John Heijink

John Heijink  werkt al zijn grootste deel van zijn leven als vormgever op diverse terreinen:  naast strips maakt hij  onder meer schilderijen, tekeningen en illustraties.
In Eindhoven heeft hij de kunstacademie afgerond. In 1989 debuteerde hij in het stripblad “Striptuur” . Zijn visie op Eindhoven is goed te herkennen in de eerste delen van zijn scifi-strips ‘Kapitein Kreiss’. John is ook vaste illustrator voor tijdschrift en online site e52 waarvoor hij onder meer de wekelijkse strip "Rondje Eindhoven"  met Fred Met  en in het papieren tijdschrift e52  maakt hij prachtige schetsen van Eindhoven in 2066.

 John Heijink heeft in de eerste twee delen van zijn strip Kapitein Kreiss  het Eindhoven van 2242 als beeldmateriaal verwerkt. De Philipstoren is nog duidelijk herkenbaar alleen het Philips logo is veranderd in Tarmack. Ook De Blob uit 2010 is er nog.  De naam Blob kan referen aan de speelfilm ‘The Blob’ uit 1958, waarin een gigantisch amoebe-achtig ruimtewezen de hoofdrol speelt. Veel waarschijnlijke is: BLOB is de afkorting van ‘Binary Large OBject’, waarmee in de computerwereld een spaghetti-achtige brij van data wordt bedoeld. In de architectuur wordt met de Blob een vreemdsoortig gebouw aangeduid dat allerlei grillige vormen kan aannemen.

Kapitein Kreiss sigvath 6 

Deel 1 speelt in de toekomst van Eindhoven, cover staat ook de Philips lichttoren. John Heijink is  in Eindhoven geboren en woont nu weer in Eindhoven. Woonde  een aantal jaren in Spanje.
Auteur: John. Heijink, Uitgever: Arboris, 48 pagina's ISBN 9789034304605, 2012
In 2242 wordt de wereld geregeerd door banken en de multinationals Nexon en Newnuke. Het is een tijd waarin elk levend wezen, inclusief de door Nexon genetisch gemaakte mensen, een identificatiechip geïmplanteerd heeft gekregen. Controle van de bevolking vindt plaats door Cyclops, genetisch gemaakte wandelende reuzen die eveneens door het almachtige Nexon zijn gefabriceerd. Maar het rommelt in deze verre van perfecte wereld, splintergroeperingen nemen het hoe langer hoe vaker op tegen de alomtegenwoordige overheid. Kapitein Higgman, een macho met forse oogkleppen, transporteert met zijn ruimteschip radioactief afval. Op een dag krijgt hij een nieuwe copiloot toegewezen, een zekere luitenant Brandon. Al tijdens hun eerste opdracht samen probeert luitenant Brandon om Higgman ervan te overtuigen dat hij, geheel tegen zijn zin, zijn voedsel maar eens moet laten staan omdat het door de overheid is gemanipuleerd. En tot Higgmans grote verbazing beweert ze ook nog eens dat de wereld geregeerd wordt door cyberfascisten. Het blijkt dat Brandon lid is van een geheime afscheidingsbeweging die deze corrupte overheid ten val wil brengen en streeft naar een betere wereld voor iedereen. Ze probeert kapitein Higgman over te halen mee te vechten tegen de heersende orde...

2012

Kapitein Kreiss yakuza dentai

Yakuza Dentai  van John Heijink ; [tekstbew.: Hans van den Boom] Auteur: John Heijink (1968-).- Jaar:  cop. 2013, Uitgever:  Zelhem : Arboris,  Reeks: Kapitein Kreiss ; 2
Omvang: 46 p, Illustratie: gekleurde ill, Formaat: 31 cm
ISBN: 978-90-343-0475-9 (geb.), 978-90-343-0474-2 (pbk.)
genre: Science-Fiction (science fiction), 2013

Nadat ze ontsnapt zijn aan de Cyclops, de robots van de staat, hebben Kapitein Kreiss en het Lunafront een nieuwe basis gemaakt op de maan. Hun werkveld is de voormalige Japanse maanstad Tokai Hisakata. In en om deze stad leveren ze gezond voedsel af bij de daar aanwezige restaurants.

De staatsorganisatie Nexon, die heerst over de aarde, heeft ook op de maan een dikke vinger in de pap. Dat zorgt ervoor dat elke bezorgronde van het Lunafront is omgeven door geheimzinnigheid, want gezond voedsel is illegaal en moet dus naar de restaurants gesmokkeld worden.

Naast de immer gevaarlijke aanwezigheid van Nexon, zijn er op de maan nog meer gevaren, want ook de plaatselijke maffia zit het Lunafront danig dwars. Dat resulteert in de ontvoering van luitenant Brandon. Kapitein Kreiss zet alles op alles om haar vrij te krijgen en schuwt daarbij een beetje geweld niet…

2013

Kapitein Kreiss serie 

De Kapitein Kreiss bestaat op dit moment uit vijf delen en boek Pigs dat is een proloog van Kapitein Kreiss. In de eerste twee delen is Eindhoven in de toekomst van 2242  op een aantal tekeningen afgebeeld. Naast deze strip maakt John Heijink ook tekeningen over Eindhoven 2066 voor het tijdschrift e52.nl en verzorgt hij een wekelijke strip genaamd: "rondje Eindhoven". Meer op deze pagina over John Heijink.

