Romans die zich afspelen in Eindhoven

Boeken over Eindhoven

Boeken over de geschiedenis van Eindhovense zijn relatief eenvoudig te achterhalen. Echter boeken of romans die zich afspelen in Eindhoven zijn lastiger te vinden.  
Gelukkig heeft Google books een mooie tool om de inhoud van een boek te achterhalen. Ook speuren in bibliotheekcatalogus of bij diverse online boekensites  leverde nog een aantal  titels op. 
Deze lijst van 66 titels is  beslist nog niet volledig, aanvullingen zijn welkom. Accent ligt op Nederlandse romans en belevenissen in Eindhoven.

Naar het nieuwe licht

In de jaren twintig trekt een familie van turfstekers uit Drenthe naar Eindhoven, om bij Philips te werken. Vervolg op 'Door Drentse venen'.
De opkomst en ondergang van de turfstekerij in Drenthe en het wel en wee van de familie Trip daarbij. Door de Eerste Wereldoorlog bloeit de turfwinning op, maar in de vroege jaren '20 van de 20e eeuw gaat deze nog sneller neerwaarts en wordt het gezin gedwongen te verhuizen naar Eindhoven (Philips). Deze historische streek- en familieroman zet een beeld neer van een arbeidersgezin dat het steeds beter lijkt te krijgen en na de tijdelijke neergang in het opkomende Eindhoven opnieuw succes lijkt te hebben. Gebeurtenissen als Eerste Wereldoorlog, socialisme, de groei van Philips en ook de opkomst van de radio spelen daarbij een rol. In dit tweede deel (na 'Door Drentse venen'*) van een geplande trilogie verschuift het perspectief van Drenthe naar Brabant. Het derde deel belooft zich voornamelijk in Brabant af te spelen. Geslaagde en goed leesbare roman; geschikt voor een breed en historisch geinteresseerd publiek.
ISBN: 9789033008474 / 2009

Een ander geluid 

De nood in de Drentse venen dreef de familie Trip naar het Drents Dorp in Eindhoven. Vader en zijn vijf dochters werken daar bij Philips. Deze onderneming maakt in de jaren twintig van de vorige eeuw een stormachtige ontwikkeling door. In Een ander geluid volgen we met name het wel en wee van zoon Berend. De jaren op de ambachtsschool, zijn aanstelling bij Philips, en zijn carrière bij dit bedrijf worden beeldend en met oog voor detail beschreven. Dat geldt ook voor de economische crisis die Nederland vanaf 1930 treft.

In zijn vrije tijd besteedt Berend veel aandacht aan zijn grote passie: muziek. De grote vraag is dan ook of hij uiteindelijk zal kiezen voor een loopbaan bij Philips of de voorkeur geeft aan 'een ander geluid'. Daarnaast volgt de auteur de eerste wankele schreden van Berend op het liefdespad. 
isbn 9789033008894 2010

Onder de gloeilamp

(Herman)  H.H.J. Maas (1877-1958)  Onder de Gloeilamp (namenlijst bron Frans Dekkers Eindhoven) in reeks De liefde van Jo Faro uitgegeven in 1946. Volgens een advertentie: "Een romantisch episch boek over de lichtstad"  Zeldzaam boek, omdat het gerucht gaat dat Philips de gehele oplage heeft opgekocht. Of het waar is? In 1949 wordt het boek afgeprijsd aangeboden van 6,25 voor 3,90 gulden. Nu is het boek antiquarisch 75 euro waard. Wel een feit is: " Onder druk van  de publieke opinie moest de voortzetting van deze roman, die als trilogie was opgezet, worden gestaakt."  De scherpe hekeling van personen en toestanden in Eindhoven en daarbuiten baarde in de naoorlogse jaren veel opzien. Hoe de schrijver onderdruk is gezet om deze reeks niet verder te publiceren het gehele verhaal hierover is te lezen op: http://tijkools.nl/hhjmaas/ of de site: www.bureaupubliciteit.nl Het boek werd destijds onder invloed van de kerk en de industriëlen van Eindhoven, IDIL, Kortooms en Knuvelder en omgeving op de index geplaatst, een lijst van boeken die men niet in de verkoop wilde hebben.
Maas daarover op tijkools website: "Het is waar, dat 'Onder de Gloeilamp' in Eindhoven geweldig gesaboteerd is door de geestelijkheid bij de boekhandelaren. Toch geloof ik niet, dat in Eindhoven ooit een ander boek zoveel gelezen is! Maar zonder die sabotage zouden er nog honderden exemplaren meer verkocht zijn; vorige week is nog iemand alle boekhandels afgelopen, vergeefs, zelfs wat inlichtingen betreft. Alleen het antwoord: 'Kan ik U niet aanhelpen! In maart 1947 is het boek verschenen; in mei heette het al in de boekwinkels: "uitverkocht". Maar Maas wist echter al van zijn uitgever Schoonderbeek dat het boek nog niet helemaal uitverkocht was. "Zonder die sabotage was er al lang een 2e druk geweest. Door IDIL ("Informatie-Dienst Inzake Lectuur") verboden romans liggen openlijk in de étalages, en daar wordt niets tegen gedaan" schreef Maas.
Debet hieraan is de openhartige wijze waarop misstanden, waaronder de arbeiders gebukt gingen, in romanvorm beschreven werden. Vele namen van de middenstand in Eindhoven spelen een rol in deze roman. Voor alle personen en plaatsnamen zijn synoniemen gebruikt.  Wie is wie en meer informatie op aparte pagina 

Weemoedige en boze verhalen van een oude man

Vijf generaties Eindhoven, Amsterdam, Philips, Centurio, Auschwitz
Een familie in verhalen. Een terugblik op episodes uit de levens van vijf generaties familie van Ger de Wind. Van de grootouders uit Amsterdam, die in Auschwitz zijn vermoord. Van de andere grootouders uit Eindhoven, die tien van hun kinderen zagen sterven. De volgende generatie was de eerste die bij Philips werkte. Hun kinderen begonnen daar aan de weg omhoog, maar de kleinkinderen maakten Centurion mee en zagen het bedrijf uit Eindhoven vertrekken. De terugblikken zijn vaak weemoedig en bespiegelend, soms ook boos over wat hen overkwam. Maar altijd is er de herinnering aan groot geluk en diep verdriet. 174 pagina's, april 2017
isbn 9789402235289 

Op Pad Met Pim

Op Pad Met Pim: van Eindhoven tot Hilversum
De journalist Marcel van Roosmalen, werkzaam bij het opinieweekblad HP/De Tijd, maakte wekelijks reportages voor dit tijdschrift over de verkiezingsbijeenkomsten van Pim Fortuyn. De ster van deze politicus rees snel, totdat zijn gewelddadige dood hieraan plotseling een einde maakte. De verslagen van de bovengenoemde journalist werden gebundeld tot deze uitgave. Hij geeft impressies van de verkiezingsbijeenkomsten van Fortuyn in de periode van februari-mei 2002 in plaatsen zoals Eindhoven, Rotterdam, Noordwijk en nog andere. Veel aandacht schenkt Van Roosmalen aan de reacties van de assistenten van deze politicus en van het publiek, waarbij de humor niet ontbreekt. Deze prettig leesbare uitgave met enkele zwartwitfoto's, waarin diepgaande beschouwingen vrijwel ontbreken, is bestemd voor politiek geinteresseerde lezers en degenen die om andere redenen belangstelling hebben voor dit kortstondige fenomeen. 142 pagina's, mei 2002
isbn 9789059110700 

