Markt Eindhoven kroegen / Cafés
1969 - 1972
Markt Eindhoven 1971 (Bron Eindhovens Kroegenboek, 1972)

Wie aanvullingen, spannende verhalen of foto's heeft (alleen over periode 1965-1975) kan deze e-mailen

zij bevolken iedere avond dit zeer druk bezochte etablissement. Alles is er knots-goed, zowel de diskjockey, de sfeer, tot het publiek toe. De inrichting en de verlichting zijn navenant: ongecompliceerd - intiem. Er zijn welgeteld drie bars, en een gezellig dansvloertje. In de binnenstad een der besten op zijn gebied en een der populairsten. Populaire consumptieprijzen. Een goed advies: kom vooral op tijd, want in de rij staan 's avonds laat is hier heel normaal.

Bar-Dancing-discotheek "DE SCHUUR"
hoek Markt-Nieuwstraat
Eigenaar: A. v. Stiphout
Open v. a. 17.00 - 02.00 u. za. v. a. 16.00 u.; zo. v. a. 14. 00 u.
Bavaria
discotheek-install.
saté, worstjes, kaasjes
De Schuur is een creatie van ons aller Stip, eigentijds en lekker hip, waar allerlei jeugd komt, uit velerlei standen en rangen: blozen­de boerendochters, kantoorwervelaars(sters), sportwagenboys en hippe fietsers;

 

Club 44"
Markt 6 - Tel. 29405
Eindhoven
Club 44 heeft niet meegewerkt aan het "Eindhovens kroegenboek" en daarom ook geen beschrijving in het boek. Voor mij (Jan de Waal) was Club 44 de eerste ervaringen met het kroegleven. Het was  in die periode 1965, 1966 tot 1970 een van de populairste uitgaansgelegenheden in Eindhoven. De Club bestond uit een voorstuk en een donker achtergedeelte. In de zomer was het terras erg in trek
Plonja van Ravenstein (later als topmodel Apollonia van Ravenstein) kwam hier al voordat ze 16 en beroemd was.Maar ook Rob en Wim kwamen hier voor het eerst, lees hier Rob's verhaal dat hij heeft voorgelezen bij Wim's begravenis in 2004

Het boek "Beatstad Eindhoven" beschrijft, p.145-146 dat in club 44 het spatje is uitgevonden,  whisky met cola  Inderdaad ik kan mijn nog herinneren dat obers dat ons eigenlijk opdrongen. Jo van Gestel, eigenaar van Club 44, ging van een fles wisky per week naar een bestelling van 1000 flessen. De achterzaal was door Jan Reys, later ook diskjockey,  Heeft alles in de achterzaal zoals de wanden, meubilair en de bar in zwart of donkerrood laten verven. Iedereen met een spijkerbroek kwam in de eerste jaren niet binnen. Toen zijn partner Lien Maessen ze later de kledingszaak Ram Bam begon en spijkerbroeken ging verkopen, was die kleding ook toegestaan.


 

 

 

cafe-bar "DE STIP"
Markt 2 - Tel. 25600
Eigenaar: A. v. Stiphout
v.a. 10. 00 - 02.00 u.
Bavaria
discotheek
kleine hapjes

Exploitant A. van Stiphout begon bier in 1958 zijn inmiddels tot drie zaken uitgebreide onderneming, en omdat hij nog niet wist of dat "hout" zou snijden, noemde hij zijn eerste bar in alle beschei­denheid "De Stip". De hoedenwinkel van toen is thans een typische rendez-vous bar, wat salonachtig uitgetild boven het burgerlijke ni­veau. Een bierbar voor keurige mannen met een alternatief drankje voor keurige vrouwen en meisjes, die met elkaar toch niet aan een flesje wijn beginnen, die daar snobistisch en wel achter de bar steeds verder onder het stof raken. De muziek is afgestemd voor het ene oor, omdat het andere geleend wordt aan de gesprekspartner, waar­van de meesten vergezeld zijn als zij deze bar betreden. Vermeldens­waard is het grote gebrandschilderde raam naast de bar van de Eindhovense kunstenaar Harry Maas.

