home


IJzerhandel de Spijker Eindhoven


Ook horeca in De Spijker

EINDHOVEN – Er komt horeca in het pand op Stratumseind waar nu nog ijzerwarenwinkel De Spijker gevestigd is. Op 11 maart sluit De Spijker na precies zeventig jaar haar deuren.

Eindhovens dagblad 2007

De eigenaren van De Spijker nemen op 11 maart 2007 afscheid van hun winkel.

Eigenaar van het pand D. Schulte, van het gelijknamige graveerbedrijf op de eerste verdieping van het huis, is in onderhandeling hierover met een lokale ondernemer. Omdat er nog niks getekend is, kan Schulte nog niets zeggen over de definitieve invulling van het pand. Over een maand wordt hierover mogelijk meer bekend. Volgens een woordvoerder van DTZ Zadelhoff krijgt ook de leegstaande ruimte naast De Spijker een horeca-invulling. De eigenaar van dat pand heeft een voorkeur voor bijvoorbeeld een lunchroom.

Schulte zelf is de laatste ’bewoner’ van Stratumseind, die is geboren en getogen in die straat. Hoewel hij inmiddels ergens anders woont, heeft hij nog altijd zijn graveerbedrijf op de eerste verdieping. Zijn vader Dé Schulte vestigde De Spijker in maart 1936 in het driehonderd jaar oude huis. Met de sluiting van de winkel verdwijnt één van de laatste zaken op de uitgaansstraat waar niet gegeten of gedronken kan worden. De belangstelling van ondernemers voor het leegkomende pand is groot, volgens Schulte. „Het is voor horeca een prachtige plek. Grenzend aan het centrum en zo meteen aan de zuidkant van heringerichte Catharinaplein. Dan kun je hier prachtig in de zon op een terras zitten.”

Inmiddels loopt de uitverkoop van honderdduizenden schroefjes, boutjes, moeren, ringetjes en honderden andere artikelen in De Spijker op volle toeren. Met duizenden tegelijk worden de ijzerwaren per doos verkocht. Eigenaar Cor Enzlin: „Ons geluk is dat veel van onze klanten hobbyisten en een beetje rommelaars zijn. Voor hen maakt een doosje meer of minder op de werkplaats met nog meer spullen niet zoveel uit.”
Alles wat overblijft wordt uiteindelijk opgekocht door een leverancier van De Spijker. „Dit is een goed moment om te stoppen, want over vijf jaar hoeven leveranciers dit soort spullen ook niet meer. IJzerwarenwinkels als De Spijker zijn een uitstervend ras.”

 


Stratumseind 1963 (bron RHCE)


IJzerhandel De Spijker, pand Mannenkoor  Stratumseind 1963 (bron RHCE)


IJzerhandel de Spijker in maart 2005 foto jan de waal


Graveerwerk boven IJzerhandel de Spijker foto maart 2005 foto jan de waal

Horecaman slaat slag tegenover Catharinakerk
door Maartje Smeets


EINDHOVEN - De Eindhovense horeca-ondernemer Martijn Lensing, bekend van grand-café Thomas, opent twee nieuwe zaken op het Catharinaplein.
 


Eindhovens dagblad 2007

Martijn Lensing (midden) met bedrijfsleiders Joyce Bekx en Jelle Custers in grand-café Spijker. Foto Kees Martens

Vandaag opent grand-café Spijker de deuren. Hiervoor zijn de voormalige panden van ijzerwarenwinkel De Spijker en Kinki Kappers samengevoegd. In het nieuwe interieur herinnert een houten plank met daarop tientallen haakjes, moertjes, boutjes en schroefjes aan het verleden van het pand. Ook liet Lensing achter de bar ’oud-Hollandse’ tegeltjes met daarop een spijker, tevens het logo van de zaak, zetten. Opvallend is de wand met tientallen grote, oude foto’s van het Eindhoven.

In het voormalige pandje van Kinki Kappers is het rookvrije brasseriegedeelte. Dit staat in open verbinding met de grotere ruimte ernaast, waar gegeten en later op de avond gedanst kan worden. Ook is er een directe doorgang naar het naastgelegen Thomas, dat Lensing in de zomer volledig renoveerde. Vanaf april komt daar nieuw meubilair en een terras. Er kan dan net als in Spijker vanaf 11.00 uur een hapje gegeten worden. Later op de avond blijft er gelegenheid om te stappen, zoals nu.

Lensing huurde ook het pand links van Spijker. Daar heeft hij een zaak gepland die met een retro-inrichting en lichteffecten een ’apartere uitstraling’ moet krijgen. Lensing: „Dit kan een heel levendig stukje van Eindhoven worden. Het is mooi om te zien hoe de diversiteit in de stad steeds meer toeneemt. Dat is een verschil met acht jaar geleden, toen ik begon.“

Opening Spijker van vandaag tot en met zondag. www.grandcafespijker.nl.