Bron foto: gemeentepolitieeindhoven.nl / Krantenartikel archief Jan de Waal 

Eindhovense ,,provo's" kansloos

(Van een onzer verslaggevers Eindhovensdagblad)

EINDHOVEN, 7 mei 1965. - Een tiental politieagenten, twee overvalwagens en Enkele snelle politiedafjes hebben gisteravond een dreigende „provo-rel" in het centrum van Eindhoven met een even plotselinge als vliegensvlugge actie de kop ingedrukt. Zestien Eindhovense nozems (in leeftijd van 14 tot 17 jaar) zijn opgepakt en vannacht nog, met een procesverbaal, door hun ouders op het politiebureau opgehaald.

Enkele honderden uit Eindhoven en omgeving afkomstige jongelieden, die evenals hun Amsterdamse voor­beelden met de laatste provo-mode waren getooid, begonnen gisteravond rond de Markt en bij de lege sokkel, waar kort geleden het brave Volderke nog stond, met het baldadig lastig vallen van het winkelende en terrassende publiek. De politie, die al enige dagen op haar hoede is. veegde de Markt rustig schoon en pakte twee te verhitte knapen mee naar bet bureau.


Gisteravond bleek dat de Eindhovense provo-lui nauwelijks geschrokken waren. Weer groepten ze samen rond de Markt op zoek naar een doelwit. Daar op de lege Voldersokkel weinig te "happenen" viel, besloten ze het elders te zoeken. Eentje riep ,het Philips-standbeeld" en even later rukte de troep op naar het 18-Septemberplein, springend over de rijweg, hangend in de jonge bomen en het op-artjasje sierend met gemeente-violen. Met trossen hingen ze even later aan het beeld van Anton Philips. Niet voor lang, want voordat iemand er erg in had, waren twee overvalwagens ter plaatse. Een tiental politieagenten ,omsingelde" het beeld en het station en voor de ogen van de onthutste reizigers voor bus en trein werden in een mum van tijd zestien man gepakt en in de wagens gesloten.

De andere oproerkraaiers verdwenen als ongelooflijke snelle hazen in alle gaten van de stad. Om kwart over tien was het weer rustig, tenminste "voor vanavond" zoals een van de zich ergerende voorbijgangers liet horen. Commentaar commissaris J.Odekerken: "wij zijn niet van plan om dergelijke grapjes hier toe te staan".

Saillante bijzonderheid: Bij de Eindhovense studenten waren gisteravond twee Amsterdamse provo-kop­stukken te gast, te weten PROVO ­lijsttrekker Bernard de Vries en Jaap Ham. Zij kwamen de studenten vertellen over de „idealen van de provo

extra informatie 

gemeentepolitie
eindhoven.nl

Bij louter toeval sprak ik [= site gemeentepolitieeinden.nl]  juli 2008 een van degenen die destijds als "provo" bij deze incidenten betrokken was.
Hij gaf aan dat "provo" een groot woord was voor wat men in Eindhoven deed en dat ze eigenlijk totaal niet wisten wat er in Amsterdam mee werd bedoeld. Men wilde als jongeren ook gewoon iets doen en wisten eigenlijk niet wat een "happening" was laat staan dat ze politiek bewust waren.

Roel van Duyn

Provo. De geschiedenis van de provotarische beweging 1965-1967

Tekst van dit boek  van Roel van Duyn is volledig online te lezen bij  http://www.dbnl.org/ of te downloaden als pdf