

Eindhoven in oude ansichten deel 2 uitgave 1975 - 1982

Geschreven door Jan Spoorenberg, archiefmedewerker, aanvankelijk bij het gemeentearchief, daarna vanaf 1982 bij het streekarchief (nu RHCe) van Eindhoven, 1e dr.: 1975, omslag van de 6e druk. Aanschafprijs in  1982 was 25 gulden.

Eindhoven in oude ansichten deel 2 uitgave 1987

(7e druk 1987) Geschreven door Jan Spoorenberg, archiefmedewerker bij het gemeentearchief en sinds 1982 bij Streekarchief (nu RHCe)  van Eindhoven

Een wandeling door Woensel

Een wandeling door Woensel, Jacques A.M. Govers (1937-); Willem van der Sommen, 2002, 92 pagina's, Reeks:
Toen boekje; In oude ansichten.
Aanschafprijs in 2000 was 35,50 gulden / 15.66 euro.

Een wandeling door Stratum

Reeks: Toen boekje; In oude ansichten door Jacques A.M. Govers (1937-); Willem van der Sommen
Aanschafprijs in 2001 was 35,50 gulden / 15.66 euro.

De overhandiging van het eerste exemplaar van 'Eindhoven in oude ansichten - een wandeling door Stratum'  was bij de Stratumse Kantoorboekhandel Van Grinsven. Dit oud-Eindhovens bedrijf heeft in de loop der jaren in eigen beheer heel wat ansichtkaarten uitgegeven.

In tegenstelling tot het stadsdeel Strijp was er voor Stratum een groot aantal ansichten en foto's beschikbaar. Zelfs zo veel dat wij selectief te werk moesten gaan, anders was dit boekje tweemaal zo dik geweest.

Het achterhalen en verifiëren van de feiten heeft ons heel wat hoofdbrekens gekost, omdat er tot op heden weinig over dit Eindhovense stadsdeel, dat veel fraaie plekjes en gebouwen herbergt, op papier staat.

Desondanks menen wij er opnieuw in geslaagd te zijn dit naslagwerk met bijna honderd, overwegend niet eerder gepubliceerde foto's en ansichtkaarten tot een aantrekkelijk geheel te hebben gemaakt.

Een wandeling door Strijp

Titel Eindhoven Strijp in oude ansichten
Auteur Govers, J.
ISBN 902882703X
Uitgever Europese bibliotheek
Prijs € 15,95 Reeks:  Toen boekje; In oude ansichten

Bij foto nr 35 staat, in dit boek, dat de vliegramp op zaterdag 20 september was, echter dit was zaterdag 22 september 1956. Lees volledige verslag: www.eindhovenfotos.nl/Neerstortenstraaljager.htm

Een wandeling door het centrum

Jacques Govers en Willem van der Sommen
Aanschafprijs in 2000 was 35,50 gulden / 15.66 euro.
In dit boekje staan 76 toto's of ansichtkaarten uit de periode 1900-1960. Wij hebben geprobeerd om een vergelijking te maken tussen beeldmateriaal van begin 1900 en zestig jaar later. Daarbij hebben we ernaar gestreefd niet eerder gepubliceerd fotomateriaal te gebruiken. 
ISBN : 9028826793 

Een wandeling door Gestel

Reeks: Toen boekje; In oude ansichten, 92 pagina's, Verschijningsdatum : 12/03/2002

In het speurwerk naar historische achtergronden van het oude Gestel is het eerste dat opvalt de karakteristieke negentiende-eeuwse lintbebouwing langs de Hoogstraat. Een nadere studie leert dat dit stadsdeel heel wat oude monumentale panden heeft gehad. De middelste wijk van het huidige stadsdeel Gestel, tussen het afwateringskanaal / Gender en de rondweg, wordt Oud Gestel genoemd.

De Sint-Lambertuskerk met pastorie, het klooster en de omliggende woonhuizen vormden de dorpskern van het oorsponkelijke Gestel.

In het zuiden, waar de Hoogstraat overgaat in de Blaarthemseweg, begon een andere dorpskern: de vroegere zelfstandige gemeente Blaarthem. Dit dorpje werd al in de dertiende eeuw als Blartheim of Blartehim genoemd. De omgeving van de Heilig Hartkerk aan de Ploegstraat en de 'schrijversbuurt' worden als nieuw-Gestel aangeduid.

