Een mooie foto van Eindhoven uit 1957 (op een maandbriefjes op Apostolaat des gebeds), met de toepasselijk tekst "Christus het ware Licht" Eindhoven "de lichtstad" is.
In 1957 werd al gebeden voor de vrijheid van de katholieke kerk in Pakistan, zo'n 2 % van de bevolking is christelijk (http://www.christipedia.nl/Artikelen/P/Pakistan).
De technische vooruitgang was een onderdeel van de Schepper.
In Eindhoven hebben we Arnol. Hij wordt ook 'Jezus' genoemd door zijn prediken, schreeuwt hij in het openbaar. Hij heeft duidelijk het licht gezien ... in Eindhoven.
De stad van het licht!
Arnol Kox (Bergeijk, 11 oktober 1952) is een Nederlandse straatprediker in de stad Eindhoven.
Kox kreeg op 16-jarige leeftijd een bromfietsongeval waarna hij negen maanden in het ziekenhuis doorbracht. In die tijd vroeg hij zich af wat de zin van het leven was. Hierdoor besloot hij radicaal zijn leven anders in te richten. Tegenwoordig is hij bijna dagelijks in de binnenstad van Eindhoven te vinden, en soms ook in Veldhoven of elders, met zijn met tekstborden behangen scootmobiel. Sinds 2016 doet hij dit samen met de 28-jarige Patrick Pereira. Kox verkondigt met luide stem het christelijk geloof door het voortdurend herhalen van dagelijks andere zinnen als "Door de genade van God heb ik Jezus leren kennen en ben ik wonderbaarlijk opnieuw tot leven gekomen".
Arnol Kox op zijn 'vaste' plaats in het Centrum van Eindhoven (2008)
Met zijn baard, stevige postuur, lengte van bijna twee meter en altijd witte kleding is hij een opvallende verschijning, die bekend is bij veel Eindhovenaren en bij vele bezoekers van de stad. Vaak wordt hij simpelweg "Jezus" genoemd, anderen spreken over "straatprediker" of "schreeuwjezus", maar inwoners van Eindhoven en Veldhoven hebben het vaak over "Nol".
Kox wordt door sommigen gerespecteerd om zijn grote doorzettingsvermogen, maar anderen zien hem eerder als een soort dorpsgek. In 1998 was hij onderwerp van Theo Maassen in diens programma Ruwe pit. Maassen gaf hierin toe soms jaloers te zijn op de religieuze zekerheden van Kox.
Kox voor het Temporary Art Centre in Eindhoven (2007)
Er zijn winkeliers die de luide en voortdurend herhaalde teksten hinderlijk vinden of denken dat hun klanten dat vinden. Hun beklag bij de politie heeft diverse malen het resultaat gehad dat Kox restricties kreeg opgelegd. Hij mocht dan slechts een beperkte tijd (bijvoorbeeld twintig minuten) op dezelfde plek blijven of mocht zich een tijdlang helemaal niet meer in het winkelgebied vertonen. Ook voert hij graag duiven; dat heeft hem al eens een bekeuring opgeleverd. Na eerdere vrijspraak werd Kox uiteindelijk op 24 juni 2008 wegens het veroorzaken van overlast veroordeeld tot een boete van 150 euro en een week voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Op 25 april 2013 werd hij door de economische politierechter veroordeeld zonder strafoplegging wegens het achterlaten van afval in de openbare ruimte.
Medio 2011 werd bij Kox een been geamputeerd in verband met een woekerende bacterie.Op 26 april 2013 werd hij in de Eindhovense binnenstad gereanimeerd na onwel te zijn geworden als gevolg van hartfalen, Kox werd vervolgens in het Catharinaziekenhuis opgenomen. Op 5 mei werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.
