Eindhoven filmstad?

Speelfilms die opgenomen zijn in Eindhoven

In 1933 was er al een Philips Studio Philiwood" De laaste jaren is Eindhoven steeds meer de lokatie waar een film wordt opgenomen

Filmhistorie in Eindhoven 1897-1985

Boek onder redactie van Rob Smit met de titel "Filmhistorie in Eindhoven 1897-1985". Uitgegeven t.g.v. het feit dat 65 jaar geleden, in 1920 het oudste filmpje van Eindhoven werd gemaakt. Boek gaat vooral over filmvoorstellingen in de stad. Voor 10 cent kon men in Eindhoven film kijken met een "Kinetoscope" tijdens de Pinsterdagen in 1896 ( De Peel- en Kempenbode 27-05-1896) Druk was het nog niet, volgens het krantenverslag.

Film over oorlog Eindhoven in de maak 

'Oyster 1942' is een nieuw Nederlands oorlogsdrama waarbij de grens tussen goed en kwaad niet zwart-wit maar grijs is.
In 2019 herdenkt de provincie Noord-Brabant 75 jaar bevrijding en einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 geldt dit voor heel Nederland. De film zoekt nog naar fondsen onder subsidieverstrekkers, sponsoren en (particuliere) investeerders.

De film zal waarschijnlijk niet verschijnt... al sinds 2019 niets meer van gehoord van vorderingen. Op YouTube staat nog wel een mooi demo filmpje

 “Oyster 1942” 

In de film volgen we een Eindhovens gezin dat ook figuurlijk door het bombardement uiteen gereten wordt. Morele dilemma’s en spannende intriges vormen zich tegen de achtergrond van wat de RAF bestempelde als een ‘succesvolle’ actie…

Redbad

Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven was een van de locaties van het historisch epos over de kerstening, de sagen en oude legenden van REDBAD. De film is op
28-06-2018 in première  gegaan in de Nederlandse bioscopen. De film leverde niet het succes op dat verwacht was en de bezoekers aantallen vielen tegen. Met een budget van 8 miljoen is Redbad ruim vier keer duurder dan de gemiddelde Nederlandse speelfilm. De film gaat het de komende jaren goed doen op de sites voor online kijken, zoals Netflex, Videoland of Pathé-thuis.
De Jong in AD: ,,Een film als Redbad gaat zeker twintig jaar mee op allerlei platforms, zoals video on demand en televisiezenders.
De film gaat over de Friese koning Radboud en speelt zich af in 754 na Christus. 
De Eindhovense regisseur Roel Reiné maakt samen met producent Klaas de Jong, beiden bekend van de film Michiel de Ruyter, deze historische film. 

In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloede vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis? Dat is het verhaal van Redbad. De gewelddadige geloofsstrijd die in die periode plaatsvond, speelt een
prominente rol in de film.

ROEL REINÉ : REGISSEUR

Roel Reiné (Eindhoven, 1969) is de regisseur én Director of Photography van MICHIEL DE RUYTER. Na enkele speelfilms in Nederland waaronder de met een Gouden Kalf voor Beste Regie bekroonde actiefilm The Delivery verhuist hij in 2005 naar Los Angeles. In de laatste acht jaar heeft hij voor de grote studio’s veertien Amerikaanse speelfilms geregisseerd met veel internationale sterren. Zijn meest recente titels als regisseur zijn Man With the Iron Fists 2 (met RZA), Seal Team Eight (met Tom Sizemore), Dead in Tombstone (met Mickey Rourke), Scorpion King: Battle for Redemption (met Ron Perlman en Billy Zane) en de twee Death Race-sequels (met Sean Bean en Ving Rhames).  Zijn unieke manier van regisseren om met een camera in de hand mee te bewegen met zijn acteurs wordt in Amerika geroemd. Deze aanpak had ook een inspirerende en aanstekelijke uitwerking op de Nederlandse acteurs. 
[tekst: www.redbaddefilm.nl/crew]

