Bord- en andere spellen over Eindhoven

Leer Eindhoven kennen door een spelletje

Overzicht van een aantal Eindhovense games met het thema Eindhoven.

Monopoly  eindhoven
Monopoly

Monopoly Eindhoven 

Op initiatief van AH Media en Identity Games wordt Monopoly Eindhoven ontwikkeld. Het is een exclusieve editie van 't wereldberoemde gezelschapsspel Monopoly is begin 2012 verschenen. Natuurlijk is het een commercieel gebeuren en bedrijven en instellingen kunnen claimen: 22 Eindhovense straten, 4 stations, een water- en stroomvoorziening, de vrije plaats alsmede de beroemde kans- en algemene fondskaarten.  Ook het speelgeld is vertegenwoordigd door een bank uit Eindhoven. Zo'n 150 organisaties uit Eindhoven leer je  spelenderwijs herkennen.

Extra Eindhovens Monopoly nieuws
Bram van Orten uit Eindhoven wint in 2015 het Nederlands kampioenschap monopoly. Zijn Eindhovense vader Joost van Orten was zelfs  in 1992 wereldkampioen. Bron Omroepbrabant

Het grootste Monopolyspel ter wereld is gebouwd in Eindhoven. De tweedeklassers van het vmbo van de Eindhovense School hebben het wereldrecord in 2012 op hun naam geschreven en krijgen een vermelding in het Guinness Book of Records.
https://www.ed.nl/eindhoven/leerlingen-maken-grootste-monopolybord~a206fe923/

Monopolybord

Eindhovense straten in Monopoly 

De verdwenen website schreef: "Door middel van deze speciale editie promoten wij Eindhoven “Lichtstad”, de 5e gemeente van Nederland. " In de Eindhovense editie kan je komen op: de Demer, Rechtestraat, de Markt, Vrijstraat, Stratumseind, de Hoogstraat, Wilhelminaplein, de Markt, Philipsdorp en het Stationsplein, maar ook nieuwe straten als SAS3, Het Klokgebouw, de Lichttoren en industrieterrein Ekkersrijt en Esp zullen op deze editie te vinden zijn.
 

Monopolydoos

Monopoly

Monopoly geldt al jaren als een van de bekendste en meest gespeelde bordspellen
wereldwijd. Sterker nog het is sinds 1935 het best verkochte bordspel ter wereld, met
een oplage van ruim 200 miljoen exemplaren in maar liefst 26 talen. Doel van het spel - de naam zegt het al - is een monopolie te vormen. Dat doe je door zoveel mogelijk straten aan te kopen. Komt een medespeler op jouw straat, dan moet hij of zij huur betalen en rinkelt de kassa. Maar daarmee ben je er nog niet. Als ware vastgoedmagnaat ga je deals sluiten met je tegenspelers. Kan iemand de huur niet betalen, dan kan er betaalt worden met een straat. We doen dus een beroep op de onderhandelaar in je. 

Aanbevolen leeftijd: 8 - 99 jaar
Aantal spelers:  2 tot 8 spelers
EAN 8714649003293
Uitverkocht


In 2018 is Philips Museum Kwartetspel uitgekomen. Met bekende Eindhovense Philips gebouwen, producten en personen.
Te koop 9 euro bij VVV en Philips Museum

Business game Eindhoven
Business game Eindhoven 1e editie

BusinessGame Eindhoven 1e editie 

Strategisch spel wat zich afspeelt op de plattegrond van Eindhoven, verschenen in 2003. 80 kaartjes en 8 pionnen
Het is een uitgave van BDW Business Media B.V. echter zelf hebben ze het spel niet zo goed gespeeld want in 2009 is deze B.V. failliet verklaard.

Business game Eindhoven 2e editie

BusinesGame Eindhoven 2e editie 

Wie wordt de beste ondernemer van de stad? Eindhovens gezelschapsspel. Voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar. Spel is uitgegeven in 2004 en uitgever: Future Toys

BusinesGame

Plattegrond van Eindhoven.

Je bent ondernemer en moet je imperium van 5 bedrijven op het bord zien te plaatsen. De grond is schaars en in het centrum erg duur. Plaatjes met 20 bekende Eindhovense plekken zoals Van abbemuseum, de Witte Dame, lichttoren, Museum Kempenland, achterzijde van de plaatjes reclame voor bedrijven. Men speelt op de plattegrond van Eindhoven.

