Sigaren en  Eindhoven
 


Sigarenfabriek Van Gardinge & Co (nu: Ventoseflat)


H.J. van Abbe, Sigarenfabrikant met Karel 1 sigaren
Mignot & de Block  Sigarenfabriek
 


Regal van Mignot & de Block


Boex-Hoefnagels & Cie. Eindhoven Fabriek van sigaren & snuif.


Van Den Bichelaer Tabak met de Catharinakerk op de achtergrond


Gestel & Zoon drukte sigaren  etiketten

 


F. van Gardinge & comp. Eindhoven


De sigarenfabriek van Altink & Burgers lag aan de Lijmbeekstraat, die toen vanaf het Eindje tot aan de Oirschotsedijk liep. Het gebouw is al lang gesloopt.Op de achtergrond de Catharinakerk.


Firma van der Putt en de Vlam Sigarenfabranken, Eindhoven met de Catharinakerk op de achtergrond


Regal, inderdaad..'n Havana gelijk!Hofnar sigarenfabrieken valkenswaard
 

ORIGINEEL C.W. PICUS EINDHOVEN 20 SIGAREN MAL, No : 32769

ZIJKANTEN : 62
AAN EEN ZIJKANT : 233
HOOGTE : 6 cm / 60 mm
BREEDTE : 56 cm / 560 mm
DIEPTE : 8.5 cm / 85 mm


Reclamespreuk: er is maar ťťn Karel 1


N.V. senator sigarenfabrieken Eindhoven Holland
Garantiebewijzen die je vroeger bij de SENATOR Sigaren ontving.
Achter op de garantiebewijzen staat het volgende vermeld:

"De Koninklijke verenigde tabaksindustrieŽn Mignot & de Block N.V. te Eindhoven biedt U deze "SENATOR"sigaren aan in de gemoderniseerde verpakking en garandeert U dat deze zijn gemaakt uit uitzonderlijk fijne en lichte tabakken. Mocht U desondanks klachten hebben dan verzoeken wij U deze sigaren, met Uw opmerkingen en dit garantiebewijs terug te zenden. Uw uitgave wordt vergoed. Spaart U ook SENATOR bankbiljetten? voor deze nieuwe hobby treft U een van deze biljetten in elke doos of kist SENATOR aan: 49 verschillende bankbiljetten uit 13 verschillende langen.
Plak ze niet op! straks komt er een uniek SENATOR bankbiljetten spel".

Wij hebben de volgende 9 garantiebewijzen/bankbiljetten:
1. 2x Banca D'Ūtalia Lire Cinquemila, no. 49555 en no. 49554
2. 2x FŁnfzig Schilling, no. 43937 en no. 35237
3. Sveriges Riksbank 100 ETT Hundra 1963, no. 47076
4. De Nederlandsche Bank 100 Gulden, no. 47076
5. Five Pounds Bank of England, no. 43339
6. Banque Nationale de Belgique Cent Francs, no. 28602
7. El Bancode Espana 1000 Mil, no. 29561

 

 

Voordat Philips Eindhoven groot maakte met zijn industrie werkten veel Eindhovenaren in de sigarenindustrie en toeleverende bedrijven zoals papier, kistjes en lucifers.

Sigarenfabriek Van Gardinge & Co (nu: Ventoseflat)


Sigarenfabrieken in Eindhoven 1902


Stratumseind:
D. Meerstadt en Co
Hoppenbrouwers & Co Speurder, Speurhond, Jan Steen, Decima

emmasingel
P.J. schoder
J. Keunen

Vrijstraat
Firma Hoefnagels en Zn.

Grote Berg
Wed. van Dorenmalen

Paradijslaan
Gebr. Visser
Firma A. de Jongh en Co.
Firma Zeegers


Wal
Gebr. Peeters
Firma gebr. van Collum

Smalle Haven
Firma van der Putt en de Vlam

Kanaalstraat
N.V. Vereenigde Tabaksindustrie Mignot & de Block (sinds 1858) Senator, Mundi Victor, Regal St Nicolaas

Verder nog:

Boex-Hoefnagels & Cie. Eindhoven Fabriek van sigaren & snuif.

F. van Gardinge & comp. Eindhoven

N.V. Abonnť Kessel & van Hussen
Goudridders, Lord Ludon

N.V. Sigarenfabriek Gebr. Garvelink Aida

N.V. Karel I Sigarenfabrieken v/h H.J. van Abbe, Reusel, Maastricht, Marie Antoinette


N.V. Sigarenfabriek "de Kroon", v/h Boelaars en Zoon, opgericht 1878, in 1922 overgenomen door J.A. Donker, Stadhouder

 

Henri van Abbe werd op 8 januari 1880 in Amsterdam geboren. In 1900 begon hij in Amsterdam op bescheiden schaal met de fabricage van sigaren, maar verhuisde in 1910 naar Brabant, waar hij in Gestel een sigarenfabriek vestigde. Eindhoven was destijds een echte sigarenstad en had, voor Philips er heel groot werd, zelfs de bijnaam La ville fumťe. Later verrees aan de Tongelresestraat in Stratum een enorm fabrieksgebouw. Het fabriekscomplex stond afgebeeld op het briefpapier van Van Abbe. Rokende schoorstenen gaven aan dat het de firma voor de wind ging. In de toptijd - de jaren dertig van de vorig eeuw - werkten er 2500 mannen en vrouwen in de Brabantse en Belgische fabrieken van Van Abbe, waar sigaren met namen als Paladijn, Bertenja en Lovely werden gemaakt, allemaal ondermerken van Karel I, het seriemerk. Op de dozen kijkt de Britse vorst, die het roken stimuleerde vanwege de belastingopbrengsten, de roker hooghartig aan. Toen er voor het merk Karel I een doos ontworpen moest worden, gaf Henri een kopiist opdracht naar Parijs af te reizen om in het Louvre het portret van Karel I na te schilderen, geschilderd door Antoon van Dyck: 'Charles Ier, roi d'Angleterre, ŗ la chasse'. Dit portret verscheen op de dozen en de sigarenbandjes. De kopie hangt nu in het hoofdkantoor in Valkenswaard van Swedish Match, de huidige eigenaar van Karel I.

Het fabriekscomplex aan de Tongelresestraat werd in 1971 door een brand verwoest, waarbij dertig miljoen sigaren in rook opgingen. Het familiebedrijf was twee jaar eerder verkocht. Van de eens zo machtige fabriek rest nog slechts een muur met gele tegels met daarop in zwarte kapitalen: 'N.V. KAREL I SIGARENFABRIEK V/H H.J. V. ABBE'.

Vooral Fransman rookt Nederlandse sigaar
De totale omzet van de Nederlandse sigarenindustrie neemt nog steeds licht toe door de stijgende export. Wel loopt de omzet in Nederland terug door onder meer het strengere antirookbeleid. De consumptie liep daardoor een forse klap op en daalde sinds 2003 met meer dan 10 procent. Maar de branche houdt zich staande door de export. Nederland is het grootste sigarenexportland ter wereld, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie. Per jaar levert de branche 2,3 miljard sigaren; Nederlanders roken daarvan ruim 450 miljoen stuks op.
In 2003 volgt de sigarenfabriek Ritmeester in Veenendaal het voorbeeld van de concurrentie en verhuist zijn productie naar het buitenland. Ruim honderd werknemers verliezen hun baan. Ook Swedish Match is van plan in 2003 zijn arbeidsplaatsen naar BelgiŽ over te hevelen. Hoewel de fabrikanten last hebben van de strengere tabakswet (het verbod op reclame), betekent dit niet dat de branche ten onder gaat. Zo maakte zowel Agio als Henri Wintermans vorig jaar winst. Bij deze fabrieken vindt ook nog productie in Nederland plaats. Wintermans, goed voor bijna de helft van de Nederlandse sigarenproductie (meer dan een miljard sigaren), gaat dit jaar een nieuwe fabriek bouwen in Eersel. De fabrieken laten het arbeidsintensieve werk (het op maat snijden van de tabaksbladeren) in lagelonenlanden doen, de rest van het proces gebeurt hier of net over de grens in BelgiŽ. De industrie heeft in Nederland nog 846 werknemers, en enkele duizenden in landen als Sri Lanka.
Van de export gaat 87 procent naar EU-landen. Frankrijk is de grootste afnemer (700 miljoen stuks). Buiten de EU zijn AustraliŽ, Zwitserland en de Verenigde Staten belangrijke importeurs.
De sigaar kwam rond 1800 op in West-Europa. In de tweede helft van de 19de eeuw bestonden in Nederland talloze sigarenbedrijven. Amsterdam en Kampen waren rond 1900 centra van sigarennijverheid, maar ook nabij Eindhoven ontstond sigarenindustrie: tientallen fabrieken die veelal de namen droegen van nog bestaande merken.
Zo werden Karel I, Hofnar en Willem II overgenomen door Swedish Match en ging Oud-Kampen naar Ritmeester. Naast Agio en Henri Wintermans is er nog De Olifant in Kampen, een klein bedrijf dat machinematig speciale sigaren aflevert. Grote bedrijven zijn, op Agio na, opgeslokt door internationale ondernemingen.De vrouwen maken de sigaren

De Nederlandse sigarenindustrie maakt zijn sigaren in BelgiŽ. Wereldwijd is Nederland de grootste sigarenexporteur en de tweede producent. Maar het is de vraag hoe lang dat in West-Europa nog vol te houden is.

Het eerste wat opvalt in de grote hallen van sigarenfabriek Swedish Match in Houthalen, vlak over de grens in BelgiŽ, is dat er bijna alleen maar vrouwen werken. De mengmachines die verschillende soorten tabak met elkaar vermengen om de melange samen te stellen, de machines die daar sigaren van maken en de verpakkingstafels worden allemaal bemand door `onze dames', zegt Hans Roest, marketing manager van Swedish Match, een Zweeds bedrijf dat in sigaren, pruim-, snuif- en pijptabak, lucifers en aanstekers doet. ,,Sigaren maken is vrouwenwerk'', aldus Roest.

Dat is historisch zo gegroeid. In grote sigarenfabrieken als De Hofnar en Willem II in Valkenswaard en Karel I in Eindhoven, waar in de jaren zestig nog duizenden mensen werkten, was sigaren maken lange tijd ambachtelijk handwerk dat door mannen werd verricht. Maar na de intrede van de sigarenmachine, eind jaren vijftig, werd het werk lichter en gingen de mannen in de fabrieken van Philips en DAF werken. De sigarenproductie werd overgenomen door vrouwen.

In het katholieke zuiden bleken die nauwelijks te vinden, want vrouwen bleven daar thuis om op de kinderen te passen. Het personeel werd daarom uit BelgiŽ gehaald. Bussen vol Belgische vrouwen kwamen dagelijks naar Nederland. Hun echtgenoten werkten veelal in de steenkolenmijnen. Toen die dicht gingen, liep de werkloosheid op en gaf de Belgische overheid subsidie aan bedrijven die bereid waren zich in de mijnstreek te vestigen. De sigarenindustrie, die toch al hoofdzakelijk op Belgisch personeel draaide, besloot toen de productie enkele tientallen kilometers zuidwaarts te verplaatsen.

De sigarenfabriek van Willem II, tegenwoordig Swedish Match, staat nog altijd in Belgisch Limburg, in Houthalen. Een paar kilometer verderop, in Valkenswaard, staat alleen nog het hoofdkantoor van de sigarendivisie van Swedish Match - goed voor 13 procent van de 1,2 miljard omzet van het bedrijf - en worden de sigaren die voor de Nederlandse markt bestemd zijn van een accijnszegel voorzien en gedistribueerd.

Het merendeel van de sigarenfabrieken die in de jaren zestig en zeventig hun hoogtijdagen beleefden, zijn verdwenen. In die tijd werden er in Nederland 1,2 miljard sigaren per jaar gerookt, tegen 500 miljoen nu. ,,De verstokte sigarenroker van vroeger, die minimaal een doos sigaren per dag rookte, bestaat niet meer'', zegt Roest, die in 1967 bij Willem II in dienst trad. ,,Nu roken mensen twee of drie sigaartjes per week. De grote, dikke sigaren van vroeger, de bolknaks, maken we bijna geen meer. Driekwart van de markt bestaat nu uit cigarillo's, de dunne sigaartjes.''

De sigarenfabrieken die nu nog bestaan, hebben meer dan dertig jaar van saneren achter de rug. In Nederland zijn er nog maar vier grote sigarenproducenten over, die samen zo'n 2,2 miljard sigaren produceren. Swedish Match, van de merken La Paz, Willem II en Justus van Maurik, is met 700 miljoen (waarvan 500 miljoen bestemd voor de export) de grootste Nederlandse sigarenproducent. Daarna komt Agio uit Duizel (Agio, Panter en Balmoral), Wintermans uit Eersel (Henri Wintermans, Cafť Creme en Nobel) en Ritmeester uit Veenendaal (Ritmeester, Hajenius en Oud Kampen). Ritmeester is als enige buiten Zuidoost-Brabant gevestigd. Agio heeft net als Swedish Match een fabriek in de Belgische mijnstreek, in Geel, niet ver van Houthalen. Van de totale productie wordt ruim driekwart geŽxporteerd. Nederland is daarmee de grootste sigarenexporteur ter wereld en de tweede producent, na de Verenigde Staten.