ACTEURS HISTORISCH FILMEPOS REDBAD BEKENDGEMAAKT

Op 4 september 2017 zijn de acteurs bekendgemaakt die rollen zullen vertolken in Roel Reine’s historisch filmepos REDBAD 754 na Christus. De presentatie vond plaats in preHistorisch Dorp in Eindhoven. Vorige week werd bekend dat acteur Gijs Naber de hoofdrol in Redbad speelt en acteur Huub Stapel de rol van Koning Aldigisl, de vader van Redbad gaat vertolken. Regisseur Roel Reiné introduceerde de volgende acteurs aan de aanwezige pers: Loes Haverkort (Frea), Martijn Fischer (Gebbe), Teun Kuilboer (Jurre), Lisa Smit (Fenne), Derek de Lint (Eibert), Britte Lagcher (Sinde), Egbert-Jan Weber (Bonifatius), Aus Greidanus (Odulf), Daphne Wellens (Trude), de Belgische Tibo Vandenborre (Charles Martel) en uiteraard hoofdrolspeler Gijs Naber (Redbad).

Eindhoven is de ideale filmlocatie 

In Eindhoven is de ideale filmlocatie voor Dorestad gevonden in preHistorisch Dorp. Dorestad was in de vroege middeleeuwen een bloeiend handelscentrum en één van de belangrijkste handelsplaatsen in Europa. Het Eindhoven museum doet met preHistorisch Dorp oude tijden herleven. Voor meer informatie klik hier

De setting van het in Luxemburg gelegen Château de Bouillon geeft de tijdsgeest goed weer. Het kasteel van Bouillon is één van de oudste feodale overblijfselen van België. De rotskam waarop het chateau is gevestigd wordt al sinds de Gallische tijd als vestigingsplaats gebruikt. Het huidige kasteel heeft door de eeuwen heen vele eigenaren gehad en er zijn veel conflicten beslecht.

Acteur Gijs Nabe en Huub Stapel in de film Redbad
Acteur Gijs Naber heeft de felbegeerde rol van REDBAD weten te bemachtigen. De afgelopen maanden is Gijs in training gegaan om zich te bekwamen in verschillende traditionele gevechtstechnieken. Ook acteur Huub Stapel heeft een rol bemachtigd in de film REDBAD. Hij zal de rol van Koning Aldigisl, de vader van Redbad gaan vertolken. 

Of ik gek ben

Het verhaal is gebaseerd op het boek van de schrijver Michael Stroink uit Oss. "Ik heb tijdens mijn studietijd in een tbs-kliniek gewerkt en toen dacht ik al dat ik die ervaring 

Omroep Brabant

'Heftige film, maar zeker een aanrader'.

Volkskrant 2 juni 2016

Maar Of ik gek ben gaat pas echt werken als het een thriller wordt. Schuilt er niet in ieder mens een beest? Zit Benjamin echt onschuldig vast, of speelt zijn geheugen spelletjes met hem? Lammers onthult het beetje bij beetje. Dat doet hij via flashbacks die net zo goed herinneringen aan een episch feest zouden kunnen zijn. Flarden zijn het, waarin de informatie over die noodlottige nacht slim is gedoseerd. Het is net alsof Benjamin bang is om alles in een keer onder ogen te zien. Van drugs, gekte, seks, kunst of een delirium: in Of ik gek ben loopt het uiteindelijk op een slimme manier in elkaar over.

cinemagazine.nl 

Of ik gek ben’ is een bombastisch allegaartje van genres, dat desondanks toch als een eenheid aanvoelt. Gigantisch uitvergrote personages die zo over de top zijn dat het weer leuk wordt

NRC 1 juni 2016

Zo is er wel meer aan te merken, maar door zijn meeslepende energie, prettige eigenzinnigheid en dynamische schets van een door narcisme gedreven kunstenaarswereld is het toch een bovengemiddeld debuut. Of ik gek ben is een gelukkig samenkomen van veel talent: van Kytemans geïmproviseerde muziek en sterk bezette bijrollen tot de cameravoering. Waarbij vooral de uitbundige, psychedelische vormgeving van Benjamins flashbacks naar zijn misdaad ervoor zorgt dat er,