Gestelse mensen worden 'blauwbuiken' genoemd. De meest voorkomende verklaring voor het ontstaan van deze naam is dat er in Gestel nogal wat roodververs woonden. Ze standen bij hun werk met hun buik tegen de kuipen waarin zij het textiel rood verfden. Net zoals bij het eten van rode kersen kreeg je daar blauwe vingers van. En door het werk aan de verfkuip een blauwe buik. De mensen van toen hadden niet de middelen om die blauwe stofte verwijderen.

De naam 'Blauwbuiken' wordt levend gehouden door de naam van de bekendste Gestelse carnavalsvereniging en het beeldje op het Franz Leharplein.

Tot slot willen we de lezer onderstaande tekst niet onthouden. Wij denken namelijk dat een aantal mensen bij de gemeente ervan overtuigd raakt dat niet alles in Eindhoven zo maar omgeduwd en gesloopt mag worden. De prachtige gevel op de hoek van de Hoogstraat en Boutenslaan is hier een goed voorbeeld van.

Het begrip monumenten omvat dus niet alleen gebouwen, maar ook stedenbouwkundige structuren, landschapse lementen en andere objecten, waaman te zien is hoe een samenieving in het veri eden aan haar Ieefomgeving vorm heeft gegeven.

Hoewel de hele Ieefomgeving kan worden aangemerkt ais resultant van onze cuItuurhistorie wil dat niet zeggen, dat dit niles waardevol genoeg is om te behouden. Het gaat om een selectie van die elementen die voor herkenbaarheid van het historisch proces het meest kenmerkend zijn. Daarnaast kunnen wetenschappelijke of esthetische argumenten een rol spelen.

Wij hopen dat 'Eindhoven in oude ansichten - een wandeling door Gestel' een herinnering en aantrekkelijk naslagwerk zal zijn van de tijd tussen 1900 en 1960. 
ISBN: 90-288-3583-0
ISBN : 9028835830

Een wandeling door Tongelre

Auteur: Jacques Govers en Willem van der Sommen , Reeks: Toen boekje; In oude ansichten, 92 pagina's november 2001
Opzet titel: Tongelre in oude ansichten
ISBN 9028835636 / 90-288-3563-6


Tongelre is tot aan het begin van de twintigste eeuw een sterk besloten agrarische gemeenschap geweest. Het was een oase van rust tussen Eindhoven en Helmond. De Tongelrese bevolking was gesteld op een eigen identiteit en een zelfstandig bestaan. Ze bleef trouw aan de traditie van de rooms-katholieke kerk. Natuurlijk waren er in de loop der jaren kleine uitspattingen. Deze werden door de plaatselijke gerechtsdienaren en, niet te vergeten, door de bevolking bestraft.

Over het ontstaan van het dorp is weinig bekend. In 1282 was er al wei sprake van Tungelare, terwijl in oude geschriften terug te vinden is dat het in 1338 Tongerloe werd genoemd. Tonghelre in 1404, Tongeren in 1433, Tongerlo(ro) in 1544 en in 1575 Tongerloo zijn andere toegepaste namen. De naam Tongelre kwam al in 1400 voor.

De bebouwing was op hooggelegen gronden, omdat de lag ere gronden 's winters overstroomden. Tongelre nam een centrale plaats in onder de omringende nederzettingen. Later werden deze bij het dorp gevoegd. Ze zijn nu nag terug te vinden in wijknamen als Poeiers, Urkhoven, Herzenbroeken, Geestenberg en Muschberg.

Met tegenzin werd in 1920 de annexatie door Eindhoven aanvaard. De burgemeester, destijds]. van Engeland, heeft tot het laatst gestreden voor een zelfstandigTongelre.

De inwoners van de hechte dorpsgemeenschap waren van mening dat zij hun eigen boontjes wei konden doppen. De onderlinge band van de bevolking was sterk. Oak was er een grote sociale controle. Iedereen kende iedereen met naam en bijnaam.

Direct na de annexatie werd de oud-burgemeester van Tongelre wethouder van Financien in Eindhoven. In die hoedanigheid bleef hij ernaar streven am de werkgelegenheid in zijn vroegere gemeente te bevorderen. Voor die tijd was er, op enkele sigarenfabriekjes na, nauwelijks industrie. Pas later kwamen er de trijpfabriek van Schellen & Marta, de Gasfabriek, zagerij De Rietvink en houtindustrie Picus.