Literaire wandelroute Eindhoven

Bloemlezing van fragmenten uit de hedendaagse Nederlandse literatuur waarin Eindhoven een rol speelt.
Ondanks hetgeen de titel suggereert is het geen literaire wandeling door Eindhoven. In plaats daarvan zijn uit het oeuvre van schrijvers die in Eindhoven zijn geboren, hebben gewoond en/of gewerkt, passages op een rij gezet waarin de stad in zijn algemeenheid, of een straat of gebouw wordt genoemd. Het is niet onlogisch dat nogal eens de naam van Philips valt, meestal overigens niet in een gunstig verband. De meeste citaten zijn afkomstig uit het werk van A.F.Th. van der Heijden en Antoon Coolen, maar ook wat minder voor de hand liggende auteurs als Havank, W.F. Hermans, Cees Nooteboom en De Schoolmeester geven acte de présence.Door Peter van Vlerken, Sander van Vlerken.
1999, 52 pagina's, Met lit. opg., index
 ISBN 9070814870

Goej volk

Lodewijk van Woensel is schrijverspseudoniem van Louis Vrijdag. Zijn erhalen zijn geschreven In dialect. 1e uitg. 1962 en 2e vermeerderde druk 1970, 60 pagina's, Eindhoven : De Pelgrim. Hij schrijft over Eindhoven: We weten 't genogt, Endove stao op z'n kop; in 't hil land wordt gepraot over de stad in de steigers, we lève zu te zegge in 'n steigerende stad en alles wa nog 'n klèin bietje dynamiek in z'n lijf hee steigert mee." 
bron: Literaire wandelroute Eindhoven

Natuurdagboek

Nescio 

Waar je gevallen bent, blijf je

Bundeling van een selectie reisverhalen uit de periode 1961-1983, die eerder gepubliceerd zijn in tijdschriften of boeken. Onderwerp zijn reizen naar onder andere Afrika, Zuid-Amerika, Spanje, Italië en Frankrijk, maar ook bezoeken aan musea en kunst-tentoonstellingen. En een bezoek aan Eindhoven.  Hij schrijft: wie na jaren in Eindhoven terugkomt moet wel hetzelfde gevoel hebben als ik: dat met die stad ook zijn eigen verleden grondig overhoop is gehaald, tunnels, viaducten, nieuwe hotels, hoge gebouwen, zijn in de plaats gekomen van nu voorgoed vergeten plekken ..." 
In stukken van meestal uitstekend niveau gaat het Cees Nooteboom meer om de weergave van zijn persoonlijke indrukken, dan om pure beschrijving van het geziene. Het schilderen van sfeer was en is de grote kracht van de auteur, de lezer 'reist' op plezierige wijze met hem 'mee'. De verhalen uit de jaren '60 over Europa brengen het nabije verleden verrassend dichtbij. De vergelijking van verre, armere landen met onze wereld steken de eerste vaak gunstig al vanwege bewaarde eenvoud en oprechtheid. Een mooi overzicht van Nootebooms-ontwikkeling in dit genre. Uitgave 1983, Isbn 9029532912 / 9789029532914

Eindhoven

Eindhoven is een kijk- en zoekboek  of prentenboek over de stad Eindhoven, Het is geschreven door Janine de Goey.  Het boek is uitgegeven door Kinderboekwinkel de Boekenberg [Kleine Berg 48] om hun 30 jarig bestaan te vieren in 2016. In dit prentenboek  staan veel interessante Eindhovense gebouwen, aantrekkelijke plekken en veel weetjes. Een geweldig boek voor iedereen vanaf 9+ die Eindhoven kent of wil leren kennen. 0ok verkrijgbaar in het Engels. 
isbn 9789081736312  / 2016

Levensverhalen van ouderen in Gestel 

Levensverhalen is dat een roman?  Eigenlijk niet. In een roman beschrijft men de fictieve werkelijkheid, een levensverhaal beschrijft de werkelijkheid en bij een biografieën wordt het verhaal nog eens in een context gezet.
Misschien start ik nog een aparte rubriek Eindhovense levensverhalen en  biografieën. De Fontys Hogeschool Sociale Studies heeft een aantal levensverhalen over Eindhoven uitgebracht in de reeks Terug in de tijd: Levensverhalen van ouderen in Tongelre (2010, deel 1),   Levensverhalen van ouderen in Woensel  (2012, deel 2),  Levensverhalen van ouderen in Strijp (2012, deel 3),
Levensverhalen van ouderen in Stratum (20??, deel ??4) , Levensverhalen van ouderen in Gestel ( 20??, deel 5).
Evie Heinrichs en Peter van Zilfhout(redactie).

Poëtisch Eindhoven

De bundel Poëtisch Eindhoven bevat een mengeling van nieuwe en bestaande gedichten over de stad in het zuiden des lands. De stijlen zijn zeer uiteenlopend. De ene auteur draait alweer veertig jaar mee, de ander maakt in Poëtisch Eindhoven zijn debuut. De bloemlezing bestaat uit werk van Klara Smeets,Piet van den Boom, Frans van Hoof, Jack van Hoek, Alexander Franken, Ruud van Neerven, Von Solo, Hans F. Marijnissen, Arnoud Rigter, Willem Adelaar, Theo Smit, Marc Tiefenthal, Derrel Niemeijer, Patrick Wiercx, Angela Polderman, Mattie Goedegebuur en Nanna Dillen.
Redacteur Hub Dohmen
Paperback, 32 pagina's, Uitgever Heimdall Thema , 
ISBN  9789491883385 / 2015

Een Brabantse jongen wordt man

 Guus van Strijp, beschrijft het levensverhaal van een Eindhovense jongen die volwassen wordt.
Isbn  9789086660254 /  2007  / 68 pagina's

De jeugd van een Brabantse arbeidersjongen

Guus van Strijp, beschrijft de jeugd van een Eindhovense arbeidersjongen.
isbn 9071794733 / 2004 /  77 pagina's

Levensverhalen van ouderen in Strijp 

Terug in de tijd, (2012, deel 3),

Eindhoven '44

Hij ging in de richting Eindhoven, ik keek hem na tot de vlammende staart niet meer te zien was en het geluid was opgelost in de andere geluiden. Ook over haar zou hij vliegen, maar ze zou niet bang zijn, hij zou haar niet zoeken, haar met rust laten, ze lag natuurlijk al in bed en dacht aan mij, Victor!
Een beeld van de Eindhovense hemel in december 1944.
Hoewel het boek zich afspeelt in de periode maart 1944 tot juli 1945, is het Eindhoven '44 genoemd, omdat 1944 het meest cruciale jaar was dat de stad ooit heeft meegemaakt.
Erik Lotichius (1929) bracht zijn jeugd door in en rond Eindhoven. Hij zat daar op het Lorentz-Lyceum, deed eindexamen en ging naar Amsterdam om muziek te studeren.
isbn 9492182793  /  februari 2016

Zeven kleuren stront

Het boek  van Ronnie van Geffen volgt de Duitse Vertreter Ludwig Nolte tijdens zijn optreden in de Rotterdam haven en later bij Philips in Eindhoven. Vervolgens de ervaringen van de Marinier Frans van Geffen tijdens de gevechten rond de Maasbruggen en als laatste die van de Amerikaanse Paratrooper Jack Jones bij de dropping boven Son en Breugel. Deze mannen lopen elkaar tegen het lijf op 18 december 1944 tijdens de bevrijding van Eindhoven. Een spannend relaas. Overgoten met een sausje van humor en romantiek, maar ook met feitelijkheden over weinig bekende fenomenen zoals een Philips werkplaats in het concentratiekamp Vught en bedenkelijke praktijken in de haven van Rotterdam.
isbn 9789463184076 / augustus 2016

Maria

Documentaire fotograaf Martijn van de Griendt maakte zijn negende fotoboek. Een boek over het meisje Maria uit Eindhoven, tevens de geboortestad van de fotograaf. Hij sprak haar eind 2007 aan op het Stadhuisplein in Eindhoven om vervolgens negen jaar polaroids van haar te maken. Vanwege haar bijzondere verhaal, besloot de fotograaf een filmcamera te kopen en Maria ook op bewegend beeld te gaan vastleggen. Tien jaar later is er een film én een fotoboek. Martijn van de Griendt: 'ik ontmoette Maria op straat in Eindhoven toen ik foto's maakte voor mijn fotoboek Smokin' Boys Smokin' Girls, over rokende jongeren. Maar Maria (18) was aan het blowen. Ik sprak met haar en voelde al snel dat er een bijzonder verhaal in dit fotogenieke meisje zat. Ze was als baby geadopteerd uit Brazilië, kreeg problemen met haar adoptieouders, liep weg van huis en werd op haar elfde in een jeugdinstelling geplaatst. Ze kwam in aanraking met drugs, kreeg foute vriendjes en werd moeder op haar zestiende.' Van de Griendt fotografeert Maria op polaroid vanwege dit unieke en kwetsbare materiaal. Het past bij het verhaal van Maria. Hij wilde de focus ook niet leggen op de ellende, maar vooral op de persoon Maria.
isbn 978-90-813416-8-4 / maart 2017 / 160 pagina's

Mama, kijk eens! 