 

 

discotheek - bar "TOEBIE"
Markt 10a - Tel. 2805 7
Wodij nv
v.a. 11.00 - 02.00 u.
Breda bier
"up-to-date' =disco-install.
tosti's, soep, worstjes, pinda's

Toebie is vooral in trek bij het jonge uitgaanspubliek. Sfeervol inge­richt, met naast de bar een gezellig zitje en een schitterende discotheekinstallatie, waarop voornamelijk de zogenaamde "stampers" gedraaid worden. De populariteit van Toebie blijkt uit het feit dat de bar altijd vol zit; overdag of 's avonds maakt weinig verschil. Eenmaal op de Markt aangeland is een bezoekje aan Toebie onvermijdelijk; al is het alleen om de typisch eigentijdse sfeer te proeven Hoewel een van de jongste zaken aan de Markt heeft Toebie zich in korte tijd volledig waargemaakt.

 

 

 

bar- cafe
"WHITE HORSE"
Markt 13 - Tel. 67400
A.J Oomens-Zonnevylle
v.a. 11.00 - 02.00 u.
Bier Heineken
jukebox (top-40)
kaas, pinda's, worstjes met karnaval dansen

Een typische bar op de Markt, waar minder aandacht wordt besteed aan het interieur, dan men zou verwachten, maar waar de sfeer wel op de eerste plaats komt. Een sfeer die bepaald wordt door de jukebox en door de gasten die er komen. Veel stoere jongens, waaronder veel buitenlanders en dito mooie meiden, die hier overigens niet "beroepshalve" komen. Er wordt veel gepraat, meestal recht voor zijn raap. Er wordt gezegd wat er gedacht wordt, niemand neemt enig blad voor de mond. Voor de hefhebbers een toffe tent.

 

 

 

Poort van Kleef
Markt 12
Bert Bekx

"De Poort van Kleef een begrip voor Eindhoven!? De Poort was in die tijd in Amerika beroemder dan Philips. Dat durf ik gerust te stellen. Ja, bij een bepaald publiek natuurlijk."
Tweeënzestig is hij nu, Bert Bekx. Sinds in '82 de deur van de Poort voorgoed dicht ging, heeft hij eigenlijk niks meer om handen gehad. "Ik zou wel weer een fijn cafeetje willen beginnen," zegt hij achter het eerste flesje bier van die dag. "Hier in het centrum. En dan alleen maar met jazz. Maar ja, je komt er niet zo makkelijk tussen."
De Poort van Kleef. Armand zong erover in 1966, over de Poort waar het niet zo akelig duf was en waar al die a-socialen lalden over wat ze zouden willen en waar de baas rondliep met een trots gezicht en een ouderwetse sik. Die baas was Bert Bekx, de sik heeft hij nog steeds, maar de Poort staat op het punt om niets meer dan een legende te worden. Dezer dagen zijn slopers begonnen om de dichtgetimmerde restanten omver te halen, die plaats moeten maken voor het Heuvelplan.
"De sfeer toen, dat kom je niet meer tegen," zegt Bekx. "Je kunt het misschien nog het beste vergelijken met het Valkenswaard van nu. Een dorpse sfeer, iedereen kende elkaar, gevochten werd er nauwelijks. Uitgaan in Eindhoven deed je nog op de Markt. Carlton was er, El Sombrero, El Pinar, Limburgia, Club 44, de White Horse, de Lichtstad. In 1951 ben ik als kelner in de Poort begonnen. In 1960 kon ik de boel van Raaijmakers overnemen. De ommekeer kwam toen de Beatles bekend werden. Daarvoor waren wij al een jazzsociëteit geweest, met Tony en Henk Vos. Toen kwam de Jerry Lee Lewis-club bij ons en de Amerikaanse militairen uit Duitsland. Daar stemden wij de muziek op af. Die Amerikanen kwamen ook muziek maken. De eerste keer al was de Poort helemaal afgeladen. En dat bleef. De Poort was hét café voor jongeren. Wij hadden de eerste jukebox van Eindhoven, de Phantoms en de Valiants. Peter Koelewijn en Harrie van Hoof hebben bij ons gespeeld. En we waren een artistieke kroeg. Frans Babylon drukte een stempel op het gebeuren hier. In die tijd heb ik heel wat opgestoken over literatuur. Op zondagmiddag om drie uur zat de zaak al barstensvol. De Goudkust, zo werd de Markt genoemd."
Maar met de Amerikanen kwamen ook de drugs binnen. Eerst de marihuana, later werd de scene heavier. "Ik heb dat wel geprobeerd tegen te houden, maar je stond machteloos," zegt Bekx gelaten. "Nu zou ik het wel weten, maar toen, begin '70, hebben we die toestand erg onderschat. De politie ook. We hebben de zaak na een brand nog een tijdje dichtgehouden. Maar toen we weer opengingen, kwamen die jongens weer binnen. Je kon de verpaupering niet tegenhouden. Ik heb de zaak nog geprobeerd te verhuren aan een ander, maar niemand wilde erin. De Markt was toen helemaal kapot gemaakt door al die plannen die er telkens gemaakt werden. Daar zijn veel mensen de dupe van geworden. Maddox, de Neuf, Club 44. Ik ben in 1982 er maar mee opgehouden. Het had geen zin meer."
"Heimwee naar die tijd. Ja, soms wel, vooral naar die schrijvers- en dichterstijd. Maar de jeugd van nu is veel te verwend. En weet je wat ze ook niet meer kunnen: een liedje meezingen. Zoals wij in de jaren '50 met Johnny Jordaan, dat komt toch nooit meer terug." 