Voor ons, de samenstellers van dit boekwerkje, was het niet moeilijk am de beschikking te krijgen over voldoende gegevens. Uiteraard kregen wij hulp. In een willekeurige volgorde noemen we: An Keukens-van den Boomen, Han Schuurman, Frans de Rooij, Urban van Gils, Marjan de Jongh-Jansen en Wim Linssen. Hen zijn wij dan ook dank

verschuldigd, evenals de mensen van het streekarchief. Zander hun hulp was het voor ons niet mogelijk geweest dit boekwerkje met 92 ansichtkaarten en foto's te verwezenlijken. Natuurlijk willen wij ook al die anderen, die ons op de een of andere manier hebben geholpen, hartelijk danken.

Wij hopen dat deze vierde uitgave in de serie 'Eindhoven in oude ansichten - een wandeling door Tongelre' veel nostalgisch leesplezier zal opleveren.
 isbn 9789028835634

Eindhoven, een samenleving in verandering deel 1 1810-1920

Oorschot, J.M.P. van
Eindhoven : een samenleving in verandering / J.M.P. van Oorschot . Dl. 1. 1810-1920
Uitgave: Eindhoven : Gemeente Eindhoven, 1982. - 495 blz. : afbn., krtn., plgrn.; 4. - 9090003185 
Ter gelegenheid van de herdenking dat Eindhoven 750 jaar geleden stadsrecht ontving, verscheen in 1982 een in omvang en uitvoering monumentale geschiedenis van de stad. Dit boekwerk is het resultaat van een organisatorisch bijzonder geslaagd kunststuk, dat op 28 juni 1976 in de steigers werd gezet toen de gemeenteraad van Eindhoven een half miljoen gulden voteerde voor de verwezenlijking van het project geschiedschrijving Eindhoven 1810-1960. De voorzitter van de toen ingestelde redactieraad en tevens auteur kon bij zijn titanenwerk rekenen op medewerking en voorstudies van vrijwilligers uit de burgerij, van studenten aan lerarenopleidingen en universiteiten en van professionele historici. Terecht geeft Van Oorschot aan hen veel lof; minutieus worden de werkstukken, scripties en afgeronde studies in de lijst van geciteerde bronnenpublikaties en literatuur vermeld. Het eerste deel van deze geschiedenis gaat over de jaren 1810-1920. In de Verantwoording aan de lezers weet de schrijver echter niet goed te verdedigen waarom hij begonnen is in 1810, hoewel het als vertrekpunt zeker te rechtvaardigen valt. Het jaar 1920 is in de ge-schiedenis van Eindhoven een cesuur. Door de annexatie van dat jaar wordt de gemeente (Groot-)Eindhoven gevormd uit de samenvoeging van Eindhoven, Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. 

Eindhoven, een samenleving in verandering deel 2 1920 -1960

Auteur Jan van Oorschot Uitgever Gemeente Eindhoven, , 1982 2 delen . (1146 p.), 28 cm, 

De expansie van de stad begon in de negentiende eeuw en leidde tot grote spanningen tussen ruimte en mensen, tussen de kernstad Eindhoven en de daar-omheen liggende dorpen. De annexatie heft die spanningen op en legt de basis voor de stormachtige groei van Eindhoven. Deel II behandelt de geschiedenis van de stad tot 1960. Dit eindjaar is gekozen op verzoek van het gemeentebestuur. Schrijver betreurt het dat de redactieraad op deze wijze is tegemoet gekomen aan de overigens aanvechtbare gedachte dat de tijd na 1945 'nog te onbestorven en te zeer 'in beweging' (is) om onderwerp te kun-nen zijn van een evenwichtige historische reflectie'

Meer https://www.researchgate.net

Eindhoven:stad van vandaag

Eindhoven, stad van vandaag - diverse auteurs, 1954
Druk Hermes / Eindhoven, Pagina's [20] Collatie ill. ; krt.

Het begin van een stad als Eindhoven

Titel Het begin van een stad als Eindhoven
Auteur René Merckx
Uitgave Klein Brabants Museum : Eindhoven, 1981
Druk Jémé / Eindhoven
Paginering 108 p.
Collatie ill.
Een boek over de wording van Eindhoven in pré-historische tijden, met de eerste publicaties van de steentijd nederzettingen Eindhoven en Riethoven 

Sprokkelingen van voor de na de annexatie

Sprokkelingen van voor en na de annexatie : Eindhoven, Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre, Woensel : 60 jaar Groot-Eindhoven, 1920-1980, Auteur Samenst.: Ben Janssen
Uitgave s.n. : s.l., [1980], Paginering 106 p.

