St. Joriscollege / St. Jorislyceum
1965

Brief uit 1965 aan Bea Koops op proefwerkpapier van het Sint Joris College. Het geeft een mooi tijdsbeeld van het jaar 1965...Strijd voor lang haar, dragen van een ribbroek en later een spijkerbroek en popmuziek.

De directie van het Joris College was in die jaren nog niet aan vernieuwing toe. De schoolregels van de oerconservatieve Knuvelder waren de wet. Wie zich wilt verdiepen in Knuvelders verleden moet het boek ", Katholieken en fascisme in Nederland. 1920-1940 van L.M.H. Joosten maar eens lezen, je haren moeten laten knippen is dan nog maar een milde straf. Maar ook de website van instituut sociale geschiedenis  laten de vooroorlogse visie van Knuvelder zien: "Dit alles in aanmerking genomen kan het niet verbazen, dat Knuvelder Mussolini en Hitler bewonderde, die met harde hand orde op zaken hadden gesteld. Wel keerde hij zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog fel tegen de laatste, maar na mei 1940 gaf hij nog enkele malen blijk van een naÔeve hoop dat onder de vleugels van de Duitse adelaar enkele van zijn oude politieke idealen alsnog zouden worden verwezenlijkt..".   Maar ook in het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op de website van de universiteit van Leiden schrijft men over Knuvelder "...Knuvelders politieke ideeŽn zijn niet misdadig; ze zijn veeleer gevaarlijk en in buitensporige mate naÔef, omdat Knuvelder ieder contact met de maatschappelijke realiteit lijkt te ontberen. Pas ver in de oorlog vallen hem de laatste schellen van de ogen..." 
 
De meeste Nederlanders zullen Knuvelder herinneren van zijn, op het Joris verplichte, boek "Schets van de geschiedenis der Nederlandse letterkunde
""Tot diep in de jaren zeventig werd de Schets jaarlijks bij duizenden verkocht. In 1965, om maar eens een jaar te noemen, verlaten zevenduizend exemplaren het magazijn." (bron: jaarboek)
Maar deze "(voor)oorlogse" achtergrond van Knuvelder kenden we nog niet, het was voor ons een conservatief die vergeefs tegen de tijdsgeest van die jaren streed.


1965-1966
In de periode 1965 -'66 mocht men geen lang haar hebben, geen spijker- of ribbroek op het Joris college. Meisjes moesten in rok lopen. SuŤde schoenen, toen ook "bordeelsluipers" genoemd, waren verboden. De klassen 1-2-3 waren verplicht rondlopen in de pauze rondom de bomen. Ik (Jan de Waal)  ben zelfs op een dag drie maal naar de kapper gestuurd omdat mijn haar te lang was. De onderdirecteur Michels volgende de schoolregels precies.
 

Het in de schoolregels (1965-66) stond onder kopje kleding (1965-66) dat leerlingen met "..door kleding en/of haardracht gelijkstellen met minder gewenste elementen uit de maatschappij of uit de OERTIJD of voorzover het jongens betreft, zich gelijkstellen met meisjes."


De school was te klein toen op een dag op de schoorsteen "Knuvelder nv (of bv) gekalkt was. Het waren harde tijden voor opgroeiende de jongeren die iets anders wilde dan Knuvelders wet.
Een in die tijd populaire beatgroep "the Phantoms" waren oud leerlingen van het Joris. Klik hier voor meer informatie over de "the Phantoms"


Maar ook AdrieŽn van der Heijden liep in de zestiger jaren op het Joris rond, later beschrijft hij als A.F.TH. van der Heijden in "de Sandwich" zijn belevenissen op het Joriscollege. In zijn verhaal zijn flarden over het Joris te vinden. De wereld van zijn boek loopt voor een deel door mijn belevenissen en vriendenkring..[klik hier]

Hieronder de letterlijke tekst van mijn brief, op proefwerkpapier van "sint Joris College"  aan Bea Koops in 1965

Ha lekker bobbegrietje 

"Ik moest eigenlijk werken aan me Frans maar ik dacht ik zal Bea Koops maar eens schrijven, want ik had niet veel zin in dit pokkewerk. Ik moet dit van mijn pa doen want mijn rapport was zo "akelig goed", ik had een 2 voor Frans, voor Nederlands, Duits en natuurkunde had ik een 5. En ook werd mijn aangeraden dat ik maar van school moest.