Meer in Beatstad Eindhoven"  p.1437-142 (te leen bij de bibliotheek in Eindhoven) 

 

discobar "LA PIPE"
Nieuwstraat 7b - Tel. 6 7171
L. Willemse
v.a. 12.00 - 02.00 u.
Bavaria
discotheek-installatie
klein hapje

La Pipe laat zich in gewoon Nederlands verstaan als de in Amsterdam bekende "pijp"-cafés die hun naam ontlenen aan het feit dat zij in lengte en "diepgang" hun breedte ver overtreffen. Zo ook hier, en daarom is er ruimte voor twee grote bars. De inrichting lijkt goed­koop, doch achter de plafondbekleding bevinden zich liefst 12.000 lampjes..... Een diskjockey vraagt hier dagelijks extra aandacht voor de platen die worden gedraaid, en dat brengt nogal wat luisterpubliek binnen. lemand die er binnenloopt omdat de nieuwe mop die hij zojuist gehoord heeft hem op de tong brandt, moet daarom wel even wachten. Tussen de plaatjes door wordt hier wel plezier gemaakt.

 

 

cafe-annex hotel "CONTINENTAL"
Markt 20 - Tel. 24390
C. Sloots - Ghijs
v.a. 07.00 - 02.00 u.
twaalf biljarts
discotheek
kleine keuken

Twee in het oog springende bijzonderheden; twaalf biermerken die men vanaf 's morgens zeven uur al kan consumeren. Dankbaarder is op dat uur natuurlijk de koffie, zeker als men de vorige avond die twaalf biersoorten heeft uitgeprobeerd. Continental voert als naamsverklaring het vignet van een vuurtoren, zijnde het baken aan de westzijde van de Markt, als aan de oostzijde in de reeks horecabedrijven de biergolven soms te hoog tegen de klippen slaan. Het begrip "Continental" is bij vele kroeglopers nog onverbrekelijk verbonden met Betsie Morgenstern zaliger gedachtenis, die thans nog in een klein fotolijstje de zaak overziet, zoals haar vroegere grote schilderijen aan de wanden thans eveneens miniatuurtjes geworden zijn. Nog steeds een huiselijk gezellig café.