Eindhoven

Eindhoven door A.J.J.H. Tops en J.M.Th. Verschueren
1965, "Met literatuur opgave. en register Samengesteld in opdracht van de Directie van Vroom & Dreesman Eindhoven bij gelegenheid van de presentatie van haar vernieuwde warenhuis in september 1965.

18 september 1944

18 september 1944: de bevrijding van Eindhoven / Jo van Dongen
?e druk, Eindhoven: Lecturis, 1969
Uitg. door het Bureau Voorlichting en Publiciteit der gemeente Eindhoven.

18 september 1944

Gemeente Eindhoven : Eindhoven, 1964
Druk Lecturis / Eindhoven
Paginering [62] p.
Collatie ill. ; krt.
Titel 18 september 1944 : de bevrijding van Eindhoven

Beknopte geschiedenis van Eindhoven 

auteur F.N. Smitsmet Boekje met twee gravuren en een kaartje. Beknopte geschiedenis van Eindhoven, is oorspronkelijk verschenen in 1887. Het vertelt u onder meer over Eindhovens opkomst, de stedelijke regering, neringen en bedrijven etc. 3 delen in 1 band / Reprint van de uitgave Eindhoven : Van Piere, 1887-1889 ; Uitgave t.g.v. het 40-jarig bestaan van Boekhandel Hugo Jonkers ; Omslagtitel : Geschiedenis van Eindhoven

Bijdragen tot de geschiedenis van Woensel, deel II - Renders 

Red.: W.H.A. Renders

Bijdragen tot de geschiedenis van Woensel, deel I

Bijdragen tot de geschiedenis van Woensel
Auteur Red.: W.H.A. Renders
Uitgave Gunsela : Eindhoven, 1979-1981
Jaargang en aflev.nr. 1-3 (totaal 3 delen)
Paginering 288 p.

Oud Eindhoven - Voorstudies tot de geschiedenis van Eindhoven

Auteurs: drs. H. Mandos; A.D. Kakebeeke Uitgave Boekhandel Hugo Jonkers : Eindhoven, 1976
Druk Interbook International / Schiedam
187 pagina's. Met bibliografie / Reprint van de uitgave Eindhoven : Stichting "Brabants Heem", 1950

 Eindhoven door de eeuwen

redactie door Jan Spoorenberg en Drs. H.A.M. de Wit  met o.a. Het Eindhovense stadsrecht van 1232, Jacob I en Jacob II van Horne, Frederik van Egmond, heren van Cranendonk en Eindhoven ± 1460-1521,  De visrechten op de Dommel bij Eindhoven,  Financiën en fiscaliteit in het achttiende eeuwse Eindhoven,  Onder de zinspreuk Concordia,  Het Eindhovense stadsbestuur in de Bataafs-Franse Tijd (1794-1813),  De ziekenbus van de Eindhovense hoedenmakersgasten; Vakverenigingsactiviteiten in het begin van de 19e eeuw.
Drie luciferfabrieken in Eindhoven: 1870-1875-1880, Overheidsbemoeienis met het ontwerp van fabrieksgebouwen in de 19e eeuw. en  ‘Overschoone Tempel Gods’, de Eindhovense H. Hartkerk
Uitgever Heemkundige Studiekring “Kempenland”, indhoven
Jaar 1982, Aantal pagina’s 238
ISBN 90-9000288-X  

Van Berenkuil tot Evoluon : een monumentale route door Eindhoven

Auteur Red.: Jan van Oorschot
Uitgave Henri van Abbestichting : Eindhoven, 2004
Druk Van Grinsven / Venlo
136 pagina's
ISBN / ISSN 90-808964-1-1 /
Dit boek vraagt aandacht voor verleden en heden met een monumentale route van oost naar west door het Eindhoven van nu.

Beknopt overzicht van de ontwikkelingen te Eindhoven in de negentiende en twintigste eeuw

Gemeentearchief Eindhoven : Eindhoven, 1975
20 p. Geschiedenis van Eindhoven.

Titels zonder cover

==================
Ruim 1450 boeken in de Eindhovense boeken overzichtslijst op www.eindhoveninbeeld.com

==================

Titel Het ontstaan van Groot-Eindhoven, 1890 - 1920 : spanningen tussen bevolking en materieel bestaan
Auteur(s) F.A.M. Messing

Impressum Tilburg : Stichting Zuidelijk Historisch Contact, 1980
Collatie XXVIII, 203 p. : ill. ; 24 cm
Annotatie Met reg. en lit.opg.

