home

 

Philips Lichttoren - Lampentoren Eindhoven

     


1957 Eindhoven met nog de naam "Philips lampentoren"


Toren van de Philips gloeilampenfabrieken


Philips gloeilampenfabrieken


Lichttoren op een avondfoto van Eindhoven  uit 1957


2000
Phillips Lichttoren ontworpen door ir. L. Scheffer, gereed 1921


Ansichtkaart rond 1921


5000 duizend personeelsleden (ouvriers)  bij Philips "manufacture de lampes a incandescence Philips""Eindhoven celebrates the Philips jubilee, as seen by the artist D.Wildschut". 15 mei 1951
Op de tekening huis "de Laak",
Catharinakerk
Bevrijding Eindhoven met Lichttoren op de achtergrond, september 1944

 


 16 april 2005 : 100 jaar Frits Philips

 

 

Frits Philips in memoriam graffiti


Bron http://www.mijnalbum.nl/Album%3D88HKM6LP
 

  Philips heeft de 'Lichttoren', het hoofdkantoor van de lichtdivisie en decennialang hét symbool van het bedrijf in Eindhoven, verkocht aan de projectontwikkelaar IBC Vastgoed. In het markante witte gebouw met het torentje komen 45 luxe koopappartementen, een driesterrenhotel met honderd kamers, een conferentiecentrum, kantoren en wellicht een technologiecentrum en multimedia-theatercafé.

Met de plannen, die IBC samen met Stam + de Koning Vastgoed heeft ontwikkeld, is een investering gemoeid van 110 miljoen gulden. In dat bedrag is ook de koopprijs begrepen. Maar Philips weigert te verklappen hoeveel het precies voor de Lichttoren heeft gekregen.

De Lichttoren dateert van 1921. Het gebouw, destijds gebouwd in de stijl van modernisme en nieuwe zakelijkheid, diende jarenlang als testfabriek voor gloeilampen. Later werd het omgevormd tot hoofdkantoor van de lichtdivisie. Vorig jaar zette Philips-top de Lichttoren in de etalage. Het gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse standaarden en Philips verkoos een andere vestiging in Eindhoven boven een dure modernisering.

Dat ontketende een storm van verontwaardiging in Eindhoven, dat zich door het vertrek van de concerntop naar Amsterdam toch al flink in de steek gelaten voelt. Sommige inwoners schamperden dat straks de 'M' van de Amerikaanse hamburgerketen of zelfs de beeldletters van concurrent Sony op het gebouw zouden prijken.

Philips toonde zich niet helemaal ongevoelig voor alle commotie en nodigde vijf aannemerscombinaties en vastgoedbedrijven uit om een ontwikkelingsplan te maken. Deze week maakte Philips-directeur R. de Lange de 'winnaar' bekend. Het uitgangspunt bij de verkoop was dat het markante gebouw moest worden gespaard en 'de Lichttoren zijn uitstraling behoudt'. Dat is gelukt, aldus De Lange. Zelfs de verlichting in het karakteristieke lichttorentje blijft gewoon branden, met Philips-lampen.

Volkskrant 18-9-1999

Nieuwe functie voor Philips-toren 

De lichttoren van Philips in de Eindhovense binnenstad krijgt een ambitieuze nieuwe bestemming. Twee projectontwikkelaars kopen het karakteristieke gebouw en gaan er onder meer koopappartementen, een hotel, kantoren en een activiteitencentrum gericht op technologie, design en multimedia in onderbrengen. Daarmee is een investering gemoeid van ongeveer 100 miljoen gulden, zo hebben de betrokkenen gisteren meegedeeld.

Vorig jaar liet Philips weten af te willen van de lichttoren. Het pand is in de jaren twintig gebouwd in een stijl die wordt aangeduid als de nieuwe zakelijkheid. Philips gebruikte het decennia lang om er lampen te testen. Het gebouw dankt er zijn bijnaam aan. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot het beeldmerk van Eindhoven.

De projectontwikkelaars, IBC en Stam en De Koning, willen het aanzicht van de toren zoveel mogelijk behouden. Philips staat er borg voor dat het testen van lampen doorgaat. Daardoor blijft ook dit kenmerkende element behouden. Op de toren komt een groot elektronisch beeldscherm. Voor de hotelaccommodatie bouwen de projectontwikkelaars naast het bestaande complex een nieuw pand.

De verbouwing moet in 2003 klaar zijn. De gemeente Eindhoven is blij met het plan, aldus wethouder F. Backhuijs. Het project is volgens hem een waardevolle toevoeging aan de binnenstad. Aanvankelijk bestond de vrees dat Philips de lichttoren zou willen slopen. Dat leidde vorig jaar in Eindhoven tot een storm van protest.