 

 

discotheek - bar - dancing "MADDOX"
Markt 8 - Tel. 27909
Wodij nvv.a.
10. 00 - 02. 00 u.
Breda bier
Superprof discotheek
overdag achtergrond-muziek
soep, gehaktballen, sate, worstjes, kaas

Een van de grotere zaken uit het centrum. Nieuw, zowel wat leef­tijd als opzet betreft. De inrichting en de muziek die gedraaid wordt spreken vooral de jeugd aan, hoewel Maddox met name op de door­deweekse dagen ook veel bezocht wordt door iets ouder publiek. Overigens komt de clientele in het weekend vanuit de wijde omge­ving. Ook veel "randstatters" zakken naar Maddox of om daar hun pilsje te drinken. Muziek varieert van bet echte top-veertig werk 's avonds tot achtergrondmuziek, weliswaar in dezelfde stijl, overdag.


 

 

 

discotheek - dancing "OCTOVIUS"
Markt 8 (boven "Maddox")
Wodij nv
za.- en zo.-avond
v.a. 19.00-02.00 ma., di., wo., do., vr.(behalve op feestdagen)
Breda bier
discotheek-install.

In deze alternatieve discotheek wordt de muziek gekozen door een van de vaste dj's Kees of Jules. Veel werk wordt rechtstreeks geïmporteerd uit de VS. Opmerkelijk is, dat in Octovius veel jongelui, voornamelijk middelbare scholieren komen uit de randstad. Afgezien van de progressieve muziek wordt het publiek ook nog verlustigd op een aantal beatgirls. Het ligt in de bedoeling de inrichting uit te breiden met een videotheek. Een bellenblaasmachine is inmiddels aange­bracht. De opmerkelijke inrichting is van de hoogste klas van de academie voor industriële vormgeving. Waarlijk in alle opzichten een alternatieve discotheek. Een unieke zaak voor Eindhoven.

 


 

 

Bar bodega "El Pinar"
Markt 9a - Tel. 64552
Th. de Fries / W. v.d. Waardenburg / Pierre Jonkers
v.a. 17.00 - 02.00 u. zomers v.a. 12.00 u. maandag ('s winters)
Heineken
discotheek-install.
kaas, bierworstjes, kips

Op de Markt is El Pinar een uitschieter. Tussen al het beatgeweld een zaak waar het veelal rustig toeven is, waar nu net dat publiek komt, dat zich tussen de volumineuze geluidsgolven van het hitwezen, niet thuisvoelt. Een passend alternatief biedt El Pinar, sfeervol ingericht, met meer dan voldoende ruimte om van het edel gerstenat of een ander vloeibaar opkikkertje te genieten. Met karnaval zijn ook bij El Pinar alle remmen losgeslagen, hetgeen moge blijken uit het hoogst merkwaardige feit, dat Aswoensdag hier niet blijkt te bestaan.
 

 

 

Dancing - discotheek "CARLTON "
Markt 10 - Tel. 64837
Wodij nv
v.a. 19.00 - 02.00 u. maandag en dinsdag
Breda bier
discotheek-install. met 8 grote baskasten,1000 kg p.st. wegend, en goed weggewerkt.
sate, kaas, worstjes, pinda's
dansvloer, superformaat,op parket

Een van de oudste dancings van Eindhoven, waarvan zonder chauvinisme gezegd mag worden dat de naam "Carlton" bekend is in heel Nederland. Enige jaren geleden overgeschakeld van het klassieke dancing-idee naar de moderne discotheek-opzet is Carlton nog steeds een van de meest aantrekkelijke dancings van Eindhoven. Elke don­derdagavond LP-avond, waarop de grotere orkesten aan bod komen. Veelal is Carlton dan te klein voor de vele danslustigen zo van 25 tot 40 jaar. Gedurende de herfst- en wintermaanden elke vrijdag­avond het Cabaret der Onbekenden, een talentenjacht, waaruit veel Nederlandse topartiesten zijn voortgekomen waaronder Peter Koelewijn, Anneke Grönloh, Trea Dobbs, Leny Kuhr, Elly Niemann en anderen.

 

 

Onderstaande cafes hebben niet meegewerkt aan Groot Eindhovens kroegenboek en zijn daarom niet beschreven.

Wip-in Markt 1
Club 44 Markt 6 *
Poort van Kleef, Markt 12 *
Limburgia, Markt 14
De Bijenkorf, Markt 35

* eigen informatie opgenomen