Of ik gek ben

De film 'Of ik gek ben', het deels in Eindhoven gedraaide regiedebuut van Frank Lammers.
De succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin (Mike Weerts) is compleet de weg kwijt als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij herinnert zich niets van een gewelddadig vergrijp waarvoor hij is veroordeeld. Het leven in de kliniek is absurd en meedogenloos, maar langzaam krijgt Benjamin weer grip op zichzelf en beseft hij wat voor oppervlakkige narcist hij was voordat hij in de kliniek belandde. Eenmaal vrij, doet het weerzien met zijn oude vrienden de grond onder hem opnieuw wegzinken en zet hij een groot vraagteken bij wat nu eigenlijk de waarheid is.
Filmuit 2016. 
Hoofdrolspeler Mike Weerts uit Overloon speelt in de film vol overtuiging een jonge, succesvolle kunstenaar die onder invloed van drank en drugs een zedendelict pleegt en in een tbs-kliniek belandt. Het verhaal is gebaseerd op het boek [ 2012 ] van de schrijver Michael Stroink uit Oss. "Ik heb tijdens mijn studietijd in een tbs-kliniek gewerkt en toen dacht ik al dat ik die ervaring ooit zou gaan verwerken in een boek." 

De Helleveeg

De Nederlands speelfilm 'De Helleveeg', uit 2016 is gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th van der Heijden en speelt zich af in de Eindhovense wijk Tivoli. De wijk behoorde destijds nog toe aan Geldrop. De film speelt zich af in en om het ouderlijk huis van de Geldropse schrijver. 

Genomineerd voor beste film 2016, niet geworden. Wel een goude kalf voor "Beste Actrice": Hannah Hoekstra en "Beste Vrouwelijke Bijrol": Anneke Blok
Twee Gouden Kalveren voor De Helleveeg

Metro 22 maart 2016 

De bioscoopganger wordt 117 minuten ondergedompeld in de sfeer van de jaren vijftig, zestig en plukjes zeventig en tachtig.

filmvandaag.nl recensie

De Helleveeg is een ijzersterk drama over de band van een familie. Hannah Hoekstra zet een overtuigend personage neer, zowel de Tiny in haar jonge jaren als een bejaarde Tiny. Als kijker begrijp je alle haat van het hoofdpersonage niet altijd, maar leef je toch met haar mee. Ook de rest van de cast laat sterk acteerwerk zien, wat De Helleveeg een aangrijpend drama maakt.

Het Parool 23 maart 2016

De verfilmig van de roman van A.F.Th van der Heijden geeft een mooi beeld weer van het leven in Noord-Brabant in de jaren vijftig, maar het plot wordt te veel uitgelegd

filmtotaal.nl recensie 

De verouderingsmake-up en Brabantse nepaccentjes gaan vooral bij de mannelijke acteurs tegenstaan, de uitleggerige finale had wel wat subtieler gemogen en Van Duren lijkt soms te gemakkelijk de thematiek te bagatelliseren. Toch toont zich hier een zeer vakkundig filmmaker die na De Bende van Oss een treffend tijdsbeeld weet te treffen met uitstekende acteursregie.

De verfilming van het boek van A.F. Th. van der Heijden is een op en top Brabantse gebeurtenis. De schrijver komt uit Geldrop, regisseur André van Duren uit Reek, de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs leverde de titelsong en een deel van de acteurs heeft zijn wortels in Brabant. Zo wordt de rol van de jonge Albert Egberts gespeeld door Joep van Leuken uit Schaijk en Raf Scholten uit Tilburg.

De best bezochte film van het afgelopen jaar was De Helleveeg, die deels in Eindhoven werd opgenomen. Dit bitterzoete familiedrama naar het boek van A.F.Th. van der Heijden trok in Natlab 5316 bezoekers. Hannah Hoekstra won voor haar rol het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol op het Nederlands Film Festival. 

Doodslag 

De speelfilm Doodslag uit 2011 vertelt het verhaal van ambulancebroeder Max [Theo Maassen], die in zijn werk wordt belemmerd door hufterig gedrag. Hij slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier, op een dag letterlijk van zich af. Met grote onbedoelde gevolgen. 
De thriller met Eindhovenaar Theo Maassen en Gijs Scholten van Aschat is in Eindhoven opgenomen.
Eindhoven heeft volgens regisseur Pieter Kuijpers een enorme verscheidenheid aan architectuur en locaties, die deze film visueel en filmisch een enorme meerwaarde hebben gegeven. 

Het Parool 11-1-2012

De scènes waarin hoofdpersoon Max (Theo Maassen) zich beweegt door een door boefjes bevolkt Eindhoven, refereert aan Taxi driver, evenals zijn geïdealiseerde liefde voor een onbereikbare vrouw: de meer dan perfecte verpleegster Maryam Hassouni.

cinemagazine.nl

‘Doe toch eens een keer normaal man’, gevolgd door een ‘Nee, jij moet normaal doen.’ Je zult deze dialoog tijdens het kijken van de film ‘Doodslag’ meerdere keren voorbij horen komen. Maar wat is tegenwoordig nog ‘normaal doen’? Deze vraag zul je jezelf vaak stellen tijdens deze film. Met ‘Doodslag’ wordt dan ook een groot aantal maatschappelijke dilemma’s aan de orde gesteld.

Volkskrant 12 -1- 2012

De lieve man die onder zijn ruige uiterlijk verborgen zit, komt steeds meer onder druk te staan. Met die onvoorspelbaarheid zet Maassen de hele film onder een constante hoogspanning.

De filmkrant januari 2012
Wat Doodslag vooral duidelijk maakt is hoe drama's als Koninginnedag in Apeldoorn kunnen ontstaan. Niemand ziet het ooit aankomen, maar ze zijn simpelweg de gewelddadige conclusie van een lange reeks incidenten. Pieter Kuijpers heeft er ook geen oplossing voor, maar hij laat in elk geval zien dat we allemaal onderdeel van het probleem zijn.
Ambulancebroeder Max (Theo Maassen) zit al twintig jaar in het vak. Wanneer hij en zijn nieuwe collega Amira (Hassouni) op een dag worden opgeroepen voor een spoedgeval, wordt hun ambulance geblokkeerd door een groep Nederlands-Marokkaanse jongeren die niet willen wijken. Max stapt uit de wagen en slaat uiteindelijk een van hen neer, hiertoe mede bewogen door uitlatingen die de bekende cabaretier Felix (Scholten van Aschat) deed op de televisie. 

De neergeslagen jongen overleeft de klap niet. Na zijn celstraf poogt Max zijn leven te hervatten, maar zijn voormalige collega's zijn terughoudend in hun contacten met Max.

 Bovendien zijn de vrienden van de overleden jongen Max niet vergeten. Uiteindelijk neemt Max een dramatisch besluit.

Gijs Scholten van Aschat Theo Maassen Maryam Hassouni Najib Amhali Martijn Koning Eric van Sauers Jeffrey Hamilton, Regisseur Pieter Kuijpers,  Producenten Pieter Kuijpers Sander van Meurs Iris Otten, Schrijver Marcel Lenssen.

Band of Brothers

Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het Adelaarsnest van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. Band of Brothers is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose. In deel vier is de bevrijding van Eindhoven te zien.

Eindhoven is in de film nagebootst, de Sint-Catharinakerk is op de achtergrond ingemonteerd en Hotel Marktzicht is er nooit geweest in Eindhoven. 

duurste tv-serie ooit

Nog voor je een seconde van zijn serie 'Band of Brothers' hebt gezien, blinkt die al uit in superlatieven. De reeks kostte 120 miljoen dollar en is daarmee de duurste tv-serie ooit. In de tien delen komen 500 sprekende rollen voor, nog eens 10 000 figuranten draafden langs, en op een topdag werkten achter de schermen een mannetje of duizend, inclusief acht regisseurs. De hoeveelheid rekwisieten, legeruniformen, kleding uit de jaren veertig en schiettuig loopt in de duizenden, om van het massale gebruik van vuurwerk en special effects maar te zwijgen.

Kosten noch moeite

Kosten noch moeite zijn gespaard, tanks uit de tweede Wereldoorlog werden speciaal voor de serie gereconstrueerd. Voor een waarheidsgetrouw beeld van het Ardennen Offensief werd in een hangar het Bois Jacques in Bastogne nagebouwd, met echte bomen en een vijf voet diepe laag aarde op de grond. Om sneeuw te maken werden tonnen papier versleten. Gerecycled papier, dat wel.

sensatie

Het moet gezegd: 'Band of Brothers' is een sensatie om naar te kijken. Trouw 19 januari 2002.

Grootse en meeslepende films maken? Laat dat maar aan Steven Spielberg over, óók op televisie.


---

Combat

Nederlandse dramaserie die is uitgezonden in april 1998 door Veronica. De serie telt 13 afleveringen en gaat over het leven in het Nederlandse leger. Serie is herhaald in 1999. 
Serie is volledig op YouTube te bekijken 

In Combat draait het om de militairen van de Constant Bouquet Kazerne. De Constant Rebeque-kazerne in Eindhoven was de thuisbasis voor deze serie. Hiernaast zijn ook andere Eindhovense lokaties gebruikt, zoals de Sperwerlaan 5.