Kladbrief uit 1965 aan Bea Koops op proefwerk papier van het S.J.C.


Bea Koops 1965

Maar ik had daar niet veel zin in dan moest ik naar een MULO en daar zijn geen meisjes op school. En trouwens had ik bijna er toch al afgelegen omdat ik te lang haar had en verkeerde broeken droeg ruitjes en van die dikke ribbeltjes en wit geschuurde spijkerbroek met bloempjes tussen de pijpen) Is dat bij jullie in de mode, bloempjes broeken? Hier in Eindhoven kan je ze nog niet krijgen maar wel lopen er een heel stel er mee in de stad. Bob man.

Eindhovensdagblad 7 mei 1965

Lees verder in het Eindhovensdagblad

En bij in de stad is het tegenwoordig altijd vechten tussen de smeris en de nozems en "artistiekelingen" Gek he maar als het tegen de politie gaat dan vechten de nozems en de "artistiekelingen" samen. Ik met een hele boel lui staan meestal bij V&D voor te kletsen (in de stad) En meestal komt dan de politie om iedereen weg te zetten en als je niet vlug bent dan lig je op het politiebureau.
En als je met een stel jongelui bent dan mag je niet eens V&D binnen en dat wordt knokken natuurlijk. O ja mick is pas geleden door een stel nozems afgetuigd en hij is ook naar de kapper geweest  kaal!   kaal! verschrikkelijk...het is net een ouwe opa die  zich heel kaal laat scheren, trouwens ik ga niet veel met micky meer om.
Een paar weken geleden ben ik naar de The Phantoms geweest, je moet wel 18 zijn maar ik was met een meisje  geweest en zij was een van de zusters van de leider van de Phantoms, ze zijn akelig goed. Ze zijn toch maar hoog in de top 40 van Veronica gekomen met I'll go crazy hun nieuwste. Tormented is ook hartstikke machtig man en de achterkant is "A well respected man" stukken beter dan van de Kinks  al is die van de Kinks ook hartstikke goed. 


Meer over The Phantoms

Till the end of the day (Kinks) vind ik ook akelig goed en de nieuwe "EP" van de Stones met de singles "Not the songs, she said yeah enz en die plaat van de Stones die in America is uitgebracht "My  Generation" Day tripper We can work it out, Wasted words, to whom it concerns, Chris Andrews Please go, I'll cry rock williams and to (?) fighting vind ik ook mieters. O ja ik heb ďHetď gekocht om je kapot te lachen vooral de achterkant "alleen op het kerkhof".


"Het" : "Ik heb geen zin om op te staan" http://www.youtube.com/watch?v=xUQdSVBYR2A en  "alleen op het kerkhof". http://www.youtube.com/watch?v=2rKKcZbN_p0

Meer over http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Het of http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_(Nederlandse_popgroep)

Het is weer tijd
Om op te staan
Maar ik heb geen zin (hij heeft geen zin)
Om naar mijn baas te gaan

Met mijn blote voeten op het koude zeil (met zijn grote blote voeten op het koude zeil)
Ik heb geen zin
Om op te staan
(ik heb geen zin, om op te staan)

Was jij maar hier
Was jij maar hier
Want het is zo fijn
(het is zo fijn)
om hier met jou te zijn

met mijn voeten tegen je pyjama aan
(met zijn grote voeten tegen je pyjama aan)

Ik heb geen zin
Om op te staan
(Ik heb geen zin, om op te staan)


----------------------------------------≠--------------


ik blijf in bed
de hele dag
want ik heb geen zin
(hij heeft geen zin)
om er nou nog uit te gaan

met mijn blote handen naar mijn baas te gaan
(met zijn grote blote handen naar zijn baas te gaan)

Ik heb geen zin
Om op te staan
(Ik heb geen zin, om op te staan)
(Ik heb geen zin, om op te staan)
(Ik heb geen zin, om op te staan)