(HanrathVillapark, Eindhoven)

Zie ook:
Parklaan/villapark


 

De naam J.W. Hanrath zal Eindhovenaren minder zeggen dan de naam Villapark. Velen zullen 'De Laak' kennen, het woonhuis van wijlen Anton Philips dat Willem Hanrath in 1907 bouwde. Het was de aanzet voor het Villapark, een wijk waarop Hanrath en zijn bureau een grote stempel hebben gedrukt. De eerste werken van Hanrath, die zijn opleiding voor Baufuhrer' genoot in Duitsland, dateren uit 1893. Zijn  werk uit de beginperiode valt Op door de voor die tijd afwijkende en als modern ervaren manier van bouwen zoals zijn 'eersteling',' een villa in houten vakwerkbouw in Bloementaal. In 1904 vestigt hij zijn bureau in Hilversum van waaruit hij zijn verdere leven zal werken. In 1905 komt er een keerpunt waarop in zijn bouwen. In dat jaar krijgt Hanrath een opdracht voor een landhuis voor F.L.Wurfbain, die in de Verenigde Staten de Colonial Style heeft leren kennen en een duidelijke voorkeur uitspreekt voor die stijl. Hoewel Hanrath in eerste instantie aarzelt of hij die opdracht moet aannemen, verdiept hij zich toch in de oudere renaissance- en barokarchitectuur en verwerkt diverse stijlkenmerken in het landhuis 'Groenendaal'. Het ontwerp slaat erg aan en vanaf die tijd waagt Hanrath zich vaker aan historiserende architectuur.


Parklaan 99 Eindhoven"De Laak in mei 2005" Helaas zijn de palmbomen verdwenen.

Villa De Laak in Tongelre is daar een mooi voorbeeld van, evenals de 125 woningen die daarop in de zelfde wijk zijn gebouwd. De villa's kenmerken zich door kloeke kappen, forse dakoversteken, markante schoorstenen en de gebruikte houtconstructies. De woningen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Datzelfde geldt ook voor de woningen van Paul BriŽt, die het architectenbureau van Hanrath na diens dood in 1932 voortzette. Hij ontwierp bijvoorbeeld de nog altijd zeer gewilde duplexwoningen de Matthijsenlaan, later omgebouwd tot eengezinswoningen, en de rijtjeswoningen in de Pasteurlaan in het Eindhovense Stratum. Ook deze woningen dragen nog een duidelijk Hanrathís signatuur. Een groot deel van Hanrath's villa's in Tongelre draagt inmiddels de status van gemeentelijk monument; een aantal daarvan staat op de voordracht Rijksmonument te worden.


Parklaan 99 Eindhoven, architect: J.W. Hanrath
Villa De Laak is gebouwd in opdracht van A.F. Philips. Deze fabrikantenvilla is gericht op de hoek van de Parklaan en de Nachtegaallaan. De bijbehorende dienstgebouwen liggen aan de Nachtegaallaan. Ze zijn in dezelfde "Um 1800 stijl" maar soberder uitgevoerd.
Aan de rechthoekige plattegrond van de villa is aan beide zijkanten een lage uitbouw geplaatst met dakterras.
Het symmetrische geheel in baksteen met gepleisterde kroonlijst heeft een afgeplat schilddak gedekt met leien. De linker en rechterhoeken komen iets naar voren. De topgevels hier zijn voorzien van timpanen, gedragen door
gemetselde pilasters met een Ionisch kapiteel.
De voordeur zit tussen twee natuurstenen zuilen in het midden van de gevel. Het geheel is voorzien van diverse natuurstenen decoratieve elementen zoals guirlandes en sluitstenen. Het interieur is grotendeels nog origineel. Het hele terrein wordt door omgeleid Dommelwater omgeven. De tuinaanleg met vijver is oorspronkelijk ontworpen door L. Springer. 

 


Parklaan 54

Huize De Gooren is gebouwd in opdracht van linnenfabrikant J. Elias. Het afgeplatte schilddak loopt hol uit naar een grote overstek. De erkers links en rechts van de ingang lopen over de volle hoogte van de voorgevel door. De bovenlichten van de samengestelde ramen en de ramen van de dakkapellen zijn voorzien van glas in lood. De ingang bevindt zich in een rondboog portiek met een omlijsting van baksteen afgewisseld met natuursteen.

Het huis is weer een ontwerp van ontwerp van J.W. Hanrath en werd gebouwd in 1916. De joodse familie is van origine afkomstig Pattersen bij Hannover. In 1856 vestigde Joseph Elias zich in Stratum, maar verhuisde niet lang daarna naar Strijp. Zijn kleinzoon liet dit huis bouwen.
Momenteel is de bank Van Lanschot hierin gevestigd

Tekst: fietsroute door Tongelre


Parklaan


Parklaan 93 - Huize 'de Meerle'

In 1916  werd deze markante bakstenen Villa De Meerle ontworpen door de Hilversumse architect J.W. Hanrath voor de sigarenfabrikant Gerrit Henri de Jongh, die een broer was van mevrouw A.H.E.M. Philips-de Jongh en een zwager van Anton Philips. De Jongh was medefirmant geworden van de Gestelse sigarenfabriek van G.J. Aalfs. De familie De Jongh vestigde zich aan de Parklaan 93. De heer en mevrouw De Jongh verhuisden in 1951 naar Wassenaar. Het Academisch Genootschap  betrok en huurde het huis in 1953 en in 1965 werd het pand aangekocht.


Parklaan 93

Het pand met hoog schilddak heeft aan de Parklaan een erker. Alle raampartijen hebben kleine roedenverdeling en dragen luiken. Helaas wordt de villa ontsierd door ongelukkige uitbreidingen en industriŽle schoorsteen.
 

 


Parklaan 11 in 1932/35 zijn deze woningen omgebouwd tot het Lorentzlyceum, momenteel al weer jaren woonhuizen

 

 


Hanrath 's huizen in de PauwlaanHanrath 's huizen in de Gaailaan Eindhoven


Philipswoningen, Parklaan
Eindhoven


 Parklaan 24 - 24A Eindhoven


 Parklaan 26 en 28 Eindhoven


 Parklaan 89 en 91Eindhoven


 Parklaan 87,

hoek Reigerlaan 2 Eindhoven
 

 

Leeuweriklaan Eindhoven
1907 Villa de Laak, Parklaan 99
met koetsierswoning, koetshuis en oranjerie
aan de Nachttegaallaan 2-4 en 2a Eindhoven
Rijksmonument
In opdracht van en voor Anton Philips


1914 Lagere school met hoofdonderwijzerswoning,
Reigerlaan 1-3 Eindhoven


1916 Huize de Gooren, Parklaan 54 Eindhoven
Rijksmonument


1917 Huize "de Meerle", Parklaan 93
Eindhoven