kort filmpje over het brandweermuseum Eindhoven 2017 Klik op het bovenstaande plaatje

Brandweermuseum bezoeken? alleen op afspraak!
email naar: brandweermuseum@vrbzo.nl
bezoekadres: Deken van Somerenstraat 2, 5611 KX Eindhoven

Brandweermuseum in Eindhoven


Brandweer Museum Eindhoven 11 september 2015 is het brandweermuseum in de brandweerkazerne aan de Deken van Somerenstraat in Eindhoven officieel heropend.

Midden jaren zeventig was het Aloys van Bakel die veel attributen en fotonegatieven van de brandweer Eindhoven veilig ging stellen. Hij heeft een begin gemaakt met de collectie van het museum. In de jaren tachtig vond de toenmalige brandweercommandant dat Eindhoven groot genoeg was voor een eigen museum en stelde hiervoor een ruimte beschikbaar. Er kwam een museumcommissie en steeds meer vrijwilligers hielpen mee.

Het museum is voor iedereen toegankelijk, voor groepen tot twaalf personen. Als je het museum wilt bezoeken of je hebt vragen, neem dan contact op met: eddyklijs@vrbzo.nl of brandweermuseum@vrbzo.nl. Adres: Deken van Somerenstraat 2, 5611 KX Eindhoven
Veel mensen waaronder brandweermensen over de hele wereld hebben al een bezoek gebracht aan het ‘oude’ museum


De huidige kartrekkers van het brandweermuseum zijn Peter van Gijsel, gepensioneerd brandweerman, en Eddy Klijs, brandweerman in de parate dienst. In het brandweermuseum is onder meer een fotocollectie vanaf 1912 te zien, pompen, straalpijpen, helmen, blusapparaten en vele stille getuigen van diverse inzetten van de brandweer van Eindhoven. Ook voor kinderen is het educatief. Tijdens de rondleiding wordt er namelijk ook aandacht besteed aan brandveilig leven. Zeker met de indrukwekkende verhalen van Eddy en Peter, is het bezoek aan het museum de moeite waard!

Extra aandacht voor grote rampen
 In het museum hebben twee rampen extra aandacht gekregen: de Herculesramp van 15 juli 1996 en de brand in hotel het Silveren Seepaerd van 28 september 1971. Voor beide rampen zijn bijzondere gedenkplekken ingericht.

Boeken

De Brandweer van de Lichtstad. P.F.G.H. Snellen en J.H.A.M. Pero Een kroniek van de gemeentebrandweer Eindhoven ISBN 90-70674-09-2

Boekje: 25 Jaren Beroepsbrandweer Eindhoven.

De voertuigen van de Philipsbrandweer, auteur: P. Snellen P. Snellen, Uitgever: Europese Bibliotheek
72 pagina's ISBN 9789028836396


Tijdschriften

De Brandweer, maandblad van de vereniging van brandweercommandanten, december 1955, 9e jaargang, no.12, met een artikel over de brand in de goederenloods van de N.S. op 8-10-1955.

De Brandweer, maandblad van de vereniging van brandweercommandanten, juni 1956, 10e jaargang, no.6, met een artikel over de brand in het Ursulinen klooster te Hamont op 12-4-1956.

De Brandweer, maandblad van de vereniging van brandweercommandanten, januari 1972, 26e jaargang, no.1, met een artikel over de brand in het Silveren Seepaerd op 29-9-1971.

De Brandweer, maandblad van de vereniging van brandweercommandanten, november 1956, 10e jaargang, no.11, met een artikel over de brand na het neerstorten van de straaljager Lockheed T 33 in Strijp op 22-9-1956. \

De Vierde Macht, tijdschrift B.B en B.Z.B., januari 1957, 6e jaargang nr.1 met een artikel over de brand na het neerstorten van de straaljager Lockheed T 33 in Strijp op 22-9-1956.

Veiligheidsnieuws / gezamenlijke uitg. van de Regionale Brandweer Zuidoost-Brabant, de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen Zuidoost-Brabant en Politie Brabant Zuid-Oost
Jaar: 200? -2007
Uitgever: Eindhoven : Regionale Brandweer Zuidoost-Brabant

Boekje: Beschouwingen over de Hogedrul-Nevelblussing, A.Boudeijn & Zonen-Geldermalsen, Eindhoven October 1953.

Artikel: Hogedruk nevelbluspompen, tijdschrift Brand, 1958.

Links

 Het brandweermuseum Eindhoven is op facebook te bezoeken op:  https://www.facebook.com/museumbrandweereindhoven

http://www.nationaalbrandweermuseum.nl/

Brandweer in Nederland en België https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandweer Nationaal

Brandweermuseum Hellevoetsluis http://www.nationaalbrandweermuseum.nl/

Brandweervoertuigen https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandweervoertuig

Geschiedenis brandspuit
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspuit

Tankautospuit
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tankautospuit

Brandbestrijding https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandbestrijding