home

Nieuw boek : Geallieerde voortijdige gliderlandingen in de

Nederlandse- en Belgische Kempen, september 1944

Omdat de Geallieerden eind 1944 WO-2 in Nederland en Duitsland snel wilden beëindigen ontwierp de Britse Gen. B .Montgomery een ingenieus plan dat de naam operatie Market Garden kreeg. De bedoeling was om nog voor Kerstmis snel over de grote rivieren te trekken en daarna in een ruk door naar Berlijn .Het was een pracht stuk logistiek voor die tijd! Zoals we nu weten is dit door diverse omstandigheden niet gelukt. Wel werd er een z.g. Corridor naar Arnhem gevormd en diverse plaatsen hierdoor snel bevrijd. Het einddoel Arnhem werd niet op tijd gehaald .

Op 17 september 1944 ,een mooie zonnige zondag, ging de operatie Market Garden van start. Het deel Market door de lucht vanuit Engeland en op de grond startte Garden met het 2 de Britse leger van het 21 Legercorps vanuit Lommel richting Arnhem. Market had als doel de landingsterreinen bij Arnhem en Groesbeek en bij Son in Brabant.

De luchtarmada was samengesteld uit vele vliegtuigen met parachutisten en andere met vl zweefvliegtuigen (gliders). Het bekendste vliegtuig was de 2-motorige Dakota of C-47.

Het was voor iedereen volslagen verassing om plotseling zoveel vliegtuigen in de lucht te zien Het was een ware armada en dit duurde de hele week. Er waren twee aanvliegroutes nl, de noordelijke en de zuidelijke . De schrijver zag als 12 jarige jongen bij,’s-Hertogenbosch, de noordelijke route, overkomen. Bij hem thuis was de middag maaltijd geheel aangebrand omdat we zo geobsedeerd waren door hetgeen zich boven onze hoofden afspeelde. Hij zag ze erg laag overkomen en we zwaaiden naar elkaar . Een schouwspel om nooit meer te vergeten. Hij zag boven zich de Britten die onderweg waren maar Arnhem. In de Belgische en Nederlandse Kempen werd men gelijktijdig ook zo geconfronteerd met de grote stroom vliegtuigen. Het betrof de zuidelijke route hoofdzakelijk Amerikanen die naar het landingsterrein bij Son moesten.

De Duitse bezetting was nog op vele plaatsen aanwezig en zij schoten met het luchtafweer op de toestellen. Boven de Kempen werden vele Dakota,s geraakt en stortten neer. Hierdoor voltrokken zich ware drama’s af in de tot zo mooie rustige dorpen De bemanningen werden gedood of gewond. Soms werden door de crashes de inwoners gedood of gewond. De gliders, die los raakten konden meestal nog een noodlanding maken.

Ook hierbij vielen slachtoffers. Het waren allen jonge mannen, die ver van hun vaderland hun jonge leven opofferden voor onze vrijheid. De meeste gliders die in de Kempen neerkwamen behoorden bij de beroemde USA 101 Airborne Division. De gliders waren van het fabricaat Waco., type CG-4A

Veel inwoners van de Kempen boden hulp aan de inzittenden en verstopten deze in de schuren ,hooimijten ,in kelders en in grote overdekte kuilen in het veld. Dit waren ook de ware helden en ze speelden met hun eigen leven. Ze hielden de mannen dagen of weken
lang verborgen en gaven ook voedsel en drinken. De Duitse bezetter had geen pardon als ze het ontdekten. Er zijn burgers terplekke geëxecuteerd. Gelukkig zijn er nu mooie herdenkingsmonumenten voor de gevallen bevrijders en onze burgers ,zodat die nooit vergeten zullen worden Zonder iemand tekort te willen doen noemt de schrijver Mej. van Hoof en de Fam. Smulders uit Hoogeloon., die in allerlei vormen verzet hebben geboden.