Mama, kijk eens! is een schitterende autobiografische roman die zich afspeelt in Eindhoven geschreven door Daniëlle Koch
Als jong kind groeit Daniëlle Koch op met een psychisch zieke moeder en moet ze dagelijks fysieke en geestelijke mishandelingen ondergaan. Doordat haar vader voor zijn werk nagenoeg altijd weg is, staat Daniëlle er vaak alleen voor. Alleen haar jongere zus biedt houvast; samen houden ze dapper stand in een wereld vol geweld en drank.

Op haar achttiende overlijdt haar moeder en lijken de problemen van Daniëlle voorbij. Ze krijgt verkering, gaat uit huis en bouwt een zelfstandig bestaan op. Beetje bij beetje wordt haar leven mooier. Als ze op latere leeftijd zelf moeder wordt, lijkt ze haar geluk definitief te hebben gevonden. 
isbn 9789082594706 /  maart 2017

De trein van 12:10

De trein van 12:10 van Johanne A. van Archem 2015 
Allang voor die datum was het leven van Rica veranderd in Eindhoven, waar ze een aantal jaren heel tevreden met haar zuster had gewoond. Het is 1942 en in het bezette Nederland is niets meer zoals het was. Nadat Rica Beverborg een bezoek heeft gebracht aan haar ouders in Twente, krijgt ze op de terugweg een Joods kind in de armen gedrukt in de drukte van station Deventer. Het kind moet worden ondergebracht bij een pleeggezin in Brabant. Zo begint Rica s werk voor het verzet. Daarbij komt ze ook Paul Kemperink weer tegen, de man die haar voor het altaar in de steek liet. Kan ze hem dit keer wél vertrouwen? Johanne A. van Archem is al jaren bekend als auteur van historische streekromans.
isbn 9789401904148 / ook als e-book / maart 2015

De midlifeclub 

Een gedeelte van het verhaal speelt zich af in een nieuwbouwwijk. Belt: “Dat is een beetje gebaseerd op m’n eigen leven. Ik woon zelf in de Eindhovense wijk Meerhoven. Daar gebeurt ook het een en ander natuurlijk.” Daar ontmoet de hoofdpersoon drie vrouwen.
Sommige buutbewoners die het boek hebben gelezen herkennen situaties, vertelt Karin op Omroep Brabant. “Ze hebben me aangesproken en gezegd dat ze dingen uit de wijk herkennen, dat de school ze bekend voorkomt enzovoorts. Ik heb het natuurlijk wel wat aangedikt om er een spannend verhaal van te maken.”
Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess bij de KLM. Ze woont in Eindhoven, in een Vinex wijk, met haar man en twee kinderen. De midlifeclub is haar debuutroman. Karin Belt heeft veel uit haar eigen omgeving als inspiratie gebruikt voor deze roman. Niet alleen de Vinex wijk, maar ook het gevoel van ‘Is dit het nu?’ waar veel vrouwen tussen de 35-55 jaar mee te maken krijgen.
isbn 9789047204350   / september 2014

Hardliners

"Ooit was ik een van hen en belandde via omzwervingen in een van de meest spraakmakende jeugdbendes van Eindhoven." dit schrijft Hans Visser over zijn roman hardliners. 
Dit is het levensverhaal van de auteur. Hij verhaalt hoe hij in Eindhoven opgroeide en als temperamentvolle jonge knaap met vrienden en vriendinnen zwaar aan de drank verslaafd was, met allerlei verkeerde praktijken die hem uiteindelijk in de gevangenis deden belanden. Tot hij besefte dat hij, na bijna iemand vermoord te hebben, met zijn vrienden van de jeugdbende op weg was naar de ondergang. Hij belandde in het ziekenhuis, waar geconstateerd werd dat hij maar een nier had, die bij een vechtpartij aan gruzelementen geslagen was. Hij overleefde het op een wonderlijke manier, werd door gebed van zijn duivelse plagerijen en angsten verlost en kwam tot aanvaarding van Jezus als zijn redder en verlosser. Een met vaart geschreven boek. recensie: Ds. Jenno Sijtsma
isbn 9789063182755 / 2006

Mijn leven is een sportveld

Dankzij een jeugd met vallen en opstaan, een ijzeren wil en brandende ambities, beleeft Daniëlle van Bakel van jongs af aan enerverende tijden. Sport loopt als een rode draad door haar leven. Met de nodige creativiteit, bloed, zweet en tranen kan ze haar dromen waarmaken. Als ze de liefde van haar leven leert kennen, neemt ze een verrassend besluit. Ze zet alles opzij en geniet daarna met haar partner van élke minuut, intens en grensverleggend. Van reizen en samenzijn met familie en vrienden maakt ze steeds een feestje. Dan slaat het noodlot onverwacht en keihard toe. De kunst van het loslaten begint. Een tijd van aangrijpende en emotionele gebeurtenissen breekt aan. Het getal vijfendertig speelt daarin een cruciale rol. Na het overlijden van haar soulmate gaat ze door een diep dal. Het kost haar bijna bovenmenselijke kracht om de weg naar zichzelf terug te vinden. Dan gaan de vogels weer fluiten en lonken nieuwe uitdagingen! Een deel van de opbrengst van dit boek is bestemd voor het Radboud Oncologie Fonds.
Het boek speelt zich af in Eindhoven.
isbn 9789462281776  / september 2013

Zalig uiteinde

Schimmen, skoepen, wringen, kitsen, mollen, tokkelen. Welkom in het wonderlijke universum van Olaf Huncke: huisartsenzoon, enfant terrible en hoofdpersoon van Zalig uiteinde. Dirigent wil Olaf worden, en mocht dat niet lukken, dan toch minstens dichter. Samen met zijn vriend Ferdinand tast hij de grenzen van het toelaatbare af. ‘Kijken wat er gebeurt’ is hun levensmotto. Intussen is Olaf hopeloos verliefd op Céline, Ferdinands duistere zus, die echter gevoeliger blijkt voor de charmes van Olafs oudste broer – niet in de laatste plaats vanwege diens Citroën DS Décapotable.

Met zijn gewaagde thematiek en onnavolgbare stijl zuigt Viktor Frölke je mee in het verhaal van zijn jonge held. Die zich afspelen in Eindhoven. Zalig uiteinde is een onstuimige roman over de ontdekking van de liefde, lust en het grootse, meeslepende leven. Een tegendraads boek dat de lezer lang zal heugen.
isbn 9789400401457 / februari 2013

Bloedverwanten

Geboren en getogen Eindhovense Els Ruiters [ 1964] schrijft niet direct over Eindhoven maar het is duidelijk dat in haar thriller Bloedverwanten de verhaallijn zich afspeelt o.a. in de Venetiëstraat (= Venetiëlaan in het boek) in Eindhoven.

