Plattegrond Eindhoven 1887 en 1890.
Met dank aan © Dominique van Wessem voor de kaart
De 20 belangrijkste gebouwen van Eindhoven rond 1887 /1890

download deze kaart 2,5 mb

1 station
2 hotel Verheijen
3 id Posthuis
4 Postkantoor
5 raadhuis
6 Hotel Hof van Holland
7 Synagoge
8 Marechausfee
9 Gasfabriek
10 R.G. Kerk
11 Telegraaf
12 Hotel Wildeman
13 Concordia
14 Hotel Gouden Leeuw
15 Amicitia
16 Liefdegesticht
17 Apollo's Lust
18 Prot. Kerk
19 Mannenkoor
20 Rechtsgebouw
[] fabrieken enz

kaart Lith, M.F. van Piere, EindhovenOnduidelijk is wanneer deze kaart gemaakt is, maar in ieder geval na 1 juli 1866 omdat toen het station van Eindhoven geopend werd. Schatting tussen 1870 - 1899.
 


 

Eindhovense sociëteit: Apollo's Lust. De foto is gemaakt toen de sociëteit al gesloten was en hier later de garage Van der Meulen-Ansems gebouwd werd


 Hôtel Hof van Holland, Jos van Waegeningh, Rechtestraat Eindhoven
Centrale verwarming. Gaslicht op alle kamers. Stalhouderij Telefoon No. 60 (volgens telefoonboek 1915  no. 69)


 


Kerkstraat, gezien vanaf de kruising met de Rechtestraat en het Stratumseind met links de synagoge die in 1959 werd afgebroken. Israëlitische kerk Eindhoven
'Oase in de woestijn'. De joodse gemeente van Eindhoven (1770-1920)
Link: http://www.jhm.nl/nederland.aspx?ID=54

 


Hotel Wildeman


De noord-oostzijde van de Markt. Van rechts naar links aan de oostzijde het Haagsch Koffiehuis, Hotel de Wildeman & Gouden Leeuw, Concordia. Van rechts naar links aan de noordzijde het pand Boex, bakkerij ook bekend als De Olifant, hotel De Bijenkorf en de linde.
Datering : 1898 - 1898 gezien vanaf de Catharinakerk richting Stratum, met gebouw [met koepel] van het Eindhovens Mannenkoor
 

Stratumseind 23, het Eindhovens Mannenkoor, interieur concertzaal van het Eindhovens Mannenkoor. Tevens een societeit, cafe en biljartruimte. Na ruim honderd nog steeds een uitgangsgelegenheid, alleen aangepast aan de huidige tijd.

Nu is Café Thomas

Café Thomas is een sfeervolle, gezellige, open en gastvrije locatie in hartje Eindhoven. Laten we eerst even kennis maken met de geschiedenis van het pand. Waarom heet Café Thomas, Café Thomas? In de 19de eeuw ontwierp een zekere mijnheer Thomas van Dijck dit prachtige pand.

Van origine was het pand bedoeld voor het Eindhovense Mannenkoor. In de loop der jaren met een aantal omzwervingen van ondernemers is het pand in 1997 met respect gerestaureerd. Het werd Grand café Mijnheer van Dijck. Grand café Mijnheer van Dijck was een chique zaak met een hoge drempel. Het was dé ontmoetingsplaats voor de welgestelde Eindhovenaar.

Maar in de loop van de tijd wilde Mijnheer van Dijck voor een breed publiek toegankelijk zijn. Hierbij mocht iedereen hem dan ook bij zijn voornaam noemen, namelijk Thomas. Thomas biedt nu 5 dagen per week vanaf 20:00 uur een combinatie van lunchen, dineren en uitgaan!

 


gerechtsgebouw