In Kapitein Kreiss 5 bevinden we ons op Gaya, de kleinste planeet van het Eviac stelsel. Deze planeet is door een brede rivier in tweeën gedeeld. Na een bloederige burgeroorlog heeft de crimineel Oswald de ene helft van de planeet weten te bezetten, terwijl de andere helft van Gaya nog vrij is. De rivier dient nu als natuurlijke barrière tussen bezet en bevrijd gebied. Kapitein Kreiss en zijn team krijgen van hogerhand het verzoek dit moeilijke politieke probleem zo discreet mogelijk op te lossen…
In dit vijfde deel van de inmiddels zeer bekende Science fictionserie Kapitein Kreiss heeft John Heijink zichzelf overtroffen! Het tekenwerk ziet er weer fantastisch uit en de vele grote, drukke scenes blinken uit in gedetailleerdheid!

2012 - 2066

Marcel Haster, stripvlogger, bezoekt eind 2016 John Heijink https://johnheijink.nl/ , de maker van de cyber-punk-sci-fi strip Kapitein Kreiss. In  het eerste en tweede deel speelt  het toekomstige Eindhoven een belangrijke. De Strip Vlogger heeft bovenstaande filmpje gedeeld op YouTube.
In dit openhartige interview geeft John Heijink niet alleen een inkijkje in zijn werkruimte, maar ook vertelt hij hoe over zijn manier van tekenen en hoe hij te werk  is gegaan bij het maken van zijn nieuwste strip over Piet Heyn.  Hij vertelt over zijn schilderkunst, Blade Runner en uiteraard zijn liefde voor Eindhoven.
bron: http://www.destripvlogger.nl/interviews/interview-john-heijink  of http://www.destripvlogger.nl

De eerste pagina van  de avonturen  Kapitein Kreiss sigvath 6 (deel een)  waar het Philips Klokgebouw duidelijk zichtbaar is.

John Heijink - Regenboog

Acryl verf: 100 x 75 cm. Te bezichtigen in kunstcafé Oude Rechtbank Stratumseind, Eindhoven.  € 1000,-
http://www.eindhovenwinkel.nl/

Kunst

John Heijink - Kerncentrale uit de strip Kapitein Kreis

50 x 70 cm, zwaar papier, oplage 100. Gesigneerd en genummerd.  € 30.00  http://www.eindhovenwinkel.nl/

Kunst

John Heijink - Blob en Lichttoren

50 x 70 cm, zwaar papier, oplage 50. Gesigneerd en genummerd.  € 30.00 http://www.eindhovenwinkel.nl/

Kunst

Evoluon 1966 -2066, Strijp S en 040 bier. Onder: stripwinkel Eppo in Eindhoven

Eindhoven is dus Sector 7. Nadat Nexon en Newnuke de wereldeconomie en de macht in handen hebben gekregen is heel Europa verdeeld in sectoren en districten. Ik vond het wel leuk om op deze manier Eindhoven af te beelden zeker omdat het een industriestad is.
Deel 2 (Yakuza Dentai) speelt zich op de maan af, maar het vierde hoofdstuk speelt zich weer in Eindhoven af. Dat kun je zien aan de Catharina kerk, het Evoluon, en de kleine berg waar de stripwinkel Eppo zit. Het is een ode aan mijn stad: Eindhoven. Stripverhalen en zeefdrukken van John Heijink zijn bij Eppo te koop.
In deel 2 heb ik ook een logo gebruikt van een cult winkel, de platenzaak Bullit, daar kocht ik als tiener platen van SonicYouth, Joy Division, front 242, etc. In de Effenaar ging ik naar concerten en voor het harde ruige werk kon je terecht bij Dynamo. Al met al staat Kapitein Kreis boordevol met invloeden die ik heb gehad met de stad Eindhoven.
Bron: http://www.strips2go.nl/kapitein-kreiss-eindhoven/

Tekening uit Kapitein Kreiss yakuza dentai met Catharinakerk, Evoluon, 040 neonreclame, Philips Logo met sterren en nog veel meer te ontdekken.
Onderstaande tekening is in de serie Eindhoven 2066 met NS station, Anton Philips standbeeld en "welcome to the light-metropolis"


Rondje Eindhoven in e52.nl

Zie https://innovationorigins.com/nl/tag/john-heijink/

2016

Rondje Eindhoven

John Heijink verzorgt wekelijks, sinds 2015, een cartoon over Eindhoven. Regelmatig met duidelijke herkenbare Eindhovense beelden en situaties: zoals het onderstromen van de doorgang en Arnol Kox [straatprediker in de stad Eindhoven] maar ook de bekende gebouwen in Eindhoven.

Hoofdpersoon van de strip “Rondje Eindhoven” is chauffeur Fred Met. Maar wie is Fred eigenlijk? “Fred Met is eerlijk gezegd al een heel oude stripfiguur; hij heeft weleens een gastrol gehad in mijn humorstrip Theo Frot, die gepubliceerd werd in 1989 in het blad Striptuur. Fred is een wat oudere taxichauffeur die weliswaar wat knorrig van inslag is maar voor wie we toch wel enige sympathie gaan voelen.”

2017

John Heijink

De strip van John Heijink  is te zien op https://innovationorigins.com/nl/tag/john-heijink/of https://www.facebook.com/john.heijink

2017

Klokgebouw

Stadhuis Eindhoven

Catharinakerk