Als hoofdcommissaris Havinga wordt neergeschoten, ontdekken rechercheur Ava van Amstel en haar collega Rob Welsman dat hun baas op eigen houtje en in het grootste geheim bezig is met een onderzoek. Al zijn aantekeningen zijn in een code, die niet te kraken lijkt, waardoor Ava vermoedt dat er een insider bij betrokken is. Het spoor leidt naar internationaal netwerk.
Derde, op zichzelf te lezen thriller over het politieduo Van Amstel en Welsman. Het boek begint met een pakkende proloog en weet de aandacht tot aan de laatste bladzijde goed vast te houden. Vlot geschreven roman met geloofwaardige karakters en een goed in elkaar zittend, spannend plot zonder losse eindjes: alles waarover gesproken wordt, heeft uiteindelijk een functie.
isbn 9789461091475 /  juli 2015

Tonic: (non-)alcoholische roman

Eindhovense roman van Ralf Mohren. Hoofdpersoon Arthur is een zware alcoholist en een ongemotiveerde docent Nederlands op een middelbare school. Verhaal speelt zich volledig af in Eindhoven. Hij vertelt over zijn leven, dat een dagelijkse strijd tegen een almachtige aandrang tot drinken is. Sinds zijn studentenjaren is hij van een verlegen jongen veranderd in een verslaafde die dwangmatig vlucht in de roes van overmatig alcohol drinken. Hij kampt met ‘geestelijke katers’, momenten waarop hij depressief is en paniekaanvallen heeft. Zijn vrouw fungeert als vangnet, maar haar geduld raakt op. Hij bezoekt een verslavingskliniek en de AA avonden, maar hij blijft psychisch wankel. De slopende verslaving is in een beeldende stijl beschreven. De verteller schetst in rake bewoordingen de gemoedstoestand en ervaringen van een intelligente en kwetsbare man, die gevoel voor harde humor heeft. De roman biedt een kleurrijk verslag van een ziektebeeld, een heldere en genadeloos eerlijke zelfanalyse van iemand die zichzelf de vernieling in helpt, zonder de kern van het probleem onder ogen te durven zien. Het is al snel duidelijk: drank maakt meer kapot dan je lief is.
isbn 9789029089401  /  januari 2015

De hemel is zwart vandaag

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op  Curaçao, echter met de zin “maar nu is het klaar, ik wil naar huis. Ik wil naar Eindhoven.” verdient deze roman van Ralf Mohren een Eindhovens tintje.  Ralf schreef ook Tonic: (non-)alcoholische roman.
 Curaçao, eind jaren negentig. De Nederlander Arthur Poolman heeft een baan aangenomen op een middelbare school. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen: op Curaçao zal hij zich losmaken van zijn wortels en worden wie hij echt is. Het kost hem echter moeite om grip te krijgen op de keiharde, dorre rotsen van het eiland. Zijn Nederlandse collega’s zien Curaçao gewoon als Nederland met ideaal weer, maar Arthur voelt zich er stuurloos. Hij raakt onder invloed van de raadselachtige, rebelse Ralph Veerman, die hem meesleept naar de duistere hoekjes van het eiland. Tegelijkertijd trekt Nederland hard aan Arthur: het gaat slecht met zijn vader, al probeert die dat voor zijn zoon verborgen te houden.

Op een broeierig Curaçao dat van elke valse romantiek is ontdaan, zoekt Arthur houvast bij de Antilliaanse literatuur, de vrouwen van Campo Alegre en de fles. Als de eclips van 26 februari 1998 het eiland voor even helemaal op zwart zet, gaat hij op zoek naar licht: boven op de Christoffelberg. Daar komt hij definitief los.
isbn 9789029089654  / april 2017

De slag om de Blauwbrug

Eindhoven, de wijk Tivoli spelen in de boeken van  A.F.Th. van der Heijden regelmatig een rol, hoewel namen en straten vaak anders zijn aangeduid. Het boekje  "Groepsportret /  Wie is wie in De tandeloze tijd van A.F.Th. van der heijden" uit 1996 met isbn 9789021466408 legt het allemaal uit, incl. plattegronden .  
Hoofdpersoon van De tandeloze tijd is Albert Egberts. De cyclus beschrijft zijn jeugd in Geldrop/ Eindhoven  zijn studietijd in Nijmegen, en zijn leven daarna in Amsterdam.    De tandeloze tijd bestaat tot nu toe uit de volgende delen:

De slag om de Blauwbrug (proloog, 1983)
Vallende Ouders (deel 1, 1983)
De Gevarendriehoek (deel 2, 1985)
Advocaat van de Hanen (deel 4, 1990) - verfilmd in 1996
Weerborstels (een intermezzo, 1992) - Boekenweekgeschenk
Het Hof van Barmhartigheid (deel 3, eerste boek, 1996)
Onder het plaveisel het moeras (deel 3, tweede boek, 1996)
De helleveeg (deel 5, 2013)
Kwaadschiks (deel 6, 2016)

Vallende Ouders

Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden, is op 15 oktober 1951 om 22.45 uur in de Poemastraat 38 in Geldrop geboren. In zijn boek is dit de Lynxstraat.
De Poemastraat,  hoorde oorspronkelijk tot het grondgebied van Geldrop als onderdeel van de wijk Tivoli. Pas in 1972 werd Tivoli officieel geannexeerd door Eindhoven. Veel mensen beschouwde al midden jaren 30  de wijk Tivoli als deel van Eindhoven.


Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden

Han Roijakkers verzorgt een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd    van de schrijver A.F.Th. van der Heijden. O.a. aan de orde komt :  een aantal uitstapjes naar het Eindhovens Kanaal . De literaire wandeling voert langs locaties van scènes uit romans en requiems. De wandelaar leeft mee in citaten uit deze verhalen. Ze vertellen over kinderdroom, alcoholschandaal, liefdespikanterie, moederverering, vaderongemak, jongensvriendschap, jongerenleed; allemaal ingebed in de veelstemmige herschepping van een land van herkomst.
Verspreid in de romanverdichting komt de wandelaar op de biografische plaatsen van de schrijver; de huizen, scholen, cafés, straten, pleinen, waar hij opgroeide en zich ontwikkelde tot zijn twintigste jaar.
isbn 978-94-6226-218-8  / April  2017  
Speciale website https://vanderheijdenwandeling.nl

De Canon verteld

"Eindhovenaren en hun iconen" Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vestiging van boekhandel selexyz Van Piere in Eindhoven, interviewde Hans Horsten zesenveertig Eindhovenaren. Hun verhalen zijn gekoppeld aan de drieëntwintig iconen uit De Canon van Eindhoven die in maart 2009 door Stichting De Negende van Eindhoven werd gepresenteerd. Ieder icoon wordt van twee kanten belicht: enerzijds door een bekende inwoner en anderzijds door een minder bekende plaatsgenoot. Zesenveertig grappige, roerende, soms schokkende, maar altijd informatieve verhalen over de rijke (cultuur)geschiedenis van Eindhoven. De vertellers zijn geportretteerd door fotograaf Sam Walravens.
isbn  9789086801473 / 2009  /144 pagina's

Weg Van Hier

In Weg van hier beschrijft Borgers (1947) hoe hij, als lid van de nieuwe generatie die het allemaal helemaal anders zal gaan doen, op drift raakt in het oude Europa. Zijn zwerftocht begint met het voortijdig verlaten van het conservatorium en leidt via Liverpool, het Mekka van de popmuziek, naar Duitsland, waar hij zich een plek weet te veroveren in een Tanzorkest. Ondertussen roert de tijd zich en lijkt de opkomende underground scene in Nederland eigenlijk veel interessanter. Avontuurlijke confrontaties met de ordinaire zaken in het leven, met onwrikbare tradities en met revolutionaire nieuwlichterij volgen elkaar op. Het eeuwige verhaal van een jonge man op zoek naar zijn plek in de wereld. Weg van hier geeft een amusant en treffend tijdsbeeld van de jaren '60, ook herkenbaar voor hen die er niet bij waren.

De Brabantse muzikant en directeur van de Rockacademie Borgers is voor sommigen vooral bekend van zijn gastrol als saxofonist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud en voor anderen als zanger/songwriter van zijn eigen bands Mr Albert Show, Sweetd’Buster en de Foyer Rock Band. Tegelijk met zijn verhalenbundel Weg van hier verscheen ook het CD album Ver van hier.
isbn  9789081496711 /    2010    /128 pagina's

Onder onze voeten kruipt de Blues

Het boek opent met een scène die zich afspeelt in de kleedkamer van een succesvolle bluesband, nèt vóór het optreden. De drummer bekent aan de andere leden dat de bassist vanavond niet zal komen. Sterker nog: de bassist komt nooit meer omdat is gebleken dat zijn 19-jarige dochter, een kind blijkt te zijn van hém, de drummer.
Het verhaal gaat dan terug naar het moment dat het meisje Michelle, waar dit allemaal om draait, besluit om een DNA test aan te vragen. Zij heeft het vermoeden gekregen dat de
man die zij papa noemt, niet haar biologische vader is.
Als blijkt dat het zo is komen we weer uit bij de eerste scène, nadat we een inkijkje hebben gekregen in het rijk geschakeerde leven van de afzonderlijke leden van de bluesband The Blue Pogones. Michelle, die Mieske wordt genoemd, beseft dat haar initiatief desastreus is voor de mannen, maar ze kiest voor zichzelf en voor een nieuwe zekerheid in haar leven.
De band spat uit elkaar in één weekend en ook de door de wol geverfde muzikanten zijn gedwongen om zich opnieuw af te vragen wat ze met hun leven gaan doen.
Het verhaal speelt zich af in de wereld van rock- en bluesmuziek. Het gaat echter niet over muziek maar over het leven er om heen. De auteur, zelf een gelouterd muzikant, heeft hierin behalve van zijn fantasie, rijkelijk gebruik gemaakt van eigen belevenissen en die van zijn collega-muzikanten. Vergelijkingen met de werkelijkheid zoals die volgens velen heeft plaatsgevonden, zijn dan ook dermate ver gezocht dat ze niet meer ter zake doen.
Alles had kunnen gebeuren......als het gebeurd was.
isbn 9789081496704 / ISBN 978-90-814967-0-4 /  2015 / 264 pagina's

Dagboek van een Sloopproces

Dagboek van een Sloopproces. 19 november 1981 - 24 juni 1982.  Een oud fabriekscomplex verdwijnt uit het beeld van Eindhoven. In eigen beheer uitgeven door Mariken Francissen zo'n  80 bladzijden met foto's en tekst. 

Zwemmen tussen haaien en dolfijnen

autobiografische teksten van Johan Jansen over zijn belevenis bij Philips. Teksten zijn bewerkt door 
Carol (Carolus Henricus Cornelis Johannes) van Nijnatten (1951-) 173 p.
Verschillende hoofdstukken beschrijven het werk in het snel groeiende Philips concern en typeren enkele hoofdpersonen in het nieuwe vak van verlichtingstechniek. In de inleiding staat" Soms was de verleiding groot de tekst aan te vullen met de verhalen die Johan Jansen aan mij [carol van Nijnatten] ooit vertelde, bijvoorbeeld over her onderbrengen van tweehonderd joodse burgers bij Brabantse boerenfamilies of de bevrijding van Aalst-Waalre.  Te leen bij de bibliotheek Eindhoven.
isbn 9789081655415  / 2010
Boekomslag gebaseerd op kunstwerk van: Jozef van der Horst, Fire and Light, 1994

Wilde paarden

Kan een mens zijn verleden écht achter zich laten?  geschreven door Twan Arts
Je leven weer op de rit krijgen, dat blijkt toch lastig als je zo lang in de bak hebt gezeten. De hoofdpersoon heeft geen makkelijk leven gehad. Soms heb je medelijden met hem en soms begrijp je zijn keuzes totaal niet. Leest lekker en snel. Speelt zich af in Eindhoven wat het erg herkenbaar maakt voor iedereen die wel eens in Eindhoven komt of hier woont.
In 2007 debuteerde Twan Arts met de thriller Khaos, een eigentijdse thriller over een student die tegen wil en dank het criminele wereldje wordt ingezogen. 
isbn 9789402227604 / 2013 

Geheimen 

Geheimen van Stephanie Velings (twee delen)
Een nieuw schooljaar is begonnen op Het College in Eindhoven. Stella, Penelope en Brittany proberen samen met hun vriendinnen er een leuk jaar van te maken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Leuke jongens, onbekende emoties en een hoop geheimen zorgen voor heel wat onrust binnen het grote gebouw. Stella wordt verliefd, maar de identiteit van haar broer weerhoud haar ervan zich over te geven. Penelope probeert wanhopig haar losbandige verleden verborgen te houden voor haar vriend. Brittany worstelt met tegenstrijdige gevoelens tegenover haar vader. Eugynia heeft last van paniekaanvallen en vraagt zich af of ze ooit vriendinnen zal kunnen maken. Zullen ze al hun geheimen kunnen bewaren? 
ISBN 9789402133660 / juli 2015

Morgen ben ik weer thuis

Morgen ben ik weer thuis' van bestsellerauteur Simone van der Vlugt is het tweede deel in de serie met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol. 'Aan niemand vertellen' is het eerste deel en 'Vraag niet waarom' is het derde deel. In 'Morgen ben ik weer thuis' onderzoekt Lois de vermissing van de elfjarige Britt, die na een turnles niet meer is thuisgekomen. Als het spoor naar het buitenland leidt, ziet Lois zich voor grote problemen gesteld... Een aantal situaties  in deze thiller spelen zich af in Eindhoven.
isbn 9789026335594 / mei 2016

Over de streep

Over de streep, een historische streekroman van Johanne A. van Archem. Veel situaties van boek spelen zich in Eindhoven af. Zodra ze voor het altaar staan, zegt haar aanstaande 'nee'. Dat komt Rica wel goed uit, want ze wilde toch al niet met hem trouwen. De enige reden waarom ze ermee instemde, is dat het voor een dochter slim is om 'omhoog te trouwen'. Maar haar aanstaande heeft een slechte reputatie en als hij die waarmaakt door haar voor het altaar te laten staan, neemt ook zij de benen. Reken maar niet dat ze nog met hem trouwt! Als geen ander weet Johanne A. van Archem de sfeer en gebruiken van vroeger te vertalen naar een roman van nu. Zij is fulltime schrijfster van al meer dan twintig boeken en doet stamboomonderzoek. Over de streep is een onvervalste Johanne A. van Archem, waarin historische feiten en vertelkracht samenkomen.
isbn 9789401902441 /  mei 2014

Band of Brothers

Band of Brothers is het verhaal van de Easy-compagnie, 506de Infanterieregiment Parachutisten, 101ste Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger, dat in de Tweede Wereldoorlog werd beschouwd als een van de beste tirailleurscompagnieen ter wereld. Boerenjongens, arbeiders, mijnwerkers en studenten gaven zich er in 1942 vrijwillig voor op. De verschrikkelijk zware selectieprocedure en de even zware training zorgden er o.a. voor dat de E-mannen een zeer hechte band kregen. Historicus Ambrose schrijft over hun belevenissen (hij laat ze ook zelf aan het woord) in die tijd en over de unieke hechte band die de mannen van Easy Company hadden en nog steeds hebben. Ze namen o.a. deel aan D-day, vochten in Nederland, in de slag om de Ardennen, de Rijnlandcampagne, zagen de concentratiekampen en namen Hitlers adelaarsnest in Berchtesgaden in.  Ambrose interviewde veel veteranen en bezocht samen met hen de locaties waar ze hadden gevochten. Een meeslepend, interessant boek over een bijzonder hechte en opmerkelijke legereenheid. Een deel van het boek beschrijft hun belevenissen in Eindhoven.
diverse drukken  / 1993

Zoeken naar Eileen W.