(NRC 16-9-1999)

 

Provincie wil monumentale staat Philips-Lichttoren veiligstellen

Vrijdag 28 mei 2004 - Den Bosch - De provincie wil garanties van Eindhoven dat de monumentale staat van de Lichttoren, het voormalige hart van het Philipsconcern, behouden blijft. Dat is een van de voorwaarden die de provincie verbindt voor haar medewerking aan de plannen voor herontwikkeling van dit markante industriële gebouw met zijn lichtgevende toren in het centrum van Eindhoven.


De Lichttoren is al decennia lang het boegbeeld van het Philipsconcern en van de stad Eindhoven. Het is enkele jaren geleden verkocht aan woningbouwvereniging Trudo. Die had plannen om de Lichttoren en het naastgelegen Philips Lighting te exploiteren. Hierbij werd gedacht aan horeca op de begane grond, daarboven enkele verdiepingen met bedrijfskantoren en de verdiepingen daarboven als appartementencomplex voor particulieren.
Door inspanningen van onder andere de Gemeentelijke Monumentencommissie en de Van Abbestichting werd voorkomen dat de Lichttoren ontsierd werd door een op een koksmuts gelijkende opbouw en hebben ze bereikt dat de ramen en kozijnen van dit Rijksmonument in de oorspronkelijke staat behouden blijven.
De Van Abbestichting heeft in nauw contact gestaan met de Monumentencommissie en Trudo en frequent advies gegeven.
 


De Lichttoren-nieuwe stijl komt eraan
Zo wordt-ie dus (zie foto onder), de Lichttoren-nieuwe stijl: zonder opvallende wijzigingen aan het hoofdgebouw en dus mét het Philipslogo bovenop het torentje, en met aanbouwen aan de Mathildelaan, de Emmasingel en het Lichtplein.
Na veel soebatten met de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie staat het ontwerp vast. Maandag begint de verkoop van de ruim honderd ’lofts’, de appartementen in dit icoon in de binnenstad. De nieuwbouw start deze zomer en is in het najaar van 2008 af, meldt Trudo, de woningcorporatie die eigenaar is van de Lichttoren.

Architect Jan Verrelst, die zeven jaar bezig is geweest met het voormalige Philipscomplex, is meer dan tevreden. „Het is een gevoelig maar ook erg leuk project. Het gevaar bestaat dat een project minder van kwaliteit wordt als er lang aan wordt gesleuteld. Maar hier is het er alleen maar beter van geworden.“ De Lichttoren krijgt weliswaar uitbreiding, maar het oorspronkelijke fabrieksgebouw blijft eruitspringen. „Het contrast in kleur is groot. De oude Lichttoren krijgt een wittint, de nieuwbouw wordt donkerkleurige baksteen.“

Het ontwerp voor de nieuwbouw aan de Mathildelaan is aangepast, omdat de komst van filmtheater Plaza Futura niet doorging. Er komt nu een hotel. Verrelst: „De hoofdopzet van de aanbouw is hetzelfde gebleven. Met name het interieur en de gevels zijn aangepast.“ Het wordt een hotel met twee gezichten: een luxe viersterren Arthotel, en een deel ’woonhotel’ voor een langer verblijf. Trudo verwacht dat bijvoorbeeld tijdelijk in Eindhoven neerstrijkende werknemers van bedrijven er hun intrek in gaan nemen. Het Art- en Woonhotel krijgt tweehonderd kamers. Die bevinden zich voor een deel ook in de nieuwbouw aan de andere kant van de Lichttoren aan de Emmasingel. De doorgang tussen Witte Dame en Lichttoren, naar de parkeergarage daar, wordt dus wat smaller. Wie het hotel gaat uitbaten is volgens Verrelst nog niet bekend.Andere onderdelen van het vernieuwde complex zijn een ondergrondse parkeergarage, horeca op de begane grond, kantoren op de eerste verdieping en een dakterras van 125 vierkante meter voor de bewoners van de lofts. Eén belangrijk onderdeel van het Lichttorenplan is nog steeds niet ingevuld: het gaat dan om de vraag wat er in het markante torentje zelf komt.

bron: Eindhovens Dagblad (13-05-2006)


Bouw Lichttoren vordert
De ombouw van de Lichttoren in Eindhoven is dezer dagen in volle hevigheid aan de gang. Aan de kant van het Lichtplein zit een gapend gat in de gevel (links), waar het trappenhuis stond.

De gevel wordt hier weer dichtgemaakt, met veel glas. Achter de groene doeken wordt de gevel hersteld. Op de hoek met de Emmasingel is de basis al gelegd voor de uitbouw die hier komt. Aan de andere kant van het gebouw, aan de Mathildelaan, zijn twee grote bouwkranen neergezet om de bouw mogelijk te maken. Een stevig afdak langs de bouwschutting beschermt fietsers als er materialen getakeld worden. Het zal nog zeker tot medio 2009 duren voordat het complex van 30.000 vierkante meter van woningcorporatie Trudo is omgebouwd tot een mengeling van appartementen, kantoren en een art- en woonhotel.

bron: Eindhovens Dagblad (25-01-2007)