Het was voor de schrijver erg moeilijk om alles te achterhalen wat er zich afspeelde meer dan 70 jaar geleden. Gelukkig plaatste hij in de 80-er jaren al een oproep in de krant. Giel Blankers uit Bladel leverde toen vele verhalen en ingetekende kaarten. Deze zijn nu van onschatbare waarde. Dat leverde vele informatie op en is nu waardevol .De schrijver heeft zich in dit boek geconcentreerd op de gliderlandingen in de Kempen.

Gelukkig zijn er nog wat authentieke foto’s uit die tijd . In het boek zijn enkele luchtfoto’s te zien in de bijlagen zijn vele oude documenten terug te vinden Het boek bevat 316 pagina’s en honderden afbeeldingen. De afbeeldingen zijn deels in kleur en zwart-wit. Het heeft een gelamineerde soft omslag

Degene die dit alles nu leest en nog info heeft kan dit nog melden. Vooral oude foto’s zijn erg welkom. Goede bronvermelding is verzekerd.

Op 11 augustus wordt het eerste exemplaar in het gemeentehuis van Eersel door de schrijver/uitgever Ad Hermens aan burgemeester Mevr. A. Thijs -Rademakers overhandigd.

Vanaf nu kan er al ingetekend worden om zeker te zijn van een exemplaar. De oplage zal beperkt zijn. De prijs van het boek is 39.95 euro. Voor de liefhebbers is er voor dezelfde prijs ook het gelijksoortig boek over de voortijdige landingen in de Meierij van ,’s-Hertogenbosch,dat vorig jaar verscheen .

Voor info gaarne contact opnemen met Ad Hermens, Eindhovenseweg 113, 5663 NC, Geldrop 040-2850016 of mailen agchermens@onsbrabantnet.nl .

http://www.adhermens.nl

 

 

 


(binnenkort meer foto's en teksten)

Titel: Luchtaanvallen op Eindhoven en Philips 1940-1945 : feiten en achtergronden over de luchtaanvallen tijdens de periode 1940-1945 / [samenst. Ad Hermens]
Auteur: Ad Hermens (1932-) Jaar: 2002, Uitgever: Geldrop :Hermens
Annotatie: ill., facs., portr, Met lit. opg, Omvang: 2 dl. (832 p.), Formaat: 30 cm,,ISBN: 90-802074-3-8 (set)

 
Het boek, dat uit 2 delen bestaat , handelt over 3 grote bombardementen op Eindhoven en Philips gedurende WO- 2.
Hiervoor zijn ongeveer 265 ooggetuigen door de schrijver benaderd. Hieruit bleek dat het nog erg leeft onder de ouderen.

De bombardementen werden uitgevoerd door de Britse  Royal Airforce [6-12-1942] en [30-3-1943] en de  Duitse Luftwaffe [19-9-1944]. De desbetreffende archieven zijn jarenlang door de schrijver geraadpleegd. zodat het boek waardevolle documenten en belevenissen van de bemanningen bevat. Ook worden losse bommen en vliegtuigcrashes uitvoerig beschreven.

Het boek is interessant voor degene die de menselijke tragedie zoekt , maar ook voor de luchtvaartfreaks. Het boek werd door de schrijver \ uitgever aangeboden aan de burgemeester van Eindhoven en aan de familie Philips,die ook het voorwoord schreven.

Het boek is een gebonden uitvoering met stevige geplastificeerde omslag. Het bevat 830 pagina,s en 1220 foto,s en illustraties, alles in zwart/wit met een zeer mooie lay-out.
Een boek voor jong en oud,die deze bewogen periode zullen beleven of herbeleven.

Het boek is alleen verkrijgbaar in de boekhandel van Eindhoven en omgeving, maar is ook te bestellen bij de schrijver  telefoon of fax 040 2850016 en per e-mail : agchermens @ onsbrabantnet.nl   Het boek [ 2 delen] kost 65 euro.