De mannen en vrouwen in het leger maken zich klaar voor hun uitzending naar Bosnië, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

beste "korte" serie 

Dizer op FOK forum: Wat mij betreft de beste "korte" serie uit de Nederlandse geschiedenis....
Wup op Fok Forum: Leuke serie met een aantal prachtige gastrollen. Hij of zij vond de hoofdrolspeler niet overtuigen..

Loïs Lane

De titelsong Combat is door Loïs Lane ingezongen. Suzanne Klemann, zangeres van Loïs Lane speelt een gastrol in aflevering 4 als Elsbeth Kerstens

 "The making of"

Special over de totstandkoming van de serie "Combat", een pas uitgezonden, groots opgezette dramaproductie, waarin een beeld werd geschetst van het leven in de Koninklijke Landmacht.


Onderstaande scene speelt zich af op de Sperwerlaan 5 Eindhoven.
Met dank aan Rob de Nijs (oud bewoner Sperwerlaan 5 )

TV-serie Combat

"Combat" is een nieuwe tv-serie (1998) van Veronica die zich afspeelt bij de Nederlandse krijgsmacht. Van de muziek die tijdens spannende momenten voorbijkomt is deze gelijknamige compilatie gemaakt. Naast oude hits als "Saturday night" van Herman Brood, "Love rears it's ugly head" van Living Colour en "Wind of change" van de Scorpions is ook meer recent materiaal te horen van Natalie Imbruglia ("Torn"), Anouk ("Nobody's wife") en Cornershop ("Brimful of Asha"). Loïs Lane schreef de titelsong.  Uitgebracht: april 1998.
Muziek is 30sec. te horen bij muziekweb
Barcode: 8 712195 71272
Rights Society: GEMA / STEMRA
Matrix / Runout: SENTINEL 80402 * DINO ENCD 7120 *1
Endemol Entertainment

Combat CD

1 Natalie Imbruglia Torn 4:04
2 Anouk Nobody's Wife 3:25
3 Loïs Lane Combat 3:32
4 Cornershop Brimful Of Asha 4:03
5 Reef Place Your Hands 3:36
6 Meredith Brooks Bitch 4:10
7 Roachford Only To Be With You 4:15
8 Live I Alone 3:50
9 Garbage Stupid Girl 4:18
10 Living Colour Love Rears Up It's Ugly Head 4:18
11 Nilsson Elastic Baby 3:58
12 K's Choice Not An Addict 4:47
13 Portishead Glory Box 5:02
14 Golden Earring Burning Stuntman 4:01
15 Scorpions Wind Of Change 5:10
16 Herman Brood Saturday Night 3:39
17 Robby Valentine Surrender 3:34

Lois Lane - Combat (Official Video)

Loïs Lane bestaat uit de zussen Monique en Suzanne Klemann.
Loïs Lane schreef de titelsong voor een nieuwe tv-serie  "Combat" in 1998. De Veronica TV serie in 13 delen speelt zich af over Nederlandse militairen die zich klaar maken voor hun uitzending naar Bosnië,
Suzanne Klemann, zangeres van Loïs Lane speelt een gastrol in aflevering 4 als Elsbeth Kerstens.

Wat zien ik.....

In 1971 verfilmde regisseur Paul Verhoeven dit populaire boek. Een deel van de film is speelt zich af Eindhoven. De film is volledig te zien op Youtube.

Wat zien ik... is meer dan 2, 3 miljoen keer bekeken en staat hiermee in de top vijf van meest bekeken Nederlandstalige film's.
Zijn film Turksfruit staat op de eerste plaats, Wat zien ik.... staat: vierde
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_succesvolste_Nederlandse_films

NRC filmrecensent

Mijn soort lol is de film
niet, maar als de eerste reacties
niet bedriegen wordt ,,Wat zien
ik" een hit in Nederland.

Paul verhoeven
in de NRC 9-9-1971

Gevoelsmatig voel ik
me verbonden met bepaalde
scènes; dat is dan een kwestie
van timing; dat is mijn
schuld; dat zit niet in de
montage maar al in de opna-
men. Toen ik het af had vond
ik het ook niet helemaal men-
selijk genoeg, maar nu merk
ik dat de mensen het ontroe-
vinden. Het is natuurlijk
een publiekfilm, geen kunst-
film. Het boek kun je ook
geen kunst noemen, maar er
komt wel iets uit over."