=========


Titel: Eindhoven muziekstad / tekst: Marcel van Helmond ... [et al.] ; red.: Jan van Oorschot, Frans Krämer
Auteur:M.W.A.M. (Marcel) van Helmond ; Johannes Martinus Petrus van Oorschot (1938-)
Jaar: cop. 1992
Uitgever: Hapert [etc.] : Kempen Pers
Annotatie:ill
Uitg. ter gelegenheid van de opening van het 'Muziekcentrum Frits Philips' in Eindhoven op 2 sept. 1992
Omvang:211 p
Formaat:29×29 cm
ISBN: 90-74271-13-8 geb. : f. 100.-, 90-74271-17-0 geb. (luxe-ed.)

Samenvatting:
Uitg. ter gelegenheid van de opening van het 'Muziekcentrum Frits Philips' in Eindhoven op 2 sept. 1992. - Overzicht van de geschiedenis van de muziekbeoefening in Eindhoven en van de totstandkoming van het aldaar gevestigde Muziekcentrum Frits Philips.

Recensie:
Bij gelegenheid van de opening van het 'Muziekcentrum Frits Philips' te Eindhoven verscheen dit fraaie, imponerende boek. Het behandelt de muziekbeoefening in Eindhoven sinds 1900, beschrijft beknopt de geschiedenis van het Brabants Orkest, laat de ontwikkeling bij Philips zien van de eerste radio's en grammofoons tot de CD en zegt ook iets over de daar gemaakte elektronische muziek. Maar vooral gaat men zeer uitvoerig in op de bouw en inrichting van het nieuwe Muziekcentrum en het daarin gebouwde symfonische orgel. De teksten zijn vaak wel erg beknopt en doen soms verlangen naar meer; de talloze illustraties, waarvan de meeste in kleur, maken van dit boek, dat vooral een grote reclame voor Philips is, een ronduit schitterend kijk- en snuffelboek.

==================





Titel Eindhoven
Auteur(s) Martien Coppens
Lambert Tegenbosch
Impressum Eindhoven : Lecturis, 1962
Collatie 101 p. : foto's ; 30 cm

Titel Eindhoven een halve eeuw
Auteur(s) Martien Coppens
Jan-Willem Overeem
Impressum Eindhoven : Lecturis, [1970?]
Collatie 118 p. : ill. ; 31 cm


Impressum Eindhoven : Lecturis, 1982
Collatie 261 p. : foto's ; 30 cm
Annotatie Met afzondelijk: Samenvatting in het Engels
ISBN 0 7010 821 6

Titel Eindhoven
Auteur(s) Lambert Tegenbosch
Martien Coppens

Impressum Eindhoven : Lecturis, [1962]
Collatie 108 p. : foto's ; 31 cm


Eindhoven
door A.J.J.H. Tops en J.M.Th. Verschueren
1965, "Met literatuur opgave. en register Samengesteld in opdracht van de Directie van Vroom & Dreesman Eindhoven bij gelegenheid van de presentatie van haar vernieuwde warenhuis


BOER, HERMAN PIETER DE De Antiquaar.Antiquarische Boeken en Prentenbeurs Eindhoven, Eindhoven1988. Gedicht speciaal voor de 8e Antiquarische Boeken enPrentenbeurs van Eindhoven geschreven door Herman Pieter de Boer.één van de 50 gesigneerde exemplaren.     

DROST, J. , DEN DULK., A. KUPERUS, J. VAN BALEN,J. VAN ELDEREN Eindhoven, een nieuw gezicht. uitg.Gemeentewerken Eindhoven, Eindhoven28 pp. Welkom in Eindhoven. vw. H.Witte, foto’s A. Hagen.

Bevrijding van Eindhoven 18 -19 september 1944. Foto Starink, Eindhoven 1944. Ter herinnering aan debevrijding van de stad Eindhoven op 18 en 19 september, met 37originele foto’s. 




 

Nieuw licht
-de wonderlijke verjonging van het Eindhovense stadhuis-

Bij gelegenheid van de opening is een prachtige fotoreportage gemaakt van het vernieuwde Stadshuis. Twee vermaarde Eindhovense fotografen, Arthur Bagen en Rens van Mierlo, bekeken ieder op eigen wijze dit bijzondere gebouw en legden dat vast in zwart/wit en kleur. Dit door de gemeente gesponsorde fotoboek is verkrijgbaar voor € 24,95. Om het te bestellen, kunt u bellen met 040-23823 33


====================


Impressum Eindhoven : Schroeter/Schröter, 1971
Collatie [128] p. : foto's ; 20 cm
Annotatie Teksten in het Duits, Engels en Nederlands

