Eindhoven staat op de kaart

Boek heeft een luxe, harde kaft en telt zo'n 800 kaarten en plattegronden. Historische, maar ook modernere uitgaves. Auteurs Jos en Bauke Hüsken hebben er bijna  negen jaar aangewerkt.

Uitzonderlijk groot en compleet boek over 500 jaar geschiedenis van plattegronden en kaarten van Eindhoven.
Auteur(s):Jos Hüsken en Bauke Hüsken
Verscheen op:10 december 2023  
Pagina's:352 , Afmetingen: 295 x 372 mm, Uitvoering:hardcover
ISBN:9789462265028,  Uitgever: Lecturis, Ontwerp:Edwin Smet
https://lecturis.nl/product/eindhoven-staat-op-de-kaart

Kaarten - Plattegrond Eindhoven

Deze website heeft ook een aantal plattegronden en kaarten, echter het boek bevat er ruim 500.

https://www.eindhovenfotos.nl/1/assets/images/kaartjaren1960-klein-1300x1035.jpg
Plattegrond Eindhoven 1960

www.eindhovenfotos.nl/1/kaart1960.html

Interview in Eindhovens Dagblad 19 oktober 2023

Boek à 49,95 euro is te bestellen bij de uitgever en bij Bauke Hüsken  varken@outlook.com
Te koop bij boekhandel Van Piere.

Het boek kan op afspraak gekocht worden. Het kan ook per pakketpost verstuurd worden. De auteurs willen je boek met plezier signeren.

Jos en Bauke Hüsken
cultuurhistorici uit Eindhoven

In het boek word je meegevoerd door de geschiedenis van de Eindhovense cartografie, waarbij de kaarten en plattegronden steeds centraal staan. Aan de hand van een kleine duizend kleurenafbeeldingen belichten we diverse opmerkelijke zaken die we tegenkwamen bij het bestuderen van de kaarten. Zo zijn op vele kaarten de namen van de Dommel en de stadsgracht in het Stratumseind steevast omgewisseld en op andere kaarten staat een hele woonwijk Blixembosch in Woensel die nooit op die manier is aangelegd, met straatnamen die evenmin ooit bestaan hebben! Het boek is doordrenkt van dergelijke rariteiten, wetenswaardigheden en uiteraard ook veel informatieve zaken.


Kaarten fascineren!

Dat weten de auteurs van dit boek maar al te goed. Het boek mag dan ook gezien worden als een logisch gevolg van hun jarenlange verzameling van oude prenten en stadsplattegronden van Eindhoven en de kennis over deze materie die daarbij is opgedaan. In dit boek wordt u meegevoerd door de vijfhonderdjarige geschiedenis van de Eindhovense cartografie, waarbij de kaarten en plattegronden steeds centraal staan. Aan de hand van een kleine duizend afbeeldingen belichten de auteurs bovendien diverse opmerkelijke zaken die zij tegenkwamen bij het bestuderen van de kaarten. Zo zou op bepaalde kaarten de Dommel -in plaats van de Gender- dwars door het oude stadje Eindhoven hebben gestroomd en op andere kaarten staat een hele woonwijk die nooit is aangelegd, met straatnamen die evenmin bestaan hebben!

Het boek is doordrenkt van dergelijke rariteiten, wetenswaardigheden en uiteraard ook veel informatieve zaken. Met name de eerste vier hoofdstukken, die de periode tot 1820 behandelen, hebben een meer wetenschappelijk karakter. In dit deel worden onder andere de vestingkaarten van Hogenberg en Baudartius en de kaarten van het kwartier van Kempenland geanalyseerd. In de laatste hoofdstukken ligt de nadruk op de ontwikkeling van de stad en worden veel kaarten belicht die de lezer wellicht nog wel kent of misschien zelfs wel in bezit heeft gehad of nog heeft. Vanaf hoofdstuk vijf leest u over het kadaster, de topografische kaarten, de uitbreidingsplannen en natuurlijk komen de reguliere plattegronduitgaven van Lecturis, de VVV, Koonings, Falkplan en Freytag & Berndt ruimschoots aan bod. Ook hele bijzondere plattegronden, zoals gedrukt op een designjurk of een speelkleed, of uitgevoerd in hout dat met een laser is bewerkt, hebben een plaatsje gekregen in dit unieke boek.
Tekst van de uitgever