Jochen van Barschot , 19 APRIL 2003 NRC.

SIGAREN

Na decennia van krimp stijgt afzet van sigaren weer

Amerikanen roken zogeheten `longfillers', het Cubaanse type waarbij de sigaar wordt gevuld met lange stroken tabaksblad. Nederlandse sigaren zijn `shortfillers' en bevatten in kleine stukjes gesneden tabaksbladeren.

Bij de Nederlandse sigarenproducenten werken ongeveer 950 mensen in Nederland en 950 in hun fabrieken in BelgiŽ. Daarnaast hebben ze nog 3.500 werknemers in dienst op eigen productielocaties in IndonesiŽ en Midden-Amerika. Zo heeft Swedish Match een eigen fabriek op Java.

De overzeese fabrieken produceren halffabrikaten. Een sigaar bestaat uit drie delen: het tabaksmengsel vormt het binnengoed, het zogeheten omblad wordt om het binnengoed gewikkeld om de sigaar zijn stevigheid te geven en het dekblad vormt de buitenkant van de sigaar en zorgt voor de geur en de smaak.

Het mengen van het binnengoed wordt nog altijd in Houthalen gedaan, maar het uitsnijden van ombladen en dekbladen, wat zeer arbeidsintensief is, is vorig jaar naar IndonesiŽ verplaatst, waar ook een groot deel van de tabaksbladeren vandaan komt.

De uitgesneden bladen worden op rollen gewikkeld, die op de sigarenmachines in Houthalen passen, die de bladen volautomatisch om het binnengoed heendraaien en vastplakken. Eťn werknemer bedient vier van zulke sigarenmachines, die elk 16.000 sigaren per dag produceren.

Het inpakken van de sigaren - in doosjes, blikken, pakjes en kokers - gaat deels machinaal en deels met de hand. Roest: ,,De exclusievere merken worden handmatig ingepakt, omdat elke sigaar op kwaliteit moet worden gecontroleerd. Bovendien zijn er honderden verschillende verpakkingen, daar kun je niet allemaal aparte machines voor neerzetten.''

De kleine volumes en de grote mate van handwerk maken de productie van sigaren zeer arbeidsintensief en het is daarom de vraag of die tot in lengte van jaren in West-Europa plaats zal blijven vinden. Verplaatsing naar een lagelonenland is op termijn een reŽle optie, erkent Roest, al hoopt hij dat die niet nodig zal zijn. ,,De kwaliteit van de producten is heel belangrijk. Als de productie dicht bij huis is, kun je daar ten minste grip op houden.''

Op korte termijn ontbreekt bovendien de noodzaak, want het gaat juist weer wat beter met de sigarenindustrie, sinds die is overgestapt op de productie van dunnere sigaren, die gepresenteerd worden als natuurproduct. Voor het eerst in decennia stijgt de afzet de laatste jaren weer. De sigarenconsumptie in Nederland is sinds 1996 gestegen van 425 tot 515 miljoen stuks. Ook het aantal sociŽteiten van `sigarengenieters' neemt gestaag toe. En Roest ziet nog meer lichtpunten: ,,Het publiek is jonger geworden en er zijn ook steeds meer vrouwen die af en toe een sigaartje opsteken.''

============

Datum: 29-01-1997 volkskrant


Vloeitjesfabriek Rizla verkocht voor half miljard

Sigarettenvloeitjesfabrikant Rizla wordt voor meer dan een half miljard gulden ingelijfd door het Britse tabaksconcern Imperial Tobacco. Rizla is wereldmarktleider met de merken rode en blauwe Rizla-vloei. Het Belgische bedrijf maakt ook Mascotte, de vloeitjes die op de Nederlandse markt het meest worden verkocht.

Imperial Tobacco koopt Rizla van een bankenconsortium onder leiding van het Zwitserse UBS, dat sinds 1994 eigenaar was van het bedrijf. De Belgische familie Painblanc, dat Rizla in 1978 kocht, deed het bedrijf toen over aan de banken omdat er binnen de familie geen geschikte kandidaat voorhanden was om de leiding van het bedrijf over te nemen.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1796 toen de Fransman Lacroix een papierfabriekje startte. De familie Lacroix bleef tot 1978 eigenaar van het bedrijf, dat inmiddels verplaatst was naar Wilrijk bij Antwerpen.