QR

QR Quiz Eindhoven

Stijn Ooijevaar is de bedenker van de QR Quiz Eindhoven, Het is een 'soort Stedenspel Eindhoven Triviant 2.0', Maar dan interactief en op basis van QR codes. Je speelt het met je eigen smartphone of tablet." Alles wat je nodig hebt is eenvoudige hardware, het doosje met daarin 52 kaarten en op je smartphone of tablet een QR-scanner app.
Je ontdekt spelenderwijs alles over de Lichtstad!. 

QR

Ontdek Eindhoven met QR-codes

Het spel bestaat 52 kaarten waarop QR-codes staan. Die codes moeten via een app op de smartphone worden gescand en dan verschijnen er op het mobieltje zo'n 150 tekst-, foto-, audio- en videovragen. Beantwoording daarvan levert QR-punten op. Wie het eerste een bepaald aantal punten heeft verzameld, is winnaar van het meest innovatieve gezelschapsspel van Nederland.QR

innovatieve gezelschapsspel

De eerste editie heet QR Quiz Eindhoven en omvat in vier categorieën 'Design & technologie', 'Typisch Eindhoven', 'Geschiedenis' en 'Sport' 150 vragen over Eindhoven.

Uitgegeven: December 2013, 14,95 euro
De site qrquiz.nl is gestopt, hierdoor werkt het spel niet meer. Een nadeel van een spel dat in combinatie  met internet werkt. De uitgever moet wel de website in een bepaalde tijd in de lucht houden.

De slimste van Eindhoven

Helaas is dit prachtige ontworpen bordspel door designaldente.nl nooit verschenen.


In opdracht van EHV promotions heeft ontwerpbureau Design al dente het bordspel 'De slimste van Eindhoven' in 2013 ontworpen. Het is een Eindhovense variant op Triviant.
Het ontwerp van dit bordspel, was in competitie met het  'QR Quiz Eindhoven' dat uiteindelijk toch is gekozen. Het ontwerpbureau "Design al dente" heeft wel lay-out onderdelen hiervoor verzorgd.
Jammer want de QR Quiz kan je niet meer spelen omdat de noodzakelijke website weg is en dan heb je niets meer aan de QR-codes. Men had dit spel "De slimste van Eindhoven" moeten kiezen!


Euro Company Game
Euro Company Game bord

Euro Company Game Eindhoven 1998


Ontwikkelaar Charles Darrow
Aanbevolen leeftijd: 8 - 99 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Uitgever: Kiwanis Club Eindhoven - 1998
De bankbiljetten zijn van de RABOBANK; eenheid is Euro.
Op de Kans kaartjes staat "Let's make things better. PHILIPS".

Euro Company Game geld

Monopoly-kloon

Euro Company Game Eindhoven is een Roll-and-move spel waarbij spelers zich op het bord bewegen om eigendommen te kopen of te verhandelen, met huizen en hotels. Wanneer tegenstanders op eigendommen van spelers landen, verzamelt de speler die eigenaar is de huur van de landende speler. Het bezitten van sets van eigenschappen verhoogt de huur die wordt betaald aan de speler die ze bezit, door de speler die op "de straat" landt. Het uiteindelijke doel is om het meeste geld te verdienen en de tegenstanders failliet te laten gaan.
Het is eigenlijk een soort  Monopoly-kloon met elementen uit Eindhoven.

Euro Company Game stukje bord

Kiwanis Eindhoven

Kiwanis was een initiatief van twee Amerikanen in 1915. Zij kregen het idee om mensen met uiteenlopende beroepen samen te brengen in een vriendenkring waarbij de maatschappelijke service gedachte voorop stond. De naam "Kiwanis" is van Indiaanse oorsprong en werd afgeleid van de uitdrukking "Nunc Keewanis". Dit betekent zoveel als "Laat zien wie en wat je bent".
De eerste Nederlandse club werd in 1965 in Amsterdam opgericht.
Nederland telt op dit moment 132 clubs met zo'n 2650 leden, verdeeld over 15 divisies.
https://www.kiwanis.nl/eindhoven/

Eindhoven spel
Eindhoven spel

Eindhoven spel Wat weet jij van je stad

Nederlandse Stedenspellen met o.a. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven zijn leuke en informatieve kaartspellen boordevol weetjes over de grootste steden van Nederland. Met vragen over de Geschiedenis van de stad, Kunst & Cultuur, Bekende Inwoners, Bijzondere gebouwen en Sport, Uitgaan & Entertainment.