De ik-figuur ( lezer komt naam niet te weten) is opgegroeid in Eindhoven. Zijn vader, die vrij jong gestorven is, was leraar Engels. Zijn moedeer is Engelse van geboorte. De ik-figuur gaat ook Engels studeren in Amsterdam.
De verteller in ZOEKEN NAAR EILEEN W. drijft een winkel in tweedehandsboeken in de Londense wijk Clapton en brengt zijn dagen door met het beschrijven van een zoektocht naar een zekere Eileen, een Iers meisje dat hij bij toeval heeft ontmoet maar dat plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Wie was zij? Wat heeft haar bewogen om van de ene op de andere dag te verdwijnen? En waarom wordt hij zo door haar geobsedeerd?
In het begin van het boek speelt zich in Eindhoven af maar later in Londen.
diverse drukken 1e uitgave 1981

Als uit een ander ei gebroed

Als uit een ander ei gebroed' is de historische roman van Jack van Hoek die zojuist is verschenen. Auteur Jack van Hoek. (en van Gogh-kenner) uit Eindhoven heeft de opdracht voor zijn kloeke boek gekregen van de Nuenense heemkundekring De Drijehornick.
Van Hoek neemt zijn lezers mee naar Deurne, Bakel, Mierlo, Eindhoven, Stiphout. Daardoor, maar vooral doordat het zo meeslepend, af en toe zelfs spannend en koddig is geschreven, is het als tijdsdocument interessant voor mensen uit de hele regio.
isbn 9789074097079 /  2010  [heruitgave 2015]

Dubbele tongen en giftige pennen

Dit boek bevat herinneringen van een kind (Frans van Hoof, schrijver en voormalig stadsdichter van Eindhoven) aan zijn vader. Die vader was vanaf het begin van de Duitse bezetting in mei 1940 lid van de NSB. Hij werkte zich op tot een hoge functie bij de gelijkgeschakelde radio-omroep en schreef - in SS-uniform - diverse Duits-gezinde reportages, onder meer vanuit Normandië. Na de oorlog kwam dit alles hem op zeven jaar werkkamp te staan. Het gezin doemde hij tot ontwrichting. De zoon maakt voor het portret van zijn 'foute' vader veelvuldig gebruik van diens geschriften, in de vorm van zeer lange citaten. Die worden afgewisseld door jeugdherinneringen van de auteur in Eindhoven. Aangezien Frans pas in 1941 geboren werd, lijken veel van die herinneringen constructies achteraf. De tekst is dermate persoonlijk, dat slechts met moeite algemene conclusies getrokken kunnen worden over het lot van NSB-kinderen.
isbn 9041004661 / 1997

Verdwaald in het Witte Dorp

Hoe dramatisch waren de gevolgen voor een opgroeiende zoon van een vader die in de oorlog fout was geweest? In deze niets verhullende autobiografie beschrijft Frans van Hoof de vernederingen en teleurstellingen die hij in zijn jeugd moest ondergaan, de schaamte, de ruzies thuis, het wanhopige gevecht om nog iets van het leven te maken, het zoeken naar eigen identiteit. Het verhaal geeft tevens een duidelijk tijdsbeeld van Eindhoven in de jaren vijftig. Dit boek is een vervolg op ‘Dubbele tongen en giftige pennen’, het verhaal van een NSB-kind, dat in 1997 verscheen en landelijk veel stof deed opwaaien. Waargebeurd verhaal (autobiografie)
isbn 9789085394204 / 9085394201   mei 2006

Strijp Toen ons opoe nog 'n "durske" waar.

Boek van Frans Smeets van ruim 200 pagina's met talloze anekdotes uit het leven van Strijpse Eindhovenaren.
Hij heeft ook uitgegeven:
isbn 9789090076959 / 1994 / 200 pagina's

Multitouchtafel bibliotheek Eindhoven

In de bibliotheek Eindhoven (centrale)  staat een multitouchtafel waarmee alle foto's van RHCe te zien zijn. Met het programma VerhaalLokaal zijn een tiental verhalen gemaakt over Eindhovense onderwerpen zoals DAF, Philips, De Witte Dame, GGzE.  Verder nog over de zes dorpen die samen Eindhoven vormde,  Eindhovense briefhoofden enz. 

Eindhoven-hoek

De Eindhoven-hoek in de bibliotheek Eindhoven (De Witte Dame, Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven). Deze  hoek is sinds de herinrichting gerealiseerd.  In deze hoek staat ook de  'Kast van de toekomst'. Hierin staan ideeën over het jaar 2116. Deze "toekomstvisies" zijn in 2016 in het kader van ons 100 jarig bestaan verzameld. Deze ideeën zijn beeldend gemaakt  door een 3D printer en in deze Eindhovense plattegrond geplaatst. De kast is gemaakt door EDHV [meer foto's] en het is duidelijk te zien: dit is  de plattegrond van Eindhoven.

Boeken over Eindhoven

In de Eindhoven-hoek staat een verzameling boeken over de stad Eindhoven en van Eindhovense schrijvers. 
Veel romans in deze rubriek zijn  in de bibliotheek te leen of aan te vragen uit een achtergrond collectie.

Het donkere licht

Het donkere licht van Antoon Coolen verscheen in 1929 en beschrijft het  actuele probleem  van 't dorpsmeisje op de Philipsfabriek. Deze fabriek en stad worden niet genoemd, maar zijn overduidelijk gemodelleerd naar Philips, respectievelijk Eindhoven. Eindhoven — het wonder van deze eeuw.  Eindhoven — waar het typisch Brabantsche grootendeels verdwenen is door de komst van vreemde elementen onder de bevolking; het zorgenkind van Brabantia Nostra. v Eindhoven — het donkere licht, de Brabantsche grootstad, de stad ook van contrasten, van de Laboratoria en het vendelzwaaien, van de schouwburgen en de gilden. Zó eindigt de roman over Eindhoven.  Zó met wat Anton Coolen in zijn boek „Het donkere licht" schrijft over deze stad:  Die stad had iets boven elke andere stad  Haar snelheid. Zij was vandaag grooter dan gister. Zij had den vasten en diepen groei van haar worstelen, die naar de verten strekten en den bodem loswoelden onder veler voeten. Dat deed een vreemde almacht, de geweldige impulsenkracht van den arbeid, die in zichzelve groeit. ' Het verontrustte en verblijdde. We worden zoo groot! O de groei der gebouwen naar de wolken kwam de sterren nabij: in de sterren was de naam boven de hoogste fabrieksgebouwen met vloeiend vuur geschreven.
Het gezin van klotsteker Simon Wijnands woont in de Peel en heeft het niet breed. Als dochter Marieke, de oudste van de vele kinderen, er de leeftijd voor heeft, wordt zij er dan ook meteen op uitgestuurd om wat te verdienen. Zo komt Marieke terecht op een fabriek in de grote stad. Deze fabriek en stad worden niet genoemd, maar zijn overduidelijk gemodelleerd naar Philips, respectievelijk Eindhoven. De verlegen Marieke komt door het contact met haar collega’s steeds verder los van haar plattelandsachtergrond. Haar ouders krijgen steeds minder vat op haar, en op enig moment is Marieke zwanger. En het einde van de ellende is nog niet in zicht….
isbn 1929

Weerborstels

Het boek  van A.F.Th. van der Heijden is oorspronkelijk uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 1992 voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek .  Er zijn verschillende plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zoals  het Helmonds Kanaal.  De ontmoeting tussen Robert en de ouders van Albert in Eindhoven . En een hele belangrijke plaats is de plaats waar Albert zijn jeugd heeft doorgebracht. Dat is Geldrop, nabij Eindhoven. 
Vooral Geldrop en langs de wielerparcours vormen de belangrijkste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. 
Het boekenweekgeschenk 1992 werd door de auteur bestempeld als een aftakking van de roman 'De gevarendriehoek', onderdeel van de cyclus 'De tandeloze tijd'. Toch laat deze korte roman zich geheel zelfstandig lezen. De toevoeging tussen haakjes 'De tandeloze tijd. Een intermezzo' onderstreept het incidentele karakter, maar plaatst het verhaal tegelijkertijd in de romancyclus. Het boeiende verhaal gaat over een man die verblind door vadertrots zijn zoon de afgrond in duwt, en daarmee zichzelf en de rest van zijn gezin te gronde richt. Pocketeditie; mormale druk, krappe marges
isbn 90-70066-96-3  / 1992 (diverse drukken)