Het hoofdkantoor van Rizla is echter om fiscale redenen in Breda gevestigd, maar daar werken slechts vijftien van de zevenhonderd werknemers. De productie vindt plaats in fabrieken in Antwerpen, het Britse Cardiff en MaziŤre in Frankrijk. Ook in de VS produceert Rizla vloeitjes.

'Wij zijn wereldwijd marktleider', zegt de huidige directeur Paul Teulings. Rizla verkoopt via tal van distributiebedrijven jaarlijks 1,2 miljard pakjes vloei in 110 landen en heeft daarmee een kleine 70 procent van de wereldmarkt in handen.

'De markt is stabiel tot licht dalend', merkt Teulings op. Shag is vooral populair in de ontwikkelde landen en vooral in Nederland. 'Nederland is een grote markt. Daar worden jaarlijks 15 miljard shaggies gedraaid - 48 procent van alle sigaretten, die worden opgerookt, zijn shaggies.'


Mascottevloei


Naast Rizla maakt het bedrijf ook Mascotte. De merknaam van het meest populaire vloeitje in Nederland is echter eigendom van Micres in Eindhoven. Micres is de opvolger van de vroegere sigaretten- en sigarenfabrikant Mignot en De Block, twee zuidelijke families, die de fabriek in 1858 begonnen. In de jaren zeventig verdween de productie van sigaren uit Eindhoven naar Hofnar en de sigaretten gingen naar tabaksgigant Philip Morris.

Mignot en De Blok gingen onder de naam Micres verder als een handelsmaatschappij in sigarettenvloei. De onderneming verkoopt jaarlijks 220 tot 230 miljoen pakjes vloei en heeft daarmee driekwart van de markt in handen. In totaal steken rokers in Nederland per jaar 300 miljoen pakjes vloei in de brand. Naast Mascotte en Rizla hebben ook shagfabrikanten als Drum en Samson met hun eigen merk vloei een deel van de markt. Deze kleine merken zijn samen goed voor een afzet van bijna 70 miljoen pakjes vloei.

Rizla voerde vorig jaar de omzet met 12 procent op tot rond 220 miljoen en de winst met 19 procent tot bijna 70 miljoen gulden. Het Britse Imperial Tobacco betaalt bijna acht keer de brutowinst voor het bedrijf. De Britten betalen 168 miljoen pond en nemen tevens 17 miljoen pond aan schulden over. De totale overnamesom komt daarmee op 185 miljoen pond of 550 miljoen gulden.

Topman Gareth Davis van Imperial Tobacco toonde zich dinsdag laaiend enthousiast over de nieuwe aanwinst. 'We zijn verrukt over de aankoop van Rizla met zijn internationaal bekende merkartikelen', zei Davis tegen het persbureau Bloomberg. 'Rizla's omvangrijke wereldwijde omzet en distributienetwerk zal de internationale positie van Imperial versterken en ons aanzienlijke mogelijkheden verschaffen voor verdere expansie.'

Voor Imperial Tobacco is de overname van Rizla de eerste grote acquisitie sinds het bedrijf drie maanden geleden verzelfstandigd werd. Tot die tijd maakte het tabaksconcern, onder meer fabrikant van sigarettenmerken als Regal en Superking, deel uit van het conglomeraat van de Brit Hanson. Imperial wil zijn basis verbreden en voor zijn omzet niet langer uitsluitend afhankelijk zijn van de verkoop van zijn sigaretten.
 

Topvijf sigarenproducerende landen in 2003

1 Verenigde Staten: 6,2 miljard stuks
2 Nederland: 2,3 miljard stuks
3 Duitsland: 1,4 miljard stuks
4 BelgiŽ: 1,1 miljard stuks
5 Spanje: 0,8 miljard stuks
De totale Europese productie bedraagt circa 6,5 miljard stuks, waarvan Nederland bijna eenderde voor zijn rekening neemt. Ter vergelijking: 'sigarenland' Cuba produceert 180 miljoen sigaren per jaar - maar dan wel vooral handgemaakte.
 

Meer info:

http://www.sigarenblikken.nl/
http://www.reclamearsenaal.nl