Eindhoven spel kaarten

80 quizvraag kaarten zo'n 500 onderwerpen

Het Eindhovenspel is een vraag- en antwoordspel boordevol leuke weetjes over deze Lichtstad. Spelenderwijs kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad, de gebouwen, de gebruiken en het uitgaan in Eindhoven. En, natuurlijk onthouden we je de feiten over de bekendste Eindhovenaren niet.

Eindhoven spel b side

Eindhoven leading in technology

Auteur: J.J. Baggerman
Uitgegeven: 2007
Serietitel: Nederlandse Stedenspellen
Uitgeverij: Quiz & Co
ISBN: 978-90-78369-16-5
80 Speelleermateriaal
De site Stedenspel.nl is gestopt

PHILIPS Lichtspreidingsspel

Wie licht spreidt .... spreidt gezelligheid! Philips lampen.

PHILIPS Lichtspreidingsspel

PHILIPS Lichtspreidingsspel 1956

In 1956 heeft Philips een Monopoly-achtig bordspel uitgegeven: Lichtspreidingsspel.  

Dit spel werd verspreid via de speciaalzaken die Philipsproducten mochten verkopen. De bedoeling was dat mensen meer lampen in huiskamers enz gingen gebruiken.

lichtspreidingsspel spelregels

Spelregels

...

Wie licht spreidt...

Advertentie oktober 1957

Met zo'n gezellig en goed verlichte huiskamer is de dagelijkse thuiskomst een dubbel genoegen. Het geheim?
Plaat, hier en daar lees, sfeer, of wandlampen en u zult zien : als bij toverslag wordt de kamer veel gezelliger.
Met eenvoudige middelen kunt u heel veel bereiken. Lichtspreiding is goedkoop en .. . wie licht spreidt .....spreidt gezelligheid!
Diverse advertenties in dagbladen 1955 -1957

Kwartetspel “Bi-Arlita”

Philips kwartetspel bestaande uit twaalf kwartetten, er een een versie uit 1933 en een uit 1960

Kwartetspel “Bi-Arlita”

Philips kwartetspel uit 1933 - Bi-Arlita 

Dit zijn vier plaatjes van de vooroorlogse versie, Philips kwartetspel, met 48 kaarten werd uitgebracht bij de introductie van de Bi-Arlita-lamp in 1933. Kwartetspel bestaande uit twaalf kwartetten

Kwartetspel  1960

Philips Gloeilampen Kwartetspel na-oorlogse versie, ca 1960

De na-oorlogse versie uit 1960, de kaarten zijn iets kleinere en de  kaarten zijn opnieuw getekend. Dit kwartetspel maakt reclame voor allerlei soorten verlichting.
Achterzijde kaart: "Beter licht Beter zicht".

Kwartetspel 1960

Blauw doosje met lamp 

De kwartetspellen werden verspreid via de speciaalzaken die Philipsproducten mochten verkopen. Hun naam stond meestal op het doosje."

Kaartspel Philips

Reclame voor de Super-Arlita Philips lamp, "nog zuiniger" en franse tekst " Encore plus  économique" ca. 1930 -1935

Joker

The little jocker met tekst Philips S.A.B.
Kaartspel in Belgie uitgebracht voor de vestiging in Leuven.

Speelkaarten

Philips in een rondje geschreven.

Doosje

Het eerste Philips logo verscheen in 1925 gemaakt door Louis Kalff. Het symbool bestond uit golven en sterren die stonden voor radiogolven en het licht wat ze produceerde. 

Daf auto kwartetspel

Daf kwartet spel (1961) 
DAF vrachtwagen kwartet (1961 ?)

Daf kwartet

 Het VGSEi-spel

Het VGSEi-spel is het spel van de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Eindhoven. In het spel hebben alle kaarten en opdrachten met de vereniging te maken. Daarnaast loopt de studie ook door. Degene met de meeste VGSEi-punten aan het eind van het spel, wint.

De Vereniging van Gereformeerde Studenten te Eindhoven is per 3 september 2016 opgeheven.
http://www.vgsei.nl/