Uit het Zesde Huis


Met het boek "Uit het Zesde Huis"  voltooit Hans F. Marijnissen het verhaal uit Koorddansen op Klompen (Boekscout.nl 2013) en Van Wolven en Stolpen (Boekscout.nl 2014). Op eigen kracht en geholpen door studies, werk, muziek, en vriend(inn)en, weet Hans Lambregts in Eindhoven de weg omhoog te vinden. De eerdere delen beschreven zijn Bredase jeugd als zoon van een door krijgsgevangenschap getekende vader en een aan multiple sclerose lijdende moeder. Uit het Zesde Huis begint midden in de chaos en verwarring na de depressies en tegenslagen. De verwerking van het overlijden van zijn ouders en het opbouwen van een blijvende relatie brengen hem tot een leefbaar bestaan. o.a. het Cafe de Gouden Bal, Hoogstraat 112a, Eindhoven, komt voor in het laatste deel van 'Uit het Zesde Huis'.
isbn 978-94-0222-297-5 / 9789402222975 / dec 2015

Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur. Zoals Van Straten zelf zegt: ‘Gewoon een jeugd, net zoals mijn leven gewoon een leven is.’ Dat kan zo zijn, maar Wij zeggen hier niet halfbroer is geenszins ‘gewoon een boek’. Met dezelfde haarscherpe en ontroerende observaties die we kennen van zijn persoonlijke stukjes en zijn columns voor Volkskrant Magazine toont Van Straten ons de hartverscheurende, grappige herinneringen aan het leven van een jongen die worstelde met identiteit, liefde en mannelijkheid.
Groot deel van het boek speelt in Eindhoven
isbn 9789038802602 / maart 2017

Constantijn Huygens op dienstreis

zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654
Van de beroemde dichter, schrijver en musicus Constantijn Huygens (1596-1687) duiken nog steeds onbekende teksten op. Deze uitgave bevat een levendig, nooit gepubliceerd verslag van een reis die Huygens in 1654, in dienst van het Oranjehuis, heeft gemaakt naar prinselijke goederen in Luxemburg en het Duitse Meurs. We maken hierin kennis met weinig bekende kanten van Huygens: hij is bezig met de verkoop van bomen, de controle van Oranjekastelen, de vernieuwing van een waterkering in de rivier de Our. Zijn verslag toont ook de problemen van het reizen in de zeventiende eeuw en de gevaren, onder andere vanwege rondtrekkende legers. Het boek bevat talrijke illustraties in zwart-wit, een lijst van geraadpleegde literatuur en een register. Zonder meer een puntgave editie, vooral van belang voor historici en lezers met serieuze belangstelling voor zeventiende-eeuwse geschiedenis en voor Huygens.
isbn 9789087043650  / april 2013

Het wonder van Eindhoven

Een boek over Eindhoven dat leest als een roman met mooie verhalen over de groei van Eindhoven, " reizen door de geschiedenis van de lichtstad" is de ondertitel.
In 1891 kocht Gerard Philips voor 12.150 gulden een oud fabriekje in Eindhoven, een dorp dat nog geen vijfduizend inwoners telde. Het was niet meer dan een vlek op de kaart. Nadat de drempel van de twintigste eeuw was genomen, kwam het dorp onder aanvoering van Gerard en zijn broer Anton Philips in een stroomversnelling die zijn gelijke niet kent in Nederland. Philips groeide uit tot een toonaangevende multinational, die na de Tweede
Wereldoorlog, van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, zijn bloeitijd beleefde. Philips maakte van Eindhoven het Silicon Valley van Nederland.
Arno Kantelberg trekt langs mensen, huizen, fabrieken en andere locaties in en om Eindhoven die samen het succesverhaal van de stad vormen. 'Het wonder van Eindhoven' vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld.
isbn 9789057595707  / februari 2013

Toon W. is hersteld

‘Toon W. is hersteld’ vertelt het verhaal van Eindhovenaar Toon Walravens (54). Walravens is in 2015 beleidsmedewerker Herstel en Rehabilitatie bij GGzE en is veelgevraagd gastspreker in de wereld van detentie, justitie, ervaringsdeskundigheid en forensische zorg. Maar daar zag het lang niet naar uit. In het boek ‘Toon W. is hersteld’ wordt beschreven, door Arnold Otten, hoe Toon opgroeit en in de criminaliteit belandt. Drank, drugs, diefstal en vechtpartijen domineren zijn leven. Na diverse korte detenties, waarover hij in het boek uitgebreid vertelt, krijgt hij aan het begin van de jaren negentig vijf jaar gevangenisstraf als leider van een criminele organisatie. Die straf betekent voor hem de ommekeer.
‘isbn 9789090288222  / 2015

Geen keus

Als Lisanne van Ede (15) naar Eindhoven moet verhuizen is ze boos. Ze wil haar beste vriendin Sara en haar school niet missen, ook al gaan ze naar een mooi groot huis. Voor de verhuizing gaan Lisanne en Sara een kijkje in haar nieuwe school nemen en ontmoeten daar basketballer Kevin. Als het nieuwe schooljaar gaat beginnen is Lisanne zenuwachtig, maar maakt al snel contact met Michelle en nog drie andere meisjes die haar meteen uitnodigen om tijdens de Limburgse werkweek bij hen in de bungalow te komen. Wanneer Michelle ontdekt dat Kevin Lisanne leuk vindt, wordt ze jaloers. Lisanne krijgt dreigbriefjes waarin haar gezegd wordt van Kevin af te blijven, of er gebeuren nare dingen. Vlot leesbaar, actueel verhaal over pesten op school en wat dat voor het slachtoffer betekent. Vreemd dat er op school na zo'n gebeurtenis geen nazorg gegeven wordt. Achterin vertelt de auteur wat hem tot het schrijven van dit verhaal inspireerde. Vanaf ca. 13 jaar.
isbn 9789085432111  / september 2012

Denvis Een rockroman

De 'rockroman' van journalist Leon Verdonschot is in 2009 gepresenteert  in de Effenaar in Eindhoven. "Dit is een roman, op basis van het leven van Denvis. Omdat het een roman is, zijn overeenkomsten met de werkelijkheid toeval. Zelfs al zijn het er behoorlijk veel," vertelt Verdonschot. Denvis is een personage in zijn boek, maar het is geen biografie, het is en blijft een roman.
Denvis is de zanger en componist van de Eindhovense rockband The Spades. Hij had voetballer kunnen worden. Maar die carrière laat zich in een woord samenvatten: F2. Dennis werd Denvis, rocker. Het volle leven, dat wilde hij opsnuiven. Weg uit Mierlo, dat mavodorp. Naar Australië, om daar als straatmuzikant te leven. Naar Spanje, om daar trips te verkopen aan toeristen. Naar Thailand, om daar een kroeg te beginnen. Naar Eindhoven desnoods, waar hardrockers graag zijn wiet kochten. Zijn mateloosheid brengt hem waar hij zijn wil: in de schijnwerpers. Maar ook in een Japanse cel en in getroebleerde relaties met hysterische hippiemeisjes. De zorgeloosheid verdwijnt op slag wanneer het leven van zijn beste vriend een dramatische wending neemt. Denvis. Een rockroman is een wervelend en met veel vaart geschreven verhaal over een leven vol snelle aanlopen.
isbn 9789060057629 / augustus 2009

Prooi

Het boek Prooi van  de Eindhovense Elle van den Bogaart speelt zich vooral af in Eindhoven en Den Bosch.
Raisel is 17 jaar, Antilliaan en wordt door zijn moeder naar Nederland gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken. Hij komt terecht bij zijn tante, die veel strengere regels hanteert dan hij thuis gewend is. Raisel besluit zijn eigen weg te gaan, laat de school voor wat die is en is vast van plan zijn ambitie waar te maken: een beroemd dj worden. Binnen de kortste keren is zijn geld op en blijkt de verleiding groot om in te gaan op het aanbod van een Antilliaanse landgenoot; hij krijgt veel geld in ruil voor seks met oudere mannen. Intussen heeft hij Loulou ontmoet en Raisel wordt verliefd op haar. Zij is zijn enige houvast. Indringend verhaal waarin op invoelbare wijze vanuit Raisel wordt verteld hoe hij in deze situatie terechtkomt en er uiteindelijk weet uit te breken. Het verhaal leest als een trein. Je kunt je als lezer goed inleven in de situatie, maar jongeren zullen dit keer blij zijn als ze zich juist niet met Raisel hoeven te identificeren.
isbn 97890269175  /  februari 2008

Gebr.