Bron wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnol_Kox
2012
Schreeuwjezus' Eindhoven Arnol Kox even een filmster
'Hoe Arnol de wereld ziet'
Fotograaf en documentairemaker Michiel Landweerd uit Eindhoven laat in de film zien hoe het leven van Arnol Kox eruit ziet. “Ik wilde meer over hem weten. Hoe zijn dagen eruit zagen, wanneer hij klaar was met zijn werk op straat. Met mijn documentaire toon ik een passage uit het leven van Arnol. Ik laat zien hoe hij de wereld ziet. Maar ook hoe de wereld hem ziet.”
2017
De ‘schreeuwjezus’ van de Eindhovense binnenstad werd dinsdagmorgen 10 oktober 2017 vrijgesproken door de kantonrechter.
Hij zou zich begin dit jaar volgens de spoorwegpolitie niet aan de regels hebben gehouden bij het station in Eindhoven. Of dat ooit het geval is geweest, zal altijd de vraag blijven. Volgens de kantonrechter in Eindhoven kon helemaal niet vastgesteld worden of Kox zich wel op terrein van de Nederlandse Spoorwegen had begeven.
Al veertig jaar verkondigt Arnol Kox in de Eindhovense binnenstad zijn geloof. Vanuit zijn scootmobiel roept hij met luide stem op tot bekering.
Hij is "cult" persoon in eindhoven geworden. Op YouTube staan in 2017 zo'n 900 filmpjes over hem.
Zijn boodschap is voor vele even zo onleesbaar als het " Gebed voor de stad Eindhoven" uit 1957, maar veel mensen gunnen hem de ruimte voor zijn boodschap.
In Eindhoven hebben we Arnol. Hij wordt ook 'Jezus' genoemd door zijn prediken, schreeuwt hij in het openbaar. Hij heeft duidelijk het licht gezien ... in Eindhoven. De stad van het licht! Donald van Schilt maakte een nieuwe tijdelijke tatoeage en een shirt dat in het donker oplicht.
Gepubliceerd: 24 oktober 2010
www.behance.net/gallery/769682/New-Eindhoven-TATTOO-T-shirt
Zie alle t-shirts over Eindhoven
In 2012 was er in Barcelona bij Casa Elizalde een expositie, De Eindhovense kunstenaars Joachim van den Hurk en Lisa Klappe verzorgden de expositie "Decadent Pigeons" . En wie kijkt je aan bij binnenkomst? Arnol Kox! Hoe Eindhovens kan het, midden in de Catalaanse hoofdstad.
Bron: https://www.ed.nl/cultuur/decadent-pigeons-een-beetje-eindhoven-in-barcelona~ab1eaf08/
Bucketlist voor Eindhovenaren: deze dingen moet je gedaan hebben.
Bron: https://indebuurt.nl/eindhoven/eindhovenaren/bucketlist-voor-eindhovenaren-deze-dingen-moet-je-gedaan-hebben-als-je-in-eindhoven-bent~5198/20/
Eindhoven heeft er naast Arnol Kox een nieuwe stadsprediker bij: Patrick Pereira. De zelfbenoemde profeet kreeg in 2007 nationale bekendheid als Patrick Jumpen en scoorde zelfs een gouden plaat. Hij keerde de muziekwereld resoluut zijn rug toe toen God in zijn leven. In 2017 kreeg hij een gebiedsverbod van vier weken. Hij is niet meer welkom in Eindhoven-Centrum. Bron: https://www.ed.nl/eindhoven/regels-dwarsbomen-zendingswerk-apostel-patrick-in-eindhoven~a324298f/
John Heijink's cartoons in https://e52.nl/ geven een mooi beeld van "actuele" Eindhovense zaken. Meer over John Heijink.
Leopold Verhagen prediker in de Stad is de suggestie bij deze foto bij www.eindhoveninbeeld.com.
Op 25 mei 1963 preekte Leopold Verhagen op de Demer. Thema: "De morgen gloort, het wordt mooi weer".
Stadspredikers is van alle tijden....