Titel Typisch Eindhoven : [de stad en de letter]
Auteur(s) Jos Bosman
Studio De Wal
Han le Blanc

Impressum Eindhoven : Stichting Vormgeversoverleg Eindhoven, cop. 1999
Collatie 138 p. : foto's ; 16x21 cm
Annotatie Uitg. n.a.v. een tentoonstelling in Eindhoven,1999 

Titel Eindhoven : groeiende stad
Auteur(s) Martien Coppens
Frans Kortie

Impressum Eindhoven : De Pelgrim, 1954
Collatie [124] p. : foto's ; 31 cm

Titel Eindhoven door de eeuwen
Auteur(s) Jan Spoorenberg
H.A.M. de Wit

Impressum Eindhoven : Heemkundige Studiekring Kempenland, 1982
Collatie 238 p. : ill. ; 25 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 0 9000 288 X 

Titel Cursus prehistorie en geschiedenis van de omgeving van Eindhoven
Auteur(s) A.D. Kakebeeke

Editie 3e bijgewerkte en aangevulde dr.
Impressum [Eindhoven] : [Gemeentearchief], 1973
Collatie 167 p. : ill. ; 22 cm
Annotatie Eerder verschenen o.d.t.: Cursus prehistorie en geschiedenis van de noordoostelijke Kempen. - 1e dr.: 1970. - Met reg.

Editie [Fotomech. herdr.]
Impressum Eindhoven : Jonkers, 1973
Collatie 180, 228, 182 p. : ill. ; 23 cm
Annotatie Rugtitel: Geschiedenis van Eindhoven. - Oorspr. uitg.: Eindhoven : Van Piere, 1887-1889. - Bevat: Dl. 1: Van 't begin der stad - 1648. Dl. 2: Van 1648 - 1722. Dl. 3: Van 1723 - 1790. - Met lit. opg.

Titel Eindhoven verleden tijd
Auteur(s) Karel Vermeeren

Impressum Rijswijk : Elmar, cop. 1982
Collatie 143 p. : ill. ; 26 cm
Annotatie Met reg
ISBN 0 6120 2922

NIJSSEN, H.H. Het slachthuis. Eindhoven 1938. 132 pp.Foto’s, plattegronden. tabellen. Boekverschenen bij het 10 jarig bestaan van “het Gemeentelijk Slachthuis te Eindhoven.

OP DEN BUIJS, MARTIN H.G., Stadgenoten. Groot Woensels Memoriaal. Deel 1 en 2. Eindhoven Boek, Eindhoven 272 en 320 pp. veel foto’s,

ELSKEN, ED VAN DER . Nat Lab. Philips NatuurkundigLaboratorium, Eindhoven1989. 72 pp.

EYCK, CHARLES Eindhoven gezien door CharlesEyck.Philips’ Gloeilampenfabriek, Eindhoven 1948. 8tekstpagina’s gedrukt in zwart en rood + 12 losse reproductiesvan Charles Eyck , waarvan één gekleurd(compleet);Genummerd exemplaar (nr. 261); aangebodendoor Philips Gloeilampenfabrieken, Eindhoven; inoriginele verpakking; omslagtekening van L.Godkewitsch;afmetingen 33x40 cm.

JEGERINGS, JAN. Oud Gestel tussen gender en Tongelreep.Een fotobeeld van Oud Gestel over de periode 1900 - 1950.Kempenpers, Hapert 1985. 216 pp.

JEGERINGS, JAN. Zó mooi was Eindhoven. Kempenpers, Hapert 1986. 188 pp. Een fotobeeld van Klein-Eindhoven over deperiode 1900 - 1940.

MERCX, J. Noord-Brabant’s Nijverheid in Beeld. Emrik & Binger, Haarlem 1918, 29 pagina's met tekst, 127 bladen met aan weerzijden fotographische afbeeldingen van fabrieken in Noord-Brabant

OUD- EN NIEUW EINDHOVEN. N.V.Philips Gloeilampenfabriek, Eindhoven 1960. doos met dubbelansichtlaarten. 55 x oud- en nieuw Eindhoven. Uitgave van de Afd. Personeelszaken van Philips.

Fotoboek Eindhoven aangeboden door het Gemeentebestuur van Eindhoven 14 augustes 1945. Gemeente Eindhoven, Eindhoven1945. Fotoalbum bij Van der Heijden’sBoekbinderij Eindhoven gemaakt, met 12 foto’s in zwart/wit van Eindhoven. Linnen band.