16 bioscopen

Dat een film in première gaat in
zestien Nederlandse bio-
scopen tegelijk is heel uit-
zonderlijk. Er blijkt in elk ge-
val uit dat het bedrijf er een
uitzonderlijke kassamag-
neet in ziet.

Telegraaf filmrecensent 

De telegraaf schreef op 9-9-1971 was niet gecharmeerd werden door deze mollige bekentenlslectuur en om dezelfde reden is zo'n verfilming dan ook niet aan me besteed. Trouwens, wat heet film? Het is eerder een commercieel en handig in beeld gebracht soort variété....

Eindhovense Philips Studio's ofwel "Philiwood studios"

De film Willem van Oranje is o.a. in Eindhoven opgenomen

Eindhoven als filmstad

Het werk is begonnen Na lange voorbereidingen is thans te "Eindhoven met het practische filmwerk in zoverre een begin gemaakt, dat de generale repetitie der filmsterren en andere medewerkenden op het program zün geplaatst.
Door de filmsterren is een woning in de Poorterslaan als hulsvesting betrokken. Deze actrices zijn vóór enkele dagen in Eindhoven aangekomen. Voorts zijn groote groepen personen als figuranten geëngageerd, waarvoor de dienst der arbeidsbeurs bemiddelend is opgetreden. Niet alleen in de stad Eindhoven zelve, maar ook in wijde omgeving is, wat niet te verwonderen valt, het aangevangen filmexperiment „the topic of the day". Eindhoven als Nederlandsche filmstad gaat over veler lippen. Het eerste filmwerk, dat door de Philips Studio Philiwood" (deze naam is een naam is een duidelijk variant  op „Hollywood") zal worden vervaardigd, heet „Willem de Zwijger." [uiteindelijke titel Willem van Oranje]
Naar wij vernemen, treden in deze film, naast de hoofdfiguren, sterke contingenten soldaten op, hiervoor zijn in dienst genomen werklozen,  die als figuranten fungeren.
 Bron: Dagblad De Tijd 09-07-1933

Philiwood

Tussen 1929 en 1940 stonden aan de Oirschotsedijk, achter de Bezuidenhoutseweg, de filmstudio's van Philips, Philiwood genoemd. Tot dan toe kende men alleen de stomme film, waar pianisten achtergrondmuziek bij maakten, maar doorbraak van gesproken film werd steeds meer een feit. Omdat Philips brood zag in ontwerp en verkoop van filmprojectoren met toebehoren, ging de N.V. met filmmagnaat Loet Barnstijn in zee. Een combinatie van projector-grammofoon werd ontwikkeld en werd Loetaphoon genoemd. Dit apparaat had gebreken, maar Europa kende geen beter en Philips kon er leuk aan verdienen.

De bekende Joris Ivens maakte daar o.a. een film van 'Philips Radio'. Die zowel het harde bestaan van de arbeider verbeelde, als wel een beeld gaf van een imposant bedrijf. Joris Ivens had in 1936 de aankomende oorlogskruitdampen al geroken en was naar Amerika vertrokken.

De Hongaar George Pal, die in Philiwood studio's werkte aan zeer professionele poppenfilms vluchtte in 1939 eveneens naar Amerika. In Hollywood ontving hij twee jaar later een Oscar voor zijn animatiefilms. Het vertrek van deze grootheden, de naderende oorlog en vooral de geflopte film over Willem van Oranje, werden uiteindelijk de ondergang van Philiwood.

Foto van 26 juni 1933.
bron: Stadgenoten - Groot Woensels memoriaal - deel 2' door Martin Op den Buijs.

Adv. Film: figuranten
Eindhovensch dagblad 06-07-1933

Eindhovensch dagblad
02-02-1934

De film Willem van Oranje beleefde in 1934 zijn première. Het werd de eerste echte geluidsfilm genoemd. De film is ongeveer gelijk met De Jantjes afgerond. Er werd echter besloten om Willem van Oranje, vanwege het onderwerp, de eer te gunnen.
De film werd in Eindhovense Philips Studio's ofwel "Philiwood studios" opgenomen.