Ted van Lieshout liet zich voor Gebr. inspireren door het verhaal van zijn broer en hemzelf. Het resultaat is een tijdloze ontwikkelingsroman voor jong en oud, die 20 jaar na verschijnen nog altijd even mooi en aangrijpend is. Deze prijswinnende klassieker is in tien talen verschenen. 
Het verhaal speelt zich vooral af in Eindhoven in de kamers van Maus en Luuk, dit zijn de belangrijkste ruimten.
Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Die laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.
isbn 9789025749798  diverse drukken / 1e druk 1996

Schuldig kind

Vlak voor het avondeten krijgt de vriend van Teds moeder een hartaanval. Terwijl zij met de ambulance mee naar het ziekenhuis rijdt, bidt haar thuisgebleven zoon van vijftien tot de Heilige Maagd Maria: hij hoopt dat ze oom Paul wil redden. Maar het is niet Maria die antwoordt.
In 2012 publiceerde de veelbekroonde Eindhovense auteur Ted van Lieshout (1955) een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. Mijn meneer deed veel stof opwaaien door het precaire onderwerp. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In Schuldig kind geeft Van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag. Veel situaties in Eindhoven komen aan de orde.
isbn 9789021406091  / maart 2017

Vanitas

Cornelis Le Mair geboren in Eindhoven, (1944) is een natuurtalent en studeerde op 24-jarige leeftijd cum laude af in portret- en figuurschilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Onder de Nederlandse realisten in de schilderkunst neemt hij door zijn traditioneel ambachtelijk werkwijze, die een buiging betekent naar de oude meesters, een aparte positie in als hedendaagse Nederlandse fijnschilder.
Dit boek, gepresenteerd als roman, is feitelijk geen echte roman, ondanks het verhalende, verbindende element. Het lijkt wel interessant voor kunstacademies en kunstkringen waar graag gediscussieerd wordt, vooral over kunst. Autobiografische tendensen zijn prominent aanwezig in zijn boek. 
isbn 9789062655267  / december 2001

Armand en nou ik


Armand ( Eindhoven 1946 -2016) werd in 1967 beroemd dankzij zijn hit ‘Ben ik te min’ en groeide uit tot Nederlands bekendste hippie, protestzanger en cannabisambassadeur. Maar wie was de mens die schuilging achter dit roodharige sixties-icoon? Ondanks een jeugd waarin het niet meezat kende Armand in de jaren zestig vele successen. De muziek, in de stijl van zijn grote voorbeelden Bob Dylan, Pete Seeger en Woody Guthrie, in combinatie met de scherpe, observerende, poëtische en maatschappijkritische teksten in zijn moerstaal, maakte van hem een unieke en authentieke artiest. Hij speelde overal in Nederland en België, verzorgde het voorprogramma van The Rolling Stones en tourde met The Troggs. Maar de invloed van geld, roem en drugs betekende destijds ook bijna zijn ondergang. Vanaf de jaren zeventig verdween hij voor het grote publiek uit beeld. Toch bleef hij nummers schrijven en optreden, ook toen cocaïne en onzekerheden zijn leven domineerden. Zijn carrière kende pieken en dalen; volharding resulteerde uiteindelijk in een cultstatus. In Armand. En nou ik. Een biografie vertelt Marcel Groenewegen [bassist van The Kik}  het verhaal van een artiest en zijn oeuvre, maar vooral dat van een man en zijn turbulente leven dat voor een groot deel in Eindhoven afspeelt. .Op 15 november 2016 verscheen de biografie van Armand. De titel van de biografie is "Armand. En nou ik" en is geschreven door Marcel Groenewegen, . Marcel Groenewegen heeft Armand nog tot kort voor zijn overlijden geïnterviewd voor deze biografie. 
9789038801438  / 15november 2016

Zestig Strepen

In Zestig strepen maakt Spits de 'soundtrack' van zijn leven op. Frits Spits, pseudoniem van Frits Ritmeester (Eindhoven, 19 januari 1948), verzorgt diverse radioprogramma's is televisiepresentator en diverse andere functies. Hij heeft de zestig liedjes aangestreept die bepalend zijn geweest in de vorming van zijn muzikale smaak. Hij vertelt over de achtergronden van die liedjes, maar dat niet alleen: in hoogst persoonlijke verhalen geeft hij een kijkje achter de schermen van zijn radiobestaan, zijn jeugd in Eindhoven, zijn leven en zijn liefdes.
isbn 9789038890807  / oktober 2008

Ongenade 

Derde, afzonderlijk leesbare deel van de trilogie rond Sil Maier (na 'Onrust' en 'Onder druk') van het schrijversechtpaar Esther en Berry Verhoef (=Escober).
Sil Maier heeft gebroken met zijn vriendin Susan Staal die hij niet meer wil belasten met zijn destructieve gedrag en gaat in Munchen, waar hij tot zijn achtste samen met zijn moeder woonde, op zoek naar zijn jeugd. Hij ontdekt dat het graf van zijn moeder door een onbekende wordt onderhouden. Zijn zoektocht naar deze man voert hem naar Frankrijk. Ondertussen is een huurmoordenaar, wiens broer door toedoen van Maier dood is, uit op wraak. Hij ontvoert en mishandelt Susan om achter Sils verblijfplaats te komen en brengt haar onder in een illegaal bordeel in Eindhoven. Spannende, harde actiethriller over o.a. vrouwenhandel en prostitutie, met een mooi plot, flink wat geweld maar ook ruim aandacht voor de psyche en drijfveren van de hoofdpersonen. Het verhaal heeft vaart, mede door de afwisseling van perspectief en locatie.
isbn 9789041423320  /  april 2013

De Galvano

Deze kleine debuutroman van Stijn van der Loo speelt in de jaren '30 van de twintigste eeuw in de buurt van Eindhoven. De hoofdfiguur is een jonge fabrieksarbeider in de galvanotechniek, het gebruik van galvanische elektriciteit voor technische doeleindenl. Hij verkeert in een beslissende levensfase: zijn jonge vrouw wacht na een slopende ziekte de dood en de fabriek staat op het punt over te gaan in vreemde (Duitse) handen. In fundamenteel opzicht wordt dan zijn leven bepaald tussen twee onverzoenlijke werelden: door het geluk van de liefde in zijn leven met zijn liefdevolle en evenwichtige vrouw in het aangezicht van de dood en door de dreiging van de macht in zijn werk met de fabrieksarbeiders, die zich woedend verzetten tegen de geplande overname van de fabriek. Op een zeer indringende en aangrijpende wijze weet de schrijver deze werelden van tegenstellingen in het leven te roepen door middel van een vertederende en beschouwelijke stijl over de innigheid van de liefde tussen jonge mensen en door middel van een lapidair en triviaal taalgebruik over het uitoefenen van de macht tussen de leidinggevende jongeman en de agressieve arbeiders.
In de de Galvano speelt willemstraat 15 een rol.
isbn 9021472945  / 2004 

Kamille en Brandewijn

Verhalen uit een Oost-Brabantse jeugd. Autobiografische schetsen over een opgroeiend meisje op het platteland bij Eindhoven voor de Tweede Wereldoorlog. Periode 1919-1939 en zich afspelend in Rooms-katholiek milieu.

isbn 9076295158 /  2004