Willem van Oranje

De film Willem van Oranje beleefde in 1934 zijn première. Het werd de eerste echte geluidsfilm genoemd. De film is ongeveer gelijk met De Jantjes afgerond. Er werd echter besloten om Willem van Oranje, vanwege het onderwerp, de eer te gunnen. 
De film werd in Eindhovense Philipsstudio "Philiwood studios" opgenomen.

een flop

In vergelijking met De Jantjes uit hetzelfde jaar was de film een flop.

Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië
26-06-1934

Mist deze gelegenheid niet om de waarlijk groote daden van den „vader des
vaderlands" te zien op de film !!!
(ook toegankelijk voor kinderen)

Philips Ontmoetings Centrum

Willem van Oranje is op woensdag 4 april 1984 weer vertoond in aanwezigheid van alle nog levende medewerkers in het Philips Ontmoetings Centrum te Eindhoven.

Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië
26-06-1934

ongeacht welke richting gij toegedaan
zijt.... gij allen eert oranje
daarom heeft het „city theater"
de eerste vaderlandsche film
„willem van oranje"
vanaf donderdag 28 juni 1934
op het programma gezet!!!!!!


Bovenstaande documentaire bevat beelden uit de film Willem van Oranje 1934

Willem van Oranje, ook bekend onder de titel Willem de Zwijger, is een Nederlandse film uit 1934. Aanleiding voor de film was de 400e geboortedag van Willem van Oranje in 1933.

Historische film over het leven van Willem van Oranje. De film geldt als de eerste ‘officiële’ Nederlandse geluidsspeelfilm.

 Op 4 januari 1934 ging de speelfilm in première in aanwezigheid van Prins Hendrik en minister-president Colijn. De film was een eerbetoon aan Willem van Oranje, een nationaal-historisch document waarin de betekenis van de prins voor de Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog centraal stond. Het levensverhaal van Willem van Oranje wordt verteld in een aantal korte episoden, vanaf 1544, het jaar waarin hij plotseling het prinsdom Oranje erft, tot en met de moord op hem door Balthasar Gerards in 1584.

Hoewel de populaire Jordaanmusical De Jantjes net iets eerder was voltooid, kreeg het prestigieuze Willem van Oranje – de duurste film uit die tijd [ 40.000 gulden] – de eer als eerste Nederlandse geluidsfilm de geschiedenis in te gaan.

Het was ook het speelfilmdebuut van regisseur Jan Teunissen **, die later een foute rol in de Tweede Wereldoorlog gaat spelen. Teven is het de enige in de Eindhovense Philips-studio’s ‘Philiwood’ tot stand gekomen film.
Sterren van het Nederlandse toneel vertolkten de hoofdrollen en Eindhovense werklozen traden op als Spanjaarden en Geuzen.

In vergelijking met De Jantjes uit hetzelfde jaar was de film een flop.

De TROS zond Willem van Oranje op 24 april 1980 uit met het oog op de kroning van prinses Beatrix. 
Willem van Oranje is op woensdag 4 april 1984 weer vertoond in aanwezigheid van alle nog levende medewerkers in het Philips Ontmoetings Centrum te Eindhoven. 
In 1984 is een tiendelige tv-serie (AVRO/BRT/Veronica) gemaakt over Willem van Oranje met Jeroen Krabbé in de hoofdrol.
Bron: http://nfdb.filmtotaal.nl/nederlandse_film.php?id=176


**Jan Teunissen, regisseur van Willem van Oranje werd op 27 augustus 1940 werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) van ir. A.A. Mussert. Al snel werd hij hoofd van de Filmdienst van de NSB. Zijn ster rees snel en het duurde niet lang of hij was de machtigste man in de Nederlandse filmwereld gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zo werd hij op 12 juni 1941 begunstigend lid van de Nederlandsche SS. Een half jaar later, op 22 januari 1942 werd hij door prof. dr. T. Goedewaagen, president van de Nederlandsche Kultuurkamer, benoemd tot leider van het Filmgilde. Nadat hij ook nog voorzitter van de Rijksfilmkeuring was geworden werd hij de personificatie van het collaborerend deel van de Nederlandse filmindustrie. Zijn bijnaam in die jaren was de 'filmtsaar'.
Na de geallieerde overwinning werd hij van 5 november 1945 tot 10 mei 1948 gedetineerd. Opvolgend werd het hem tien jaar lang verboden in de Nederlandse filmindustrie werkzaam te zijn